Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nekonvenční komedie o šedesátnici, která na elektrickém skútru křižuje maloměsto a prodává opiáty. Solvej (Ragnhild Kaasgaard) kdysi ve Viborgu vyhrála soutěž krásy. Teď jezdí po místních ulicích a prodává přebytečné léky. Solvej se drží jediného pravidla – neprodávat dětem. To irituje dospívající Kate (Isabella Møller Hansen), která se k Solvej hodlá vloupat. Pozoruhodný příběh neotřelého přátelství je suverénním debutem Marianne Blicher. (Dny evropského filmu)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (7)

MurielRezek 

všechny recenze uživatele

Ze tří filmů, na které jsem v rámci Dnů evropského filmu stihla zajít do kina, mě asi nejvíc oslovil tento pozoruhodný příběh o nečekaném přátelství. Komediálně-dramatická "road-movie" z  provinčního městečka je zdařilým debutem o uvěřitelné proměně hlavních postav skrze jejich životní cesty a zkušenosti v kontextu současné reality Dánska. Svěží a neotřelý snímek stojí určitě za vidění. Dalším milým překvapením pro mě bylo, že si ve filmu zahrál Zlatko Burić.  ------------- Pozn. Moje důchodcovská touha po mopedu se nijak nezmenšila:). ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Hlavní postavou je stále jedící, odpudivá tlusťoška, která byla kdysi dávno místní královnou krásy. Přepadne ji zloděj, povalí a ona se pak pohybuje obtížně s berlemi. Pomáhá jí mladá, naproti bydlící holčina, která touží nalézt a poznat otce....Seversky suchá černá komedie se stále nasupenou hrdinkou. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Mám zatuhlý krk. Kéž bych měl ženu, která by mě pěkně namasírovala…“ - „Na benzince si kup ibuprofen.“ S touhle „velkou“ ženou to nebude mít přestárlý kamioňák vůbec snadné…Celovečerní debut? To jako vážně? Marianne Blicher natočila v mnoha ohledech opravdu výborně namíchaný mix smutného, dojímavého dramatu a střelené, pohodové komedie, čemuž odpovídá i atmosféra filmu. Střídání vážných a vtipných scén se zde každopádně děje naprosto přirozeně, plynule a divák si nikdy nemůže být jistý, co ho čeká dál. Na vývoj vztahu „profesionální“ zlodějky a „drsné“ dealerky je radost se dívat, líbilo se mi, jak nenásilně, pomalu, opatrně a s nemalou dávkou (křehké) důvěry se sbližovaly. Navíc je tu spousta drobných vtípků jakoby na pozadí, které jsem si užíval. Oceňuju i hudbu, hned dvojí verze písně I’m Gonna Be (500 Miles) se vydařila, zvláště ta „karaoke“. Konec přichází velmi náhle a mě osobně se emocionálně dotknul, přesto citové vydírání se nekonalo. Nějaké mouchy by se našly, ale na slabších 5* to stále je. ()

Jenda 

všechny recenze uživatele

Bývalá misska projíždí důchodem na svém červeném skůtru po malém jutském městečku prodávajíc prášky místní omladině (ale ne dětem!). Z tržby střádá na odjezd do Španělska, zatímco doma poslouchá radiovou komunikaci kamioňáků. Okolnosti ji donutí spřátelit se s problémovou dívkou z bytu na druhé straně s chodby, která hledá svého otce. Osobně jsem si ve filmu oblíbil řidiče kamionu, který se Ranghild snaží usilovně nadbíhat. Tohle zároveň není žádná "hahaha" kravina, ale spíš melancholický pomalu plynoucí film s několika vtipnými momenty, který vykresluje unikající sny stárnoucího člověka. A díky tomu, že vás s ním film s pomocí interakcí s mladou sousedkou seznamuje, je vám ho občas líto. [Rakkautta ja Anarkiaa 2022] ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Milá dramedie o nekonvenčním přátelství tápajících individuí. Podobná desítkám jiných, pouze s jinak specifickými postavami. Na režijní debut potěší schopností intimně a s otevřeným srdcem vykreslovat postavy, přiblížit je k divákovi. Zkušenější tvůrce by si v ní ale formálně lépe vymazlil satirické momenty i kulturní nuance (viz. např. Muž jménem Ove). ()

Související novinky

Dny Evropského filmu jdou do kin

Dny Evropského filmu jdou do kin

05.04.2022

DEF již 29. rokem divákům nabízí kvalitní, výhradně evropské filmy. Hlavní část DEF proběhne v Praze od 6. do 10. 4., ale také v Ostravě (7. – 10. 4.), v Brně (8. – 12. 4.) a do 13. 4. v dalších 8… (více)

Reklama

Reklama