Reklama

Reklama

Lara Croft - Tomb Raider

  • Velká Británie Lara Croft: Tomb Raider (více)

Obsahy(1)

Lara Croft, dcera známého a bohatého vědce, je připravena kráčet v jeho stopách. Dostalo se jí dobré průpravy. Studovala na nejlepších školách, domluví se mnoha jazyky, ovládá bravurně nejrůznější druhy sebeobrany a hlavně se svým otcem, který před lety zemřel za nevyjasněných okolností, procestovala celý svět. Lord Croft hledal vzácné, ztracené krypty i dávno zapomenutá a často navěky pohřbená místa. Tentokrát, už zcela sama, musí Lara Croft překonat největší překážku. Nalézt obě části prastarého "šému", který jí zajistí neomezenou moc nad časem a prostorem ve jménu lidstva. Aby toho dosáhla, je třeba zvítězit nad nebezpečným a přísně utajovaným společenstvím, které má stejný cíl, jen touha po moci je motivována zcela jinak... Mladá Angličanka Lara žije v rozlehlém zámku, který zdědila po svém otci, lordu Croftovi, jenž zahynul před patnácti lety za nevyjasněných okolností. Kromě ní v sídle žije jen její tajemník Hillary a počítačový expert Bryce, který ovšem bydlí v karavanu před domem. Jedno noci najde Lara v domě staré hodiny, které se samy uvedly do chodu. Začaly odpočítávat dobu zbývající do konjunkce všech planet sluneční soustavy, k níž dochází poprvé po pěti tisících letech. Je to jediná chvíle, kdy lze s pomocí dvou magických předmětů ovládnout čas a tím i chod světa. Najít se je pokouší nejen Lara, ale také tajný spolek Osvícených. Její člen Monafred Powell má už jen týden na to, aby našel klíč, s jehož pomocí by získal poloviny magického trojúhelníku, potřebného k ovládnutí času.
Lara najde starého otcova přítele, sběratele hodin Wilsona, který ji odkáže na Manfreda Powella. Ten jí sice tvrdí, že drahokam z hodin nezná, Lara však pozná, že lže. Téže noci je zámek Croftových přepaden komandem, které vede Powell. Žena s nimi svede tvrdý boj, ale nepodaří se jí zabránit krádeži drahokamu. Podle otcových pokynů pochopí o co jde a také, co je třeba udělat, aby se magické předměty nedostaly do rukou Osvícených, kteří chtějí ovládnout svět. Vydá se do Kambodže, kde je ve starobylém chrámu Angkor Vat ukryta první polovina trojúhelníku. Dovnitř se jí podaří dostat dřív než tam pronikne Powell se svými muži a ziskuchtivým archeologem Alexem Westem, Lařiným dávným konkurentem. Podaří se jí dostat k uložené polovině trojúhelníku, musí však společně s ostatními svést boj s oživlými kamennými sochami. Potom se v Benátkách setká s Powellem. On má drahokam, ona část trojúhelníku, a proto potřebují jeden druhého, aby dosáhli cíle. Lara pochopí, že Powell je druhým nejvyšším mužem Osvícených, ke kterým patřil i její otec. Ten se však postavil proti jejich plánům na ovládnutí světa, a proto ho Powell zavraždil. Společně se dostanou do chrámu na zamrzlém sibiřském jezeře, kde objeví sál s modelem sluneční soustavy. Začíná konjunkce planet doprovázená zatměním Slunce. Začíná boj o nadvládu nad světem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (553)

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Skvělý koncept, hodně hypu, překvapivě obsazená Angelina Jolie, která celému intermediálnímu kultu dává nový rozměr, a film o ničem; ke všemu blbě nastříhaný. __________________ S odstupem několika let jsem přišel na to, v čem spočívá podivnost střihu: film se snaží, aby většina záběrů mohla být použita samostatně jako propagační fotografie, ovšem nikoli statická momentka pózování, ale jako highlight "zachycení nejatraktivnějších situací v pohybu". V důsledku toho si ale ony atraktivní situace nemůžeme moc užít, protože se před námi nerozvíjejí delší dobu, jednotlivé záběry nenavazují přesně a reálné vyvrcholení akce nenastává. Jen se za sebou sekají relativně atraktivní záběry z ostrých úhlů. _____________ K ději: pobavilo mě, že pro konspirační teoretiky je tento film příkladem, jak je manipulováno vědomím veřejnosti. Dílo údajně vzniklo, aby do hlav lidí zaselo, že existují jacísi pouze fiktivní ilumináti, a tím se zastřel zájem o existenci skutečných iluminátů, kteří řídí svět. Jinými slovy: plán iluminátů byl, aby si lidé říkali, že ilumináti ve skutečnosti neexistují, a tím je jejich moc posílena, protože se stávají neviditelnými. IMHO dokonalý příklad konspiračního mindfucku. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Kdo mě zná, ví, že se čas od času neubráním návštěvě kina za účelem vypnutí mozku a kochání se pořádně hutnou akcí, nejlépe za poslechu ryčné hudby. Zářným příkladem výše uvedeného budiž nám xXx. Lara Croft se tváří jako jeho ekvivalent, jenomže Tripl Ixovi nesahá ani po vršek motorkářských bot. Mohutná výprava, pár efektních akčních scén, hafo elektronické muziky, titulní song od U2 (jehož klip zcela příznačně nemá ani zbla smyslu, nad čímž se podivovali už členové irské grupy, když ho natáčeli) a patřičně stylizovaná hlavní hrdinka (která pro potěchu pubertálních očí velice často hopsá;)), to by bylo to lepší. A teď to horší - scénář srovnatelný s jakýmkoli dílem Relic Hunters a takřka nulový Chris Barrie (to normální smrtelníky asi nezaujme, ale já jsem velký fanoušek Red Dwarfa:)). Zkrátka řečeno - promrhaný potenciál. PS: Tyler je v tomhle ohledu (Angelina) ztracený případ:)) PPS: Viděl jsem znovu v roce 2018 v rámci přípravy na nové zpracování s Alicií Vikander, a... no, jako portrét totálně over-the-top one-woman-army (spojovníky FTW!:)), destilující na přelomu století esenci druhé půlky devadesátek, je to uchopitelnější než tehdy, ale pořád to nemá s dobrým filmem nic společného - je to v podstatě jen jako montáž animaček ze hry, která navíc zkrátka nemá žádný kloudně vyprávěný příběh:) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Lara se živí tím, čím je - vykopávkami. A myslím tím spíš Laru film, než Laru Angelinu. 50% Zajímavé komentáře: Mr.Apache, Damiel, genetique, mis-ko ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ohromná propagace sexy Angeliny zabalená do pitomého filmu se slušnýma akčníma scénama. No, ale ty její kozy, když už je cpala do každého možnýho záběru, nejspíš proto, aby si jeden mohl zaslintat si fakt zaslouží dvě hvězdičky. Přesně v duchu známé rovnice: jedna koza = jedna hvězdička. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Fenomén Lary Croft mě úspěšně minul už když šlo o počítačovou hru, no a u filmů s touto postavou tomu není jinak. Je pravda, že ve filmovém průmyslu bylo vyrobeno mnohem více daleko větších zmetků, než je tohle, avšak to tvůrce neomlouvá. Angelina Jolie je sice kočka, ale na můj vkus příliš "umělohmotná" (tedy to jsou dnes asi všechny hezké herečky, ale ona snad nejvíce), tudíž ani přes její půvaby cesta nevede. Na druhou stranu nepopírám, že právě díky nezvyklé oblibě počítačové hry s touto tématikou si asi i tento film získá hodně příznivců - budou ale vesměs z řad teenagerů, kteří se v podobném typu zábavy rádi vyžívají. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $115miliónovTržby USA $131,168,070Tržby Celosvetovo $274,703,340║ Aspoň že to má švih a akú takú zábavnosť. /videl v kine: 65%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Lara Croft jako nový filmový fenomén? Těžko. Hlavní hrdinka je plonková a krom oblasti ňaderní plochá, hrůza pohledět (marně se Angelina Jolie snaží dodat jí zdání stylu), akční sekvence nezáživné, příběh nudný a nevýrazný... Simon West se pokusil o moderní akční špektákl a uhnětl beztvarou patlaninou, ze které vysvítá několik slušných choreografií a docela vtipná postava červenotrpaslíkového Chrise Barrieho. Bohužel to nestačí ani k tomu, aby se lady Croftová čestně popásovala s kutilem MacGyverem a ztraceným pokladem Atlantidy. K čemu dobrodružný velkofilm, kterému chybí dobrodružství, dobrý hrdina a alespoň trochu pozoruhodný příběh? ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Angelina Jolie je fajn a rozhodně nejlepší volba pro Laru Croft, ale scénář nedává šanci této adaptaci počítačové hry ovládnout i kina celého světa. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Až na hranici trapnosti místy došli tvůrci celovečerní filmové adaptace počítačové hry Tomb Raider, tím nejtrapnějším je fakt, že tomu, čemu se dá s přimhouřením oka říkat v případě počítačové hry inspirace, to je v případě hraného celovečerního snímku bezostyšné vykrádání Spielbergovské tetralogie o Indiana Jonesovi... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Děj debilní, výprava trisitní, akce poskrovnu, humor nulový a herci zoufalí. Jediným světlým bodem je fyzický výkon Angeliny Jolie a role (no, spíše rolička) Chrise Barrieho. Velká škoda je, že nenašli podporu i ve zbytku šťábu. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

je drsná, nebezpečná a sexy. je to LARA CROFT. již v úvodu jsme svědky akce, která ukazuje, že do speciálních efektů bylo vloženo spousty peněz. a také, že film bude stát na kouzlu osobnosti A.Jolie, která by se mohla zůčastnit soutěže miss mokré tričko. a tohle vše má oblbnout naše smysli, abychom si nevšímali scénáře, který je jemně řečeno dost naivní. a to je opravdu jemně řečeno. ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

::::::::::::::::::::::::::::: Co se na tom všem tak nelíbí proboha ?!? Vždyť je to skvělé natočené a zrežírované ! Prostě další film u kterého musíte vypnout ten svůj provařený mozek a jen se nechat unášet nádhernou Angelinou Joulie a skvělími akčními scénami. Nic víc. Mě se to líbilo moc ! ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Graeme Revell: 1. Elevation (Tomb Raider Mix) ,2. Deep ,3. Galaxy Bounce (Soundtrack Version) ,4. Get Ur Freak On [Featuring Nelly Furtado For Tomb Raider Soundtrack] (Amended) [Remix] ,5. Speedballin' (Soundtrack Version) ,6. Ain't Never Learned (Lara Croft Tomb Raider) ,7. The Revolution ,8. Terra Firma (Delerium Feat. Aude) (Lara's Mix) ,9. Where's Your Head At ,10. Illuminati ,11. Absurd ,12. Song Of Life ,13. Edge Hill (Groove Armada) ,14. Satellite ,15. Devil's Nightmare, ()

Související novinky

Statham nahradí Bronsona

Statham nahradí Bronsona

23.04.2009

Hádáte správně, chystá se další remake. Crank 2 se sice v amerických kinech zastavil a komerčně nepřežil, ale na statusu Jasona Stathama jako jednoho z nejdrsnějších chlápků v akčním žánru to šrám… (více)

Filmové kočky: Nová generace

Filmové kočky: Nová generace

27.01.2009

Jen předevčírem jsme psali o možné trojce Charlieho andílků, ve které by Drew, Cameron a Lucy dostaly mladší posilu. Už se i ví, kdo by to měl být – o filmovou kariéru se pokoušející Rihanna. A to… (více)

Angelina špiónkou a Bondův protivník

Angelina špiónkou a Bondův protivník

08.12.2007

Zní to jak z dob otrokářské společnosti, když si přečtete, že nějaké filmové studio zakoupilo life rights, tedy práva na život nějaké skutečně žijící osoby. Samozřejmě to není důkaz o všemocnosti… (více)

Reklama

Reklama