Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Populární americký snímek Letiště, jenž vznikl podle bestselleru Arthura Haileyho, oživil na počátku 70. let zájem o katastrofické filmy. Následovala nejen volná pokračování (Letiště 75, Letiště 77 apod.), ale i obdobné snímky, v nichž bylo letadlo v nesnázích nahrazeno jiným dopravním prostředkem či situací (např. Dobrodružství Poseidonu, Skleněné peklo, Zemětřesení). Katastrofická dramata patřila k divácky nejoblíbenějším a většinou pečlivě dodržovala zavedená pravidla žánru (skupina lidí, jejichž soukromé problémy jsou nám na začátku ve zkratce představeny, se po barvitě vylíčené katastrofě nebo během ní snaží zachránit holé životy). Málokdo si v 70. letech uvědomoval, že podobná schémata byla ve filmu použita už mnohem dřív. Jedním z prvních katastrofických filmů bylo Rozbouřené moře (1954), natočené režisérem Williamem A. Wellmanem podle stejnojmenné knihy Ernesta K. Ganna. Děj se odehrává na palubě letadla, letícího z Honolulu do San Francisca, jež se po ztrátě jednoho z motorů dostane do problémů. Mezi pasažéry najdeme obvyklou pestrou směsici postav (rozvádějící se manželé, chvástavý divadelní producent, bázlivý playboy, výčitkami stíhaný atomový vědec, žena pochybné pověsti apod.) a v kokpitu letadla vedle sebe sedí nezkušený kapitán (Robert Stack) a jeho životem ošlehaný zástupce (John Wayne v typické chlapácké roli). Snímek Rozbouřené moře vznikl před 55 lety a je to na něm vidět. Nevyvaroval se několika technických nesmyslů (otevírání dveří za letu), ale i po tak dlouhé době zaujme. Spíš než napínavostí svého děje, která byla v době jeho vzniku určitě hlavní devízou, dnes upoutá zajímavým pohledem na počátky komerční aviatiky a hereckou účastí předních hollywoodských představitelů. Postavu malého chlapce, který bouřlivý let spokojeně prospí, vytvořil režisérův syn Michael Wellman. Skladatel Dimitri Tiomkin získal za svůj hudební doprovod Oscara. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (26)

genetique 

všechny recenze uživatele

Pánečku, to musela byť bomba, sledovať tento film v päťdesiatych rokoch. Dnes sa ale kvalita katastrofického filmu meria trošku iným metrom, a tomuto filmu predsa len čas výrazne skrátil jeho dĺžku. Charizma a osobnosť Johna Waynea je vo filme ťažným prvkom, napätie si od polovice filmu udržiava slušnú úroveň, dialógy majú zmysel a rovnako som nenašiel veľa nelogických chýb. Dve hviezdičky by boli pre túto klasiku predsa len kruté. 55%. ()

Houdini

všechny recenze uživatele

Oscar 1 : Hudba + 5 nominací: Režie, Herečka VR - Jan Sterling, Herečka VR - Claire Trevor, Střih, Píseň - "The High and Mighty" ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $10,400,000Tržby Celosvetovo $-║ Takmer celý dej sa odohráva v trupe lietadla, kde čakajú cestujúci na spásu pred pádom potom čo im vypovedá službu jeden z motorov, na tom by nebolo nič len keby táto miestami odľahčená dráma netrvala takmer 2 a pol hodiny, čo je samo o sebe smrteľná minutáž v príbehu odohrávajúcom sa na jednom mieste. John Wayne si odbil celkom milú nenútenú - nijak zvlášť nehrdinskú roličku. /60%/ ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Právě na příkladu katastrofického filmu je dobře vidět, jak některé žánry stárnou rychleji než jiné. Rozbouřené nebe je toho typickou ukázkou - a nemyslím tím to, že pasažéři běžně donesou na palubu letadla střelnou zbraň, mezi sedadly se strhne rvačka, o zapálených cigaretách v ústech pilotů i pasažérů nemluvě, to vše dosvědčuje spíše obrovský civilizační vývoj, který od 50. let západní a americká civilizace urazila, ale spíše to, že právě takovýhle žánr musí být natočen hodně invenčně a napínavě, jinak ze své podstaty nefunguje. Snímek režiséra Williama A. Wellmana však nedisponuje pořádně ani jedním, na více než dvouhodinovou stopáž tu není takřka žádný nosný prvek. Film je navíc plný rušivých elementů, které v katastrofickém filmu dle mého nemají co dělat - řada romantických momentů a především v první polovině filmu komické vsuvky (propršená dovolená na Havaji atd.), stejně tak mne iritovala i řada prvoplánových symbolů (spící dítě na palubě, Asiatka podivující se nad absencí vojáků a bodáků na amerických letištích atd.). Rozbouřené nebe možná bylo ve své době spektakulárním filmem, dnes už ale nemá bohužel co nabídnout (a charisma Johna Waynea je skutečně hodně málo)... ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních katastrofických snímků své doby. Není to úplně špatné. John Wayne má určitě charizma na to aby celý film v pohodě utáhnul, jenom délka je přehnaná a kdybych to vzal kolem a kolem, tak se tam v podstatě po celou stopáž nic moc neděje, ale na svou dobu slušnej snímek, to zase jo.55% ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Zoufale neinvenční (to by teoreticky zas až tak moc nevadilo) a nezáživné (to už vadí hodně) pseudo katastrofické... nic. Nuda od začátku do konce (což při takřka 150ti minutové délce opravdu není příjemné). V podstatě mě fascinovalo, jak moc byla ta hromada postav nezajímavá, nevýrazná a mně osobně úplně ukradená. Vůbec se nedivím, že jsem předtím o tomhle filmu nikdy neslyšel - něco tak tuctového a snadno zapomenutelného by zapadlo snad v každé době. 40 % ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Staromilsky jednoduchý a fyzikálně nemožný katastrofický snímek má kouzlo naivity, která by se dnes už nedala zopakovat. Roztomile mateřský přístup letušky k pasažérům, pospolitý duch většiny cestujících, bezstarostnost, s níž všichni včetně pilotů v kokpitu kouří jak tovární komíny, pouhou minutu trvající odbavení - taková uvolněnost v letadle je v současnosti už jen vzpomínkou z říše snů. Byly to svobodnější časy. ____ Režie používá nádherně prosté metafory (hořící plyšový medvídek jako symbol zmařeného dětského života/ hračka letadýlka s ulomeným křídlem/ signalizační světla přistávací dráhy ve tvaru kříže). ___ Sladkou prémií pro fanoušky je opětovné setkání Johna Waynea (zde raritně upozaděného) a Claire Trevor, která dokonce hraje postarší lehkou ženštinu. Na rozdíl od Dostavníku, ale mezi nimi žádná jiskra nepřeskočí, zato si ale Claire vzala na cestu letadlem perfektní večerní toaletu - paráda :) ____ Berte nebo nechte být, tenhle snímek má atmosféru, občas napětí a chvílemi i humor. ___ Vážnější výhrady mám pouze k KOUSEK DĚJE - rozhodnutí přistát s nedostatečným zbytkem paliva na letišti v San Franciscu místo původně plánovaného přistání na moři. I když Wayne nazval kapitána srabem a donutil ho k přistání na zemi, tak já si myslím, že jednoznačnou pravdu měl kapitán, když nechtěl riskovat, že se letadlo zřítí na hustě obydlené město. Nemohl přece tušit, že palivo v nádržích se jakýmsi záhadným způsobem rozmnoží, či co, aby to stačilo na hladké dosednutí :) /11. 9. 14./ ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,MÁM V AKTOVKE DÔLEŽITÉ DOKUMENTY. CELÉ ROKY PRÁCE. SMIEM SI ICH ZOBRAŤ SO SEBOU?" ,,LEN AK SI ICH NAPCHÁTE DO VRECIEK. VÔBEC ŽIADNU BATOŽINU." ,,KEĎ TO TAK VEZMEM, DNO BUDE PRE NICH NAJLEPŠIE MIESTO." __ Snažil som sa rozmotať zauzlený sáčok, zabil som v izbe komára, dôkladne som si ostrihal nechty a možno by som urobil ešte viac, ak by bolo čo, počas sledovania tohto filmu, ktorý je nielen dokonalou ukážkou toho, ako katastrofický, prípadne akčný film nemá vyzerať, akú dnes už neprípustnú formu má pre súčasného diváka, navyknutého na prístup zrodený o 20 rokov neskôr, v dekáde, kedy takéto snímky jednoznačne kraľovali plátnu. Vo filme sú zrejmé isté osvedčené stereotypné šablóny, problémom však je, že žiadna z nich poriadne nefunguje. Wayne zaťažený tieňom minulosti sa nehrá na žiadneho Supermana, dokonca vzhľadom k celému rozčleneniu rozprávania nie je napriek prvému miestu v titulkoch jednoznačnou hlavnou postavou. Pasažieri strašením pripravení nato, že lietadlo pravdepodobne nepristane dokonca neváhajú v snahe nelogicky zdôvodnenej záchrany odľahčiť niekoľko tonový kolos svojimi pár kuframi batožiny vrátane luxusného kožucha tým, že ich počas letu vyhadzujú von z lietadla. Okrem podobných kiksov je však film ešte viac zaťažený svojou neúmernou dĺžkou, obsahujúcou najmä zbytočné odľahčujúce flashbacky a nedokončené vedľajšie dejové línie, bez ktorých by mohol byť o celé desiatky minút kratší. Šesť nominácií na Oscara z toho jedna premenená - pričom treba podotknúť, že okrem pár zaujímavých momentov je Tiomkinova hudba len štandardná - sú tak len dôkazom toho, aký názor na vtedy neošúchaný žáner panoval. (110. hodnotenie, 19. komentár k filmu) ()

nervoznideda 

všechny recenze uživatele

Konečně katastrofický film, který mě potěšil. 1954 žádný kyslík , málo lidí, létali jen bohatí, klidná atmosféra, málo uřvaných ženských prostě pohoda . Já jsem spokojen a to jsem viděl dost filmů s letadly, jen ti blbí novináři jsou všude. :-) PS ani 140´ mi nevadilo ani ty dialogy nebyly tak špatné naopak :-) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tohle by byl výborný thriller, kdyby se tvůrci pokusily trochu gradovat napětí. Takhle je to přece jen až moc klidné, ale to zase tolik nevadí, protože s tím letadlem se sžijete, hlavně tedy s jeho postavami, a budete jim přát, aby to všechno dobře dopadlo. John Wayne se překvapivě nedere dopředu, ale nechá vyniknout celé osazenstvo, což je jen dobře. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je takovým podivným mixem, který by se snad dal nazvat psychologický katastrofický film. Jenže je to takový spatlaný kočkopes, postrádající napětí a naopak překypující průměrnými až špatnými hereckými výkony. Skoro dvě a půl hodiny většinou nudy dá pořádně zabrat. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Hodne slabe, hlavne ked sa prakticky cely dej filmu odohrava na palube lietadla. Samozrejme, John Wayne otvaral dvere lietadla pocas letu, priemerne hodnotenie davam za to, ze bol o5 vo svojej chlapackej roli  : 45 % ()

danecek24

všechny recenze uživatele

12. Zlatý Glóbus za rok 1954 - cena (2) - *Nejlepší herečka ve vedlejší roli - Jan Sterling, *Objev roku (herečka) - Karen Sharpe ()

zette 

všechny recenze uživatele

Ani rok nataceni nemuze byt omluvou za ty otevrene dvere behem letu, fakt trapas. Jinak solidni dobrodruzny film, kde me zaujalo par osudu cestujicich. Nektere postavy me ale neskutecne stvaly (asiatka, byvala radoby hvezda...). John Wayne nikdy nebyl muj oblibeny herec a v mem pripade tak nic nezachranuje. Sotva prumerny film, ktery dnes uz neni nicim zajimavy. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Jeden z priekopníkov na poli leteckých katastrofických drám som si teda neužil. Nielen kvôli pridlej stopáži a odľahčenému a uhľadenému spracovaniu, ale aj kvôli slabým dialógom a nevieryhodným miniepizódkam vo filme. Pridlhé a naivné vykreslovanie chrakterov jednotlivých postáv, ktoré trvá vyše hodiny a dovtedy sa príbeh nikam nerozvynie. Navyše na filme sa citeľne podpísal vek. Mám pocit, že tento film musel pôsobiť zastaralo už o 10 rokov neskôr. Len za to priekopníctvo, kedže sa tvorcovia iba učili ako takýto námet spracovať, nejdem nižšie. ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Film je na svou dobu dost originální, takovéto katastrofické filmy vznikaly většinou mnohem pozdějí (70. léta), má slušné režijní vedení (William A. Wellman) a je nadprůměrně dobře obsazený (charismatický John Wayne, dále stojí za pozornost především Robert Stack), ale tím klady končí. Scénář není dostatečně propracovaný a kvalitní (ale špatný také není) a stopáž je poněkud přepálená. Takže celkově z toho vychází slušný průměr. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Duchovní předchůdce všech těch relativně áčkových katastrofických filmů ze 70. let (a milionu béčkových šitů z 90. let a výše). Nebylo by to špatné, kdyby to netrvalo dvě a půl hodiny a z toho většinu stopáže neprobíhalo seznamování s postavami. To je naprosto k ničemu, protože postavy jsou nezajímavé, hrají je neznámí herci a režisér to ve finále vyřeší tak, že jich půlku spáruje v nové romantické páry, byť jakkoliv se k sobě nehodící. Samotný John Wayne jak nemá kolťák a koně, tak je rovněž celkem nevýrazný. Za co teda tři hvězdičky? Technická stránka je totiž parádní, když si vemu že je to první podobný film, tak letecké záběry, kamera, střih, hudba všechno je na svém místě, závěrečné přistání je opravdu napínavé a vůbec to nepůsobí, že jde "jen" o film z 50. let. Milovníci podobných katastrofických spektáklů nechť si připočtou libovolný počet hvězdiček, ale je fakt, že být to o hodinu keců kratší, nic by se nestalo. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Jakmile John Wayne nemá ve filmu revolver, či M-1 anebo M-16 nemá cenu se na ten film dívat. Nudný pokus o katastrofický film z 50tých let, jenž dokonale navozuje divákovi pocit chlapce ze závěru, který napínavé přistání prospal. Nuuuuudáááááááá!!!! ()

everlong 

všechny recenze uživatele

Rozbouřené nebe obsahuje všechno, co byste v leteckokatastrofickém filmu hledali. Americké snímky z padesátých let mám ráda, takže mi nevadí jejich určitá naivita a vůbec celý styl filmové práce. Bohužel jsem si téměř při všech dramatických scénách okamžitě musela vzpomenou na Připoutejte se, prosím, což rozhodně na dramatickém prožitku nepřidá, ovšem to je problém můj, ne filmu. ()

Reklama

Reklama