Reklama

Reklama

Pozadí událostí

(seriál)
  • angličtina Behind the Curtain (festivalový název)
Česko, 2022, 5 h 2 min (Minutáž: 74–77 min)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Vojtěch Bohdanovský (Jiří Havelka) a Soňa Kostková (Petra Hřebíčková) jsou sourozenci. Oba učí na Univerzitě Palackého v Olomouci, oba prožívají krizi v manželství: Vojtu s pětiletým synem opustí žena, Soňa, připoutaná ke dvěma dětem, čelí manželovým nevěrám a věčnému přehlížení. Vojta ve volném čase píše detektivky. Soňa se jím nechá inspirovat a vydá pod pseudonymem velmi úspěšný erotický román Pozadí událostí.  Do funkce děkanky filozofické fakulty je zvolena ambiciózní Alice Klusová (Jitka Čvančarová). Ve snaze vymýtit veškeré projevy přežívajících sexistických stereotypů na škole se do jejího hledáčku se dostávají pedagogové a studenti, kteří pomyslnou etickou hranici překračují. Situace na univerzitě eskaluje ve chvíli, kdy dojde k sexuálně motivované vraždě studentky. Vyšetřováním případu je pověřena pětatřicetiletá kriminalistka Lída Stehlíková (Martha Issová), která žije v partnerském vztahu se ženou, s níž čeká rodinu… (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele castor k tomuto seriálu (5)

Pozadí událostí (2022) 

Michal Sýkora, Petr Jarchovský a Jan Hřebejk se znovu setkali a upřímně se divím, proč je z toho až takové kopání ze strany diváků. Ano, mnozí tam zbytečně mluví jak dobytek, pár scén nezafungovalo, ale celkově mě rozehrané linie z akademické půdy bavily. Stejně jako postavy. Třeba přirození Jiří Havelka a Petra Hřebíčková předvádějí své sourozenecké špičkování a hází nekorektní hlášky. On vyučuje na katedře anglistiky, zejména studentky ho žerou. Ona, rovněž profesorka, napíše pod pseudonymem skandální erotickou knihu. Kromě zájmu o literaturu mají velmi podobnou i situaci doma: ji manžel ignoruje a evidentně zahýbá, takže v koupelně občas bzučí vibrátor, jeho žena věří, že má před sebou obří uměleckou kariéru a rodina je až na dalším místě. Oba navíc leží v žaludku nové upjaté děkance (Jitka Čvančarová jednou skvělá, podruhé šíleně afektovaná). Fanatická vyznavačka hnutí upozorňující na sexuální obtěžování žen (studentek nevyjímaje), ponižování či na sexistické poznámky ovšem záhy na akademické půdě okusí mnohem horší problémy, když dojde k vraždě. Postupně tak poznáváme i jednotlivé studenty (herecky je nejzajímavější Sarah Haváčová), aby v závěru leželo bezvládné tělo mladé dívky v divadelním zákulisí univerzitního divadla. Baví i Tomáš Bambušek, který se drží své vyšetřovací verze, a který soupeří s ambiciózní kolegyní Marthou Issovou. Ovšem samotné vyšetřování zločinu je jen záminkou k tomu, aby si autoři mohli hrát s komplikovanějšími mezilidskými vztahy. Vše navíc korunuje nádherná Olomouc. A umělecký Konvikt je samozřejmě třešničkou na dortu. Rozhodně to má své mouchy, ale „odpad“ si pořád představuju jinak. ()

Paridův soud (2022) (E01) 

Definice normální mámy? „Třeba to, když za tebou Kuba přijde, že si chce hrát, tak ho neodeženeš, protože zrovna máš záchvat inspirace!“ Michal Sýkora, Petr Jarchovský a Jan Hřebejk se po příbězích ze série Detektivů od Nejsvětější Trojice znovu setkali a upřímně se divím, proč je z toho až takové kopání ze strany diváků. Ano, mnozí tam zbytečně mluví jak dobytek, ale celkově mě rozehrané linie z akademické půdy bavily. Stejně jako postavy. Třeba ta Jiřího Havelky, který si s Vlastníky připsal zásah do černého. Vyučuje na katedře anglistiky, zejména studentky ho žerou. Jeho sestra (Petra Hřebíčková), rovněž profesorka, napíše pod pseudonymem skandální erotickou knihu. Kromě zájmu o literaturu mají velmi podobnou i situaci doma: ji manžel ignoruje a evidentně zahýbá, takže v koupelně občas bzučí vibrátor, jeho žena věří, že má před sebou obří uměleckou kariéru a rodina je až na dalším místě. Oba navíc leží v žaludku nové upjaté děkance (Čvančarová jednou skvělá, podruhé šíleně afektovaná). Fanatická vyznavačka hnutí upozorňující na sexuální obtěžování žen (studentek nevyjímaje), ponižování či na sexistické poznámky ovšem záhy na akademické půdě okusí mnohem horší problémy, když dojde k vraždě. Postupně tak poznáváme i jednotlivé studenty, aby v závěru leželo bezvládné tělo mladé dívky v divadelním zákulisí univerzitního divadla. Bavily mě slovní výměny, mnozí herci, vše navíc korunuje nádherná Olomouc. A Konvikt je samozřejmě podstatná třešnička na dortu. ()

Pozadí událostí (2022) (E02) 

Zatímco Havelka doma „zahlazuje“ stopy noční rozkoše, na fakultě startuje vyšetřování vraždy. A Univerzita Palackého v Olomouci má problém. Jasně, ambiciózní vyšetřovatelka Martha Issová řeší při sdělování tragické události rodičům soukromé hovory a její šéf na jejich křesle „cvičí“ s bolestivými zády, jinak to ale má spád a třeba slovní přestřelky mezi Havelkou a dalším detektivem Tomášem Bambuškem jsou za mě fajn – dialogově i herecky. Tip na vraha mám a asi se nespletu. Ovšem samotné vyšetřování zločinu je jen záminkou k tomu, aby si autoři mohli hrát s komplikovanějšími mezilidskými vztahy. Zároveň se začínají vyskytovat následky kroků upjaté děkanky (samozřejmě netvrdím, že české akademické prostředí je v téhle otázce zdravé jak řípa), která hodlá potírat vztahy mezi pedagogy a studentstvem. Naštěstí pryč (ale ještě se vrátí) je špatně napsaná a zahraná postava manželky hlavního hrdiny (Katarzia to schytává oprávněně), navíc odskoky do pražského ateliéru vyznívají rušivé. Tak nízké hodnocení se mi nicméně zdá přehnané, možná i proto jdu o hvězdu výš. ()

Střet zájmů (2022) (E03) 

Bohdanovský do profilu vraha kriminalistce Lídě prostě nezapadá. Nad některými radovánkami na fakultě se stahují mračna a děkanka prská o neetickém chování. Ovšem její proděkan Mrkvička má jedno nepříjemné tajemství. Policie nakonec pachatele má (a divák asi nebude překvapený), nicméně uzavření případu komplikují forenzní stopy po sexuálním útoku. Takže si necháváme i něco na příště. Sarah Haváčová stále zajímavější, nejen na univerzitě, ale i třeba u brigády s ochutnávkou jogurtu. Slovní výměny mě celkově baví, vše navíc korunuje nádherná Olomouc a prostory uměleckého Konviktu. ()

Rošády (2022) (E04) 

Má to své mouchy, ale scénář není úplně marný, na Pozadí událostí se navíc dobře dívá díky hercům. Ano, duo Čvančarová a Vančura už je na hraně karikatury, druhý jmenovaný pak šokuje „slipovým“ výstupem, kterým dává najevo opovržení svou nadřízenou. Je to absurdní, ale „odpad“ si pořád představuju jinak. Škoda, že o děkance Klusové jsme se nedozvěděli skoro nic (kde se vzaly její postoje?), kromě tahanice s proděkanem se dočkáme ještě naháněné se Sarah Haváčovou. Právě ta zapadá pod to, co jsem psal na začátku: moc fajn herci. Přirození Jiří Havelka a Petra Hřebíčková předvádějí své sourozenecké špičkování a hází nekorektní hlášky. Baví i Tomáš Bambušek, který se drží své vyšetřovací verze, a který soupeří s Marthou Issovou. Ta je přesvědčená, že do smrti studentky je zapletený ještě někdo jiný. Kdo asi? ()

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

Reklama

Reklama