Reklama

Reklama

Kryptozoo

Trailer

Obsahy(1)

Jako malá holka zažila Lauren na japonském ostrově Okinawa podivné setkání. Do spánku se jí vplížil bájný tvor zvaný baku a snědl všechny její noční můry. Od té doby se Lauren touží s baku znovu setkat, ba co víc – je přesvědčena, že podobné magické bytosti potřebují naši ochranu. S pomocí vizionářky Joan proto v této alternativní realitě „hipísáckých“ 60. let v USA založí speciální zoo pro takzvané kryptidy – mytická zvířata a další (mnohdy nebezpečné) tvory. Zde je lidé mohou obdivovat, aniž by jedné či druhé straně hrozilo smrtelné nebezpečí. Jenže Lauren a Joan nejsou jediné, kdo po celém světě pátrají po posledních přežívajících legendách. Proti pacifistické kultuře zde stojí militantní Nick. Ten v kouzelných tvorech vidí klíč k získání moci a má obzvlášť spadeno právě na baku. S její pomocí chce totiž zničit sny a plány všech „hipíků a ostatního póvlu“ a nastolit autoritářský režim. Lauren se tak má co otáčet, aby zachránila všechna ohrožená stvoření. Je ale zoo pro kryptidy tím správným řešením? A jak to vidí její parťačka Phoebe, sama jedna z ohrožených? Cesta k naplnění Laureniných ideálů vede napříč Amerikou přes setkání s jasnovidkou a proradným faunem až ke krvavým konfliktům. To vše v psychedelicky barevných kulisách výtvarníka a režiséra, jehož film Jak se mi potopila střední škola (2016) získal na Anifilmu 2017 zvláštní uznání poroty. (Anifilm)

(více)

Recenze (9)

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Jeff Goldblum měl kdysi pravdu s rčením "Život si najde cestu." ...... Snímek 'Kryptozoo' je totiž jakousi experimentální animovanou variací na Jurský park – krom dinosaurů se zde však jako hlavní atrakce prohání mytologické bytosti, neboli kryptidi. Zároveň jde o imaginativní psychedelickou podívanou, která myšlenkově osciluje někde mezi utopickou vizí, poctou kryptozoologii, a ódou na kontrakulturu a fantazii. Sám režisér Dash Shaw totiž v jednom z interview tvrdí, že představivost je hybatelem světa – což implikuje i k tomu, jak 'Kryptozoo' v podstatě chápat: jako oslavu představivosti a imaginace. Což dokonale dává smysl, jelikož hlavním trnem v oku zde nejsou exotická fantazijní zvířátka, ale kvazi-artová avantgardní výtvarná stylizace, která jakoby pocházela z jinýho světa. Víc takových animáků! ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Chtěl bych ten film mít mnohem radši, ale někdy je problém, že práce s klišé se prostě stává klišé - a tenhle ultra-standardní námět jak z Fantastic Beasts mě prostě nestimuloval tak moc, jak asi měl. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Prazvláštny animovaný film pre dospelých aký kinematografia doteraz nestvorila a asi už ani nestvorí. Príbehovo síce veľmi klišé enviromentálna agitka o ochrane zvierat, ale vizuálne je to niečo tak zvláštne, iné než čokoľvek čo doteraz vzniklo a tak to srší nápadmi a zároveň k tomu cítiť lásku ako k filmu, tak k umeniu (kresbe, maľbe), že tá hodinka a pol hravo utečie. Veľmi osobité, unikátne, idealistické dielo s utopickou víziou sveta, ktoré keby malo o niečo originálnejší príbeh bol by som nadšený. Takto som iba mierne potešený, že to vôbec vzniklo. CELKOVO: 7/10 ()

geklon 

všechny recenze uživatele

Je to jakoby dekorace z filmu Wese Andersona dostala svůj spin off. Má to prazvláštní animaci, výpravu i poetiku, ale Karel zeman by se z toho poblil. Plytké ve své uhozenosti, za to se skvělou hudbou. ()

JamesSi 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že jsem se na tohle těšil už před projekcí (kvůli výhře v Sundance a předchozímu filmu tvůrců) a výsledek nezklamal. Rozvinutí stylu, který Dash Shaw už dělal při My Entire High School Sinks Into The Sea. Jeho první film je trochu nevyrovnaný (i tak se mi ale dost líbil), Kryptozoo je o dost promyšlenější. Příběh, který by mohl působit jako klišé, kdyby byl ztvárněný nějakou hollywoodskou produkcí, se tady mění v dost osobité dílo stvořené pár lidmi. A vše na motivy counter-cultury 60. let a kampaně Dračího Doupěte spolurežisérky? Mňam. PS: Tvůrci působí jako fajn lidi aspoň podle QnA. ()

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Feministicky Zaklinac skrizeny s Jurskym Parkem zabaleny ve velmi originalni animaci, o ktere nemuzu rict, ze by byla pekna. To dela z Kryptozoo divny lyricky film, ktery, i pres obcasna klise v pribehu, se nepodoba temer nicemu, co jsem videl. ()

Víteček 

všechny recenze uživatele

Já dokážu ocenit rozmanitou škálu grafiky a animačních stylů, od těch velmi dětských až po abstraktní, ale tohle mi přišlo naneštěstí extrémně ošklivé a nezajímavé. K tomu se navíc připočítá nekvalitní příběh a přílišná snaha být co nejvíc edgy a dospělácký za pomoci násilí a sexu a vychází mi docela velké zklamání. ()

Anusak 

všechny recenze uživatele

Hipisacka psychedelicka ujetost zalozena na premise, ze vsechny mytologicke bytosti (a par nove vymyslenych) existuji, ale musi se skryvat, neb jsou zadanou polozkou na cernem trhu a v armadnich slozkach. Existuje ale misto, utulek v podobe lunaparku, kam je hodne zeny svazeji a chteji jim vytvorit bezpecny prostor a zaroven naucit spolecnost je prijimat. Samozrejme vinou ruznych udalosti tato naivni predstava vezme brzy za sve, ale pomoci dejoveho oblouku, ktery teda nema obdoby. Povazte... jit na rande do lesa se svoji laskou, kterou nasledne probodne jednorozec, ktereho pak umlatite sutrem, to zamava i s otrlou povahou. Hlavni hrdinky nasledne resi pomerne zasadni tema, do jake miry ony pomahaji bytostem, jestli ty o to vubec stoji a jestli jejich prehnana pece neznamena zaroven pro ty vzacne tvory ztratu svobody. Film ma vtahujici atmosferu, ale pripravte se na to, ze se chova a vypada jinak nez standardni animak. Chvile Vas bude stvat, chvilemi ne, ale vlastne stoji za to ho videt. A nemyslim si to sama - tvurci s nim vyhrali Sundance napriklad. ()

Reklama

Reklama