Reklama

Reklama

Lara Croft - Tomb Raider

  • Velká Británie Lara Croft: Tomb Raider (více)

Obsahy(1)

Lara Croft, dcera známého a bohatého vědce, je připravena kráčet v jeho stopách. Dostalo se jí dobré průpravy. Studovala na nejlepších školách, domluví se mnoha jazyky, ovládá bravurně nejrůznější druhy sebeobrany a hlavně se svým otcem, který před lety zemřel za nevyjasněných okolností, procestovala celý svět. Lord Croft hledal vzácné, ztracené krypty i dávno zapomenutá a často navěky pohřbená místa. Tentokrát, už zcela sama, musí Lara Croft překonat největší překážku. Nalézt obě části prastarého "šému", který jí zajistí neomezenou moc nad časem a prostorem ve jménu lidstva. Aby toho dosáhla, je třeba zvítězit nad nebezpečným a přísně utajovaným společenstvím, které má stejný cíl, jen touha po moci je motivována zcela jinak... Mladá Angličanka Lara žije v rozlehlém zámku, který zdědila po svém otci, lordu Croftovi, jenž zahynul před patnácti lety za nevyjasněných okolností. Kromě ní v sídle žije jen její tajemník Hillary a počítačový expert Bryce, který ovšem bydlí v karavanu před domem. Jedno noci najde Lara v domě staré hodiny, které se samy uvedly do chodu. Začaly odpočítávat dobu zbývající do konjunkce všech planet sluneční soustavy, k níž dochází poprvé po pěti tisících letech. Je to jediná chvíle, kdy lze s pomocí dvou magických předmětů ovládnout čas a tím i chod světa. Najít se je pokouší nejen Lara, ale také tajný spolek Osvícených. Její člen Monafred Powell má už jen týden na to, aby našel klíč, s jehož pomocí by získal poloviny magického trojúhelníku, potřebného k ovládnutí času.
Lara najde starého otcova přítele, sběratele hodin Wilsona, který ji odkáže na Manfreda Powella. Ten jí sice tvrdí, že drahokam z hodin nezná, Lara však pozná, že lže. Téže noci je zámek Croftových přepaden komandem, které vede Powell. Žena s nimi svede tvrdý boj, ale nepodaří se jí zabránit krádeži drahokamu. Podle otcových pokynů pochopí o co jde a také, co je třeba udělat, aby se magické předměty nedostaly do rukou Osvícených, kteří chtějí ovládnout svět. Vydá se do Kambodže, kde je ve starobylém chrámu Angkor Vat ukryta první polovina trojúhelníku. Dovnitř se jí podaří dostat dřív než tam pronikne Powell se svými muži a ziskuchtivým archeologem Alexem Westem, Lařiným dávným konkurentem. Podaří se jí dostat k uložené polovině trojúhelníku, musí však společně s ostatními svést boj s oživlými kamennými sochami. Potom se v Benátkách setká s Powellem. On má drahokam, ona část trojúhelníku, a proto potřebují jeden druhého, aby dosáhli cíle. Lara pochopí, že Powell je druhým nejvyšším mužem Osvícených, ke kterým patřil i její otec. Ten se však postavil proti jejich plánům na ovládnutí světa, a proto ho Powell zavraždil. Společně se dostanou do chrámu na zamrzlém sibiřském jezeře, kde objeví sál s modelem sluneční soustavy. Začíná konjunkce planet doprovázená zatměním Slunce. Začíná boj o nadvládu nad světem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (554)

Bollek 

všechny recenze uživatele

Herní sérii mám velice rád, dokonce by se dalo říct, že jsou to mé vůbec nejoblíbenější hry. A právě proto cítím po shlédnutí tohoto filmu velké zklamání. Děj je naprosto nudný a nezáživný, to měli tvůrci raději použít některý námět z her. V hudbě se vůbec neobjevuje známý titulní motiv. A celé je to takové utahané a nezáživné. Angelina Laru hraje opravdu dobře a myslím, že pro tuto roli nemohla být vybrána lepší herečka. Moc mě potěšilo i vidět Chrise Barrieho v roli sluhy. ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Jako plus vnímám Angelinu Jolie v přiléhavym oblečku, výpravu, soundtrack a střídmou stopáž. Příběhu však schází víc zábavy (pár hlášek toho moc nezachrání - větší angažmá Chrise "Rimmera" Barrieho mohlo leccos vylepšit) nebo napětí a pořádnej záporák. Samostatnou kapitolou je akce, který sice neni málo, ale často jí przněj nefunkční zpomalovačky nebo chabý efekty. Natočit za 115 mega pouze průměrný akční béčko, u kterýho jste rádi, že nemá dvě hodiny, je neskutečný diletantství, proto třetí hvězdu na truc prostě nepřihodim. ()

MilesTeg 

všechny recenze uživatele

Lara visí hlavou dolů na laně ze stropu hrobky. Na vršku oltáře září průhledná schránka s neidentifikovatelným předmětem uvnitř. To je její cíl, ale najednou se roztříští kamenný sloup a objeví se obrovský kráčející robot. Pokud jste viděli Misi na Mars a oblíbili si vojenského zabijáckého robota AMEE, tak vězte, že tenhle je velký jako slon a měl by být mnohem smrtelnější, ale lady Croftová je tvrdá a navíc – tohle je jenom trénink. Jenže člověk není stroj a Lara měla i otce, Richarda Crofta, jehož náhrobek bez mrtvoly leží pod kamenným stanem v parku rodinného zámku. Její obsese, její touha je být jako on a úkol, který před ni otcův odkaz staví, není z nejlehčích – zabránit tajné organizaci Osvícených ovládnout svět. /------------/ Lara Croft je hlavní postava počítačové hry Tomb Raider (Vykradač hrobů), která už má čtyři pokračování. Za svou popularitu vděčí kromě akčnosti hlavně sošné postavě hlavní hrdinky. Angelina Jolie vypadá velmi dobře a podle mne se do role Lary hodí. Zvládla ji v rámci možností obstojně, bohužel ty možnosti měla neomezené. Počítačová postava může mít nadlidské schopnosti, filmová Lara by měla být více realistická – jenže je dokonalejší než Bond a Indiana Jones dohromady. Kulky ji netrefí, mráz nespálí a čas nezastaví. Její neomezené schopnosti ji paradoxně omezují – je tak dokonalá, až je směšná. Bondovi jeho eskapády žereme, stejně jako Indiana Jonesovi jeho neuvěřitelnou kliku a sebeironii; tady to nevyšlo – eskapád je moc a vtípků málo. Chris Barrie jako komorník to nezachránil, jeho komediální talent se ani nestačil pořádně rozvinout. Jon Voight, otec Lary i Angeliny, byl příliš kladný a příliš mrtvý, aby dodal příběhu věrohodnost a jediný pořádný padouch byl slabý. Také zápletka, která ohrožovala existenci světa, byla notně vyčpělá a ohraná. Mohly to zachránit akční scény, ale stačilo sledovat úplně první akci Lary – trojité salto při seskoku z lana – kdy bylo jasně znát, že přitom visela za pas na lankách. Pak už to jenom potvrdil nereálný souboj s robotem, který vyvolal v sále smích na místě, kde ho tvůrci asi nechtěli a tak to pokračovalo až do konce filmu. Lara zachránila svět, ale příběh byl pohřben do neoznačeného hrobu. ()

BDMarty007 

všechny recenze uživatele

Tak snad jedině, že ta Angelina Jolie vypadá fakt dobře ... jinak pokus o Indiana Jonese v sukních (resp. v přiléhavých šortkách) se nepovedl. ()

Veseldaa.! 

všechny recenze uživatele

Tohle nešlo dokoukat. Akorát jsem si potvrdil fakt, jaká je to filmová prasárna a pořadná jizva na srdci každého pařmena této legendární počítačové hry. Zhovadilý scénář a otřesné triky tohoto "filmu" nemají obdoby. Dávám jednu hvězdičku za Chrise Barrieho s brokovnicí a v papučích, samozřejmě za vnadnou Angelinu a mě v té době neznámého Daniela Craiga. Jinak by to byl odpad! ()

LordMysti 

všechny recenze uživatele

Sedmdesát poctivých procent. Výborná Angelina která filmu hodně pomohla. Také akce byla svižná, zajímavé lokace a pouze vlastní příběh mohl být lepší. ()

hlína 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí filmu (a nedokoukání) jsem usoudil, že si raději Tomb Raidera z nostalgie zahraju, než bych znovu musel koukat na tuto přeplácaninu a slátaninu. Kdyby to alespoň mělo nějaký dobrý příběh... takhle to byla jen směs efektů. ()

Bobšule 

všechny recenze uživatele

Asi to bylo slabší, než jsme my, milovníci počítačových her, měli právo požadovat a očekávat, ale i tak jsem se příjemně bavila. I jako ženské se mi Angelina co by Lara líbila a Rimmer neměl chybu. Jediný, kdo mě příliš netěšil, byl Daniel Craig. A to jsem ještě žila ve šťastné nevědomosti, že mi s ním jednoho mooooc ošklivého dne znásilněj Bondovky!!! ()

Anayka 

všechny recenze uživatele

A mě to bavilo.. čímž je účel splněn. Od filmů tohoto druhu přece očekáváme pěknou akci, pěkné záběry a pěknou Angelinu, ne bůhví jaké umění. ()

Acrobat 

všechny recenze uživatele

Jasnačka, ty blb! Nemiestnymi žartmi ma trpaslík udiera do hlavy a núti zameriať svoj pohľad na hrdinu. Je pekný o tom niet pochýb, stačí to? V drvivej väčšine áno, stačí nosom očuchať pozične a grimasne dobré zvládnuté extempore Jolieovej. Je sakramentsky výborným emočným ťahúňom a v podstate jediným možným predstaviteľom Lary C. Nejde o to, či dobré vyzerá, túto vlastnosť spĺňa narodením, ale čo je podstatnejšie, vie ju prevteliť v rozmrazujúcich kreáciách na veľkom plátne. Problémom/riešením Lary je ten, že ju scenárista môže hodiť do akýchkoľvek historicko-dobrodružných sprisahaneckých tém; je to jedno. Má podľa predlohy skákať, strieľať, behať, objavovať, hodiť nejaké hlášky, balast zápletky sa potom vymyslí ľahko. A či je uveriteľný?? Myslím, že nikoho nebude urážať, veď čo potom taký Indiana Jones, že?? Hrdinka, ktorá sa pohybuje svižne a bez pochybností plátnom v profilaktickom príbehu, otvára dimenziu pútavej reprízovosti. Film je možné preto sledovať hocikedy, ráno, večer, najedený, hladný, keď relaxujem, píšem úvahu, či ako podmaz ku domácemu cvičeniu na rozprúdenie ciev. Zanecháva zážitky? Mne len také mdlé, na jeho základe nedokážem spojaznidť v hlave myšlienky na novú poviedkovú esej, ale je to rozkošné, mládežnícke. Vykračujem si tak zbežne s duchom thajského vládcu 15. storočia a zrazu vôňa jazmínu. No nepadám. Vraciam sa späť.... ()

sarfian 

všechny recenze uživatele

Na Tomb Raider film som sa tešil už od prvej zmienky, že sa ide natáčať. Keď som mal 19 hry som hral a bol som velký fanúšik Lary croft. Na film som išiel natešený do kina ,ale len po 15-tu minútu filmu. Keď to skončilo tak prišlo sklamanie a celé roky čakania boli v čuru. Nevravím, že to bol prúser, ale len slabý priemer. Veľká škoda...Simon West. ()

ifes 

všechny recenze uživatele

S Larou Croft jsem se poprvé setkal v herní podobě, tenkrát mne hodně vzala, strávil jsem s ní moře času :) běhal jsem po džunglích a střílel vzácné savce, dělal přemety, kotouly a salta. Bavil jsem se. Zato filmová Lara je nepřesvědčivá, hrozně strojená, vystajlovaná a celé je to nepřesvědčivé. Děj ani výprava nestojí za řeč. ()

danny_21 

všechny recenze uživatele

Počítačovou sérii Lary jsem měl hodně rád, rád jsem společně s ní zkoumal starobylé památky, skákal, střílel, hledal indicie a docela jsem se těšil na filmové podobu. I když Angelinu moc nemusím, tahle role ji sedla, vizuálně jako ta virtuální a pohybově hodně dobrá, holka má své přednosti, že ... S příběhem samotným to už taková sláva není, velká škoda, že tvůrci nevyužili potenciál herní série, mohla se z toho být úplně jiná podívana. Tři hvězdičky jsou moc, 2 málo, u mě to bylo za 40 %. ()

Mik_e 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem druhého Indiana Jonese. Nečekal jsem ani áčkový film. Co jsem ale čekal, a nedostal, bylo to, co Tomb Raidera dělá Tomb Raiderem. Tedy mnoho akrobatických kousků v podání Lary a prolézání nějakých zapadlých, tajuplných kobek. Místo toho tu máme slabý akční film s klasickým motivem snahy o ovládnutí světa partičkou padouchů, která ráda tahá za nitky hezky z povzdálí. Hlavní záporák byl sice vybranej dobřě, ale zato role Daniela Craiga byla tak zbytečná, jak jen mohla být. A za co teda sic slabé, ale tři hvězdy..? Jednak je to Lara Croft, za druhé Angelina se vážně snaží, a za třetí to finále je přeci jen docela vydařené, tak nějak měl ten film vypadat. ()

Psycho.R 

všechny recenze uživatele

Když jsem to viděl prvně, byl jsem zklamán, jelikož Lara byla moje oblíbená postavička ve hře v době, kdy jsem hry ještě hrál. Napodruhé se to však zlepšilo a teprve po letech dokážu docenit celou atmosféru. ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem neměl Tomb Raider moc rád, ale o to více jsem žral Angelinu. Jenže i v době mý puberty jsem viděl, jaká ptákovina tenhle film je. Věřím, že to na papíru vypadalo dobře. Snaha o převedení počítačový hry na plátna. K tomu v roli Lary jedna z největší hvězd a v tý době ještě neskutečně sexy herečka. Tohle nemohlo dopadnout blbě. Jenže to dopadlo ještě hůř. Zoufalá nuda, žádná akce, nezajímavý lokace. Jediná sranda je s vojáčky z kamene. ()

Související novinky

Statham nahradí Bronsona

Statham nahradí Bronsona

23.04.2009

Hádáte správně, chystá se další remake. Crank 2 se sice v amerických kinech zastavil a komerčně nepřežil, ale na statusu Jasona Stathama jako jednoho z nejdrsnějších chlápků v akčním žánru to šrám… (více)

Filmové kočky: Nová generace

Filmové kočky: Nová generace

27.01.2009

Jen předevčírem jsme psali o možné trojce Charlieho andílků, ve které by Drew, Cameron a Lucy dostaly mladší posilu. Už se i ví, kdo by to měl být – o filmovou kariéru se pokoušející Rihanna. A to… (více)

Angelina špiónkou a Bondův protivník

Angelina špiónkou a Bondův protivník

08.12.2007

Zní to jak z dob otrokářské společnosti, když si přečtete, že nějaké filmové studio zakoupilo life rights, tedy práva na život nějaké skutečně žijící osoby. Samozřejmě to není důkaz o všemocnosti… (více)

Reklama

Reklama