Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Oslňující filmový debut slavného Claude Rainse, jež bravurně ztělesnil tajemného lékaře, kterému se podařilo objevit sérum neviditelnosti. Maskován bandáží a černými brýlemi, Rains přijíždí na Anglický venkov, aby utajil svůj ohromující objev. Stejné sérum, které mu umožnilo stát se neviditelným, v něm vzbuzuje nutkání páchat čím dál tím strašlivější zločiny. Mistr hororů James Whale natočil podle románu H.G. Wellse film, který dalece předběhl svou dobu a dodnes zůstává nezapomenutelným milníkem světové kinematografie. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (166)

Paldiny 

všechny recenze uživatele

Veľmi pôsobivé aj z dnešného pohľadu. Okrem ohromujúcich trikov The Invisible Man prekypuje nápadmi, odvážnymi scénami (vykoľajenie vlaku, autonehoda) či myšlienkami aké sa za 6 rokov mali pretaviť v realitu. Čo na zážitku uberá sú hysterické záchvaty recepčnej z hotela, občas uchádzajúca logika alebo nemiestne pokusy o odľahčenie v napínavých scénach. V každom prípade nadčasové dielo klasického Universalu aký sa pomaly ale isto blížil k svojmu vrcholu. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"A thousand replies have come to my appeal for suggesting ways of catching the invisible man. Some are clever, some stupid, but all are impossible."     Musím oceniť, že na dobu vzniku je film nakrútený výborne (vrátane veľmi slušných špeciálnych efektov) a má aj zaujímavý príbeh s temnou atmosférou, tu a tam odľahčenou humorom. Občas ma trošku dráždili herecké prejavy niektorých hercov (recitovanie replík), ale bolo by to ešte, aj s ohľadom na vek filmu, v norme, nebyť herečky Glorie Stuart (Flora Cranley), ktorá je vyslovene príšerná a kazí zážitok z filmu, kedykoľvek sa objaví v zábere. Zrejme muselo uplynúť ešte množstvo času, aby sa naučila hrať, keďže o 64 rokov neskôr, už vo svojom pokročilom veku, predviedla výborný herecký výkon vo filme Titanic (1997), dokonca aj s nomináciou na Oscara.     "Here I am. Aren't you pleased you found me?" ()

H4ku11 

všechny recenze uživatele

Paráda! Takto ďalej a zostanem starinkám verný. Na tú dobu nevídané efekty a výborný Claude v hlavnej úlohe. ()

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Trikový horor z produkce Universalu!! Dívejte se a žasněte!! Tak nějak si představuji tehdejší reklamu. K žasnutí je zde mnohé, zvláště scény, kdy neviditelný muž mizí před očima. Žasnu vždy, i když vím, jak se to technicky dělá, protože to nejsou počítačové triky, ale poctivá práce s kamerou, filmovým materiálem a hlavně s technickou nápaditostí. Také práce s modely je překvapivě kvalitní, zvláště vykolejení vlaku mi vzalo na chvilku dech. Co už není tak dobré, to jsou herecké výkony vedlejších postav, uječená Una O'Connorová mi dost lezla na nervy. ()

Pitrsss 

všechny recenze uživatele

Nebudu tu vyzdvihovat efekty, ani na svou dobu neuvěřitelnou celkovou vyspělost tohodle filmu, to si můžete přečíst ve stovkách jiných komentářů. Mě se nejvíc líbila ta obrovská porce nadhledu a bizarnosti, kterou do Neviditelného muže tvůrci napumpovali. Ale o dramatická místa překvapivě také není nouze. 80% ()

kailik 

všechny recenze uživatele

Film me vcucnul jako houba vodu. Těch 70minut bylo 70minut strhující show, která nepřestala fascinovat. A musim říct, že když Claude Rains začal hulákat a křičet, tak jsem se nemohl udržet a musel jsem se opravdu smát a řikat, že to není možný aby tohle zahrál. A jinak k efektum se nedá říct nic jiného než BOMBA ! ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Neviditelný muž je stejně tak kvalitním dílem jako jeho knižní podoba. Hlavní téma je stejné. Režisér James Whale se hodně držel literární předlohy. Jen v knize je to podrobnější. Hlavně Wells popsal, jaké obtíže nese to být neviditelný (hlavně zima a hlad), což ve filmu je jen nastíněno. Ovšem na 30. léta je to i dost trikový film, kdy je vidět jen určitá část hlavy nebo jen pochodující košile. Úchvatná byla také jízda kola "bez jezdce", na kterém neviditelný muž utíkal z hospody. I vlivem stáří filmu je jeho úchvatnost i nostalgická. Co mi ale přišlo zvláštní, že neviditelný vejde do hospody v době vánice, když je venku sněhu po kolena a z ní pak vychází (sice po týdnu) do vesnice, kde po sněhu není ani památky. [957. hodnocení, 99. komentář, 85%, 684. nejlepší film] ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Velmi záživné a trikově nedostižné. Nestačil jsem se divit, jak byli v té době vynalézaví a schopní. Film má dobrý děj s příjemně filozofickým podtextem. Takovéto filmy mám opravdu rád. Člověk je může rozebírat dost dlouho v duchu - Co bych dělal já, co by kdyby, proč tak a ne jinak, atd. Super. Tak starý sci-fi film a přesto patří u mě mezi nejlepší, co jsem viděl. Nebýt useklého, a tudíž zklamání přinášejícího konce, dám těch 5 * hned z fleku. - SPOILER - (nemůžou ho chytit, a pak usne ve stodole a najednou...). Dost unáhlené. ()

Rokle 

všechny recenze uživatele

Parádní hlas Rainse, na druhé straně hodně naivní a poněkud komické než napínavé. Na tu dobu zjevně obdivuhodný počin, ale já se i přes krátkou stopáž celkem nudil. A to mám teď staré filmy ve velké oblibě. ()

Ham.and.eggs 

všechny recenze uživatele

Takový fajnový sérum by se hodilo, ne že ne. Spíš jo. Jinak hodně povedený efekty, na dobu, která se teprv řítila do pořádný řitě, věřim tomu, že tenhle film dal kinematografii víc, než si možná dokážeme představit. Tohle jsou prostě ty skvělý začátky filmu, kdy se pro originalitu nemuselo chodit daleko, kdy muži byli muži a přitom gentlemani, a ženy ženami. A děti byli víc dětmi. Teda asi. Jen jsem zapomněl, jak že to vlastně souvisí s timhle filmem. ()

JirkaLexa 

všechny recenze uživatele

Matně si vzpomínám, kdy jsem film viděl poprvé. Bylo to pravděpodobně deset let zpět, ale už tenkrát mne zaujal a uchvátil, zejména i tím, že to byl jeden z prvních, nejspíše první černobílý film, který jsem viděl. I přes to, že černobílé filmové snímky nemám vůbec v oblibě, mě tento velmi mile potěšil... 80% ()

Folky 

všechny recenze uživatele

Pecka. Žádný dlouhý rozjezd, parádní triky (na svou dobu), skvělý herci a krátká stopáž dělají z tohoto filmu velice zábavnou klasiku. Bravo. ()

RedDuck 

všechny recenze uživatele

Pro herce velmi nevděčná hlavní role:)) Vědecko-fantastická či hororová složka nic moc, thriller to taky moc není. Co zaujme spíše je strhující tempo a kombinace těchto žánrů. Nakonec co víc si člověk u 80 let starýho filmu trvajícího 70 minut může přát? Triky na svou dobu neuvěřitelné. Tak si docela představuju jak na takový film mohlo reagovat tehdejší diváctvo. ()

Raziel_cz 

všechny recenze uživatele

Dokonalé efekty, kompaktní scénář, amorální hrdina. První z klasických Universal hororů, co jsem viděl, a nenudil jsem se ani na chvíli. Jasně, má jenom málo přes hodinu, ale stejně – příběh je zajímavý, stylově vyprávěný, logicky se odvíjí a funguje dnes naprosto stejně jako tenkrát. Brilantní věc. ()

Huguette 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné triky, po vizuální stránce jsem se nestačila divit a obdivovat tehdejší tvůrce. Ale kvůli vysokému hodnocení jsem asi od filmu čekala víc, než dává. Příběh mi připadal velmi osekaný a do jisté míry povrchní. Jediné, co poskytuje, je pohled na muže, kterému se zatemní mozek mocí a to ještě jen jako vedlejší účinek nějaké látky (ne z možnosti moci jako takové). Claude Rains má obrovské charisma i v projevu, což tu skvěle prodal, ani nevadilo trochu přehnaného dramatizování. Byla jsem ráda, že film není dlouhý, ale přišlo mi to na úkor sdělení. Nečetla jsem předlohu, takže jsem si vybájila fakt psychonářez, něco na dřeň. Čekala jsem více "schizofrenního strachu" lidí, kteří šílí z nejistoty, zda právě vedle nich nestojí neviditelný člověk, strach z naprosté ztráty soukromí, ztráty projevit negativní postoj pod pohrůžkou smrti, strach ze smrti jen tak pro pobavení neviditelného šílence....to se zde projeví jen v případě vlaku, ale chybí mi tam ta hrůza v lidech, co by se dala přenést na diváka. Očekávala jsem intenzivnější boj s časem při snaze neviditelného dopadnout...vymýšlení plánu bylo spíše groteskní a nějaký marný boj s přízrakem spočíval jen v burianovsky vykulených očích, když neviditelný popadne chlapíka a točí ním a pak si jen tak zdrhne (už tehdy ho mohli v klidu picnout nebo aspoň poprášit nebo tak) ......do toho ještě ječící majitelka hotelu a naprosto nudná a nezajímavá Flora - linka o lásce se mi zdála zbytečná..... vím, hodnotím 3* a při tom jen píšu o nespokojenosti. To ne, rozladěná jsem jen kvůli nenaplnění očekávání, ale když jsem upozadila svou představu, přece jen jsem se docela dobře bavila... ()

peca 

všechny recenze uživatele

No celkem mě mrzí, že musím tomuto filmu kazit hodnocení, ale přece i když je skoro 90 let starý, tak měli lidi v té době mozky ne? Ale chování a uvažování všech postav je fakt hodně dementní.. Triky na tu dobu samozřejmě vynikající, to jako jó..kvůli nim to za to stojí.. No ale horor to opravdu není a jen pro zajímavost Gloria Stuart je ta stará paní z Titanicu :) ()

Související novinky

Universal se opět pokusí oživit monstrum

Universal se opět pokusí oživit monstrum

21.11.2020

Před třemi lety se Universal pokoušel po vzoru Marvelu nastartovat vlastní filmový vesmír, který by zahrnoval klasické figury tohoto studia: Frankensteinovo monstrum, jeho nevěstu, Drákulu, Mumii,… (více)

PF 2020

PF 2020

31.12.2019

Tak Le Mans ’66 nakonec v celkovém hodnocení uživatelů ČSFD.cz porazil i oceňovaného Jokera. Není to zas až tak překvapivé, jedná se přeci jen o pozitivnější film, a to máme rádi. Což dokazuje i… (více)

Hvězda Hill House se zneviditelní

Hvězda Hill House se zneviditelní

13.07.2019

Herec Oliver Jackson-Cohen (The Haunting of Hill House, Drákula) získal hlavní roli v chystaném remaku hororové klasiky Neviditelný muž z roku 1933. Snímek chystá režisér Leigh Whannell (Insidious 3:… (více)

Remake Neviditelného muže shání posily

Remake Neviditelného muže shání posily

13.03.2019

Studio Universal ještě před pár lety plánovalo po vzoru Marvelu a DC Comics své vlastní propojené univerzum. Nikoliv komiksové, ale hororové. Jenže prvním snímkem tzv. Dark Universe se stala Mumie s… (více)

Reklama

Reklama