Reklama

Reklama

The Old Dark House

  • Austrálie The Old Dark House (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jedné černé noci Philipa a Margaret Wavertonovi, jejich přítele Rogera Penderela, Sira Williama Porterhouse a jeho přítelkyni Gladys Perkinsovou zaskočí silná bouře a jsou nuceni najít si útočiště ve starém domě na kraji silnice. Brzy ale zjišťují, že s rodinou, která v domě bydlí, není něco v pořádku a bouře ani zdaleka není poslední věc, která je ten večer bude ohrožovat. Návštěvníkům nezbývá nic jiného, než zůstat do rána, přečkat hroznou bouři a přijít na kloub tajemství starého, temného domu. (Goldbeater)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (25)

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Co by asi tvůrci dělali bez Borise Karloffa? Bez něj by byl už tak trochu slabý film ještě o něco chudší a to by už přece nešlo. Scénář je celkem tuctový, pár lidí uvízne v domě, kde jeden člověk je větší blázen než druhý a třetího se všichni bojí. Mám úctu k hororům 30. let a k těm Jamese Whalea obzvlášť, ale tenhle mi do oka nepadl. Stále je to ale koukatelná zábava, pro fanoušky Karloffa, Whalea či celých hororových 30. let minulého století. Moderní divák namlsaný tématicky podobnými snímky typu Dům tisíce mrtvol si zde na své nejspíš nepřijde. Dá se ale říct, že bez tohoto filmu by možná nevzniklo plno legendárních hororů s "domem bláznů" jako například Texaský masakr motorovou pilou. Možná se někdy obětuji k repríze. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Černobílý starý horor o starém temném domě, který jakoby vypadl z povídky Zánik domu Usherů. Noc, bouře zuří, liják nemilosrdně bičuje krajinu, za osamoceným autem se trhají masy země a vpředu se objeví světlo starého domu. Tísnivá atmosféra, burácení hromů a tajemství jediného útočiště jsou vedle hereckých výkonů největší devizou snímku. Konverzační mysteriozní drama s malou špetkou humoru (-Ta mapa je celá promočená! - Alespoň věrně souzní s krajinou. Ta je celá pod vodou.-). Téměř k nepoznání namaskovaný Karloff a pošahaná rodina jsou nejprve jedinou nadějí zbloudilců, netrvá však dlouho a mohou se stát jejich prokletím. Film osloví spíše příznivce klasických hororů, současný divák asi jemné strašení neocení. ()

Reklama

Petrus1 

všechny recenze uživatele

Tam někde (kdo ví kde) stojí na skále starý temný dům. Byl to dům plný hříchu a rozkoše a dnes v něm žije taková normální rodinka – táta s jednou nohou v hrobě, tři pošahaný děti (pobožná dcera a její dva bratři – jeden zbabělec a druhej šílenec) a jejich komorník s vizáží pana Karloffa. No a když uvíznete v bouři století poblíž tohoto teplého hnízdečka, nezbývá vám než zabušit na vrata, překonat prvotní hrůzu z huhňavého, zjizveného komorníka a vstoupit do jeho útrob. Ze vší té podivné sebranky, co se tam v noci sejde, bych si šla zavdat akorát tak s komorník, který se chová jako necivilizované zvíře, když se opije (jako já) a navíc se jmenuje Morgan. :-) Ani by mi k té kalbě nevadil ten Saulův smích, ten divnej řev, při kterých v žiláh tuhne krev, divnej smích, krutej smích... uauááá... Všechno lepší, než vnímat tu přiblblou přeslazanou lovestory na první pohled, ze které Will nevyleze jako dobrák, ale jako vůl... Závěr zalitý sluncem a úsměvy tomu taky nepřidal. Pro mě zbytečnej nudnej film, který nepůsobí ani horororově, ani komediálně. Přesto ho najdete zařazen jako Jeden ze 101 hororů, které musíte vidět, než umřete. Možná tak akorát pro zaryté fandy Borise Karloffa. Ale ten gin bych si dala! “Snímek se sice inspiroval starší látkou (Leniho filmem Příšerná chvíle z roku 1927), ovšem předjímá způsoby, jimiž se horor 70.let vyrovnával s fenoménem nefungující rodiny... Jistá scéna s rodinnou večeří nenápadně připomíná o dvaačtyřicet let mladší klíčový moment Texaského masakru motorovou pilou.“ Poznámka: Snímek byl stažený z distribuce v roce 1963, kdy se objevila druhá verze (režie William Castle). Poté bylo dílo dlouho považováno za ztracené; do oběhu se vrátilo zásluhou režiséra Curtise Harringtona. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Večná škoda, že špičková scéna filmu - jazda búrkou a nájdenie spásneho, ponuro pôsobiaceho domu s nezrozumiteľne bľabotajúcim komorníkom s vizážou šialeného úchyláka - sa odohráva v úvode filmu. Všetko potom je už oveľa jemnejšie, akoby strecha domu prikryla okrem hromov búrky samotnej aj impresívne zvuky a pocity strašidelného filmu. Osadenstvo domu je veľmi podivné, no do extrémov to nejde. Jednoduchéo klasická partia čudákov, žijúca dlho osamelo na jednom mieste pospolu.Katolícka bigotnosť, extrémna staroba, opilecké excesy a ustráchanosť. Navyše: pred komorníkovým násilníckym správaním v stave opitosti sú všetci vopred varovaní.A tak ostáva eso v rukáve. Po jeho vytiahnutí však nejaká veľká satisfakcia ani ohromujúce finále nenastáva. Len taká menšia radosť. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Niektorým môže film svojím štýlom pripomenúť nemý komediálny horor THE CAT AND THE CANNARY ( PRÍŠERNÁ CHVÍĽA ). Toto dielo však na rozdiel postráda akýkoľvek humor, a je čistokrvným strašidelným filmom. Občas stratí tempo, je však hutný a kvalitne natočený. Herci nehrajú o život, ale v rámci žánru to stačí. A už keď sme pri tom, dávam za pravdu, že Gloria Stuart bola naozaj nádhernou ženou. Všetka česť. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (5)

  • Snímek byl natočen na motivy románu "V temnotě", který napsal John B. Priestley. (Hans.)
  • Snímek byl stažený z distribuce v roce 1963, kdy se objevila druhá verze (režie William Castle). Poté bylo dílo dlouho považováno za ztracené; do oběhu se vrátilo zásluhou režiséra Curtise Harringtona. (Petrus1)

Reklama

Reklama