Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Byli jako šelmy, které neznají slitování... Nevada, 1885. Kovbojové Gil Carter a Art Croft společně přijíždějí do malého města právě v okamžiku, kdy obyvatele vzruší zpráva, že někdo zabil farmáře Larryho Kinkaida a ukradl jeho dobytek. Protože šerif není přítomen, rozhodnou se někteří muži, že zákon vezmou do svých rukou. Jsou přitom přesvědčeni, že pachatelé činu nepatří mezi zdejší osadníky. Do čela skupiny pátrající v okolí po vrazích, se postaví bývalý vůdce jižanské armády, major Tetley, který nehodlá mít s nikým žádné slitování. K nim se nakonec připojují také Gil a Art, přestože mají odlišný názor… Příběh zpochybňující právo na lynčování plný emocí a násilí neopakovatelným způsobem natočil režisér William A. Wellman (Zrodila se hvězda, Žluté nebe). Jeho western je dodnes považován za mistrovské dílo, děj je doslova nabitý akcí, přitom nenabízí idylický pohled, zdůrazňuje morální otázky a odlišnost názorů jednotlivých postav. V uchopení tématu i jeho zpracování předběhl dobu, kdy vznikl. Velkou zásluhu na jeho působivosti a dynamičnosti nesporně má také legendární kameraman Arthur C. Miller. Postavu čestně a morálně uvažujícího Gila hraje Henry Fonda, Anthony Quinn ztvárnil roli nezkrotného Mexičana Juana Martíneze a Dana Andrews vytvořil nezapomenutelnou úlohu Donalda Martina. (Česká televize)

(více)

Recenze (79)

Han22 

všechny recenze uživatele

Netradiční western. Skupina chlapů vyráží dopadnout a potrestat vrahy, co zabili farmáře Kincaida a ukradli mu dobytek. Když v prérii narazí na skupinu podezřelých, o jejich vině a osudu je předem rozhodnuto a to i přes nesouhlas pár z nich. Jízda do Ox Bow je bohužel takový film, jehož průběh i konec je jasný, nenabízí ani žádné velké drama a ani ten Fondův hrdina nepředvede nic podstatného. Příliš jednoduché a krátké. Ve vedlejší roli mladý Harry Morgan alias plukovník Potter z Mashe. V nulové konkurenci western roku 1943. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Po první předváděčce údajně jen O.Welles rozpoznal výjimečnost a sílu Wellmanova filmu, který se na westernovém půdorysu vyslovuje proti braní spravedlnosti do vlastních rukou, lidovým soudům a lynčování. H.Fonda je skvělý v roli muže, který sice ví, co je správné, ale proti vůli většiny to nedokáže prosadit, poněkud proklamativně působí jen závěrečné čtení dopisu, prostý honák (navíc ve stínu oprátky) by těžko formuloval svoje rozloučení s manželkou a dětmi podobným způsobem. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

LEGENDARY MASTERPIECE PSYCHOLOGICAL WESTERN,ktorý ma tak zrazil svojim pojatím k zemi,ako by som vypil hektolitre alkoholu o jednom chlapíkovi Larrym Kinkaidovi,ktorého považujú za mŕtveho kvôli tomu,že ho mali tohoto farmára zabiť a okradnúť mu dobytok...A títo dementi si absolútne nič neoveria... A tak po tejto správe sa veľa miestnych mužov rozhodne vziať zákon do vlastných rúk,a pritom si neuvedomujú,čo činia... Pánečku na to,že toto extra dielo od Williama Wellmana trvá len 75 minút udejú sa tu také extrémne udalosti,že na konci snímku som si pripadal ako obarený čajom... K tejto nemilej hnusnej po krvi bažiacej bande sa pridáva aj HENRY FONDA ako kovboj Gil Carter spolu s parťákom,ktorí budú účastníci INCIDENTU v tzv.procese s tromi „obvinenými”s tejto vraždy... Tí obvinení sú DANA ANDREWS a ANTHONY QUINN,pričom Juan je až moc pokojný,čo sa deje a Donald Martin má nervy v kýbli...Ďalej,t.j hrdlorezi: Títo ľudia mali kamenné srdce,našla sa skupina siedmych z nich,klasika medzi nimi Henry,ktorí s touto fraškou chceli niečo urobiť,ale nedalo sa,len sa prizerali a potom na konci čítal dopis,ktorý napísal Donald na rozlúčku... KAMERA ARTHURA C.MILLERA čoraz viac zdôrazňuje,čomu sa už nedá predísť.Dusná atmosféra ako HROM!!! Chceli sa klasicky riadiť tým,čo káže Zákon a Poriadok,len akosi pozabudli na jeho hlavnú podstatu:„Nebrať ho do vlastných rúk,ale poskytnúť im právo sa obhajovať,kde do popredia sa vkráda slepá spravodlivosť,násilie,lynčovanie,emócie...” Jeden z najlepších filmov,aké som za posledné mesiace videl... ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Jízda do Ox-Bow, či přesněji přeloženo "Případ Ox -Bow" je příběhem, který by se stejně mohl tak odehrát jinde, než na Divokém západě. A stejně tak by mohl být divadelní hrou - o akci, romantiku krajiny, souboje, přestřelky apod. tu totiž vůbec nejde. Jde tu o otázku, kdy a za jakých okolností může člověk odsoudit jiného člověka, otázka presumpce neviny. (Vzpomeňme jen na kauzu Jiřího Čunka, kterého by jistě lůza již popravila, pokud by se měla rozhodovat na základě informací z našich "demokratických" médií - zatímco praví viníci jsou skrytí a chránění). Ale stručně: dobrý černobílý western, kterému ještě šlo o otázky morálky, zákona, práva, spravedlnosti, což např. u westernů zbožňovaného Leoneho už vůbec nejde...V amerických westernech se s těmito náměty setkáme často (srovnej např. Bravados nebo Poslední vlak z Gun Hillu). ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Keďže som už dlhšie nevidel žiaden western, som z tohto kvalitného kúsku nadšený. Pôdorys vlastne nie je vôbec westernový, jedná sa o psychologickú súdnu drámu bez prestrelok a akcie. I keď sa súd odohráva v exteriéri a v noci. Zaslepená túžba po spravodlivosti, prípadne zámienka pre uspokojenie vlastnej krutosti, otázky výčitiek svedomia. Témy filmu sú tým, čo láka k jeho zliadnutiu a nie krásna westernová príroda, ako inokedy. Príjemná zmena. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (16)

  • Ulice v městečku je stejná jako ta, která byla později použita ve filmu Pistolník (1950). (Mol)
  • Henry Fonda, který měl vojenský odklad, se ihned po natočení tohoto snímku dobrovolně přihlásil do Amerického vojenského námořnictva. (Kulmon)

Reklama

Reklama