Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Během stavebních prací je dělníky nalezena část lebky, jejíž možné stáří odhadne paleontolog Dr. Matthew Roney až na 5 miliónů let. Po dalším hledání jsou nalezeny jiné části ostatků a následná rekonstrukce vyjeví podobu vzrůstem menší, lidem podobného tvora. Další z nálezů již ovšem tak radostný není, je odkryta část předmětu, který připomíná bombu z druhé světové války, a tak Dr. Matthew Roney požádá o pomoc svého přítele, profesora Bernarda Quatermasse. Ten, zaměstnán v British Experimental Rocket Group, se v té době nepohodne se svými kolegy a tak společně s kolonelem Jamesem Breenem, který je mu přidělen jako nový spolupracovník, rád pomůže s odkrýváním údajné bomby. Testy ukáží, že neznámý objekt je vyroben z materiálu, který lidstvo nezná, je radioaktivní a pravděpodobně leží v zemi podobně dlouho jako okolo nalezené ostatky. Když je objekt odkryt, zjistí vědci, že je skoro celý prázdný, jen na jedné z vnitřních stěn má vyrytý starodávný znak. Při zkoumání vnitřku dojde k zvláštní nehodě, po níž jeden z pomáhajících vojáků tvrdí, že viděl stěnou projít divné stvoření. Celá záhada je umocněna po výslechu starousedlíků, podle nichž zde v domech docházelo od pradávna ke zjevování duchů. 6-ti dílný seriál z produkce BBC. (pepua)

(více)

Recenze (4)

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Jakkoli jsem každému ze tří seriálů o profesorovi Bernardu Quatermassovi dal tři hvězdy, tento je z nich určitě nejlepší. Filmům od Hammeru se rovnat skutečně nemohou (hlavně neskutečně nevýraznými herci, Brian Donlevy je holt Brian Donlevy), ale tento šestidílný seriál má švih, solidní akci, atmosféru i relativní napětí a pěkné potvůrky. A zábavné předěly mezi jednotlivými epizodami. Přesto to (v mých očích) strašně sráží fakt, že jde "jen" o televizi, chopit se tématu někdo s daleko větším rozpočtem, jsem si jist, že by prostříhal některé nezáživné scény a nenechal kulisy tak okaté. ()

majo25 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neviem, do akej miery miniseriál naväzuje na predchádzajúce 2 seriály, ktoré som nemal možnosť zhliadnuť, každopádne dokáže namotať svojou originálnou sci-fi-hororovu zápletkou. Veľmi som si pochvaľoval hlavne výbornú atmosféru, poctivé spracovanie a civilné hranie hercov s uveriteľným chovaním postáv. Príbeh postupne prinášal nové a nové odhalenia, ktoré ma ešte viac namotávali. Akurát od záveru som očakával niečo iné, viac spojené s dávnou históriou pozemšťanov, než prvoplánové nebezpečenstvo, ktoré sa naviac veľmi rýchlo a veľmi jednoducho zažehnalo. Na rok vzniku ale výnimočný seriál. ()

Reklama

Zet 

všechny recenze uživatele

Ma to trochu pomaly rozjezd, pak to zacne byt zajimave, ale konec me moc nenadchl. Kazdopadne silnejsi 3 hvezdy. ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Profesor Bernard Quatermass je britský sci-fi hrdina, zodpovedný za vesmírny program a boj s mimozemskými hrozbami vo viacerých seriáloch, filmoch a ich remakoch natočených v rozpätí rokov 1953-2005. Tento seriál bolo moje prvé stretnutie s ním a musím konštatovať, že si získal moje sympatie. Nejedná sa o hrdinu akčného, ale o rozvážneho vedca, ktorý nie je nadšený, keď je jeho výskumné oddelenie Rocket Group presunuté pod správu armády. V šiestich epizódach preskúmava fosílno-bombovo-mimozemské nálezisko s pomocou archeológov aj vojska a postupne odhaľujú starodávne hrozby, ktorých závažnosť je zúčastnenými rôzne vykladaná, no ktoré sa v závere napriek bagatelizovaniu neveriacich Tomášov realizujú. Hodne sa tu konverzuje, ale nechýbajú ani akčné scény, triky sú na dobu vzniku a televízny rozpočet celkom slušné, ale čo celý seriál drží pokope je skvelá atmosféra napätia a mysterióznosti. Viac v komentároch k jednotlivým častiam. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama