Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tak trochu ztroskotanci, kteří se nikdy nepřestanou prát se svým osudem, zlatokopové, kteří v sobě stále živí naději, že jednou najdou zlatonosnou žílu, kamarádi Jack Thornton (Clark Gable) a 'Shorty' Hoolihan (Jack Oakie) se tentokrát vydávají na výpravu, která jim snad už konečně zaručí, že se budou topit ve zlatě. Mají mapu výnosného dolu a psa Bucka, kterého všichni pro jeho neposlušnost odmítli. Buck se ale ukáže jako nepřekonatelný vůdce psího spřežení. Když projíždějí nehostinnou ledovou krajinou, najdou trosky tábořiště a v nich mladou ženu Claire Blake (Loretta Young), která už několik dní čeká na svého manžela. V podmínkách drsné krajiny to znamená, že manžel už nikdy nepřijde. Dvojice kamarádů tedy vezme krásku s sebou a přes počáteční potíže se spolu začnou sbližovat. Když dorazí na místo označené na mapě, zdá se, že tentokrát opravdu budou mít štěstí. Chtivost po zlatě ale začne přitahovat supy a zdánlivá idyla odlehlého rýžoviště vezme brzy za své. (rikitiki)

(více)

Recenze (7)

liquido26 

všechny recenze uživatele

Svižný a zábavný dobrodružný snímek z drsného Yukonu podle slavného románu Jacka Londýna. Předlohu jsem nečetl, takže nemůžu porovnávat, ale film mě bavil. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Jack London, zlatá horečka na Klondiku, Jack Thornton a pes Buck. Jeden z mála nejznámějších dobrodružných příběhů zmíněného autora Jacka Londona, který byl také ze všech nejúspěšnější. Příběhy psal na základě dle svých vlastních zkušeností a proto jsou v jádru tak impozantní. První filmové zpracování etud psa Bucka a jeho páníčka Thorntona vzniklo už v roce 1923, tedy ještě za němé éry. Tento snímek je druhý a první zvukový. Ovšem v tomto příběhu nejsou sami. Po jejich boku je přítomen nějaký ´Shorty´ Houlihan a netrvá dlouho a ocitne se u nich také žena pod jménem Claire Blake, což zapříčiní, že mezi ní a Thorntonem vznikne milostný vztah. Je to filmový příběh, který není u nás zrovna moc známý. Z literární předlohy toho hodně vynechává, což dnes každého trkne, že třeba na začátku je vynechána krádež psa Bucka, a je přidána romance, ale po dějové stránce je toho zase docela hodně. Nakonec, celý příběh se neodehrává pouze v zimním období, ale překlene se do léta a dále do další zimy. Drsné podmínky z divočiny ze snímku vůbec netkví, neb je to převážně viditelně studiovka, ale zase je to vykompenzováno občasnými krásnými záběry na skalnaté zasněžené vysoké hory. Jediná drsná záležitost, která dnes v rámci až přehnaného boje proti rasismu již působí jako rozbuška, je scéna na samém začátku, kdy domorodá žena sama táhne na ulici ve městečku saně se zavazadly a nějakým chlapíkem. Na samém konci je zase docela vystrašená domorodá žena mající být služkou. Jinak je to snímek atmosféricky spíše rodinného rázu. Vadou na kráse je jen to, že se pozornost od psa Bucka přesouvá k melodramatu lidí. Nějaký ten vtípek tady je a dá se říct, že komickou figurkou je ´Shorty´, ale spíše veškerý humor míří do ztracena. Jako filmová klasika ze třicátých let je ale snímek i nadále přívětivý. S ohledem na svou dobu ve své výjimečnosti stále nic neztrácí. ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý dobrodružný príbeh podľa Jacka Londona z ďalekého Klondiku nevybočuje z priemerných vôd, na malom priestore je dosť motívov, ale sú trochu odfláknuté. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

V ledové sibérii uprostřed samoty, sněhových závějí a smrtonosných vánic se rvou o zlato i o život nesnesitelně sexy Clark Gable s rozkošně spadlým pramínkem vlasů přes čelo, ušlechtilá Loretta Young, které ani několikadenní putování na psím spřežení, v neustávajícím mrazu a ohrožení života nezabrání, aby vždy neměla perfektní make-up a jejich kamarád do trojky, který je vtipálkem téhle nebezpečné výpravy. Jack Oakie tady zastiňuje i Gableho, protože dává příběhu humor a nadhled – takže si chvilkama nejsem jistá, kterého z nich by si měla dívka vybrat. _____ Film má velmi dobrou kameru zobrazující drsné prostředí i vztahy mezi postavami. Černobílý snímek téměř bez hudby umí vybudovat napětí. Ve scéně sázky o to, že pes Buck dokáže sám utáhnout ohromný náklad, je jeho téměř smrtelné snažení nasnímáno tak, až má divák chuť zasáhnout do děje a pomoct mu. Výborně je natočená i scéna v peřejích, kterými chtějí proplout zloději obtížení zlatem. ____ Drama i humor v jednom, k tomu líbezná milostná historka a záběry nádherné i nelítostné přírody jsou důvody, proč stojí za to se na film podívat. ()

p6qwre 

všechny recenze uživatele

3,5*. Film si ze slavného románu Jacka Londona vypůjčuje pouze několik příhod a krátké části příběhu. Strohý černobílý obraz umocňuje vykreslení tvrdých přírodních podmínek, ve kterých dobrodruzi se psím spřežením putují za svým snem - objevení ložiska zlata. Pes Buck v příběhu hraje až čtvrté housle, ale hraje je dobře:) ()

Galerie (20)

Zajímavosti (4)

  • Natáčení probíhalo v amerických státech Nevada, Washington a Kalifornie. (Terva)
  • Jedná se o poslední film společnosti 20th Pictures, která se později spojila se společností Fox Film, čímž vznikla 20th Century-Fox. (Terva)

Reklama

Reklama