Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden z nejpopulárnějších hororových filmů všech dob. Filmová klasika. V divácky oblíbeném a kritiky ceněném pokračování Frankensteina opět zazářil Boris Karloff v roli nešťastného monstra, které tentokrát zatouží po partnerce. Colin Clive se vrací jako přehnaně ambiciózní Dr. Frankenstein, aby svému dítěti vytvořil podobně prokletou nevěstu (Elsa Lanchesterová). Režisér původního Frankensteina, James Whale, tímto snímkem završil svou skvělou kariéru. Frankensteinova nevěsta je film, jež potěší nejen fanoušky hororu, nýbrž všechny filmové labužníky. Pokračovanie filmu FRANKENSTEIN (1931), nasledované filmom SON OF FRANKENSTEIN (1939). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (132)

POMO 

všechny recenze uživatele

Bride of Frankenstein je naj(lásky-k-filmu)plnejšie skĺbenie dramatických, hororových a fantasy motívov filmového plátna. Klasika klasík, ktorá mi sprostredkovala eufóriu diváckeho šťastia, obohatenia, naplnenia a fanúšikovskej životne dôležitej udalosti. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Legendární horor patří mezi vrcholy tohoto žánru a ve své době patřil mezi vrcholy filmu vůbec. Boris Karloff je ve své kreaci Frankensteina nezapomenutelný a jedinečný. Jím prezentované monstrum je daleko zapamatovatelnější, než monstrum v podání De Nira, a to i přesto, že De Niro je herecky někde úplně jinde (tím myslím že Robert je lepší). ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

"Žena. Přítelkyně. Manželka." James Whale se po čtyřech letech vrátil k látce přesně tam, kde ji zanechal. A povedl se mu husarský kousek. Natočit pokračování lepší původního filmu. Oba nedostatky od minule vylepšil a vznikl tak jeden z nejlepších klasických horrorů. Už je zde totiž plně využitá hudba (a jaká!) a především příběh (a jaký!). Vše ostatní zůstalo jako minule; tedy výteční herci i atmosféra. Navíc se zde objevuje neskutečně ďábelský Ernest Thesiger. Měl bych snad jen jedinou výtku. Proč sakra Frankenstein nezabil hned na začátku Minnie, když mohl? Aspoň by nás ušetřil toho jejího iritujícího švitoření. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Jednička byla normální shit, dvojka je ale mamutí krok vpřed. Přítomnost hudby vše vytáhne i v těch horších scénách, které se vyskytují hlavně ze začátku. Vždy, když byla na scéně komická postavička staré služky, říkal jsem si, že brutální vražda není zas tak špatná věc. Naštěstí po příchodu Borise Karloffa do domu starého slepce se vše v dobré obrátí a film nabere neuvěřitelné grády. Karloff už se jen blbě neksichtí, ale skvěle hraje a dokotr Pretorius je záporák k pohledání. No a třešnička na dortu je finální pokus s oživením nevěsty, opravdu hodně dobrá filmařina. Suma sumárum, bezva film s blbým začátkem. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Tyhle filmy je docela těžké objektivně hodnotit. Člověk se baví už jen u toho jak ti herci tehdy hráli. Nejzajímavější jsou pasáže, kdy se Frankenstein učí mluvit. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Jednoho vědce musí nakopnout druhý ještě šílenější, aby mohlo vzniknout monstrum číslo 2, ženského pohlaví... Naštěstí není hlavní náplní ani tak tohle, ale spíše proměna štvaného monstra v lidskou bytost. Scéna s nevidomím osamělým starcem je velice silná, vydá za celou jednu hvězdičku nahoru. HATE THE LIVING, LOVE THE DEAD! ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejcitovanějších hororů vůbec, přitom zároveň není úplně klasickým zástupcem svého žánru. Nevěsta se od původního snímku liší v mnoha ohledech. Hororová stránka ustupuje, místo ní prosakuje na povrch černý humor a štiplavá ironie. Z monstra v excelentním podaní Karloffa už nejde strach, tentokrát k němu divák musí cítít lítost i sympatie, obzvlášť při scéně, kdy ho slepý stařec učí mluvit a kouřit doutníky. Nejen kvůli tomu kvalitativně předběhlo pokračování svého předchůdce o několik tříd. Škoda je snad jen té ústřední nevěsty, která dostane prostor až v závěrečných pěti minutách. O to víc si jí však vychutnáte, protože to, co se svou postavou dokázala Elsa Lanchester udělat na tak krátké ploše, je opravdu nevídané. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Po všech stránkách lepší než první díl - Frankenstein. Pokračování již nepůsobí tak béčkově a je vlastně prototypem všech podobných monster movies plných ďábleských doktorů, oživlých mrtvol, ztřeštěných vynálezů a vědeckých laboratoří. Krokem kupředu je hudební stránka, který v prvním filmu absentovala. Boris Karloff je nestvůra k pohledání a nenapadá mne, kdo by se k němu aspoň na kilák přiblížil. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Terminátor 2 své doby. Jedničku to překonává v množství akce, efektů a vůbec všeho, a i když tím trochu mizí komorní atmosféra, nabírá Frankenstein úplně nové obrátky. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Já tedy nevím, jestli jsem se jenom nedívala ve špatné náladě, ale přijde mi, že tohle pokračovaní pošlapalo všechny principy, kvůli kterým byl původní Frankenstein dobrý/zajímavý. Úvod s autory byl sice super, konec v laboratoři a syčení extrémně super, všechno, co udělal Boris hyper mega super, ale ten zbytek... Nesnesitelné vedlejší postavy v čele se starou služkou a snoubenkou, Henry je impotentní idiot i nadále, doktor Ďábel a jeho kufr s lahvemi úsměvný až směšný... V druhé půlce se to všechno zlepší, ale při celkovém pohledu atmosféra utrpěla velkou ránu. Film se zaobírá spoustou blbostí, aby se mohl obratně vyhnout tomu, co by mohlo na příběhu být opravdu zajímavé. ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Pod pojmem filmová klasika si každý představí ve své době vyjímečné dílo, ale v případě Frankensteinovy nevěsty to platí dvojnásob. Jedná se totiž o zcela nadčasové dílo a zároveň jeden z nelepších hororů všech dob vůbec. První Frankenstein byl skvělý, ale něco mu chybělo a to se tady podařilo najít. Monstrum už není jen monstrem, chodící rekvizitou, ale v podání Borise Karloffa samostatnou postavou, jež je v některých pasážích vtipná, v jiných zas řádně děsivá. Právě prvky humoru hlavní postavy a skvělé výkony ostatních herců, trikařů a režiséra samotného vytvořili opravdový poklad a milník filmových dějin. Vřele doporučuji!!!!!!! ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Zlovestne tiene, tmave mraky, zahmlene cintoriny.....ja ten skvely ciernobiely vizual mam radsej ako vsetky tie "fantasticke" farebne filtre a efekty dohromady. Jeden z filmov, ktory vytvoril (inspiroval), tvorbu a styl Tima Burtona. Az by som mal chut nazvat tento film Burtonovkou :) A skutocne skvelo ma pobavila scena, kde sa Frankenstein uci hovorit a ako rychlo si oblubi cigarety a alkohol. Spravny chlapik :) (9/10) ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Snažit se poměřovat kvality mistrovské a vybroušené Frankensteinovy nevěsty s předchozím dílem je stejně nesmyslné jako stavět dílo Karolíny Světlé na stylistickou a myšlenkovou úroveň knih Virginie Woolfové nebo, abych zůstal ve filmařské sféře, poetickou neschopnost F. A. Brabce na roveň genialitě lyrického guru Terrence Malicka. Milovat může člověk oba dva díly bez rozdílu, ale v rámci zdejšího hodnotícího systému od sebe nemohou být vzdálenější. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Upřímně, jednička mě bavila více. Nemohu ale neocenit to, jakou profesionalitou Frankensteinova nevěsta dýchá. Je to neskutečně technicky propracovaný film, některé pasáže mi svojí kvalitou vyrážely dech i kamera je vynikající. Některé herecké výkony byly divné, některé skvělé, ale především Boris Karloff je geniální. Pokud od něj uvidím ještě nějaké filmy, kde bud zářit a oslňovat podobně, jsem ochoten zařadit ho do své TOP. I přesto jsem ale se čtyřhvězdičkovým ohodnocením váhal, jelikož příběh z jedničky se mi zdál záživnější a zapamatovatelnější, v Nevěstě se ze začátku z velké části jen honí. Druhá půle je nesporně zajímavější, okořeněná učením monstra umění řeči. Ovšem konec se mi bohužel opět zdál jakýsi divný, ne úplně ideální, a proto na mě Frankensteinova nevěsta ze všech tří režisérových klasik zapůsobila asi nejméně. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

vynikajúce pokračovanie vynikajúceho filmu.prekvapivo sa viac drží knižnej predlohy než originál.skutočná klasika ()

Související novinky

Netflix chystá remake Frankensteinovy nevěsty

Netflix chystá remake Frankensteinovy nevěsty

04.08.2023

Po několika poměrně nedávných pokusech studia Universal Pictures oživit sérii jejich klasických monster se snímky jako Mumie, Renfield nebo s nadcházejícím dosud nepojmenovaným projektem od režijního… (více)

Universal se opět pokusí oživit monstrum

Universal se opět pokusí oživit monstrum

21.11.2020

Před třemi lety se Universal pokoušel po vzoru Marvelu nastartovat vlastní filmový vesmír, který by zahrnoval klasické figury tohoto studia: Frankensteinovo monstrum, jeho nevěstu, Drákulu, Mumii,… (více)

James Wan chystá něco monstrózního

James Wan chystá něco monstrózního

08.03.2020

Po úspěchu snímku Neviditelný od studia Universal se zdá, že remaky slavných monstr fláků tímto způsobem budou pokračovat i nadále. Spojený vesmír načrtnutý v nové Mumii letěl už před časem do koše a… (více)

Hororové návraty

Hororové návraty

19.06.2009

Jedna klasika a jeden klasik brzy opět zčeří žánrové vody. Frankenstein a Carpenter. Ví se, že o svém pojetí slavného románu Mary Shelleyové sní Guillermo del Toro, minulý týden dokonce blouznil něco… (více)

Reklama

Reklama