Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Oslňující filmový debut slavného Claude Rainse, jež bravurně ztělesnil tajemného lékaře, kterému se podařilo objevit sérum neviditelnosti. Maskován bandáží a černými brýlemi, Rains přijíždí na Anglický venkov, aby utajil svůj ohromující objev. Stejné sérum, které mu umožnilo stát se neviditelným, v něm vzbuzuje nutkání páchat čím dál tím strašlivější zločiny. Mistr hororů James Whale natočil podle románu H.G. Wellse film, který dalece předběhl svou dobu a dodnes zůstává nezapomenutelným milníkem světové kinematografie. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (166)

classic 

všechny recenze uživatele

ÚVOD: Existujú výnimoční režiséri, ktorí prispeli do kinematografie snímkami, ku ktorým sa rád vraciam, ale medzi extrémnymi skvelými dielami sa nachádzal jeden medzi nimi: Francis Ford Coppola:1.The Godfather- ,2.The Conversation(stred) ,-3.The Godfather PART 2./Christopher Nolan:1.Batman Begins- ,2.The Prestige(stred) ,-3.The Dark Knight...a ďalšie podobné príklady... Tento prípad nastáva aj pre JAMESA WHALEA, ktorý po prvom FRANKENSTEIN, nakrúca práve THE INVISIBLE MAN, tesne pred BRIDE OF FRANKENSTEIN. A ja som taký nadšený z Dr.Jacka Griffina, že mám radšej toto DIELO ako tieto dva klasické snímky s Frankensteinom. A pritom som si sprvoti myslel, že sa to bude niesť v úplne inom duchu, ale aj keď je dosť brutálny killer, tak som mu musel držať palce, síce pokiaľ by neboli všetci takí FOOLS, tak by v pohode vynašiel liek, ktorý by ho vrátil späť... Títo primitívni pomätenci to nepochopili, robili mu zle, a tak mu neostávalo nič iné ako likvidovať každého, kto mu vojde do cesty, ale aj tak z tej neviditeľnosti sa mu zatemnil mozog, a pokiaľ ho dostanú, pretečú hektolitre krvi: Predstavte si, čo by ste robili vy na jeho mieste?Ja by som robil... Claude Rains JE INVISIBLE v neuveriteľných trikoch na tú dobu mi ostáva rozum stáť, niečo ohromujúce+taktiež jeho zlovestný smiech plný nenávisti a vzrušeniu po zabíjaní... GLORIA STUART, sakra veď ona je staršie vydanie Rose z TITANICU JAMESA CAMERONA, tu je o 60 rokov mladšia a veru, že je kosť, čo nejaký priestor sa jej nedostáva.Ale som rád, že som ju videl za mlada. The Invisible Man považujem za možno lepšie ako obidva Frankensteiny do kopy. Omračujúce dokonalé trikovo herecké dielo, ktoré predbehlo svoju dobu, ktoré fascinuje ako nič iné.Fenomenálny Film. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

K filmom z daného obdobia pristupujem zväčša ako ku raritkám, historickým artefaktom, ktoré pomáhali definovať obraz kinematografie. Sem patria klasiky typu Dracula, Frankenstein a pod. No Invisible Man je aj dnes až prekvapujúco sviežim dielkom, ktoré v mojich očiach zatieňuje celú "klasickú" tvorbu a vytŕča z radu. Reči o nadčasovosti sú často sprofanované, ale pre toto dielo sedia určite. Triky, príbeh, nápady, réžia- bezchybné a vynikajúce...právom sa radiace medzi kultové dielo! ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Skvělé monstrum se skvělým hlasem. To je první, co mě napadlo, když skončily závěrečné titulky. Charismatický chraplák Clauda Rainse provází celým filmem, i když občas ustřelí do hysterického smíchu, a dokazuje, že k dostatku charismatu nemusíte být ani vidět. Já mu fandil, přál jsem mu, ať zabije co nejvíc lidí a uteče těm pitomým policajtům, ať Whale natočí dvojku, trojku... a tak dále. Jak občas při hodnocení klasických hororů přivírám oko, u Neviditelného muže to není zapotřebí. Pět hvězd je zcela zasloužených. A ještě jednu věc je třeba zmínit - a tím je černý, místy až absurdní humor, který filmu dodává punc výjimečnosti. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Zlatá klasika, která na tehdejší dobu má slušné efekty, ale hlavně příběh. ----- Čtvrtý disk z kolekce černobílých hororů Universalu vychází z předlohy H. G. Wellse a dalšího méně známého románu jiného a dnes již zapomenutého spisovatele. Neviditelného muže režíroval opět James Whale a režíroval ho napříč žánry. Zpočátku máme dojem, že půjde o tragédii, když tajuplný muž v sněhové vánici vpadne do vesnické hospody, posléze se příběh zvrhne v komedii, když svou neviditelností „trestá“ hloupé vesničany. Pak se příběh přesune do tragické polohy a přemítání o zneužití moci, aby nakonec skončil jako typický thriller nebo jeden díl seriálu Akta X.   Příběh vypráví o vědci, který sice přijde na to, jak se stát neviditelným, ale již neví, jak tento proces obrátit zpět. Přípravek neviditelnosti má navíc vedlejší účinky – posiluje agresivitu a touhu po moci. Kolega vědec i jeho dívka se pokoušejí také pomoci, ale stávají se posléze jen objekty nenávisti šíleného neviditelného muže, toužícího ovládnout svět.   Obraz opět máme černobílý, ve formátu 1,33:1 (4:3) a zvuk v Dolby Digital 2.0. O komentář pod filmem se postaral filmový historik Rudy Behlmer a nezůstává své pověsti vtipného komentátora nic dlužen. Např. vypráví, jak se natáčel nějaký trik a nějaká scéna, a najednou si dovolí utrousit poznámku, kterou všechno shodí. Například do pokoje neviditelného vtrhne vesnická policie. Neviditelný si začne sundávat obvazy z tváře, košili – v té chvíli Rudy Behlmer popisuje, jak se celý ten trik natáčel, a jaká to byla fuška – a najednou, když si neviditelný sundá kalhoty, suše Rudy Behlmer pronese: „Jak se zdá, neviditelný nenosí spodní prádlo.“ A podobných příkladů je mnohem více. Navíc dá do souvislosti i „neviditelné“ předchůdce tohoto snímku.   Půlhodinový dokument, či spíše jakýsi film o filmu Neviditelný muž odhalen, uvádí opět Rudy Behlmer (připomínám jen, že já jsem sice také Rudy, ale Kovanda), takže je postaráno nejen o zajímavá fakta, ale i odlehčení. Dozvíme se vše, co by nás mohlo zajímat o hercích, tricích, Wellsově románu, dalších filmech s neviditelnými a také se objeví různé historky některých současných herců nebo potomků herců a tvůrců tehdejších.   A na závěr čeká tradiční galerie fotografií z filmu a plakátů. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Žasnu nad tím, jaké triky dokázali vykouzlit filmaři před devadesáti lety. Nedávno jsem viděla jiné zpracování Wellsova námětu, film Neviditelný z roku 2020. Tam se hlavní hrdina zneviditelňoval pomocí speciálního obleku, což bylo pro takovou přeměnu rozhodně praktičtější. Oblékací a hlavně svlékací scény si ale divák užije více v tomto starém kousku. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Z tohto je cítiť anglickosť a históriu filmu. Je to skvelý sci-fi príbeh s úžasnými trikmi na svoju dobu. Páči sa mi, že sa ide vo filme hneď na vec, bežní ľudia dávajú tipy, policajti ukazujú, že nie sú naivní, dialógy sú také asertívne s príchuťou anglickej hrdosti. Určite film pre fajnšmekrov, ale nemyslím si, že po rokoch sa to dá brať ako horor, ja som sa občas zabával ako keby to bola komédia. Nudiť sa pri tom nedá, aj keď isté výpadky to malo, najmä pri dialógoch a deji okolo starého vedca, priateľky neviditeľného muža je to pútavé až do konca. Až na tú manželku majiteľa pohostinstva a ubytovne boli tí herci a herečky v celku presvedčiví. Triky boli skvelé, pád auta, vykoľajenie vlaku, zneviditeľnenie. Záver so zabitím bol troška divný v tom, že hlavný hrdina si neuvedomil, že jeho stopy sú vidieť a nechal sa ľahko zastreliť, ale koniec so zviditeľnením po smrti bol jedinečnou vecou. Nie nadarmo má aj svetovo celkom dobré hodnotenie. Tento film zasluhuje na svoju dobu určite potlesk a má aj isté menšie skryté posolstvo. ()

Suzie05 

všechny recenze uživatele

Největším hororem byla ta uřvaná hostinská ze začátku.... Uznávám, že na tehdejší dobu jsou tu hodně slušné triky a já jsem celkově mile překvapena. Dokonce ani nevadí ta krátká stopáž, díky tomu nejspíš nejsou ve filmu žádné nudné a zdlouhavé scény. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Film je to zajímavej, příběh je dost dobrej, i když se z tohoto tématu dalo vytěžit možná ještě trochu víc, ale bohužel tomu chybí výraznější herci. Jediný kdo stojí za zmínku je Claude Rains, ale toho bohužel buď vůbec nevidíte (jak z názvu logicky vyplívá), anebo vidíte pouze zafačovanou hlavu a černé brýle. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Čiernobiela hororová pecka štúdia Universal, ktorá sa právom zapísala do dejín kinematografie, podobne ako jej dvaja starší bračekovia FRANKENSTEIN a DRACULA. Neskutočne pôsobivá atmosféra a strhujúci ( no neviem ho ináč nazvať ) hlas Claude Rainsa vás na niečo vyše hodinku spoľahlivo pripútajú do kresla. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,AK SI DÁ DOLE VŠETKO OBLEČENIE, NECHYTÍME HO ANI ZA TISÍC ROKOV." __ Ja som sa nikdy nestotožňoval s pasážou z ,,Pekařovho císaře" (,,Chce někdo z vás být neviditeľný?" ,,Ne!"), i keď samozrejme ako film dobre ukazuje, nič nie je ideálne. Po technickej stránke je hrbá handier so slnečnými okuliarmi azda najdokonalejším zo starých filmov - dokonca aj tohoročný King Kong oproti nemu vyznieva ako chudobný príbuzný, i keď triky vo ,,Veľkej opici" vznikali predsa len trocha inak. A vidieť tu starú Rose Dawsonovú z Titanicu ako mladicu (23 r.) je tiež príjemný zážitok. ()

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Pan režisér nás vstřelí přímo do rozjetého vlaku, takže žádné zdržovačky s vynálezem séra neviditelnosti. Náš hlavní hrdina je už od začátku invisible a může začít hon o jeho hlavu. Velmi dobře napsaný příběh, který si de jasnou cestou a nenudí, ba naopak, diváka už kvůli krátke stopáži dokáže velmi bavit. Asi by mě nikdy nenapadlo, že už v roce 1933 si dokáží takhle vyhrát s trikovou stránkou filmu a konečný výsledek bude vypadat takhle dobře. V tehdejší době to muselo být něco neuvěřitelného a dnes je to právem kultovní film. ()

Popluh 

všechny recenze uživatele

Klasika, která i přes určitou efektnost nekašle na psychologii postav. Claude Rains zvládá svým hlasem ztvárnit dokonalý portrét šílenství, o zbytek se starají trikaři, kterým se povedlo dobu několikanásobně předběhnout dobu. Veškeré efekty tak působí naprosto přirozeně a uvěřitelně. Díky krátké délce má navíc Neviditelný muž opravdu vysoké tempo, možná až moc vysoké na úkor atmosféry. I tak ale rozhodně film, který stojí za pozornost a kterému ty desítky let od jeho vzniku neubrali vůbec nic. 80 % ()

MissJ 

všechny recenze uživatele

Pro Rainse dost nevděčná role:) Po všech stránkách vydařené. Speciálně v tomto případě by mě zajímal film o filmu. Snad jen tu vřískající hostinskou bych ubezdušila, ale to je jediný mínus. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Mistrovské dílo, které nezestárlo ani o den. Whale byl přirozený génius. Jinak se to nedá vysvětlit. A nejvíc mě ohromuje, že efekty jsou perfektní i v dnešní digibordelové době. U žádného jiného čb filmu si nevzpomínám, že by triky v podstatě nezestárly. Bravo! Tohle si tedy velký H.G.Wells zasloužil! A Claude Rains (nebo spíše jeho hlas) je něco, na co už nikdy nezapomenete. A ještě vezměte v potaz fakt, že jde o jeho 1. film. Tedy přesněji...zvukový.;-) P.s. filmu se podařilo dokonce (alespoň pro mě), překonati předlohu. Vzpomínám si jen na jeden další případ, kterým jest Tajemné Okno. A vůbec mi nevadí, že to s předlohou nemá skoro nic společného. P.s. sledovati tento klenot s dabingem, je stejné...jako sledovat Bergmana v angličtině. Tak. ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

V svojej dobe určite revolučné, efekty perfektné. Inteligentne natočená hračka plná nápadov ktorá už síce úplne nevyrazí dych, ale napriek tomu aj 80 rokov po natočení dokáže príjemne prekvapiť. A povedzte mi prosím že som nebol jediný kto mal chuť zastreliť tú starú uvrieskanú pizdu :) ()

Související novinky

Universal se opět pokusí oživit monstrum

Universal se opět pokusí oživit monstrum

21.11.2020

Před třemi lety se Universal pokoušel po vzoru Marvelu nastartovat vlastní filmový vesmír, který by zahrnoval klasické figury tohoto studia: Frankensteinovo monstrum, jeho nevěstu, Drákulu, Mumii,… (více)

PF 2020

PF 2020

31.12.2019

Tak Le Mans ’66 nakonec v celkovém hodnocení uživatelů ČSFD.cz porazil i oceňovaného Jokera. Není to zas až tak překvapivé, jedná se přeci jen o pozitivnější film, a to máme rádi. Což dokazuje i… (více)

Hvězda Hill House se zneviditelní

Hvězda Hill House se zneviditelní

13.07.2019

Herec Oliver Jackson-Cohen (The Haunting of Hill House, Drákula) získal hlavní roli v chystaném remaku hororové klasiky Neviditelný muž z roku 1933. Snímek chystá režisér Leigh Whannell (Insidious 3:… (více)

Remake Neviditelného muže shání posily

Remake Neviditelného muže shání posily

13.03.2019

Studio Universal ještě před pár lety plánovalo po vzoru Marvelu a DC Comics své vlastní propojené univerzum. Nikoliv komiksové, ale hororové. Jenže prvním snímkem tzv. Dark Universe se stala Mumie s… (více)

Reklama

Reklama