Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Oslňující filmový debut slavného Claude Rainse, jež bravurně ztělesnil tajemného lékaře, kterému se podařilo objevit sérum neviditelnosti. Maskován bandáží a černými brýlemi, Rains přijíždí na Anglický venkov, aby utajil svůj ohromující objev. Stejné sérum, které mu umožnilo stát se neviditelným, v něm vzbuzuje nutkání páchat čím dál tím strašlivější zločiny. Mistr hororů James Whale natočil podle románu H.G. Wellse film, který dalece předběhl svou dobu a dodnes zůstává nezapomenutelným milníkem světové kinematografie. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (166)

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Výborný příběh z pera H. G. Wellse a na svou dobu (ale i dnes!) působivé triky - vlastně celý film je jakousi přehlídkou trikového studia. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Temný sci-fi příběh s revolučními triky, které jsou stejně jako prakticky všudypřítomné napětí stále působivé. Vzpomínám si, jak dlouho a jak moc mě kdysi strašil úplně poslední záběr filmu, a vlastně se tomu vůbec nedivím. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejlepší dílo ze svaté trojice Jamese Whala a dost možná (nebo lépe řečeno jednoznačně) vůbec nejzáživnější film, co jsem viděl z kinematografie od jejího počátku až do nějakých 40. let. Ani nevím, co mě donutilo nedat 5 hvězd a je dost možné, že hodnocení ještě časem upravím, ale Neviditelný muž mě, snad až na tu vřeštící ženskou, skutečně dostal, a to nejenom díky trikům, které nechápu, jak v té době udělali. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Můžeme dělat co budeme chtít. Můžeme vládnout světu, občas nějaká ta vražda, můžeme vykolejit vlak! Rozkošná amorální uchylárnička s neuvěřitelným tahem na branku a triky (fakt rok 1933?) Navíc neviditelný muž pronáší neskutečný hlášky. Jeden z filmů u kterýho mě mrzelo, že už skončil. Fakt mi vyrazil dech.95% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

H. G. Wells uměl psát a tudíž po něm zůstala řada skvělých předloh ke zfilmování. Neviditelný muž je rozhodně povedený snímek, jemuž nelze upřít parádní triky (na dobu vzniku), atmosféra, jež místy opravdu hraničí s hororem, ale zejména pak jeho pointa a samotný závěr nemá chybu. Pro fanoušky starých filmů se jedná o povinnost. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Revoluční mezník z hlediska nekonvenčních praktických efektů, jehož nejvýraznějším kamenem úrazu je právě samotný příběh, který dost nudí – přitom konceptuálně je to víc než zajímavý. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Lahůdka pro pamětníky i filmové nadšence, odshora až dolů napěchována skvělými nápady, které ve spojení s tehdejší těžce omezenou technikou vzbuzují upřímný údiv. Hlavní hrdina se mi sice svým chováním těžce protivil a počínání strážců zákona zase často nutilo k úsměvu, takže jsem moc neměl komu fandit, avšak svým vypravěčským drajvem a přímočarostí si mne film okamžitě získal a zcela se vymyká tehdejším uspávacím snímkům o vědeckých kiksech, Frankensteinem od samotného Whalea počínaje. V rámci žánru velký skok vpřed. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

V prvom rade úplne bravúrne triky, pri ktorých sa zastavuje rozum. Bohužiaľ dosť cítiť, že film vznikal hlavne kvôli nim. Whale neide do hĺbky a vzťahy medzi postavami v podstate iba verklikuje. No napriek tomu je Neviditeľný muž zaslúžená klasika, i keď mal na viac. Téma vedca, ktorý v honbe za úspechom zošalie, má v sebe nekonečný potenciál. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Na dnešné pomery má Neviditeľný muž od hororu ďaleko, ale určité desivé prvky mu nejde uprieť. Napriek tomu by som ho skôr označil za thriller s hrozivou atmosférou, ktorú si dokázala snímka udržať do dnešného dňa. A na to, že Claude Rainsa nebolo väčšinu času prakticky vôbec vidno, som si jeho prítomnosť užil plnými dúškami. Pán herec. ()

Chlupis 

všechny recenze uživatele

Pokud nějaký film z 30. let opravdu předběhl svou dobu, pak je to jistě Whaleův The Invisible Man. Díky svému svižnému stylu vyprávění a použití, pro mě na tu dobu zcela nepochopitelných vizuálních efektů, se tenhle atmosferický thriller může s přehledem řadit mezi ty nejdůležitější filmy všech dob. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od dle mého názoru trochu přeceňovaného Whaleova Frankensteina, je tohle hororové sci-fi na svou dobu skvělým a velmi zábavným snímkem, na který velmi rád vzpomínám jako na jeden z nejlepších filmů třicátých let minulého století. Film nabere na síle hned v první scéně, kde neznámý muž v bandážích prochází sněhovou vychřicí, načež rozrazí dveře baru a stane se středem pozornosti nejen všech zákazníků, ale i diváků. Chytrý a na velmi dobré triky bohatý snímek, který překvapí, rozesměje, ale i vyděsí. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Šetril som si komentár k Neviditeľnému mužovi kým pozriem celú edíciu a porovnávať, ale momentálne sa mi do toho nejak nechce, a tak sa uspokojím s týmito pár slovami o vynikajúcej technickej stránke a naplnených očakávaniach. 90% Päť hviezd nedávam vlastne iba preto, že za jediný ozaj desivý starý horor považujem Murnauovho Nosferatu a do krásy Frankensteinovej nevesty tomu zas chýba troška toho srdca. Ale kvalita. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Neviditelný muž vidět není (až na poslední minutu na konci) ale výborný námět, režie, scénář a sakra výborné efekty (které nechápu jak tenkrát udělali) ano. Je to svižné, krátké a tím pádem je nuda naprosto vyloučena. Doporučuji si tento film sehnat každému, kdo má rád hodně kvalitní filmy. ()

strougy 

všechny recenze uživatele

Spíše než horor bych Neviditelného muže označil za thriller, jelikož vlastně kromě mrazivě působící scény vysvětlování plánů nebohému Kempovi film postrádá hororové prvky a spíš než děsí tak napíná tím, jakou metodu bezmocná policie zvolí na dopadení neviditelného šílence. V rámci starých snímků Universalu z podobného ranku se jedná o lepší průměr. Poznámka na okraj: ve srovnání s hystericky uřvanou hostinskou mi krvelačný neviditelný maniak přijde jako menší zlo... ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

Neviditeľného muža mám od Whale ešte radšej, ako známejšieho a legendárnejšieho Frankensteina, pretože má medzi dobrom a zlom sa viac zmietaného šialeného vedca, väčšiu a zlovestnejšiu hrozbu - tak pre ľudstvo, ako aj pre asistenta Kimpa - v neposlednom rade aj z môjho subjektívneho hľadiska krajšiu herečku a naozaj výbornú výpravu a réžiu. a sám neviditeľný muž síce maskérsky nemá na frankensteina, ale ten kostým je podľa mňa ešte desivejší, pretože zahaľuje a neukazuje - a to ľudí desí viac. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Neviditeľný muž ma ihneď zaujal svojim zmyslom pre detail. Nečakal som, že sa bude scenárista obťažovať vecami ako zimou, snehom, mrázom, jedením, atď, aby vďaka týmto detailom aj film vypointoval. Film má jasné posolstvo, vplyv moci (poprípade drog) na osobnosť človeka. Všimnite si, čo je ešte na začiatku spúšťačom hrdinovej agresie. Tá vyše hodina uplynie v zbesilom tempe plného nápadov, akcie a skvelých a chytrých trikov. Na konci nám režisér neostane vôbec nič dlžný, ako sa presvedčíme v záverečnej scéne filmu. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Skvělé šlapající thriler, který i po téměř 80 letech od svého vzniku i po trikové stránce vypadá skvěle. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Klasický horor o rozpoutání velkého zla objevenými nadpřirozenými sílami a úzkostlivému boji proti tomuto zlu ukrývá v tomto téměř stoletém provedení až neuvěřitelně nadčasovou působivost. Pokud pominu nesnesitelně teatrální výkon herecké představitelky hospodyně v první polovině, nenapadá mě jediný další aspekt, v čemž by tohle zpracování mrazivého, hrůzyplného příběhu s ponurou černobílou atmosférou a nádherně jednoduchými triky mohlo působit vyčpěle. Neviditelný muž v režii Jamese Whala pro mě nezestárl, spíše nadále v rámci žánru potvrzuje, že největší hrůzu a strach často dokáže v člověku vyvolávat právě takové zlo, které zůstává zahalené tajemstvím, či přímo neviditelné... [90%] ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Výborná hororová klasika s přelomovými triky a charismatickým hlavním hrdinou. Některé trikové sekvence vypadají dobře i po takřka 80 letech a to je co říct. ()

Související novinky

Universal se opět pokusí oživit monstrum

Universal se opět pokusí oživit monstrum

21.11.2020

Před třemi lety se Universal pokoušel po vzoru Marvelu nastartovat vlastní filmový vesmír, který by zahrnoval klasické figury tohoto studia: Frankensteinovo monstrum, jeho nevěstu, Drákulu, Mumii,… (více)

PF 2020

PF 2020

31.12.2019

Tak Le Mans ’66 nakonec v celkovém hodnocení uživatelů ČSFD.cz porazil i oceňovaného Jokera. Není to zas až tak překvapivé, jedná se přeci jen o pozitivnější film, a to máme rádi. Což dokazuje i… (více)

Hvězda Hill House se zneviditelní

Hvězda Hill House se zneviditelní

13.07.2019

Herec Oliver Jackson-Cohen (The Haunting of Hill House, Drákula) získal hlavní roli v chystaném remaku hororové klasiky Neviditelný muž z roku 1933. Snímek chystá režisér Leigh Whannell (Insidious 3:… (více)

Remake Neviditelného muže shání posily

Remake Neviditelného muže shání posily

13.03.2019

Studio Universal ještě před pár lety plánovalo po vzoru Marvelu a DC Comics své vlastní propojené univerzum. Nikoliv komiksové, ale hororové. Jenže prvním snímkem tzv. Dark Universe se stala Mumie s… (více)

Reklama

Reklama