Reklama

Reklama

Jedním dechem

  • angličtina In the Same Breath
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokumentární film z produkce HBO Jedním dechem popisuje vznik a šíření nového koronaviru od počátku pandemie v čínském Wuhanu až po ničivou katastrofu ve Spojených státech. Film natočila z velmi osobního pohledu režisérka Nanfu Wangová, která se narodila v Číně a nyní žije v USA. Snímek zkoumá paralelní dezinformační kampaně a jejich ničivý dopad na občany obou zemí. Prostřednictvím emotivních osobních svědectví a otřesných záběrů z místa činu dokument přináší šokující informace, jež byly utajovány a záměrně zkreslovány, a zároveň vyzdvihuje význam a píli zdravotníků, aktivistů a rodinných příslušníků, kteří riskovali vše, aby světu sdělili pravdu. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (10)

Oup 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument ktorý pekne poukazuje na zlé stránky vodcov svetových mocností, bez toho aby jednu, či druhu stranu nejako efektívne velebili. Slabé hodnotenie je iba od tragédov, čo sledujú Kokotlebu a podobne, pretože tá studená sprcha, ktorú im privoláva kognitívna disonancia, keď vidia realitu inak ako si ju predstavujú je im veľmi nepríjemná. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Propagandistický dokument, ktorý má za úlohu raziť jednu povolenú pravdu a ponúka manipulatívne zábery s heslami ako: Ľudia umierali na uliciach (u nás som zatiaľ nevidel ani jedného)... Toľko ľudí bolo nakazených, že ich nestíhali liečiť (koronavírus sa už dá liečiť?)... V Číne museli stavať barikády, aby sa vírus nešíril (ktorý vírus bol už tak zastavený?)... Daj si rúško, inak zomrieš (hoci výrobca na nich píše, že pred covidom nechránia)... Na druhej strane tí, ktorí hovoria o plandémii alebo že vírus bol vytvorený umelo sú tú označovaní za stupídnych, hoci ako ukazuje posledná doba, medzi hoaxom a pravdou je rozdiel pár týždňov. Jediným, čo stojí za pozornosť je analýza toho, ako sa správala čínska vláda, že sa to snažili utajiť a podobne. To má nejakú hodnotu. Inak len propaganda. ()

Reklama

Amalberga 

všechny recenze uživatele

Co konkrétně je na dokumentu propagandistického? Čína královsky pokazila začátek pandemie a další země (až na výjimky) pandemii taky moc nezvládly. Dokument kritizuje jak USA, tak Čínu a hezky ukazuje čínskou propagandu. Čína ani západní země se nemají čím chlubit. Taky oceňuju stručný vhled do čínského vlastenectví, za mě asi nejpřínosnější část dokumentu. ()

JamesSi 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejdůležitějších dokumentů tohoto roku. Je to o reakci Číny na virus a potlačování informací o šířícím se viru, ale zároveň to sleduje i USA a zmatek, který vznikl ve "svobodné" zemi. Plakát to skvěle ukazuje - Číňani mají zacpanou pusu, Američani mají zakryté oči. Čína si z viru udělala skvělé PR, jak to všechno dobře zvládli. "Vítězství Strany nad virem." "Doktoři = Andělé v bílých pláštích." Stačilo jen ututlat pár desítek tisíců mrtvých ve Wu-Chanu. Jak řekl jeden hrobník z tohodle města: "Je nás tady jen 100 a jak máme vykopat 20 tisíc hrobů" a to byl jen jeden hřbitov ze 16ti!!! Oficiální číslo mrtvých se ale zastavilo jen na třech tisících. Sledujeme příběhy lidí, kteří byli zpočátku zklamaní vládou. Zemřeli jim příbuzní, protože se nedokázali dostat do nemocnic. Nakonec však i oni začnou opěvovat vládu, protože to "jistě zvládla líp než zkažená Amerika". Mezitím v té zkažené Americe lidé protestují, protože nemůžou věřit svým vládním činitelům, kteří tvrdili zpočátku, že pandemie je neškodná a pak změnili názor (Trump, Doktor Fauci). Problém Ameriky nakonec bylo informací příliš. Jejich odezva byla víceméně stejná, jen se netajili počtem mrtvých. Čína udělala z pandemie "vládní vítězství", zatímco Amerika (i Česká republika) spadla do víru konspirací o tom, že Covid-19 neexistuje. A nakonec příběh je všude stejný - desítky a desítky mrtvých. Kdo píše, že je to propaganda asi moc sleduje blok pana Volného. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Uvod je dramaticky.Roztresenou reportazni kamerou a vtipnymi zabery z cinskeho totalitniho zpravodajstvi je popirana existence covidu,pozdeji jeho mozneho prenosu z cloveka na cloveka,zatimco v nemocnicich umiraji pacienti na dychaci problemy. Po 45 minutach to zacalo vypadat na nudny encyklopedicky vycet mrtvych cinskych senioru,kteri zemreli na covid,protoze se nedostali do preplnenych nemocnic.Ale ozivil to strih do USA na demonstraci "chripeckaru".Cinsky zpevny kolektivismus je nakazlivy skoro jako covid.Ve strovnani s chlafnym brutanim individualnim soutezenim v kapitalismu. Demokraticke poselstvi dokumentu se droli. I v nasem tisku se objevuji uvahy o tom, proc asijske zeme jako Cina,Taiwan,Hongokng apod. koronavirus prakticky eliminovali,zatimco Evropa se potyka s dalsimi vlnami , totalitnimi uzavirkami a decimovani ekonomik. Kdyz jste jeli pred deseti lety,jako prvni vas krome vsudypritombeho zkazeneho jedovateho vzduchu do oci uderilo,ze vsude jsou na ulicich lide v primeru 25 let mladi.Dnes uz se to posunulo na tricet. Kdyz cestujete v Japonsku vlakem (za 7tisic korun si muzete koupit pernamentku na neomezene mnohadenni cestovani), prumerny vek japonskych pasazeru je 70 let.Vymirajici spolecnost je nahrazovana pristehovalci ze zahranici. Vynikajici psycholog Jeronym Klimes nam na prednasce rikal,ze v Cesku behem kazde generace zen jich tretina vymre a to bez covidu.V EU jsou nahrazovany Africany a Araby,u nas hodne Ukrajinci s podobnou kulturou,jazykem a barvou pleti,coz je mene viditelne. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama