Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Magnolie Hawksová, krásná mladá dcera kapitána Andyho Hawkse, se i přes námitky své matky vydává mezi světla reflektorů, aby se tak stala první dámou na Lodi komediantů. Adaptaci Broadwayského muzikálu natočil v roce 1936 James Whale, a ačkoli se proslavil hlavně díky hororům s Frankensteinem, označoval Loď komediantů za svůj nejoblíbenější počin. (Goldbeater)

(více)

Recenze (4)

lingering 

všechny recenze uživatele

Z hlediska hudby i narace první třetina skvělá, zbytek celkově horší. Helen Morgan a Paul Robeson jsou naprostý skvosty ()

PELC 

všechny recenze uživatele

První verze z roku 1929 se začala původně točit jako němý film. Zvukový film se začal rychle prosazovat, tak byla podobně jako u jiných filmů natočena zvuková verze. V pořadí druhá verze je z roku 1936. Měla obrovský divácký úspěch a to i v českých kinech. Můj tatínek celý život vzpomínal na tento film s Paulem Robesonem. V roce 1940 americká výrobna film stáhla z kin, vzhledem k připravované barevné verzi.Třetí verze byla natočena až 1951. Tentokráte bez Paula Robesona. Sám Paul Robeson se dostal na černou listinu pro svoji neamerickou činnost.Jeho filmy byly na celém světě zakázány až do konce sedmdesátých let. Zajímavé bylo, že v NFA v Praze kopie verze z roku 1936 existovala. V sedmdesátých letech se nechalo i v době normalizace různé filmy - zejména muzikály půjčit pro různá uzavřená představení a zejména filmové kluby. To se však netýkalo tohoto filmu.Strach z amerického celosvětového zákazu filmů a hudby Paula Robesona byl veliký i u našich pracovníků v archivu. ()

Reklama

Galerie (27)

Zajímavosti (1)

  • Snímek byl natočen podle stejnojmenného románu Edny Ferber. (Hans.)

Reklama

Reklama