Reklama

Reklama

Pozadí událostí

(seriál)
  • angličtina Behind the Curtain (festivalový název)
Česko, 2022, 5 h 2 min (Minutáž: 74–77 min)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Vojtěch Bohdanovský (Jiří Havelka) a Soňa Kostková (Petra Hřebíčková) jsou sourozenci. Oba učí na Univerzitě Palackého v Olomouci, oba prožívají krizi v manželství: Vojtu s pětiletým synem opustí žena, Soňa, připoutaná ke dvěma dětem, čelí manželovým nevěrám a věčnému přehlížení. Vojta ve volném čase píše detektivky. Soňa se jím nechá inspirovat a vydá pod pseudonymem velmi úspěšný erotický román Pozadí událostí.  Do funkce děkanky filozofické fakulty je zvolena ambiciózní Alice Klusová (Jitka Čvančarová). Ve snaze vymýtit veškeré projevy přežívajících sexistických stereotypů na škole se do jejího hledáčku se dostávají pedagogové a studenti, kteří pomyslnou etickou hranici překračují. Situace na univerzitě eskaluje ve chvíli, kdy dojde k sexuálně motivované vraždě studentky. Vyšetřováním případu je pověřena pětatřicetiletá kriminalistka Lída Stehlíková (Martha Issová), která žije v partnerském vztahu se ženou, s níž čeká rodinu… (Česká televize)

(více)

Recenze (137)

Rayen1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Chceme detektivku, chceme komedii, chceme film z pozadí vysoký školy... Což takhle udělat patvar, kterej by samotnou detektivní zápletkou na seriálovým poli zapadnul? Dáme tam haldu postav, haldu vedlejších slepejch dejovejch linií... Ve výsledku je to o ničem a není to ani komedie, ani detektivka... A ten konec, kdy chtěla dekanka vyhodit toho svyho poskoka z okna? No comment... ()

selfesteem 

všechny recenze uživatele

Minisérie mě zaujala, a docela mě bavilo sledovat další vývoj, nicméně jednu výhradu mám. Vůbec totiž neberu jako přidanou hodnotu, že se tam každý druhý vyjadřuje jako dlaždič nebo dlaždička. Vybavuje se mi názor Zdeňka Svěráka, že sprostá slova ano, ale s mírou. Někoho vzrušují v jistých intimních okamžicích nebo při správném načasování dialog povznesou. Ale pokud je jich moc, je to jako by člověk procházel kanálem. A takový pocit jsem měla a i mívám ve svém okolí, když někdo vulgárními výrazy plýtvá. Je to únavné a zbytečné. Na druhou stranu, sérii jsem vnímala spíše jako humornou a byly momenty, které mě skutečně pobavily a to zejména scény s Jitkou Čvančarovou, netušila jsem že má takový komediální talent! Nápad určitě dobrý a potěšilo mě také, že jsem závěr nevytušila ani smykem, takže za mě, až na tu výtku, docela úspěch. ()

Reklama

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Chce se mi blejt! Ne z filmu, ale z nízkého hodnocení a původců tohoto hodnocení. Hřebejk a Jarchovský po čase natočili kvalitní dílko. Netradiční prostředí, skvělé postavy. A hlavně, že se jedná o nadsázku, a to tak dobře zakomponovanou do děje, že to vlastně většina vůbec nepochopila. Protože "stádo" slyšelo jen na slovo kriminálka a ta zde v klasickém pojetí jaksi nebyla. Protože hlavním motivem měly být střípky ze života na fakultě na pozadí kriminálního činu. Almarózní Čvančarka excelovala, protože každou scénou šla na nervy a i ta neherecká Katarzia měla svůj význam, protože její role dost nasírala. Akorát bych tam asi nepostrádal ty lesby. A tvůrců je mi fakt líto (za ty ohlasy). ()

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Slabé, divné, postavy se chovají tak nějak nereálně, ale co mě pobavilo, to byla velká Jitka, jakou hrála krávu a taky se mi líbil Jiří Havelka, s jakým to odehrál klidem. A oč že tu jde? Filozofická fakulta má novou děkanku, 2 učitelé tu tak nějak spí se studentkami, což je proti novému etickému kodexu. Jedna z nich je pak nalezena ve školním divadle mrtvá. Taky se tu hojně mluví o nové knize, kde je popisován anální sex s lahví od šáňa, což se zalíbilo i soudnímu lékaři a na pitevně si trochu pohrál s důkazy. Vyšetřovací tým tentokrát velmi slabý snad krom úplně posledního momentu Marthy Issové. 5/10 ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zoufale (ale zoufale) nepochopená záležitost. Vymazlená taškařice u které jsem se párkrát zasmál jako už dlouho ne. Bohužel režie a scénář tady mixuje několik žánrů, pracuje s nadsázkou, staví scény a prokresluje charaktery tak rafinovaně a nejednoznačně, že si do toho tuctový divák tak akorát projektuje vlastní ustrašené světonázory a úplně mu uniká, že kouká na něco co ho v ubrblané názorotvorbě porazilo minimálně o dvě koňské délky militantní ambivalence. Hřebejka, tak nějak po svém, nesnáším, ale tohle je prostě hrozně vtipně nastavené zrcadlo. ()

Galerie (140)

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

Reklama

Reklama