Reklama

Reklama

Lara Croft - Tomb Raider

  • Velká Británie Lara Croft: Tomb Raider (více)

Obsahy(1)

Lara Croft, dcera známého a bohatého vědce, je připravena kráčet v jeho stopách. Dostalo se jí dobré průpravy. Studovala na nejlepších školách, domluví se mnoha jazyky, ovládá bravurně nejrůznější druhy sebeobrany a hlavně se svým otcem, který před lety zemřel za nevyjasněných okolností, procestovala celý svět. Lord Croft hledal vzácné, ztracené krypty i dávno zapomenutá a často navěky pohřbená místa. Tentokrát, už zcela sama, musí Lara Croft překonat největší překážku. Nalézt obě části prastarého "šému", který jí zajistí neomezenou moc nad časem a prostorem ve jménu lidstva. Aby toho dosáhla, je třeba zvítězit nad nebezpečným a přísně utajovaným společenstvím, které má stejný cíl, jen touha po moci je motivována zcela jinak... Mladá Angličanka Lara žije v rozlehlém zámku, který zdědila po svém otci, lordu Croftovi, jenž zahynul před patnácti lety za nevyjasněných okolností. Kromě ní v sídle žije jen její tajemník Hillary a počítačový expert Bryce, který ovšem bydlí v karavanu před domem. Jedno noci najde Lara v domě staré hodiny, které se samy uvedly do chodu. Začaly odpočítávat dobu zbývající do konjunkce všech planet sluneční soustavy, k níž dochází poprvé po pěti tisících letech. Je to jediná chvíle, kdy lze s pomocí dvou magických předmětů ovládnout čas a tím i chod světa. Najít se je pokouší nejen Lara, ale také tajný spolek Osvícených. Její člen Monafred Powell má už jen týden na to, aby našel klíč, s jehož pomocí by získal poloviny magického trojúhelníku, potřebného k ovládnutí času.
Lara najde starého otcova přítele, sběratele hodin Wilsona, který ji odkáže na Manfreda Powella. Ten jí sice tvrdí, že drahokam z hodin nezná, Lara však pozná, že lže. Téže noci je zámek Croftových přepaden komandem, které vede Powell. Žena s nimi svede tvrdý boj, ale nepodaří se jí zabránit krádeži drahokamu. Podle otcových pokynů pochopí o co jde a také, co je třeba udělat, aby se magické předměty nedostaly do rukou Osvícených, kteří chtějí ovládnout svět. Vydá se do Kambodže, kde je ve starobylém chrámu Angkor Vat ukryta první polovina trojúhelníku. Dovnitř se jí podaří dostat dřív než tam pronikne Powell se svými muži a ziskuchtivým archeologem Alexem Westem, Lařiným dávným konkurentem. Podaří se jí dostat k uložené polovině trojúhelníku, musí však společně s ostatními svést boj s oživlými kamennými sochami. Potom se v Benátkách setká s Powellem. On má drahokam, ona část trojúhelníku, a proto potřebují jeden druhého, aby dosáhli cíle. Lara pochopí, že Powell je druhým nejvyšším mužem Osvícených, ke kterým patřil i její otec. Ten se však postavil proti jejich plánům na ovládnutí světa, a proto ho Powell zavraždil. Společně se dostanou do chrámu na zamrzlém sibiřském jezeře, kde objeví sál s modelem sluneční soustavy. Začíná konjunkce planet doprovázená zatměním Slunce. Začíná boj o nadvládu nad světem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (553)

novoten 

všechny recenze uživatele

Vizuálně většinu času atraktivní, ale ve všem ostatní slepá ulička. Cestovatelské ultrabéčko navíc splňuje všechna klišé dobrodružných filmů (proroctví, chrám, velké zlo) ale nijak je neosvětluje nebo nevysvětlí jejich použití, což je na to, že se na scénáři podílela pěkná řádka lidí, docela ostuda. A Angelina si Laru překvapivě užívá, ale mně do role ústřední hrdinky fatálně nepasuje. Takhle zkrátka ne. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ráno som sa zobudila s hroznou náladou.“ Schladenie. Obrovské schladenie. Tými slovami by sa dal popísať môj stav, keď som v r. 2001 vychádzal z kina. Jeden kritik svojho času o novom albume Michaela Jacksona napísal niečo v štýle "čakanie naň bolo lepšie". Pri tomto príšerne nakrútenom, napísanom, zostrihanom a obsadenom filme, sa mi jeho slová vrátili ako bumerang. Hrozne som sa na to do kina tešil a prvým negatívnym recenziám som odmietal uveriť. Zle som urobil - taký znechutený som z kina už dávno nevychádzal. Je to stratený prípad, tento Indy v sukni. Jediným pozitívom Lary Croft - Tomb Raidera je Angelina Jolie, hŕstka ako-tak znesiteľných akčných scén a Rimmer s guľovnicou (a v papučiach... a v župane). Výsledok je miestami o ničom, inokedy "len" nudný, rozpačitý, rozťahaný, nevierohodný, chaoticky zostrihaný a herci úplne nezaujímaví (od Jona Voighta, "veľmi vtipne" hrajúceho hrdinkinho otca, až po začínajúceho Daniela Craiga). Fuj, to ale bola riadne upotená fuška! Kino Považan NMnV 2001 ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Samozrejme, ze tenhle film neni nejake mistrovske dilo, ale svoji funkci (pobavit a nenudit) plni skoro bezchybne. Herci jsou prumerny, vcetne Angeliny Jolie, ale u ni to nevadi, protoze je pekelne sexy a je podobna predloze. Je tu vsechno, co ma mit podobnej typ filmu, slusna akce, dobry efekty, svizna hudba, dobry zaporaci, sympatickej hlavni hrdina, navic docela slusnej pribeh. Sice by se mohlo vic casu stravit ruznym zkoumanim stop, odhalovanim pasti a podobne a ne vse vysvetlit behem par minut, ale film je zamerenej hlavne na akci, tak to zas tak nevadi. Celou dobu jsem se totiz paradne bavil, cemuz taky napomaha solidni delka a navic tu je Chris "Rimmer" Barrie. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle obrbordel jsem přežil jenom díky jedné věci. A Angelina Jolie to není. Správně, je to soundtrack! Naprosto neuvěřitelná sestava se sešla (př.: U2, Nine Inch Nails, Fluke, Basement Jaxx), nazpívala a zvítězila. Film si otipujete hned v prvním několika minutách, po kterých se buď fláknete dálkovým ovladačem do hlavy, abyste zbytek prospali v sladkém bezvědomí nebo skočíte pro tři orosený a jeden pořádně dlouhej špek. Angeline Jolie věřím jenom to chození v přiléhavým oblečku a cudné uculování se. Nějaké rošády s tělem, přemety, salta, vruty a podobné akrobatické vylomeniny, které metá playstationovská Lara, jsou ve filmovém podání úplně mimo, viditelně na drátech a navíc jsou potřebně rozstříhané. Rádoby vtipné hlášky, kecy o planetách v konjunkci, Vševidoucím oku, Trojúhelníku světla a dalších perličkách do mě bušily razancí mnohakilového kladiva, ale já odolávám a na tuhle tu tombraiderovskou hru nepřistupuji. Dříve by mě možná zmíněné vymyšlené mystické řečičky asi zaujaly, jako -náctiletý jsem Laru provedl všemi herními dobrodružstvími, Jolie je však zcela nepřesvědčivá a všechno uhrává svým hrudníkem. Závěr je reálný asi jako život na Jupiteru a jen potvrdil můj dojem z tohohle mišmaše. Nic, jdu si poslechnout alespoň ten božský soundtrack... 115 miliónů dolarů(rozpočet)/274,5 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Oddechovka to je přímo výstavní, aspoň já jsem teda spokojeně oddechovala už po půl hodině. A taky jsem jednou měla rty jako Angelina, heč. Ale po pár dnech mi to vosí štípnutí do pusy splasklo. A Rimmere, co na účinkování v takovém škváru říkala tvá chudinka zadnice, neoprudila se? ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Vrať oko do náručí kamene a kolo se pohne. Vysvoboď světlo z vodního hrobu a dostaneš dar z nebes, neboť jsi odsouzen k hlubinám pekla... Takže, jestli se něčeho dotkneš, tak ti to usekne palici." Zachraňuje-li svět bojovná sexy archeoložka, tak je to u mě vždy v pořádku a mý hodnocení subjektivně stoupne o hvězdičku. Oči si zkrátka užijí, mozek si odpočine a u ostatních orgánů to nechám na jejich uvážení. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

První hry ze série Tomb Raider (spolu s hromadou dalších "plejstejšnových" pecek) mi kdysi pomohly příjemně trávit čas nezaměstnanosti. A na to parádní vzrušení, jež mi zhruba před osmi lety přinášela "šedá skříňka", budu vzpomínat jen v dobrém. Jedno mi tenkrát ale nesedělo: Proč je to neforemné, hekající stvoření s copem (nic proti jejím "dovednostem") považováno za jakýsi virtuální sex symbol. V tomto duchu totiž o Laře psali nejen v tehdejších herních magazínech, ale třeba i v Reflexu... Poměrně mladá disciplína, zvaná "filmové adaptace počítačových her" se dnes ukazuje být stále nesmyslnější - působí na mě dojmem vršení jednoho zbytečného počinu na druhý. Když se podíváme na zdejší hodnocení, vypadá to, že i tento snímek je jedním z řady. Já bych k němu ale nebyl tak zlý. Když už nic, tak alespoň konečně představil Laru Croft jako chodící sex - tedy něco, na co jste při hraní her museli mít hodně bujnou fantazii. Rehabilitoval tak jednu neopodstatněnou pověst, kterou rozšířili sexuálně neukojení fanoušci, a kterou tvůrci těchto her nadšeně podporovali najímáním modelek, vydávaných za Laru na různých propagačních akcích. Nevím, co si pod filmovým zpracováním Tomb Raidera představovala zklamaná většina, ale já, jakožto člověk který už ví, že film a hra (jakkoli se zdá, že mají k sobě blízko) jsou ve skutečnosti jako nebe a dudy, jsem byl s tímto výsledkem spokojen. Film v současnosti může jen těžko přinášet to samé co hra, a proto beru Laru Croft - Tomb Raider jako něco jiného, něco navíc. Abych použil herní terminologii: Tohle je bonus. ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Vidět svět v zrnu písku a nebe v divoké květině. Držet nekonečno ve své dlani a věčnost v hodině...... Hlavná predstaviteľka je sexi a občas to má taký nádych Indianu Jonesa. To je asi všetko čo by som pochválil. Trestuhodne nevyužitý potenciál je pochovaný hlavne dementným scenárom. Každá jedna počítačová hra zo série o Lare Croft bola zábavnejšia. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Když jsem to viděl poprvé, tak mi to připadalo jako šílená blbost a dost mě to zklamalo, ale kupodivu když jsem to viděl podruhý, tak muj dojem z filmu byl mnohem lepší a daleke víc jsem se u toho bavil, možná to je tim že moje očekávání už byly menší, ale i tak si teď myslim že to neni tak špatný. Je to něco jako Indiana Jones a taky je na tom dost vidět že se ho tvůrci snažili napodobovat, což se v rámci možností povedlo. Asi nejvíc to připomíná Jonese příběhem, kterej je dobrej, ale někdy je až moc přehnanej, jako třeba když se probudí nějaký sochy a začnou bitkařit, nebo souboj Lary s robotem či cestování časem za svým mrtvým otcem(teda nevim proč zrovna vybrali na roli otce pravýho otce Angeliny Jolie) a taky závěrečnej souboj byl absolutně zbytečnej a spíš to tim pokazili, ale jinak si na akci moc stěžovat nemůžu. Angelina Jolie neni žádná akční hrdinka, ale zvládla to bez potíží a ještě k tomu mě potěšilo, že vypadal skoro stejně jako její počítačová předloha a její přiléhavý oblečení mě donutilo zvýšit hodnocení ze 3* na 4* ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Sice to s tím "cool" efektem drsňačky Lary trošku přehnali, ale zas tak špatné to není. Každopádně vystavět film na slávě počítačové hry se moc nepovedlo a nejzajímavějším artiklem je skutečně jen a pouze Angelina. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má v mých očích dost možná nejlepších úvodních pět minut v historii kinematografie - sexy kočka vyřídí střelbou obouruč vražedného robota a jde se osprchovat. Pak to celé ale rychle zešediví a do konce už to na chvíli rozzáří jen jedna dobrá akční scéna (přepadení Lařiny rezidence). Průměrný scénář, průměrná režie a oproti Indymu žádný styl. A do role Lary jsem si představoval někoho úplně jiného, ale koho to neřeknu, smáli byste se mi. Mimochodem jde o druhý nejvýdělečnější akční film s ženou v hlavní roli po VETŘELCÍCH. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Andělína špulí smyslné pysky, prsí se v přiléhavých trikotech i v sibiřské zimě a v pozici nezranitelné královny profanace působí navýsost suverénně, ale abych jí to baštil, musel bych mít patnáct a v ruce držet (žilnatý) joystick. Když si k tomu přidám časté záchvěvy pitomosti, příběh pod úrovní Flynna Carsena a Westův nevýrazný režisérský příspěvek, mám sto chutí pokárat Rimmera, že si to sundal z čela a hned zkraje mi nenaznačil, jaká mě čeká Hovadina.. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Nebudu chodit kolem horké kaše a rovnou zmíním, že Tomb Raider je sice místy až sračkoidní taškařice, která má do ženské verze Indiana Jonese daleko jako Casanova k životu v celibátu, to však nic nemění na tom, že Lara Croft se stala ikonou filmografie Angeliny Jolie (bohužel pro ni). S herní předlohou film mnoho společného nemá, jestli jde o pozitivum nebo negativum, ať si každý hráč a následný divák zhodnotí sám, u herní předlohy jsem se však bavil nesrovnatelně lépe (i když srovnávat pc hru a film není příliš košer). Pokračování není o mnoho lepší, a tak jsem zvědav na chystaný třetí díl, který má dorazit v roce 2012. ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Tři. Ale jen proto, že znám pc hru. Ta mě teda místy štvala, protože jsem pořád nemohla a nemohla zabít ty kostlivce. Ale pro S. Westa to kostilivec ve skříňi určitě není. Jsou i horší filmy podle videoher. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Čím to sakra je, že pokiaľ je akčným hrdinom vo filme žena, film je vopred odsúdený na neúspech. Nespomínam si na jeden, ktorý by bol aspoň trošku hitíkom a zažiaril by aspoň chvíľku. Ved viď toto - 'Aeon Flux', 'Ultraviolet', 'Catwoman', 'Elektra', snáď možno len 'Resident Evil'. A pritom ženské by na to boli. A opačnému pohlaviu sa to tiež páči. Čo už. Indy s podprsenkou zaujal akurát s tým, čo bolo pod ňou, pár kvalitnými akčnými zábermi a už bola na ceste dvojka. 55%. ()

Související novinky

Statham nahradí Bronsona

Statham nahradí Bronsona

23.04.2009

Hádáte správně, chystá se další remake. Crank 2 se sice v amerických kinech zastavil a komerčně nepřežil, ale na statusu Jasona Stathama jako jednoho z nejdrsnějších chlápků v akčním žánru to šrám… (více)

Filmové kočky: Nová generace

Filmové kočky: Nová generace

27.01.2009

Jen předevčírem jsme psali o možné trojce Charlieho andílků, ve které by Drew, Cameron a Lucy dostaly mladší posilu. Už se i ví, kdo by to měl být – o filmovou kariéru se pokoušející Rihanna. A to… (více)

Angelina špiónkou a Bondův protivník

Angelina špiónkou a Bondův protivník

08.12.2007

Zní to jak z dob otrokářské společnosti, když si přečtete, že nějaké filmové studio zakoupilo life rights, tedy práva na život nějaké skutečně žijící osoby. Samozřejmě to není důkaz o všemocnosti… (více)

Reklama

Reklama