Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V blíže neurčeném městě začne docházet ke krádežím aut. Případ vyšetřuje inspektor Podberezovikov, který se věnuje amatérskému divadlu. Stopy po pachateli stále jasněji směřují ke kolegovi z divadla, poněkud nepraktickému úředníku Dětočkinovi, s nímž inspektora pojí skutečné přátelství. Jaký může být motiv jeho činů a jak se zachovat před zákonem, když je v rozporu s emocemi? Pozor na auto, satirická komedie s detektivní zápletkou, zaznamenala v době svého vzniku velký divácký ohlas. Z tvůrčího hlediska zahájila úspěšnou spolupráci režiséra Rjazanova s novinářem Emilem Braginským. V nové poloze představila herce Innokentije Smoktunovského, jehož Dětočkin patří k nejoriginálnějším postavám ruské filmové komedie. (FebioFest 2006) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Ollie235 

všechny recenze uživatele

Milý film s nesmírně pohodovou atmosférou, několika geniálními scénami a spoustou humorných situací. Možná nerozesměje až k pláči ani nezůstane na dlouhé roky v paměti, ale zaručeně pobaví. Škoda, že se takové filmy už netočí. ()

rozum i cit 

všechny recenze uživatele

Při prvním shlédnutí této komedie jsem měla mírně rozporuplné pocity, na řadě míst jsem se zasmála, ale zároveň mi zpočátku svým zvláštním projevem zcela neseděl představitel Dětočkina. Ovšem záhy jsem si zvykla a musím říci, že s každým dalším shlédnutím a i poté, co jsem si přeložila každou větu scénáře, se mi tento film líbí víc a víc. Oceňuji nejen výborný komediální projev všech aktérů, ale i detaily, které člověku napoprvé uniknou. Snímek nemá hluché místo, skvěle odsýpá a nechybí ani závěrečná tečka. Komedie až parodie (ovšem nijak třeskutá), která kritizuje společnost, v níž každý krade a podvádí, a kde je tak zloděj aut jeden z mála čestných a charakterních lidí, která si utahuje z kriminálního žánru jako takového a zároveň si dělá legraci i z pánů soudruhů, kteří vědí, o čem je herecká profese a jak se má dělat kultura. Skoro se divím, že v té době a k tomu v Sovětském svazu něco takového prošlo. Asi jim to ve schvalovací komisi nedocvaklo. Velice pohodový a příjemný snímeček, který jsem si zařadila mezi své oblíbené. ()

Reklama

dwi 

všechny recenze uživatele

Vcelku příjemná a úsměvná "parodie" na detektivní filmy sice nijak obzvlášť neprotáhne vaši bránici, ale překvapí originálním námětem a hlavně dvojicí hlavních protagonistů - Smoktunovskij, Jefremov. První jmenovaný hraje pojišťovacího agenta, který odcizuje auta jiným zlodějům a získané peníze posílá na charitu. Druhý, jeho blízký přítel, pracuje jako policejní vyšetřovatel a stojí tak před morálním problémem, zda svého kamaráda poslat před soud či ne. Poměrně vážné téma je ale zpracováno v odlehčeném komediálním rytmu, jež nenásilně a chytře pracuje s humorem, stejně jako s dramatickými situacemi (brilantní automobilová honička). ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama