Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Oslňující filmový debut slavného Claude Rainse, jež bravurně ztělesnil tajemného lékaře, kterému se podařilo objevit sérum neviditelnosti. Maskován bandáží a černými brýlemi, Rains přijíždí na Anglický venkov, aby utajil svůj ohromující objev. Stejné sérum, které mu umožnilo stát se neviditelným, v něm vzbuzuje nutkání páchat čím dál tím strašlivější zločiny. Mistr hororů James Whale natočil podle románu H.G. Wellse film, který dalece předběhl svou dobu a dodnes zůstává nezapomenutelným milníkem světové kinematografie. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (165)

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

V svojej dobe určite revolučné, efekty perfektné. Inteligentne natočená hračka plná nápadov ktorá už síce úplne nevyrazí dych, ale napriek tomu aj 80 rokov po natočení dokáže príjemne prekvapiť. A povedzte mi prosím že som nebol jediný kto mal chuť zastreliť tú starú uvrieskanú pizdu :) ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Ty efekty! Na třicátá léta jsou naprosto mistrovská a povedená (dokonce mi snad ani nepřipadá, že by zestárla)a stejně tak je to i s ostatními atributy tohoto filmu. Dobré herecké výkony, skvělý příběh, který je skvěle vedený, naprosto vyhovující stopáž, díky které se tu člověk ani na minutu nenudí. Opravdu se jedná o skvělý film a protože mu nemám moc co vytýkat, dám plný počet. 5* ()

Kwaichi 

všechny recenze uživatele

Škoda, že toľkých nadaných mužov zničí ich ego. Film bol na svoj rok vzniku veľmi kvalitne spracovaný, najmä po technickej stránke. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Takhle má vypadat pořádný scénář a kurevská atmosféra! Nikdy bych nevěřil, že film, který je skoro sto let starý, bude tak napínavý a strhující. Navíc jsem byl uchvácen vizuálními efekty, které musely být na svou dobu dechberoucí. Když se k tomu přidá příjemná stopáž, tak je z toho moc dobrá podívaná. 90% ()

matrosh 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně nestárnoucí filmová klasika u které jsem se ani na moment nenudil a triky jsou stále ohromující ()

WolfR 

všechny recenze uživatele

Z monster Universalu je neviditelný muž tím nejlepším kouskem. Máme tu skvěle zpracovaný román, povedenou zápletku a výborného Claude Rainse v hlavní roli. A ačkoliv nejde vidět, jeho charismatický hlas vše odříká za něj. Zapomenout nesmím ani na přelomové triky, 5 hvězd. ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Kromě neuvěřitelně úžasných triků (nejen neviditelnost, ale i scéna vykolejení vlaku nebo pád auta ze srázu) má film skvělou režii Jamese Whalea, výborný scénář R. C. Sherriffa a výtečného Clauda Rainse, který není vidět, ale dokonale hraje hlasem a jeho proslov o neviditelnosti a ovládnutí světa je naprosto perfektní. Z dalších herců stojí za pozornost především William Harrigan (Dr. Kemp) a Gloria Stuart (Flora Cranley) Film má strhující tempo a velmi dobrou hudbu a kameru. Nejlepší horror 30. let. ()

eye candy 

všechny recenze uživatele

Filmy které mají čáru života našich prarodičů nemusí nutně připomínat roztřesenou hromádku vrásek a šedin. Právě Invisible Man (1933 ) je příklad klasiky, kterou lze stěží natočit lépe (pouze jinak) jednoduše proto, že je silný ve všech aspektech, ať jde o speciální efekty, mrazivou atmosférou či herecké obsazení. Claude Rains svým jedinečným nakřápnutým hlasem dokázal zatlouct pěkně ostrý hřebík do sluchových aparátů. Výborně dokresluje charakter hlavního anti-hrdiny pološíleného vědce ze kterého se postupem času stává vše možný jen ne milej chlapík. Když už jsme u hlasivek, ve filmu se vůbec vyskytuje pár podiných charakterů, v čele s paní domácí alias Una O'Connor. Nepochybuji o tom, že kdyby dostala víc prostoru tak by divákovi vyječela díru do hlavy. ()

Saraph 

všechny recenze uživatele

Tohle je zatím nejstarší film, co jsem kdy viděl a byl jsem skutečně překvapen jeho kvalitou. Takové efekty na rok 33 bych nečekal. Chápu, že měli tehdy menší nároky na hororový žánr, jenže tohohle se skutečně nikdo nikdy nemohl bát - však ona je to místy i komedie (ne zpracováním, ale úmyslně). ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Mezi filmy, které televize před lety uvedla v nočním filmovém klubu, patří tento hororový skvost natočený ve třicátých letech podle románu H.G.Wellse k nejkvalitnějším snímkům tohoto žánru. Je to strhující příběh od první minuty s nápaditými technickými triky, kterými tvůrci předběhli svou dobu o desítky let. Film byl natočen podle skvělého scénáře s kvalitními herci. Veškeré efekty působí přirozeně a uvěřitelně. Není jen hrůzostrašný, ale i zábavný, napínavý i vtipný, rozesměje i vyděsí. Ve své době fascinující podívaná, dnes výjimečná filmová lahůdka pro pamětníky i hororové nadšence. Taky ráda mlsám. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Pane jo. Hned po Mumii asi nejlepší monster film, který je zajímavý z mnoha důvodů. Hlavního hrdinu na féra vidíte až v posledních deseti vteřinách (a možná to tak dlouho ani není), jinak celou dobu vůbec není vidět. Postava Neviditelného muže je zajímavá, nesmírně skvěle napsaná, se zajímavým charakterem a výborně zahraná. Film samotný má naprosto boží atmosféru, skutečně nenudící příběh plný báječných nápadů, a i když jako celek je to vlastně příběh tragický, určitě nejednou se u toho i zasmějete. A výhodou je, že se rozhodně nebudete smát tomu, že to působí směšně - protože ať to na vás bude působit jakkoliv, směšně rozhodně ne. Trikově je to nesmírně zajímavé a já byl fascinovaný tím, jak jsou ty efekty perfektní. Ve výsledku rozhodně nejlepší film Jamese Whalea, který musíte vidět už prostě proto, ale on tak vlastně nějak předběhl svou dobu, vlastně ve všem. Nemá to žádný přehnnaný úvod, prostě se jde hned na věc, navíc tam není žádná origin story - ten film má prostě spoustu důvodů, proč je tak strašně dobrý. A pak má taky jednu nesmírně hysterickou a nesnesitelnou, dementně ječící ženskou (která hrála i neméně otravnou služku v Nevěstě), která byla fakt na zabití. Nejzajímavější postava ze všech monster filmů a taky nejzajímavější monster film. 85%. ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

Exhibícia trikových záberov čo bez debaty predbehli dobu. Z takéhoto námetu sa ale mohlo vyždímať omnoho viac. Vedec ktorý túžbou po moci prepadá postupne šialenstvu a s diabolským smiechom si to užíva je niečo čo mohlo dopadnúť ako veľmi znepokojivý triler. Tu sa na to ale ide polopatisticky a bez potrebného rozvoja vzťahov medzi postavami. Whale vie vytvoriť atmosféru a ajkeď v jeho skoršom filme to dokázal o niečo lepšie, tak Neviditeľný muž výrazne nezaostáva. V prvom rade je napínavý a to som v ostatných klasikách od Universalu až tak necítil. Ma skvelú kameru, fajn tempo v podstate hneď od začiatku a Claude Rains je famózny ajkeď ho nie je vidieť. Tá práca s hlasom ma veľmi bavila. Občas síce film nechcene pôsobí komediálne, no nevadilo mi to až tak moc. Pocity výnimočnosti som necítil (okrem efektov), hororom by som film nenazval, no určite ide o originálný príbeh pri ktorom sa nebude nudiť. ()

July 

všechny recenze uživatele

Perfektní zpracování mého oblíbeného Wellsova románu. Nejde o zcela přesný přepis, přibylo několik postav (dr. Cranley a Flora) a také mnoho zločinů, situace je nebezpečnější a atmosféra temnější. Herečky hodně přehrávají, ale to už je bohužel u starších filmů často zvykem. Zato triky byly úžasné - za výsledek by se nemuseli stydět ani současní filmaři. A kam se hrabe třeba takový Muž bez stínu! (Ano, dostála jsem svého komentáře k němu a okamžitě si sehnala pořádný film o neviditelnosti! Neviditelný muž ani trochu nezklamal.) ()

Quen11 

všechny recenze uživatele

Výborný výkon Clauda Rainsa, aj keď bol vlastne celý čas neviditeľný, jeho hlas bol nezameniteľný. Čo sa týka efektov neveril som vlastným očiam, na ten rok je to fakt nadčasová záležitosť. Atmosférou to na Whalových Frankensteinov nemá, zato som sa narozdiel od nich necítil, že pozerám tak starý film, tento scenár by sa kľudne uchytil aj v dnešnej produkcii. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Pouhých 71 minut, ale je to nabité napětím, záhadností, novým objevem, na tehdejší dobu neskutečnými efekty a hlavně film není zbytečně plytký a neobsahuje zbytečnosti v podobě "nabírání" času ve zbytečných vokecávačkách. Hned na začátku je ukázán problém bez zbytečného "tvoření" oné látky. Herecké výkony :D Jsou až zábavné - viz hostinská ve vsi jejíž výkřiky a šílené řvaní si budu pamatovat hodně dlouho, Flora - milá, která mi přišla, že scénář čte přímo nad kamerou :D :D A podobně. Ale na svou dobu je to ohromující film, pro dnešní diváky pro pobavení a chytání se za hlavu, ale nějak se prostě začínalo :) ()

MikeZ 

všechny recenze uživatele

Opravdu skvělá podívaná, která za těch 76 let ani nijak moc nezestárla. Hned na začatku vás tvůrci vhodí přímo do centra dění, nekonají se tedy žádné klasické žánrové scény typu: vědec vnalézá preparát, vyskouší ho na sobě a... Ne. Do děje se dostáváme když už je Griffin neviditelný a snaží se nalézt lék. Triky jsou opravdu na tu dobu úžasné. Avšak ta hlaví věc kromě skvělých triků je Claude Rains. Ten člověk je fakt ďábel. Celý film pracuje prakticky jenom s hlasem, ale výsledek je ohromující. Už jenom ten absolutně šílený smích! Scény kdy se Neviditelný muž utrhne ze řetězu opravdu stojí za to. Z klasických universalovských hororů, které jsem doposud viděl rozhodně nejlepší. Jediná věc co mi vadila byla ta baba v hospodě (tu bych sejmul jako první). Z toho jejího řevu mě fakt už bolela hlava. 9/10 ()

Související novinky

Universal se opět pokusí oživit monstrum

Universal se opět pokusí oživit monstrum

21.11.2020

Před třemi lety se Universal pokoušel po vzoru Marvelu nastartovat vlastní filmový vesmír, který by zahrnoval klasické figury tohoto studia: Frankensteinovo monstrum, jeho nevěstu, Drákulu, Mumii,… (více)

PF 2020

PF 2020

31.12.2019

Tak Le Mans ’66 nakonec v celkovém hodnocení uživatelů ČSFD.cz porazil i oceňovaného Jokera. Není to zas až tak překvapivé, jedná se přeci jen o pozitivnější film, a to máme rádi. Což dokazuje i… (více)

Hvězda Hill House se zneviditelní

Hvězda Hill House se zneviditelní

13.07.2019

Herec Oliver Jackson-Cohen (The Haunting of Hill House, Drákula) získal hlavní roli v chystaném remaku hororové klasiky Neviditelný muž z roku 1933. Snímek chystá režisér Leigh Whannell (Insidious 3:… (více)

Remake Neviditelného muže shání posily

Remake Neviditelného muže shání posily

13.03.2019

Studio Universal ještě před pár lety plánovalo po vzoru Marvelu a DC Comics své vlastní propojené univerzum. Nikoliv komiksové, ale hororové. Jenže prvním snímkem tzv. Dark Universe se stala Mumie s… (více)

Reklama

Reklama