Reklama

Reklama

Severní vody

(seriál)
  • Velká Británie The North Water (více)
Trailer

VOD (1)

Epizody(5)

Seriál Severní vody se odehrává ve Velké Británii a v arktické pustině koncem 50. let 19. století. Vypráví příběh bývalého vojenského chirurga Patricka Sumnera (Jack O'Connell), který se přihlásí jako lodní lékař na velrybářskou výpravu do Arktidy. Na palubě potkává harpunáře Henryho Draxe (Colin Farrell), brutálního zabijáka, jehož nemorální a zrůdné chování má původ v krutém světě, kde vyrůstal. Summer se pokouší uniknout vlastní ponuré minulosti. Na strastiplné cestě s psychopatickým vrahem se ocitá v drsném mužském světě. Snaží se najít vykoupení a bojuje o přežití v arktické pustině. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (92)

oLí 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je přesně typ seriálu/mini série, kterej rozhodně můžu a potřebuju. Hned od začátku dobově vtahující, špinavý, atmosferický jak blázen. Výpravu kocábky a její ne zrovna úplně pohodové posádky do totálně nehostinného prostředí Severních vod jsem v sychravých podzimních nocích při zapálených svíčkách prožíval plnými doušky. Jak jsem psal, tvůrcům se podařila vytvořit syrová, hutná atmosféra, žádné zbytečné tlačení na pilu či efekt, věřím, že takhle nějak to fakt mohlo vypadat. K tomu víc než ucházející technické - vizuální zpracování. Explicitní lov velryb a tuleňů se dostane pod kůži a samotnou kapitolou na závěr je postava Henryho Draxe v podání popíči hrajícího Colina Farrella. Tenhle fešák střihnul tak hnusnou, odpornou ďábelskou a při tom, jak se zde píše, zároveň charismatickou postavu takovým způsobem, že na něj dlouho nezapomenu. V jeho přítomnosti a navíc na jedné lodi, to bych radši od rána do večera míchal pinďourem chilli omáčku z morugy. Prvni tři epizody exceletní, zbylé dvě "jen" nadprůměrné. 8/10 ()

tron 

všechny recenze uživatele

Občas som premýšľal, či to štábu (natáčanie v reálnych „poľných“ podmienkach a nie v ateliéri s umelým snehom) a hercom (Colin Farrell sa k takej fajnovej postave musel veľmi náročne prepracovať hriechom zvaným obžerstvo, čo teda úplne zdravé pre ľudský organizmus ozaj nie je) za to stálo, lebo príbeh nie je taký silný, ako v prípade podobného (ale predsa len lepšieho) Terroru od Dana Simmonsa. Severné vody sa môžu pochváliť intenzívnou, nepríjemnou mrazivou survival atmosférou, tomu odpovedajúcou realistickou výpravou a uveriteľnými postavami v čele s nepredvídateľným, krásne uveriteľným Farrellom. Colin bravúrne zahral chlapa, ktorý príliš nerozmýšľa nad tým, čo robí, ale nie je hlúpy a v istých veciach je dokonca oveľa prefíkanejší, než objektívne inteligentnejší, vzdelanejší ľudia. Jeho interakcia s naopak na prvý pohľad stokrát civilizovanejším a odťažitejším lekárom je výborná. Navzájom sa rešpektujú, niečo ich k sebe priťahuje a zároveň sa tak trochu nenávidia, ale niečo im neustále bráni v tom, aby jeden druhého zlikvidovali. Asi by som to prirovnal ku vzťahu Batmana a Jokera? Je náhoda, že Farrell hral Penguina v Batmanovi? Je tu fascinujúci a pritom odporný. Nenávideli by ste ho, ale chápete, že on proste taký je, vždy bol a bude až do smrti. A tá zrejme nebude pekná, ani dôstojná. Ale ktorá smrť je? Farrell je fakt dobrý herec, nechápem, že sa stále nájdu ľudia, ktorí tomu odmietajú. Severné vody sú spočiatku pomalé, azda až príliš a skvelý kapitán v charizmatickom podaní Stephena Grahama (Bod varu!) to nezachráni, ale po „tej“ zlomovej (ehm doslova?) scéne z kajuty príbeh získa napätie a až desivú tiesnivosť, začne byť konečne zaujímavý. Postupne síce jemne sem-tam skĺzne do monotónnosti, niektoré veci zostávajú nedovysvetlené („asi“ je každému jasné, ako dopadol Roland Møller, viď. jeho posledná letargická scéna, ale aj tak to mohli explicitne dokončiť) a trochu ma rušili flashbacky (keďže podľa mňa zas až tak extra zaujímavo postavu doktora neformovali, osobne si myslím, že by sa nič nestalo, ak by tu neboli, ale nie je ich veľa, tak to až tak nevadí). No neviem ísť pod 4*. Ku koncu som ocenil, že to dostalo ako-takú zápletku, síce trochu klišé, ale aspoň to smerovalo z bodu A do bodu B. Vadilo mi, že je to miestami dosť tmavé, ale zas je to vďaka tomu realistické, keďže sa dej väčšinu času odohráva v kajutách lode, alebo v stane uprostred divočiny, kde je len prirodzené svetlo a vzhľadom na zemepisné šírky toho prirodzeného denného svetla fakt nie je veľa. ()

Reklama

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Trefa do černého! Tohle mi maximálně vyhovovalo! Vynikající příběh, jakých se mnoho netočí. Drsný, špinavý, nekompromisní. Ale nečekejte nějakou zběsilou jízdu nebo akční scény. Naopak, tempo je pomalé zcela adekvátní tomu o čem to je. Nevím, jestli Colin Farrell hrál někdy takovou svini, ale myslím že to bude jedna z jeho životních rolí. Ve scéně, kdy Patrick Sumner jde v šíleném mrazu a vánici za svým medvědem jsem cítil tu zimu, tak skvěle je to natočeno. Tady není co řešit. ()

Lamprea 

všechny recenze uživatele

Znepokojivá záležitost a opravdu prvotřídní hnusák, kterýho zde hraje Colin Farrel. Nakonec to ale zdaleka není tak silný zážitek jak by se mohlo zdát. Myslím, že zde tvůrci až moc tlačili na pilu a vytratila se autentičnost a uvěřitelnost celýho příběhu. V tomhle ohledu mi to připomnělo Nabarvený ptáče, kde jsem měl podobný problém - hezká forma i zajímavý téma, ale na konci všeho to vlastně vyšumí do ztracena. Nakonec tak převládá spíše zklamání. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

(Viděno podruhé). Už hodně dlouho se mi nestalo, abych měl po skončení tak rozporuplný pocit. Ať se to týká samotné kvality, tak vlastně i hodnocení. Když bych počítal jen chvíle na lodi, výtečnou scénu při lovu velryb a "odporně" výborný výkon Colina Farrella, bylo by to možná na maximum. Bohužel, ta mezihra, všechno, co je předtím a potom jednoduše vázne a poslední díl to překlopí těsně, ale přece jen spravedlivě na trojkovou stranu. Místy je to hodně drsné a přesvědčivé, ale přece jen tomu malinkatý kousek chybí. Tři a něco. ()

Galerie (97)

Zajímavosti (6)

  • Na mieste natáčania nebol takmer žiadny signál. Aby si štáb skrátil dlhé chvíle, postavili na lodi vlastný bar. Ten však nenavštevoval Jack O'Connell a Colin Farrell, pretože sú obaja abstinenti. (einar)
  • Natáčanie jednej scény bolo prerušené kvôli vpádu mroža na scénu filmovania. (einar)
  • Herci a štáb žili 6 týždňov za polárnym kruhom na dvoch malých lodiach. (einar)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama