Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kriminalisté vyslýchají studenta, který se doznal k zabití spolužačky. Rozkrývají vztahový vzorec, motivaci i okolnosti, které k usmrcení Daniely (K. Trnková) vedly. Objevují se rozpory, které detektivy dovedou k přesvědčení, že do vraždy musel být zapleten ještě někdo jiný. Sama děkanka Klusová (J. Čvančarová) se dostává do obtížné situace, dožene ji Klářino (S. Haváčová) tajemství. Její střet s proděkanem Mrkvičkou (P. Vančura) vede až k fyzické inzultaci. To má samozřejmě své následky. Děkanka pochopí, že by mohla být velmi snadno kompromitována a že by tak mohla přijít i o svoji funkci. Rozhodne se jednat. I detektiv Ondřej Zach (T. Bambušek) musí definitivně opustit svou zarputile drženou vyšetřovací verzi a dát za pravdu podceňované kolegyni. Nakonec je to tedy Lída Stehlíková (M. Issová), kdo brilantní úvahou dovede univerzitní případ až do jeho naprosto nečekaného a velmi hořkého konce. (Česká televize)

(více)

Recenze (40)

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Má to své mouchy, ale scénář není úplně marný, na Pozadí událostí se navíc dobře dívá díky hercům. Ano, duo Čvančarová a Vančura už je na hraně karikatury, druhý jmenovaný pak šokuje „slipovým“ výstupem, kterým dává najevo opovržení svou nadřízenou. Je to absurdní, ale „odpad“ si pořád představuju jinak. Škoda, že o děkance Klusové jsme se nedozvěděli skoro nic (kde se vzaly její postoje?), kromě tahanice s proděkanem se dočkáme ještě naháněné se Sarah Haváčovou. Právě ta zapadá pod to, co jsem psal na začátku: moc fajn herci. Přirození Jiří Havelka a Petra Hřebíčková předvádějí své sourozenecké špičkování a hází nekorektní hlášky. Baví i Tomáš Bambušek, který se drží své vyšetřovací verze, a který soupeří s Marthou Issovou. Ta je přesvědčená, že do smrti studentky je zapletený ještě někdo jiný. Kdo asi? ()

Enšpígl odpad!

všechny recenze uživatele

Ty vole, co to bylo ? Bláznivá střela má pokračování ? cituji film "ňu ňu, ňu" to prosím při rozhovoru s děkankou Čvančarovou, pak honička v její pracovně, kdy Čvančrová zaleze za skřín a holka jí tam přimáčkne, protože je tlustá tak se nemůže dostat ven a tak tu almaru shodí na tu holku a pak to pokračuje, jako kdyby jsme viděli nákup zmrzliny, no já jsemn v šoku z toho. Kdo za tohle odpovídá, že to ČT financuje i když ČT už má snad jen na premie pro pana ředitel. Neskutečný. Ještě že ČT to u mě žehlí Případy 1.oddelění, protože jinakl by tady můj komentář byl daleko ostřejší. ()

honajz odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kdysi se jeden díl Comebacku věnoval intelektuálně zmoudřelým Lexovi a Ozzákovi, pardon Františkovi, kteří provozovali ten intelektuální humor. Tehdy to tvůrci mysleli jako parodii, ale dnes jsem to viděl v celé kráse vážně míněné. Intelektuálním rádoby ha ha humorem podaná závažná společenská témata moderní doby, v nichž heterosexuální svazky nefungují, jen lesbické jsou ty správné a oddané, a kde největším padouchem je ten fuj fuj zlý xenofob a rasista, protože jen ti se dopouštějí zlých činů... U některých scén jsem vůbec netušil, jestli se tomu intelektuálnímu humoru smáli i herci: scéně naprosto zpackaného výslechu se strašně emotivním projevem vyšetřovatelky o stalkerech a zkušenosti ze své školy, rvačce studentky s děkankou a studentčinu následnému chování, tomu svlečení kalhot a ňu, ňu, ňu, ňu, hlášce směrem k policajtce a dceři: "Je to máma tvého dítěte", a nebo tomu pokusu natočit scénu s podezřelým zcela naopak. Jenže Hřebejk není Hitchock a jestli se chtěl pokusit o podobný majstrštyk jako Alfred, který místo v noci v zapadlé uličce vyvolával strach v poledne na opuštěném poli, tak se mu to sakra nepovedlo. Myslím samozřejmě tu scénu, kdy policajti nechají zvenku ve dveřích do pokoje podezřelého studenta klíče, hrabou se mu bez dovolení v notebooku, a když student přijde s horkou polívkou v ruce a vidí ve svém pokoji poldy, tak jim tu polévku nechrstne do xichtu a nezamkne je tím zvenčí, ale na požádání kastrůlek odloží a nechá se dobrovolně sbalit. Asi chtěl Hřebejk natočit něco oproti klišé věčně utíkajících podezřelých, jak to bývá třeba v seriálu Specialisté, ale přepískl to zase na druhou stranu do takového extrému, až je to prostě jen... blbé. No a jinak vše skončilo jako pohádka o Popelce: blbá Slovena dostane EU zakázku století, děkankou bude nepoticky smýšlející autorka prý-ne-porno-literatury, která zachrání bráchu, spisovatele detektivek, a profesora, který to s tou mladičkou studentkou myslí fakt vážně, a ona s ním, inu a namyšlený manžel dostane také, co si zaslouží. Jen se divím, že patolízal skutečně nebyl vyhozen z okna, takhle se bojím seriálu Pomsta proděkana. ()

jahol 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

K seriálu mě přitáhly progresivistické výkřiky zoufalců vytýkající Hřebejkovi, že fandí těm zlým potměšilým profesorům zneužívajícím mladá poupátka. Jenže já studoval na VŠ také (na přelomu let sedmdesátých a osmdesátých) a holky tam s profesory normálně spaly a nebylo to o tom, že by musely urvat zkoušku, prostě jim ti chlapi opravdu imponovali. Takže ano, začal jsem se dívat a miniseriál mi vcelku sedl, první dva díly nejvíc, pak to trochu ztratilo glanc... a poslední díl to zabil. Ta scéna se skříní je skutečně v řadě ohledů jedinečná, mimo jiné je opravdu neuvěřitelně blbě natočená (co se to s Tebou, Jene Hřebejku, stalo??). A tak se nakonec cítím, jako by od těch výše zmíněných zoufalců dostal s panem Hřebejkem napráskáno taky a oprávněně.. protože oni tak nějak to závěrečné fiasko dokázali vytušit. Škoda, škoda, třikrát škoda.... zase budou o něco více přesvědčení o své absolutní hloupé pravdě. ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Závěrečná část s komediální vložkou silně přehrávající Čvančarové a Vančury do detektivky nepatří. To snad nemohlo být myšleno vážně. Zajímavý námět závěr totálně zabil. Nebyl Hřebejk v rauši když to točil? Jiné vysvětlení mě totiž nenapadá. ()

Chudobka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nemůžu si pomoct, já jsem se na poslední díl minisérie těšila. To, co se tam rozpoutalo, bylo fakt bláznivé, ale proč ne? Bavila jsem se? Bavila! Od začátku mi bylo jasné, že to nebude klasická detektivka. Rozčilovala mě Čvančarová - ale to je v pořádku, tak to mělo být. Kdo srovnává se seriálem Případy 1. oddělení, srovnává jabka s hruškama. Nesrovnatelné. Hned první díl odstartoval diskusi - a to je dobře. Do Hřebejka bohužel šil kde kdo. (Kamil Fila na něm nenechal nit suchou.) Herecké výkony byly výborné. Pro mě to rozhodně nebyl žádný odpad. ()

Fifer 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál má určitě své dílčí chyby, ale některá hodnocení mi přijdou zaujatá a příliš přísná. Už. Enšpígl, co dává, odpad, říká, že ČT si to u něj vyžehlila Případy 1. oddělení. Ale to je právě to, případy jsou bezpečné. Rekonstrukce starých případů. Případy nikdy nevyvolají takovou diskuzi, jakou vyvolal tento seriál. Takže já chci po ČT pravý opak. Nechci, aby točili neinvenční nudu. Půjčím si slovník Radia Wave, jehož fanoušci tu často hodnotí seriál odpadem: děláme vlny. Seriál dělá vlny a je to dobře. 2 věci, které se mi líbily: 1. odlišné divácké bubliny. Zatímco například bublina kolem webu Alarm hodnotí odpadem, fanoušci scenáristy Sýkory a někteří fanoušci Hřebejka jej hodnotí velmi pozitivně. Jedni tvrdí, že tvůrci neumí napsat ženskou postavu, druzí Sýkoru chválí, jak dobře ji umí napsat. A ze svého pohledu mají pravdu obě bubliny. Právě proto, že hodnocení je vždy subjektivní. 2. Dále se mi líbil rozhovor Sýkory pro Český rozhlas Olomouc. Autor zde uvádí, že postavy (co mají vztahy se studentkami) jsou sympatické záměrně. Protože to je silnější. Když něco špatného dělá někdo, kdo je nám sympatický, je ten rozpor v nás silnější, než když to bude dělat zřejmý záporák. Tohle, zdá se, spousta filmových kritiků nepochopila. A právě to seriálu vyčítají: že ty postavy jsou sympatické. Přitom je to záměr, který zůstal nepochopen.  No a v neposlední řadě jsem rád, že ten seriál vyvolal takovou debatu: V Olomouci, na FAMU, i v tisku. Bylo to pěkné haló. A to mě na tom bavilo. Seriál má ale také spoustu chyb, které už uvedli jiní, takže je zde nebudu opakovat. ()

Jonatána 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak to tedy bylo něco. Konec tedy zajímavý (toho doktora jsem z nějakého podrazu podezírala celou dobu, ale to jsem asi nebyla jediná), mně se po celou dobu líbila Martha Issová. Ovšem ty dvě scény u děkanky... to jako se myslelo vážně nebo co to jako mělo být? Za mě tedy nepříliš povedená záležitost, bohužel. A to jsem se na to fakt těšila. ()

milwaukee odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Všechno už jsem napsal u předchozích dílů a jen mě zarazilo, že fotr Bambuška zfalšoval důkaz. Prostě on nemá rád lesby. Tak tohle už fuckt někdo hoooodně přehnal. Ono se těm "jiným" tak moooc ubližuje, takže to ještě zvýrazníme. Ani ne ad absurdum, ale ad debilum (ad hřebejkum). No a abych kalich hořkosti vypil až do dna, pustil jsem si rozhovor na DV-TV. Z Hřebejka vyzařuje taková podivná posedlost, možná až úchylná, abych použil slova jedné z postav. A to už byla poslední kapka. Hřebejku, běž točit do Bohnic a kontrolní mechanismy a morální kodexy si vetkni do hýždí. ODPAD ROKU ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tvůrčí bezradnost dostoupila v tomto díle vrcholu. Ne, že by se člověk občas nezasmál některým kabaretním výstupům, ale jako celek se to zde už úplně rozpadlo. A víc dodávat ani netřeba, škoda slov. I zpovykaní profesionálové jsou jak vidno schopni odvést naprosto začátečnickou práci. ()

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bitkaaa s velkou Jitkou... to je v tuto chvíli zcela irelevantní, tahle věta od velké Jitky tu zazní tolikrát, že je to až k zblití... a málem byla i defenestrace slizkého proděkana, no škoda že prostě zdrhnul. A rozuzlení? Otec chtěl podržet syna a tak zfalšoval důkazy, no jenže ne zase tak důkladně. ()

jungewolf 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Debilnější politicko-korektní závěr si soudruzi Hřebejk + Jarchovský + Sýkora nemohli vymyslet : * , ÚDĚSNÝ, humus ....   . Katarzia je (jako už v předchozích dílech) totálně příšerná ....  . J.Hřebejk je na pervitinu?, na speedu?, na heroinu?, nebo má jen "prohulený" mozek z marihuany? ....  . Těžko říct, možná jenom chlastá .... . ()

Charvy.666 

všechny recenze uživatele

Tvl, co to mělo bejt?! :D Všechny scény s Čvančarovou byli jak z Bennyho Hilla, samozřejmě v špatným. Jestli tohle točil Hřebejk, tak ať se na filmování vykašle a nastoupí do válcovny... A jestli je hlavní vyšetřovatelka lesbička, je úplně jedno. Vlastně Issová je asi jediný plus tohodle díla ()

sorrow 

všechny recenze uživatele

Mně celá minisérie hodně bavila a nemohu moc vytknout. Spokojen s hereckými výkony (Havelka, Issová, Hřebíčková, Haváčová, Trnková, Veselý, Vodochodský, Bambušek i ta Jitka), vadila mi jen Katarzia, kdy její příběh byl vlastně úplně zbytečný, navíc tuto herečku fakt nemusím. Nebyla to taková klasická kriminálka a ta vražda nebyla asi tím nejpodstatnějším. Vraha jsem správně tipl už na začátku druhé epizody, ale závěr byl i tak překvapující. Minisérie zajímavá, dobře napsané dialogy, jen trochu to občas sklouzlo, že jsem si myslel, že jsem se ocitl v jiném seriálu (myslím tím ty dvě nestandardní scény v kanceláři u Čvančarové). Ohledně vyšetřování snad jen vytknout několik nesmyslů, jako že třeba Issová nutí přiznání z Vodochodského a neověří si alibi, když on v době vraždy byl prokazatelně na druhém konci města??? Ale i to odhalení na konci, no to si vážně nikdo nevšiml při ohledání mrtvoly, že to tak nebylo??? Ale jinak spokojenost. ()

Reklama

Reklama