Reklama

Reklama

Epizody(5)

Obsahy(1)

Je rok 1981, začátek nového desetiletí a Ritchie (Olly Alexander), Roscoe (Omari Douglas) a Colin (Callum Scott Howells) začínají nový život v Londýně. Mladé homosexuály, kteří se zpočátku vůbec neznají, a jejich nejlepší kamarádku Jill (Lydia Westová) svede osud dohromady a oni brzy začnou navzájem sdílet svá dobrodružství. Světem se však šíří nový virus a životy našich hrdinů jsou vystaveny zkoušce, jakou si nikdy nedovedli představit. Desetiletí ubíhají a oni dospívají ve stínu AIDS, odhodláni žít a milovat vášnivěji než kdy dřív. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (72)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Od crazy komedie nezodpovědných buzíků až po silné osobní a společenské drama. 1) Spoiler. Klasicky český název distributora relativizuje a zmírňuje ostrý originální název - mění Je to hřích na Byl by to hřích. Stejně tak se posouvá zpočátku zdánlivě nevinná komedie do tragických poloh s narůstajícím počtem obětí AIDS a šířícím se strachem ze smrti. K podobným posunům dochází i u některých postav._____ Zpočátku docela milý roztlemený herecký adept Ritchie touží po svobodném coming outu. Postupně se vyjevují jeho méně sympatické vlastnosti (sebestřednost, nezodpovědnost, lehkomyslnost), i když ke konci se opět chytí a snaží se si reputaci napravit._____ Vykroucenka nejhoršího zrna Nigérijec Roscoe si projde šlapkoidním obdobím, aby nakonec našel sebe sama v pomoci druhým._____ 2) Spoiler. Jediný zcela sympatický gay, Colin z obchodu s oděvy, svému osudu neuteče a seriál tak přijde o jedinou plnokrevně kladnou postavu._____ Rovněž vysoký dlouhovlasý Ind Ash Mukherjee je sympoš. I kamarádka této buzní party Jill si očividně zaslouží lepší osud, než k němuž se uvázala._____ 3) Seriál je jakousi přehlídkou anglických (a nejen jich) homosexuálních herců. Všechny gayovské role totiž hrají skuteční homosexuálové. Je tu 48letý Neil Patrick Harris (Henry, kolega příručí z obchodu, první oběť AIDSu) či 64letý Stephen Fry (Roscoeův bohatý mecenáš). Dále pak gay aktivista 30letý Olly Alexander (Ritchie) a debutanti 21letý Callum Scott Howells (Colin), herec a zpěvák úspěšné popové skupiny Years and Year, 26letý Omari Douglas (Roscoe) či poloviční Ind 196 cm vysoký Nathaniel Curtis nezjištěného věku (vysoký tmavovlasý Ash). Jo a producent Phil Collinson je taky gay._____ 4) Showrunner a scenárista 57letý Russel T. Davis (mimochodem autor skvělého desetidílného seriálu Queer as Folk čerpal z osobních zkušeností z gayovského života v Oxfordu 80. let._____ 5) Postava 27leté Lydie Westové (buzní kamarádka Jill) je založena na Davisově přítelkyni Jill Naderové. V seriálu hraje Jillinu matku._____ 6) Připomeňme si, že začátkem 80. let byla zletilost (a tedy beztrestnost) pro homosexuální styk ve Velké Británii 21 let. Až v roce 1994 se snížila na 18 let a v roce 1999 na konečných 16. Ritchiemu je 18 (navzdory hercově věku), když přichází do Londýna, stejně jako jeho duchovnímu tvůrci bylo 18, když nastoupil na studia v Oxfordu._____ 7) Jazykové okénko. Pozdrav la byl podle Davise vtip mezi jeho přáteli, když vyrůstal ve Swansea._____ 8) Věk protagonistů se vztahuje k roku 2020. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Před několika lety rezonovaly v televizi a kinech Stejná srdce, Pride a Nikdy neotírej slzy bez rukavic, které se podobně jako Byl by to hřích zabývaly stále aktuální tematikou HIV/AIDS v jejích počátcích. Daviesova minisérie nepřináší v tomto směru tedy nic extra nového, co bychom již předtím někde neviděli. Přesto se Daviesovi podařilo naservírovat uvěřitelný a poutavý příběh několika mladých lidí, jimž se do cesty postavila tehdy naprosto neznámá a nemilosrdná nemoc. První dvě epizody na mě působily maličko rozpačitým dojmem, nicméně poté už jel děj na plné obrátky na vlně emocí a více či méně silných scén, jež byly sem tam okořeněné špetkou humoru. S postavou Ritchieho jsem měl místy velký problém sympatizovat, ale aspoň nepůsobil tak ploše. Nejvíce mě však oslovila Lydia West v roli Jill, jež byla pro mě osobně hereckým tahounem v celé sérii. Nesmím též opomenout zmínit menší, ale i tak působivé role Neila Patricka Harrise a Stephena Frye. Oceňuji, jakým způsobem Davies zobrazil počátky a první roky šíření viru HIV, a zároveň jak vykreslil různorodé pohledy jednotlivých postav, ale i institucí na tuto problematiku. I přes viditelný úsměvný nádech zanechala po sobě takřka každá epizoda v závěru hořkosladký dojem, jenž směřoval až k opravdu silnému (byť na city hrajícímu - ale co už!) finále. ()

Reklama

DJ Obelix 

všechny recenze uživatele

Russell T. Davies se skoro třicet let odhodlával napsat silně autobiografický příběh o nástupu jedné z nejstrašnějších nemocí v moderních dějinách a především o děsivě pomalé odezvě ze strany britské Thatcherovské vlády, protože přece šlo "jen o gaye". Naštěstí to nedělá nějakým káravým způsobem. Naopak. "Byl by to hřích" je oslavou bujarého mládí, objevování sebe sama, vzletných vyhlídek i tvrdých pádů, které korespondují s nástupem zákeřného viru. Sledujeme osudy tří hlavních postav a jejich přátel mezi lety 1981 - 1991, kteří tuto hrozbu berou nejprve na lehkou váhu (jako drtivá většina země), aby pak s úděsem sledovali, jak jim AIDS mění život v noční můru. Davies opět dokazuje, že umí psát postavy, které vám přirostou k srdci v řádu minut. Jsou to obyčejní lidé, kteří mají k dokonalosti daleko. A to platí i o vedlejších postavách včetně hvězdných "cameí" v podobě Neila Patricka Harrise a Stephena Frye. Pokud nejste militantní homofob, připravte se, že vás tato skvělá minisérie dožene k slzám. A ne jednou. Ovšem ani o veselé chvíle v rytmu největších popových hitovek 80. let není nouze. Televizní rok 2021 se tímto majstrštykem rozjel ve velkém tempu. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Excelentní pohled do menšinové komunity, svobody, radosti z této svobody, hrozbě a i následcích za zmíněný svobodný styl života. Russell T. Davies buď tuto éru přímo či zprostředkovaně zažil, nebo je tak skvělý tvůrce, že si to myslím. Každopádně Byl by to hřích je excelentně vyprávěnou, obsazenou a natočenou minisérií, která si zaslouží vaši pozornost, ať vám homosexualita vadí či nikoli. Je to prostě filmové řemeslo dovedené k dokonalosti. Jasný plný počet! 85% ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Když jsem se seznamovala s hrdiny této emotivní minisérie, nepředpokládala jsem, že by mi mohli nějak extra přirůst k srdci. Ale opak se stal pravdou, a tak jsem poslední epizodu skoro celou probrečela, jak moc jsem byla dojatá vývojem a uzavřením celého příběhu. Kromě skvělého scénáře a velmi silných hereckých výkonů musím pochválit parádní soundtrack, který téměř dokonale vystihl atmosféru doby, v níž se smrtelná nemoc AIDS začala rychle šířit především uvnitř komunity homosexuálů. (85%) ()

Galerie (186)

Zajímavosti (6)

  • HBO súhlasilo s natočením seriálu, ak by tvorcovia obsadili známeho amerického herca. To viedlo k obsadeniu Neila Patricka Harrisa v prvej epizóde. (dwdb)
  • Hoci sa seriál odohrávala v Londýne, väčšina sa nakrúcala v Manchestri. (dwdb)
  • Tvorca seriálu Russell T. Davies obsadil všetky gay role skutočnými homosexuálnymi hercami. Viackrát sa totižto vyjadril, že si nemyslí, že by heterosexuálni herci mali hrať homosexuálne postavy. (dwdb)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

30.12.2021

Rok 2021 proběhl z hlediska kinematografie v o něco menší nejistotě než rok 2020, kdy byly v důsledku virové epidemie zavírány kinosály a filmové premiéry se houfně odsouvaly, což trvalo až do… (více)

Reklama

Reklama