Reklama

Reklama

L'occhio dietro la parete

  • USA Eyes Behind the Wall (neoficiální název)

Obsahy(1)

Starnúci spisovateľ na vozíčku (Fernando Rey) vďaka sledovaciemu zariadeniu sleduje svojho nového podnájomníka (John Phillip Law), ktorý sa mu stal novou múzou v jeho nudnom živote. K voyeurizmu prehovorí aj svoju manželku Olgu (Olga Bisera), ktorá mu v tom pomáha a vďaka ktorej sa o tajomnom mužovi dozvedá viac... (1985lula)

Recenze (4)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Pozor obsahuje spoilery! Další taliánská inspirace Hitchcockovým "Rear Window", a to by nebyli taliáni aby z této klasiky (která mě ale nikdy moc neoslovila) neudělali, když už nic jiného, tak alespoň totál temnou, zvrhlou, špinavou a nemocnou zábavu. "Rear Window" v originále mě nudilo a nepovažoval jsem ho nikdy za jeden z nejlepších Hitchcockových filmů, tento film mě sice taky trochu místy nudil ale furt se bylo aspoň na co koukat. Ten voyeurismus nebyl zas až tak špatný. Postarší frustrovaný muž-spisovatel (Fernando Rey), upoután na invalidní vozík, ještě za pomoci své mladé ženy (Olga Bisera), sledují tajným vestavěným zařízením ve zdi (něco jako voj. periskop) jejich mladého podnájemníka (John Phillip) z vedlejšího pokoje, oba tak zřejmě nacházejí inspiraci pro jejich psaní. Ve filmu najdeme opravdu různé šokující výlevy, pár se například dívá na může jak cvičí a chodí nahý po bytě, dále tu dojde i k vynucenému znásilnění mladého muže černochem, domácí homoerotic video s neuvěřitelným výkřikem, který odrovná i oba tajně přihlížející, pak starý invalida tak fanaticky posedlí tímto mladým mužem, pošle svou manželku za ním, s tím, aby se konečně už něco dozvěděli o tomto tajemném mladém muži, ona, kdy už předtím je jím také doslova fascinována, ho svede, nebo resp. on jí, dojde k pohlavnímu styku, její starý manžel se na to ještě kouká! Dále je tu nějaký šofér-sluha který opakovaně znásilňuje mladá děvčata, on je taky nějaký fetišista, ulítlej na ochlupení z ohanbí a spodní prádlo, které pak uctívá. Opravdová sbírka různých psychopatů, všichni mají nějaký psychický problém (sexuálně dysfunkční orientaci), mladý muž je zločinec-zabiják (viz úvod ve vlaku) a má stále touhu zabít, sluha loví a uvězňuje dospívající dívky, přitom šmíruje i oba manželé, a manželé, to je kapitola sama pro sebe. Místy dobrá atmosféra, ale bohužel žádné pořádné spiknutí, je tu sice spousta sleazy a zvráceností, nějaká ta nahota a sex, docela dobrý náladový zvukový doprovod, ale film je spíše neuspokojující a politováníhodně krotký. Samotné finále je opravdu velmi divné a nečekané, jako ostatně celý tento film! Podřadná sexuální detektivka, která je nesprávně někým označována za giallo, film opravdu nenese žádné známky tohoto subžánru, akorát stará vhs ma na svém obalu prsatou mladou dívku a zkrvavený nůž, tak snad tady vzniklo to nesprávné označení a zařazení. Freud by měl z tohoto filmu radost a studenti psychologie rovněž! ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Divný film aj na Talianov. Na jednej strane, dáva iba málo priestoru nude - za čo samozrejme môže kratšia stopáž a pár nahotiniek. Na druhej strane - dialógy plné balastu, perverznosť a rôzne sexuálne deviácie - od incestného vzťahu cez podivný fetišizmus a homo-voyerizmus až po totálnu nechutnosť - homosexuálny styk. Že sa niečo také dal Fernando Ray, a ešte v jeho rokoch. So svojim periskopom (?) a cca dvadsiatkou gombíkov (síce neviem, čo s nimi šteluje) je odkázaný na špehovanie mladého muža a podnecuje aj vlastnú dcéru, aby mala styk a mohol ju špehovať. Pohnútky starca sú všetky vysvetlené jednoducho v jednom flašbeku a záverečné upálenie v aute je mimo logiky. Žiadny triler, iba divnota. ()

1985lula 

všechny recenze uživatele

Odhliadnuc od faktu, že s giallom to nemá prakticky vôbec nič spoločné, tak aj napriek tomu je to slušná podívaná, plná podivných existencií. ()

Reklama

Reklama