Reklama

Reklama

Generálové


Kdo s koho (E01)

(epizoda)

Obsahy(1)

Zákopy plné bahna, vší a krys, nekonečné boje muže proti muži. Na bojištích Velké války získávali zkušenosti důstojníci, kteří se po roce 1918 podíleli na budování československé armády. Bojovali na obou stranách. V československé armádě tak vzniklo napětí mezi legionáři a těmi, kdo zůstali až do konce války v rakouských uniformách. Mladá republika se ale bez zkušených vojenských velitelů neobešla, ať už bojovali kdekoliv. Dramatické osudy Otakara Husáka, Radoly Gajdy a Aloise Podhajského v dokumentu režiséra Zdeňka Všelichy. (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

funesfilm 

všechny recenze uživatele

Výborné obohatenie vedomostí o vzniku a pôsobení Československej armády. Potešením je sumár práce Milana Rastislava Štefánika pred vznikom republiky. Jeho podiel bol neskromne povedané najvýraznejší. Bez tohto generála, by spoločná republika vznikala pravdepodobne veľmi ťažko a vôbec, či by vznikla. Doposiaľ nevyjasnena smrť a život tohto generála, je však len malou časťou dokumentárneho seriálu. Púť generálov, akú sme doteraz obšírnejšie nepoznali. ()

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První díl dokumentární série ČT o generálech naší historie začíná prvními čtyřmi vojáky této hodnosti za první světové války, ale nejvíce prostoru a významu mají Milan Rastislav Štefánik a Radola Gajda. Hodně kvalitní, přehledné, poutavé, ale jestli mi něco bude znít v uších ještě, tak WTF postesk jednoho nad jazykovou zkouškou z češtiny, kde je po válce zkoušeli asi aby odpadli čistě německy mluvící a jedna z otázek byla, kolik psů měla babička z díla Boženy Němcové. Koukám, že už před sto lety šikanovali s touhle otázkou i generály. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Štefánik a Gajda. Jeden uznávaný, druhý zaznávaný. Konečne je tu ale dokument, ktorý sa aspoň trochu snaží o rehabilitáciu osobností minulej doby. Páči sa mi, že sa v Čechách pomaly hľadá cesta, ako sa vyrovnať aj s minulosťou a aj nevidieť všetko čiernobielo. U nás k tomu sme na míle vzdialení. ()

The Graduate 

všechny recenze uživatele

Skvěle odvedená dokumentární práce podaná velmi poutavou a zajímavou formou. Velice oceňuji především to, že se tvůrci nebáli zcela „na rovinu“ popsat, jak macešsky se ke svým hrdinům (především ke generálu Gajdovi) zachovala První republika a tehdejší politici, které si dnes idealizujeme. Za mě tedy hodně poctivé dílo a už teď se těším na další epizody, doufám, že si nastavenou laťku udrží. ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Gajda je známý fašista, ale zároveň vlastenec. Hitler se na naše fašisty díval nedůvěřivě. Dokument je seznámení s jeho vojenským životopisem. Husáka a podhájského neznám. Štefánik je zde okrajově. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama