Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tyranský král Ludvík XIV. vydá zatykač na D´Artagnana a jeho přátele, kteří se v Gaskoňsku účastnili rebelie proti dani ze soli. Když se později se zatčenými setká, všimne si, že jeden z nich mu je k nerozeznání podobný. Tehdy ještě netuší, že se dívá do očí svého bratra-dvojčete, který byl před dvaceti lety svěřen králem Ludvíkem XIII. D´Artagnanovi do péče. Rozhodne se svého dvojníka využít, aby se on sám vyhnul chystanému atentátu...
Po němé verzi z roku 1929 s Douglasem Fairbanksem v hlavní roli je THE MAN IN THE IRON MASK již druhým zpracováním klasického Dumasova románu Vikomt z Bragelone. (liquido26)

(více)

Recenze (7)

KarKulA 

všechny recenze uživatele

Bezesporu nejlepší filmové zpracování tohodle Dumasovského evergreenu jaké tu doposud bylo a pro mě navíc objev vynikajícího Louise Haywarda, který tu svou dvojroli zvládl bravůrně. Ale není to jenom Heyward - celý cast je vybrán skvěle, zejména pak Warren William v roli D'artagnana, můj oblíbený herec oulisných záporáků Joseph Schildkraut (Rakousko-uherský to rodák) v roli Fouqueta a krásná Joan Bennett jako Marie Terezie. Film má výborné kostými, hudbu, na svou dobu zajímavou kameru a hezké akční scény (včetně těch šermířských). Je mi jenom záhadou, jak zrovna tendle film mohl tak zapadnout, protože je to dle mého názoru ve svém žánru opravdu silně nadprůměrný počin nadčasového charakteru s vynikajícími hereckými výkony. Málo kdy to řeknu, ale tomudle filmu by slušela barva. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Připadá mi to, že The Man In The Iron Mask je tak trochu zapomenutým snímkem a rozhodně neprávem. Vždyť jeho režisérem není nikdo jiný než James Whale, který dal světu takové klasiky jako Frankenstein, Frankensteinova nevěsta nebo Neviditelný muž. Muž se železnou maskou je skvělý film se skvělým obsazením, který předčí i o deset let staršího Fairbanksovu Železnou masku a přímo na kopytech roznese novou verzi s DiCapriem. Mě tento snímek nejdříve zajímal především proto, že se jedná o první film mého oblíbence Petera Cushinga, pozdějšího Van Helsinga a barona Frankensteina (objeví se tam někdy hned zezačátku na několik sekund, coby člen vojenské jednotky, která jde zatknout Filipa a mušketýry a asi si ho pravděpodobně vůbec nevšimnete. I já ho nejdřív přehlídl), nicméně jsem díky tomu, tak trochu náhodou objevil další skvělý černobílý poklad, který rád uvidím znovu. ()

Reklama

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Ludvíku XIII. se s plným překvapením narodí dva chlapci. Dvojčata. Jen jeden z nich však může být dědic trůnu. A tak… Druhé filmové zpracování a první zvukové dalšího slavného románu ze světa mušketýrů z pera Alexandra Dumase, je u nás poměrně neznámé a je to ke škodě věci. Příběh je stavěn zcela jinak, což znamená, že od samého začátku víme, kdo že je ten vězeň s železnou maskou na hlavě, zatímco pozdější zpracování si pohrává s jeho tajemstvím ohledně identity vězně. Celý koncept příběhu je svým způsobem stavěn pohádkově. Je zohledněn kontrast mezi špatným a dobrým králem a do toho tu máme krásnou princeznu, která přirozeně toho špatného nenávidí a miluje toho dobrého. Cesta k jeho srdci je však pro ni hodně trnitá, ale máme tady ještě mistra Colberta a hlavně naše známé čtyry mušketýry, kteří se problematice vřele podívají na kloub. Nás především zaujme scéna s dobrým a špatným králem v jednom obraze s Louisem Haywardem ve dvojroli. Téměř to nabádá k myšlence, jestli se právě tímto čeští tvůrci v padesátých letech neinspirovali ve vytvoření stejného obrazu s Janem Werichem ve filmu ´Císařův pekař - Pekařův císař´ (1951). Plnohodnotný příběh se v úplném dramatu nebere. Je odlehčen jemným humorem, který tak dobrodružně-romantický kabát příjemně doplňuje. Na režijní stoličku usedl tvůrce nejslavnějšího Frankensteina či Neviditelného muže James Whale, čímž je tento počin skutečně více než slibný. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Hm, něco jsem asi nepochopil. Dvojčata se narodila v roce 36. Pak je ,který uvádí děj do roku 56, ale mladý Phillip mušketýrům tvrdí, že má let 22. Tak nevím no. Dosti pobavily titulky, kde se neustále píše o Marii Terezii, ovšem to byla zcela jiná osoba. Má zde být Marie Tereza. Nu k filmu samotnému. Začátek není špatný, ale pak se to zvrhne v romantickou plácaninu s Filipem a Marií. Dost se tu intrikuje, a to mne hodně nudilo. Zajímavá verze příběhu, ale na konci zbytečně protahovaná, zato akční. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Skvělá dobrodružná historická podívaná- takhle mám klasický Hollywood 30. let nejraději. Film nemá hluché místo a úsměv vzbuzují jen šermovačky, které jsou vedeny kordy a stylem pasujícími spíše k nezávaznému olympijskému zápolení než k boji o život (protože tyhle scény měl tenkrát pod palcem nějaký maďarský šermířský olympionik, jak prozradil Na plovárně režisér Richard Lester). ()

Galerie (7)

Zajímavosti (7)

  • Kromě své role v tomto snímku měl Cushing na place ještě druhý úkol. Ve scénách, kdy se Ludvík a Filip setkají, vždy zastupoval jednoho z nich a četl jeho scénář. (liquido26)
  • Filmový debut Petera Cushinga. (liquido26)
  • Anachronismus: V závěrečné honičce vystřelí jedna z postav z jedné pistole třikrát rychle za sebou. Střelné zbraně v 17. století se však musely po každé ráně znovu nabíjet. (liquido26)

Reklama

Reklama