Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Oslňující filmový debut slavného Claude Rainse, jež bravurně ztělesnil tajemného lékaře, kterému se podařilo objevit sérum neviditelnosti. Maskován bandáží a černými brýlemi, Rains přijíždí na Anglický venkov, aby utajil svůj ohromující objev. Stejné sérum, které mu umožnilo stát se neviditelným, v něm vzbuzuje nutkání páchat čím dál tím strašlivější zločiny. Mistr hororů James Whale natočil podle románu H.G. Wellse film, který dalece předběhl svou dobu a dodnes zůstává nezapomenutelným milníkem světové kinematografie. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (166)

POMO 

všechny recenze uživatele

Človek by čakal, že prvú hodinu bude hlavný hrdina vynaliezať sérum na zneviditeľnenie a dráma príde na rad po jeho vypití v poslednej polhodine. Scenár R.C. Sherriffa nás však do drámy vedcovej snahy zbaviť sa zneviditeľnenia vťahuje v prvých sekundách filmu a je tak nabitý nápadmi a vzrušujúcimi scénkami, že skryje do vačku čokoľvek zo súčasnej žánrovej produkcie. Plus skvelí herci a na svoju dobu neuveriteľne parádne efekty. Fajnšmekerská lahôdka. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

No, šel jsem do toho spíše z povinnosti a kvůli dlouhotrvajícímu pocitu, že bych měl mít nakoukánu i starší žánrovou klasiku, ale teď mohu říct, že nebyl důvod se takto starému filmu vyhýbat. Je to krátké, zábavné a s velkou historickou hodnotou. Občas hodně naivní (kdyby ho v té stodole rovnou propíchli vidlema, mohli si ušetřit ty manévry :-D), ale to jsou třeba i filmy o třicet a více let mladší. Takže určitě spokojenost a velké překvapení, že mě to skutečně bavilo. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Divák je do děje vtažen rovnou, bez nějakých dlouhých procesů, a až do konce se rozhodně nenudí, neboť je stále se na co dívat (i když chvilkama není hlavní hrdina vidět :) ). Po trikové stránce, když uvážím věk tohoto filmu - pánové trikaři, máte mé hluboké uznání. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Triková stránka je dodnes hodna obdivu, ale v tom filmu je mnohem víc. Whale uměl svým "děsivým vyděděncům" propůjčit auru výjimečnosti. Platí to Frankensteinovi, platí to i o muži, který přestal být vidět... Není to děsivá představa, že za vašimi zády stojí postava bez tváře? ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Četl jsem knihu H. G. Wellse a musím říct, že není co vytknout. Hlavní myšlenku knihy si film dokázal udržet a na svou dobu představuje skvělou atmosféru i triky. Nemám v oblibě sledování starých amerických filmů, ale kdyby všechny byly takto kvalitní, nebyl bych vůbec proti. Právě když opomenu dobu vzniku tak jde o skvělý film, který s odstupem let ztratil trochu ze svého lesku. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

"The whole world's my hiding place!" Neviditelný muž má tu smůlu, že Universal vyprodukoval ve své zlaté monster éře i lepší snímky, byť nikdy s nimi o tolik neposunul technologický pokrok (zajímavé, že ve stejném roce vznikl i původní King Kong a tak je možná právě rok 1933 nejzásadnějším letopočtem na poli speciálních efektů). Griffinovi filmové peripetie s (ne)výhodami neviditelnosti jsou výbornou záležitostí s vražedným tempem (i na dnešní poměry) a nepochopitelnou Whalovou slabostí pro vřeštidlo Uno O´Connor. Jenže místy jako by se Whale až příliš opájel tím, že vrší efekt na efekt a zapomíná tak trochu na film samotný. Čímž, bohužel, rovněž předběhl svou dobu. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Tak to bylo fakt překvapení. I v roce 1933 se dá natočit hodně působivý film. Neviditelný muž je skvělá postava, která má hodně dobře prokreslený charakter. Je to vlastně tragický hrdina, ze kterého se stal pěkně nebezpečnej hajzl. Calude Rains podává naprosto strhující výkon, který je třeba ocenit o to víc, že není vidět :-))))))) Hodně dobrá je i Whaleova režie. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle "horor" je o třídu výš než většina ostatních z téhle doby. Velmi zajímavý příběh a skvělé triky! ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Navzdory přehrávajícím herečkám a tomu, že hlavního herce prakticky není možno spatřit (no, vlastně jednou ano), ten film je velice přesvědčivý, má spád, má tajemství, kouzlo i vtip, má prostě šmrnc. Triková stránka je vynikající nejen na tehdejší dobu. Velice příjemný zážitek. 80% ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Znamenitá zábava, už jen přemýšlet nad těmi triky v roce 1933. Také bych vyzdvihnul černý humor, například v momentě kdy šílený hrdina poznamená něco o vykolejení vlaku plného lidí, a po půlce filmu se tak zničeho nic, uspokojivě a naprosto tvrdě nádherně stane. ()

Psychor odpad!

všechny recenze uživatele

Třetí setkání s Jamesem Whalem a opět jsem nucen ohodnotit odpadem. Divák, který od hororu zcela oprávněně očekává alespoň náznak lehkého mrazení v zádech, bude při sledování snímku Invisible Man naprosto zklamán. Tento nehoror zaujme leda tak otřesnými hereckými výkony, kterým vévodí neskutečně přehrávající Una O'Connor se svým otravným ječákem. Někdy trochu závidím obyčejným hororovým fanouškům, kteří mohou podobné neatmosferické obludnosti zcela ignorovat a vyhledávat pouze top kvalitu. Jakožto největší hororový expert na csfd.cz si tento luxus bohužel dopřát nemohu. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Už jste někdy viděli film, kde byste hlavního hrdinu viděli až v posledních deseti vteřinách filmu? Pak jste jistě neviděli Neviditelného muže. Film, který je na svou dobu technicky velmi ohromující. Snímek není dlouhý, ale zato hutný, nezabývá se zbytečnostmi a je nabitý na události, takže divák je ve stálém napětí. Příjemné překvapení. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Strhující film, ubíhající rychlostí expresu, nezdržující se zbytečnostmi. Triky jsou opravdu neuvěřitelné, nápaditost tvůrců je ohromující. James Whale byl opravdu mimořádný režisér, který předběhl svou dobu. Nevěřil bych, že film z třicátých let a tohoto žánru může být i nyní tolik zábavný. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Vynikající triky a koncept, ale i při své skromné stopáži místy nudné. Převážně tehdy, když jsou všechny postavy na scéně viditelné. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Klasika žánru a snímek, kterým se zřejmě Paul Verhoeven inspiroval pro natočení "svého" Muže bez stínu. Claude Rains je coby vědec, který objeví "sérum neviditelnosti" fenomenální. Jeho postava je mnohovrstevnatá a v jistých ohledech se vymyká šablonovitě vytvořené představě "šíleného vědce." Alespoň mně to tak přišlo. Můžeme spatřit jeho charakter v různých polohách. V té šílené, odhodlané a nebezpečné, v té mnohdy komické, kdy si pohrává s policejním sborem a vysmívá se jim, nebo v té citlivé a zranitelné, kdy je s Glorií Stuart (která byla ve svých začátcích opravdu nádherná). Kromě samotného "Invisible Mana" snímek upoutá také dokonalými triky, které jsou na dobu vzniku skutečně obdivuhodné. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Zvláštní trikový velkofilm... Co všechno lze zneviditelnit a manipulovat. Výhoda je, že vychází z nesmrtelné Wellsovy předlohy, takže myšlenkové náplně je zde habaděj. Herci skvělí, záporné postavy jsou až tak děsné, že je fakt nesnášíte už jen kvůli tomu, jak mluví a vřeští (hostinskou bych asi zabil). Jen mi to přišlo trochu moc studené... a už vím, proč je mi Rains v některých filmech hodně nesympatický (protože ten nesnesitelný hlas a postoj si vypěstoval už "zamlada" v tomto filmu). ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Perfektně zpracovaný, na dobu 30tých let po efektové stránce dokonalý film. Silná filmovost a poetický duch tomuto klasickému hororu jest jasně zřetelný. Vynikající Claude Rains to patrně neměl při natáčení vůbec jednoduché, tedy alespoň to tvrdil dokument o natáčení těchto pokladů filmové truhlice. Zapomeňte na dnešní přetechnizované triky a nechte se unést opravdovou láskou k filmovému řemeslu a bezesporu dnes již hororovou klasikou. ()

Související novinky

Universal se opět pokusí oživit monstrum

Universal se opět pokusí oživit monstrum

21.11.2020

Před třemi lety se Universal pokoušel po vzoru Marvelu nastartovat vlastní filmový vesmír, který by zahrnoval klasické figury tohoto studia: Frankensteinovo monstrum, jeho nevěstu, Drákulu, Mumii,… (více)

PF 2020

PF 2020

31.12.2019

Tak Le Mans ’66 nakonec v celkovém hodnocení uživatelů ČSFD.cz porazil i oceňovaného Jokera. Není to zas až tak překvapivé, jedná se přeci jen o pozitivnější film, a to máme rádi. Což dokazuje i… (více)

Hvězda Hill House se zneviditelní

Hvězda Hill House se zneviditelní

13.07.2019

Herec Oliver Jackson-Cohen (The Haunting of Hill House, Drákula) získal hlavní roli v chystaném remaku hororové klasiky Neviditelný muž z roku 1933. Snímek chystá režisér Leigh Whannell (Insidious 3:… (více)

Remake Neviditelného muže shání posily

Remake Neviditelného muže shání posily

13.03.2019

Studio Universal ještě před pár lety plánovalo po vzoru Marvelu a DC Comics své vlastní propojené univerzum. Nikoliv komiksové, ale hororové. Jenže prvním snímkem tzv. Dark Universe se stala Mumie s… (více)

Reklama

Reklama