Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historicky první snímek oceněný Oscarem za nejlepší film vypráví příběh milostného trojúhelníku, když se dva mladí chlapci Jack Powell (Charles "Buddy" Rogers) a David Armstrong (Richard Arlen) zamilují do jedné dívky, Mary Preston (Clara Bow). Z obou rivalů v lásce se stanou přátelé, když po vstupu Spojených států do první světové války společně bojují proti Němcům jako bojoví stíhači. Za letecké bojové scény získal snímek druhého Oscara v kategorii nejlepší technické efekty. (contrastic)

(více)

Zajímavosti (14)

  • Wellman, trvající na důsledném realismu, se učinil nezbytnou součástí všech aspektů produkce, od spolupráce na scénáři přes výběr neznámých mužských protagonistů až po určování postavení kamer. Jen málo filmů závěru němého období se mohlo pochlubit náklady jednoho milionů dolarů. Rozpočet Křídel dosáhl na miliony dva, k nimž je ještě nutné přičíst hodnotu šestnácti milionů, jež produkce získala od vlády ve formě vojenské letecké techniky a personálu. Natáčení se účastnilo více než šedesát pilotů a několik tisíc pěšáků. (Zdroj: Letní filmová škola)
  • Ve snaze napodobit mimořádný úspěch dramat věnovaných první světové válce konkurenčních společností MGM a Fox se třetí největší hollywoodské studio Paramount rozhodlo realizovat snímek tematicky i žánrově obdobný. Žádanou odlišnost mu měly zajistit letecké bitvy a jejich hrdinní protagonisté – dosud totiž hrály prim pěchota, zákopy či námořnictvo. (Zdroj: Letní filmová škola)
  • Námětem filmu Křídla (v československé distribuci uváděného pod originálním názvem Wings) se stala povídka Johna Monka Saunderse, jenž hrůzy války zažil na vlastní kůži. Ve válce bojoval i William A. Wellman, dosud nepříliš známý režisér laciných westernů, zato jediný hollywoodský tvůrce s osobní leteckou zkušeností (který si z Francie dokonce odnesl význačná válečná vyznamenání). (Zdroj: Letní filmová škola)
  • Na rozdíl od literárního námětu film do příběhu uvedl atraktivní mladou ženu, o jejíž přízeň soupeří hlavní hrdinové, v podání nejpopulárnější herečky Paramountu té doby Clary Bowové. Ve své autobiografii „A Short Time for Insanity“ (Krátký čas pro šílenství) z roku 1947 Wellman píše: „…natáčení byla gigantická záležitost, jediný prvek, který jsme nebyli schopni kontrolovat, představovalo počasí.“ Režisér oproti dosavadní rutině trval na přítomnosti mraků v záběrech. „V pozadí je třeba mít něco konkrétního. Jen tak lze vytvořit neznalému divákovi představu rychlosti letadel v duelu a fotograficky je to také hned zajímavější.“ Není divu, že se Křídla stala monumentem v historii americké kinematografie. (Zdroj: Letní filmová škola)
  • Vzdušné souboje, které jsou součástí filmu, byly natáčeny ručními kamerami připevněnými na letadlech. (raininface)
  • Tento film patří k jedněm z prvních, kde se objevil tzv. product placement (skrytá reklama). Konkrétně šlo o reklamu na čokolády Hershey. (Ginger25)
  • V historii kinematografie je tento snímek nesmazatelně zapsán jako film, kterému byl udělen první Oscar v kategorii Nejlepší film. (contrastic)
  • V tomto filme sa odohral historicky prvý homosexuálny bozk pred kamerou. (lulusik8)
  • Množstvo natočených leteckých scén sa do filmu nedostalo, ale boli použité pri iných filmoch. Scéna leteckého útoku na nemecký transportný vlak sa objavila vo filme The Legion of the Condemned (1928). (Michal74)
  • Bitka pri St. Mihiel sa nakrúcala v Camp Stanley neďaleko San Antonia v Texase a letecké scény sa nakrúcali nad leteckou základňou Kelly Field. (Michal74)
  • Vo filme sa objavili aj Margery Chapin Wellman a Gloria Wellman, manželka a dcéra režiséra Williama A. Wellmana, ktoré hrali francúzsku sedliačku a dieťa. (Michal74)
  • Richard Arlen, ktorý hral vo filme stíhacieho pilota Davida Armstronga, bol skutočne pilotom v 1. svetovej vojne, aj keď nezažil žiaden súboj. (Michal74)

Reklama

Reklama