Reklama

Reklama

Luzzu

všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Luzzu je tradiční dřevěný typ lodi maltských rybářů. Stejnojmenné dokumentárně-realistické drama je mimořádně vyzrálý, autenticky působící debut producenta, scenáristy, režiséra a střihače Alexe Camilleriho. Film se odehrává mezi maltskými rybáři, řada z nich také ve filmu hraje. Hlavní hrdina snímku Jesmark Saliba svou luzzu zdědil po svém otci. Rybáři mimo korporátní prostředí, kteří se neúčastní neekologického průmyslového lovu, málo vydělávají a čelí značnému sociálnímu tlaku. Jesmarkovi se navíc nedávno narodilo dítě, a právě snaha zajistit rodinu ho vede do prostředí nelegálního lovu. Luzzu vypráví o obtížích evropské nižší střední třídy žijící nad hranicí chudoby i o ztrátě tradic. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (10)

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Jestli na letošním KV festivalu vidím nějaký trend - filmy, na které jsem se těšil, spíše zklamávají, a největší radost jsem měl z filmů, od kterých jsem neměl žádná očekávání. Na Luzzu jsme šli jen a prostě proto, že jsme se nedostali na film "vedle" a jen jsme přeběhli do další fronty. Po Pírkách mě i dost odrazovala anotace, pojednávající o autentickém zachycení chudoby... ale nebojte! Co je v Pírkách špatně, je tady dobře. Hlavní postava, rybář, to nemá jednoduché, ubývají peníze, přibývají problémy, ale vidíme tu nějakou snahu se svou situací pohnout i dilemata, která jsou před rybáře položena. A co musím pochválit - herecké výkony rybářských neherců jsou skvělé! ()

Doldus 

všechny recenze uživatele

Je to celé takové...fajn. Zkoumá cílovou komunitu i jedince v ní s velikým citem, bez přehnaného patosu, velice realisticky, ale rozhodně tu není typicky artová unylost a obsedance s jakože "poetickými" záběry (předlouhé záběry na strnulou tvář a podobné ptákoviny). Témata individuální hrdosti, tradice a morálních ústupků se tu krásně a bezbolestně prolínají v řemeslně skvěle odvedeném celku. Zemité a divácky přístupné drama, které si na nic extra nehraje (formálně je to naprosto úměrné obsahu), ale nakonec se ve vší té záplavě lichých pokusů extra stává. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Autentický, emocionálny príbeh z rybárskej dedinky na Malte. Navyše, aktérmi sú autentickí rybári. Občas môžete mať pocit, že sa film neodvíja a chýba mu poriadny príbeh. Ale vo mne to zanechalo pocit, že kdesi, okolo nás, je veľa takýchto Jesov, ktorý by chceli žiť ako ich to naučili ich otcovia a dedovia, živiť sa tým, čím sa živili oni a priviedli k tejto práci aj svojich potomkov. Ale... Je 21. storočie, všetko sa industrializuje a pre malých je málo miesta na tomto svete. Tá Luzzu bola prekrásna, symbolizovala minulosť, ktorá je pestrá a úspešná, ale už nemá šancu sa vrátiť. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

V jádru šlo o to jak se snaží Jesmark udržet tradice které se dědí z generace na generaci.Nádherný ,dojemný příběh. A že já hned tak na měkko z něčeho nejsme. ()

angloumene 

všechny recenze uživatele

Luzzu je takový obyčejný příběh obyčejných lidí a stejně nevýrazný pro mě byl i on sám. Předvídatelný děj, který oživí snad jen zamyšlení se nad nečekanými dopady působení EU. ()

VencaBedlak 

všechny recenze uživatele

Film ukazuje život rybáře z Malty, který miluje rybaření, ale díky velkým korporacím je to téměř nereálné. Jasmark má rodinu s dcerou, která trpí malým příjmem potravy a nemá peníze aby dokázal problém vyřešit a rodinu uživit. Put sebezáchovy ho zanáší do těžkých rozhodnutí, aby uživil sebe a své nejbližší. [4/5*] Film ukazuje reálnou a vážnou problematiku v systému, která ve všech odvětvích kazí živobytí maloobchodům (v našem případě rybářům), kteří se snaží sami na sebe uživit. ()

Reklama

Reklama