Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden z nejpopulárnějších hororových filmů všech dob. Filmová klasika. V divácky oblíbeném a kritiky ceněném pokračování Frankensteina opět zazářil Boris Karloff v roli nešťastného monstra, které tentokrát zatouží po partnerce. Colin Clive se vrací jako přehnaně ambiciózní Dr. Frankenstein, aby svému dítěti vytvořil podobně prokletou nevěstu (Elsa Lanchesterová). Režisér původního Frankensteina, James Whale, tímto snímkem završil svou skvělou kariéru. Frankensteinova nevěsta je film, jež potěší nejen fanoušky hororu, nýbrž všechny filmové labužníky. Pokračovanie filmu FRANKENSTEIN (1931), nasledované filmom SON OF FRANKENSTEIN (1939). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (132)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Legendární horor patří mezi vrcholy tohoto žánru a ve své době patřil mezi vrcholy filmu vůbec. Boris Karloff je ve své kreaci Frankensteina nezapomenutelný a jedinečný. Jím prezentované monstrum je daleko zapamatovatelnější, než monstrum v podání De Nira, a to i přesto, že De Niro je herecky někde úplně jinde (tím myslím že Robert je lepší). ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Jednoho vědce musí nakopnout druhý ještě šílenější, aby mohlo vzniknout monstrum číslo 2, ženského pohlaví... Naštěstí není hlavní náplní ani tak tohle, ale spíše proměna štvaného monstra v lidskou bytost. Scéna s nevidomím osamělým starcem je velice silná, vydá za celou jednu hvězdičku nahoru. HATE THE LIVING, LOVE THE DEAD! ()

Reklama

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Druhý díl Nemocnice Frankenstein Hope a strašidelná pohádka pro (tehdejší) dospělé - s fatálním morálním ponaučením, dodnes plně naléhavým - kdo nevěří, na TLC to běží, i novodobí Frankensteinové koketují s výrobou poloumělých bytostí, ve snaze ošálit stáří a možná přelstít i smrt... Na svůj věk nenásilně zhlédnutelné, slušně zahrané a jak bývalo dobrým zvykem - parádně nasvícené :-). Viděno v rámci Season Challenge Tour, týden s oblíbenými filmy POMA... čímž u mě po druhém snímku v pořadí získává nálepku jakési monsterplačky:-), nic proti ničemu, přirozeně. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Možná jediný zástupce Universal Classic Monsters, o kterém se dá směle prohlásit, že je nestárnoucí klasikou. Ani ne tak horror jako spíš tklivý příběh nešťastného monstra toužícího po svém místě ve světě lidí. Borisi Karloffovi se tentokrát dostalo více prostoru a homunkulus tak získává mnohem zajímavější rozměry a zcela zastiňuje všechny už tak dosti nevýrazné postavy, z nichž negativně vyčnívá jen uřvaná a otravná komorná v podání Uny O'Connor. Tradičně skvělá je atmosféra, nádherná hra světel a stínů, kouzelná byla i etuda s trpaslíky ve sklenicích a vyvrcholení s Frankensteinovou nevěstou je pak asi to nejlepší z tohoto filmového vesmíru vůbec. A za něj pochopitelně pět hvězd. ()

mrx.friend 

všechny recenze uživatele

Oproti prvotině jsem pochopil a uznal, že hudební podtext má ve filmu své nezastupitelné místo a tvoří jeho podstatnou součást. Přece jenom jde lépe ruku v ruce s dějem na obrazovce, který má tentokrát spád už od začátku, což bude především proto, že Nevěsta navazuje přímo tam, kde skončil díl pilotní, který pro pokračování mohl rozdat ty správné karty. Scéna, kdy Frankie poprvé šlukuje cigaretu za doprovodu slepcových houslí, je skutečně k pokukání. Trochu mě zamrzelo, že se Monstrova chůze změnila v dosti plynulé a rychlé kroky namísto těch trhaných a komíhavých, a že mu tvůrci vložili do úst tolik slov, i když se to všechno nakonec dá svést na proces učení, kterým snad Monstrum procházelo. Proto si troufám tvrdit, ačkoli jsem nečetl, že tento Frankenstein se také soustředí více na poslání a pointu původní novely Shelleyové. Což mi připomíná, že bych rád zmínil neobvyklé, ale zajímavé intro zasazené do (zřejmě) obývací místnosti "samotné" autorky, aby mohlo začít vyprávění mimo knihu (a tím pádem tento snímek). Suma sumárum hvězdy čtyři, pro mě záživnější a svižnější než předchozí díl... ;-) ()

Galerie (126)

Zajímavosti (54)

  • Lord Byron v prologu rekapituluje události prvního filmu, jako kdyby byly součástí knihy Mary Shelleyové. Ve skutečnosti Mary napsala velmi málo z toho, co bylo zobrazeno ve filmu. (liquido26)
  • Při natáčení scény ve vypáleném mlýně, kdy se Frankensteinovo monstrum propadlo až do zatopených základů, uklouzl Boris Karloff a zlomil si nohu. (DaViD´82)
  • Maskér Jack Pierce věnoval vzhledu Frankensteinova monstra zvláštní péči. A obohatil jeho vzhled o následky požáru. Proto má v pokračování Karloffova postava mnohem více jizev a zkrácené, jakoby ohořelé, vlasy. (DaViD´82)

Související novinky

Netflix chystá remake Frankensteinovy nevěsty

Netflix chystá remake Frankensteinovy nevěsty

04.08.2023

Po několika poměrně nedávných pokusech studia Universal Pictures oživit sérii jejich klasických monster se snímky jako Mumie, Renfield nebo s nadcházejícím dosud nepojmenovaným projektem od režijního… (více)

Universal se opět pokusí oživit monstrum

Universal se opět pokusí oživit monstrum

21.11.2020

Před třemi lety se Universal pokoušel po vzoru Marvelu nastartovat vlastní filmový vesmír, který by zahrnoval klasické figury tohoto studia: Frankensteinovo monstrum, jeho nevěstu, Drákulu, Mumii,… (více)

James Wan chystá něco monstrózního

James Wan chystá něco monstrózního

08.03.2020

Po úspěchu snímku Neviditelný od studia Universal se zdá, že remaky slavných monstr fláků tímto způsobem budou pokračovat i nadále. Spojený vesmír načrtnutý v nové Mumii letěl už před časem do koše a… (více)

Hororové návraty

Hororové návraty

19.06.2009

Jedna klasika a jeden klasik brzy opět zčeří žánrové vody. Frankenstein a Carpenter. Ví se, že o svém pojetí slavného románu Mary Shelleyové sní Guillermo del Toro, minulý týden dokonce blouznil něco… (více)

Reklama

Reklama