Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Případu sexuálně motivované vraždy studentky filozofické fakulty se ujímá tým kriminalistů vedený postarším a konzervativním vrchním komisařem Slámou (J. Slovák). Jeho tým tvoří energická a inteligentní Lída Stehlíková (M. Issová), která žije v partnerském svazku se ženou a genderově předpojatý Ondřej Zach (T. Bambušek), který si svoji kolegyni pro její orientaci stále dobírá. Tím vzniká v týmu vyšetřovatelů poněkud výbušné prostředí. Fakulta je ochromena tragickou událostí a tísnivou atmosférou, způsobenou policejním vyšetřováním vraždy. Děkanka Klusová (J. Čvančarová) následkem událostí nebezpečně zvyšuje svoji aktivitu. Zaměřuje se především na nekorektní vztahy mezi studentkami a profesory. Exemplárním případem se stávají vedoucí katedry Mojmír Mádler (L. Veselý) a jeho studentka Klára Machová (S. Haváčová). Kriminalisté vyšetřují vraždu studentky Daniely (K. Trnková) a přitom se stále více utvrzují ve svých odlišných verzích. Zach má svého jednoznačného favorita a na něm trvá. Lída Stehlíková se naopak zaměřuje na chování některých podezřelých členů divadelního spolku a klíč hledá v obsahu skandálního románu Soni Kostkové (P. Hřebíčková) POZADÍ UDÁLOSTÍ, jehož výtisk byl nalezen na místě činu poblíž těla oběti... (Česká televize)

(více)

Recenze (55)

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatímco Havelka doma „zahlazuje“ stopy noční rozkoše, na fakultě startuje vyšetřování vraždy. A Univerzita Palackého v Olomouci má problém. Jasně, ambiciózní vyšetřovatelka Martha Issová řeší při sdělování tragické události rodičům soukromé hovory a její šéf na jejich křesle „cvičí“ s bolestivými zády, jinak to ale má spád a třeba slovní přestřelky mezi Havelkou a dalším detektivem Tomášem Bambuškem jsou za mě fajn – dialogově i herecky. Tip na vraha mám a asi se nespletu. Ovšem samotné vyšetřování zločinu je jen záminkou k tomu, aby si autoři mohli hrát s komplikovanějšími mezilidskými vztahy. Zároveň se začínají vyskytovat následky kroků upjaté děkanky (samozřejmě netvrdím, že české akademické prostředí je v téhle otázce zdravé jak řípa), která hodlá potírat vztahy mezi pedagogy a studentstvem. Naštěstí pryč (ale ještě se vrátí) je špatně napsaná a zahraná postava manželky hlavního hrdiny (Katarzia to schytává oprávněně), navíc odskoky do pražského ateliéru vyznívají rušivé. Tak nízké hodnocení se mi nicméně zdá přehnané, možná i proto jdu o hvězdu výš. ()

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Strašně se těším na zítřejší Případy 1. oddělení, kde jsou policajti uvěřitelní a pátrají co nejblíže reálným vyšetřovacím postupům, a ne že se třikrát za díl potřebují shrnout to, co už si předtím několikrát řekli a ty řeči nikam nevedou, spíše to vypadá, jako by dostali herci pokyn improvizovat na téma, co si asi tak ti policisté mezi sebou mohou říkat. Jinak došlo na má slova u komentáře k minulému dílu - lesbická rodina hlavní vyšetřovatelky je pohodová, bez konfliktů, všichni se mají rádi a jsou k sobě vstřícní, prostě idylka oproti těm fuj fuj heterosexuálním manželstvím. Jinak děj se nikam nepohnul. Btw si myslím, že vrahem je ten plešatý klíčník. ()

Karrfik 

všechny recenze uživatele

Bez zbytečných řečí konstatuji, že je to slátanina. Vydržet 2 díly byl nadlidský výkon. Další už ne. Chce to holt vydržet do pondělí na 1. oddělení. To je jiný kalibr. ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Těžko brát vážně jakékoli dílo, kde rodiče, kteří se právě dozvěděli o smrti své dcery jsou tak v pohodě, až to vypadá, že je smrt potomka potěšila. Do toho vyšetřující policistka, která si jde uprostřed sdělování oné tragické události vyřídit hovor a minutu mluví nahlas bez nulového náznaku empatie. Po tomhle by musela dostat vyhazov, nadřízený, jenž je u všeho přítomný, jí ale jenom lehoulince vyčiní a poté od ní s povděkem přijme brufen na bolest zad. ()

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

Mě to teda vůbec nebaví. Podivné obsazení, major, který není major ale pardon takový Ňouma. Blbý kecy a poznámky a vše hlavně aby bylo trendy nebo spíš rádoby trendy.... umělé, nepřirozené. To je zase slátanina. Realita: máme tu situaci sexuálního zneužívání na školách. Realizace: ztvárníme to tak, jak to vyhovuje mocenskému a šovinistickému uspořádání společnosti. To, že někdo s někým x let žije není zneužívání. Zajímavý a trefný komentář honajz. Většina žen je zde schválně zobrazena tak, aby budila antipatie! ()

halogenka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Serial, ktery je jako jeho hlavni hrdina - tvari se hrozne chytre a na oko resi nejaka ozehava aktualni temata, ale cokoli, co by mohlo byt opravdove nebo zajimave, hned shazuje svym prizdisracstvim a radoby humorem. Vetsina postav (zejmena zen) jsou tu jen jakesi karikatury, cele to hrozne smrdi machismem a malomestactvim maskovanym za intelektualstvi. ()

keoma26 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Při čtení těch reakcí vidím, že Hřebejk vlastně neřešil nějaký témata,  ale reakce na ty témata... on slovy Nelsona Goodmana nereprezentoval,  nýbrž exemplifikoval, to znamená,  že ukazuje různý vzorky reakcí na celej ten seriál.  Mě baví, jak jich je moc a jak jsou odstíněný. ()

Vajonek

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Našlo by se toho více, co bych měla na srdci, ale protentokrát (a prozatím) se asi uchýlím jen k prostému sdělení. Už hodně dlouho jsem neviděla ve filmu či seriálu nic tak bizarního, jako když chtěl poskok Vančura z nějakého (pro mě mimozemského) důvodu jíst jídlo ze země a Čvančarová mu se slovy "ať ji nezlobí" milostivě dovolila navečeřet se ze stolu. Co, proč, zač, nač?!? Na další dva díly jsem (možná trochu masochisticky) zvědavá, možná bych se ale spíše měla bát, do jakých dimenzí se některé scény a celá série nakonec dostanou. A jestli to všechno nějak vůbec zvládnu zpracovat... ()

Chudobka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

To nízké hodnocení se mi zdá být přehnané. Martha Issová je výborná, její vztah s partnerkou je harmonický, s protivným kolegou si umí poradit. Čvančarová je ještě nesnesitelnější než v 1. díle, její poskok rovněž a Katarzia pořád hraje mizerně. Doufala jsem, že už se neobjeví. Tyto  postavy mi celý příběh kazí. ()

Fifer 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po odvysílání se rozpoutala očekávaná debata, kdy část novinářů (Alarm, Fila atd.) i diváků zastává stanovisko, že portrétovat vztah učitele s žákyní na VŠ jako běžný vztah (nikoli zneužívání) je špatně. Což je samozřejmě něco zcela jiného, než zda je to v reálném světě špatné. Jenomže tohle není instruktážní video, jak se mají chovat kantoři na VŠ. Tvůrci by se neměli řídit tím, co je etické. Film nemá vychovávat. To se znovu dostáváme zpět do ideového myšlení 50. let, kdy se režisérům diktovalo, co mají točit. Ale to je nuda a slepá ulička. Filmaři si mají právo zvolit vlastní optiku: pedagog-predátor, pedagog sveden femme fatale…prostě to, co je zrovna zajímá. Divák pak zatleská, nebo přepne kanál. Kritik, který tlačí na tvůrce, aby zvolili optiku, kterou chce, není kritik, ale politický aktivista. Chci, aby mi tvůrci představili svoji vizi. Co si myslí redaktoři Alarmu a Fila už dávno vím a nezajímá mě to, protože jsou zaseklí ve své bublině a nic zajímavého do debaty nepřináší. Druhý díl: V pořádku, vyšetřování probíhá, možná byl tento díl moc na jistotu, chyběly pasáže, které by uchvátily. Stále nevíme, kdo je vrah, takže nelze hodnotit zápletku. Marta Issová je výborná. Paradoxně se mi líbilo i výtvarné umění Katarzie, ačkoliv předpokládám, že scenáristé to asi mysleli jako parodii na aktivistické umění. Ale mě to bavilo a klidně bych na takovou vernisáž zašel. :-) ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhý díl úspěšně navazuje, tam kde skončil první. Tedy pádem o propasti klišé, které prezentují jednotlivé postavy, jako např. netalentovaná feministická umělkyně (mimochodem, kde tu ženskou vyhrabali, hrát fakt neumí a ani ta hudba se mi nelíbí), vztahově nevyrovnaný umělec, detektivní dvojice, jenž diváka svým nudným a přitom dosti chaotickým způsobem vyšetřování uspí spolehlivěji, než rohypnol. Herci jenž hrají role, jenž hrají role, což má vést k napětí, co se skrývá za onou pomyslnou maskou hlavních ahtérů, ale zpracováno je to tak podivně, že diváka to vlastně ani moc nezajímá.  Vzhledem k tomu, že se detektivní zápletka není to hlavní, měl by si divák z zavražděné vytvořit nějaký vztah, to ale neměl šanci stihnout a ani následující sled událostí, mu to neumožnil. Tudíž je úplně jedno, kdo je vrah, protože to diváka vlastně ani moc nezajímá. Zatím co první díl se moh opřít o velmi dobré řemeslné zpracování stránku a kvalitní herecké výkony, v díle druhém, jako by herci neměli moc co hrát a nebo nevěděli, co mají hrát. Je to docela škoda.  uvidíme, zda se to alespoň nějak rozjede, nebo se to utopí v nudném žvanění a prázných pózách. ()

Mlle odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jestli to měl být experiment, jak divákovi znepříjemnit každou minutu sledování seriálu, podařilo se. Každá figura je extrémním zosobněním předsudku. A mezi nimi všemi létá velké prázdné nic. Pseudoumělkyně je narcistní asociál, lesba je tak rozháraně pokroková, až je z ní špatná matka, policista poslušně setrvává v přihrádce macho ňoumy, profesor spí s žačkami, opuštěná čtyřicítka se z neschopnosti žít vztahy vypisuje do románů, mladí kverulanti stalkují své lásky a studentky VŠ nemají nic jiného na práci než mezi sebou do krve soutěžit o připitomělé angažmá ve studentském dramaťáku. Celá tahle Potěmkinova vesnice si vyměňuje směsici vulgarismů, invektiv a zbytečných slov. S recenzí tohoto paskvilu, který si nezaslouží ani titul seriál, se obtěžuji jen kvůli jedinému detailu – uvěřitelné postavě děkanky. Z grimas Jitky Čvančarové sice občas probublá na povrch nejistota nebo nedostatečný odhad, jsou situace, kdy se projeví, že je sama typově i povahově někým zcela jiným, ale podařilo se jí svou postavu obdařit smysluplností, které se člověk rád zasměje, anebo má pro ni pochopení. Výjimka v tomto případě svádí k možnosti, že chyba je možná primárně na straně herců. Jiný casting by třeba i tomu špatnému scénáři dal aspoň nějaký šmrnc. ()

Flexaret 

všechny recenze uživatele

Duo kriminalistů na sedativech (vyšetřovatelka bez sociální inteligence, druhý vyšetřovatel bez jakékoliv inteligence). Osobní linie jsou nefunkční výplní. Prostředí vysoké školy je jen kulisa. Motiv vraždy tu je jen pro to, aby celá minisérie vůbec držela pohromadě. Uvidíme, kam se bude tento zvláštní živočichopis nesympatických odlidštěných postav dále vyvíjet. Ta nesoudržnost je do očí bijící. Žádný motiv není dotažený, chvíli se hraje na vážno, chvíli na trapno, skoro jako by jednotlivé scény byly generovány naprosto náhodně. Výsledkem je křeč, u které v době vzniku možná zaujme snad jen kontroverze, kterou dílo vyvolává. ()

denbrough 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Za me fakt zatim hodne hloupy.. chjo. Heeej, a neni tam malo gayu? A proc to nema duhovy titulky? A proc se tam jeste nenechal nikdo preoperovat? Jo to se mozna jeste dozvime v dalsich dilech, ze Katarzia byla puvodne ON.. A taky vic tech vulgarit prosim a vic sexu.. At maji vsichni ten nedelni vecer dokonale vyzivny. Diky. P.S. Fakt divna doba.. ()

milwaukee odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Třicet minut a konečná, dál už to prostě nešlo. Všichni tři cajti jsou totální jelita. Bambušek měl zůstat u profese čalouníka, to mu jde určitě líp. Vždyť ten lulan neumí ani pořádně mluvit. Slovák si u rodiny oběti trapně poposedával, jako by si nemohl správně usadit anální kolík (nebo láhev sektu?) . Pissova, která nepozná tepelné čerpadlo, se chová jako samice tura domácího a Čvančarová pouze vyměnila červený hadr za fialový. Na začátku dílu bylo doporučení pro rodiče, aby zvážili, jestli povolí sledování mladším než patnáct let. Rodičům doporučuji, ať to nedělají. A těm nad patnáct let doporučím pouze tehdy, pokud si vzali Kinedryl a po ruce mají blicí pytlík. Pěkně se vám bude houpat žaludek. A teď nevím, kdo to posral víc. Jestli Hřebejk nebo Jarchovský. A možná to ani nechci vědět. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ani druhý díl neznamená žádný kvalitativní posun - děj je stále stejně vyumělkovaný a strojený, tvůrci jakoby zůstali bezradně stát na místě a jen nastavují stále stejnou kaši nevalné chuti. Sázejí navíc divákovi před nos jedno klišé za druhým, snad v naději, že některé rádobyvtipné, ve skutečnosti však spíše nejapné repliky, se stanou aspoň hláškami. Dvojice Jarchovský - Hřebejk už má evidentně svůj tvůrčí vrchol dávno a nenávratně za sebou a o Pelíšcích se jí může už jenom zdát. Vulgarita a sexuální narážky stěží můžou samy o sobě zaujmout, když je za nimi jen myšlenkové prázdno. Kdyby ta parodie některých postav nebyla aspoň tak křečovitě chtěná. ()

petisek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Postava dekanky a jej poskoka sú ozaj vtipné. Inak zvláštny mix medzi kriminálkou a komédiou, ktorému moc nerozumiem. Martha Issová hrá ako vždy dobre a jedine preto sa je jej postava ako tak uveriteľná. Katarzia urobila fajn hudbu, ale obsadená byť nemala, jej neherectvu žiaľ neviem prísť na chuť. ()

Reklama

Reklama