Reklama

Reklama

Bezhlavý jezdec

  • Sovětský svaz Vsadnik bez golovy (více)

Obsahy(1)

Příběh na motivy stejnojmenného románu Thomase Mayne Reida se odehrává v okolí Fort Inge v Texasu. Statkář Woodley Poindexter s dcerou Louisou, synem Henrym a synovcem Cassie Calhounem, který je vojenským důstojníkem, přijíždějí v koloně z Lousianny na haciendu Casa de Corvo v Texasu. V požárem spálené prérii jim ukáže cestu Maurice Gerald, původem irský mustangér. Ten se zamiluje do krásné kreolky Louisy, dcery plantážníka Poindextera, po níž však baží i Cassie Calhoun. Po odjezdu Maurice Geralda, jehož ctitelkou je temperamentní Mexičanka Isidora, se začínají dít divné věci a v krajině se zjevuje tajemný bezhlavý jezdec... (Mariin)

(více)

Recenze (11)

Mariin 

všechny recenze uživatele

Je to kuriózní, Rusové natočili jediný vážně míněný western a ten patří k tomu lepšímu z evropské produkce, chápeme-li jej jako film určený mládeži. Nádherné exteriéry krajiny a hispánské kultury (točilo se na Kubě), dobové kostýmy honorace, statkářů, kovbojů, vojáků i černých otroků. Námět s výrazně kriminální až hororovou zápletkou. Vlasatého irského blonďáka Maurice hraje Oleg Vidov, pohlednou Louisu Ludmila Savaljevová, statečného lovce Zebulona Ivan Petrov a Mexičkanku Isidoru kubánská herečka Eslinda Nunézová. Česká televize film vysílala v neděli 13. 2. 1977. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Ruský, vlastně sovětský western, který se odehrává v Americe? Docela zajímavá kombinace, která ale celkem funguje. Asi už jsem ale viděl moc westernů, než abych snímek mohl nějak více ocenit. Je to dobré, ale není to skvělé a nějak mě to nedostalo. Popravdě mi to přišlo trochu moc jako divadlo než skutečný western. ()

Reklama

hunterN 

všechny recenze uživatele

Jde o filmové zpracování mého oblíbeného románu z dětství, romanticko-dobrodružného, místy až hororově laděného, westernu Bezhlavý jezdec od T.M. Reida. Pravda, kvalit amerických klasik, nebo spagetti westernů Sergia Leoneho tenhle film sice nedosahoval a hlavní hrdina, jakýsi Oleg Vidov, ve své době prej idol všech sovětských soudružek, mi připomínal Budaře, ale přesto všecho šlo o jinak překvapivě příjemný filmový zážitek (jak by asi řekl Jaz, autor oprasků sčeskí historje: "simtě, na rusaki doprí"). Možná za to mohou ty čtyři skotský, ale sovětský western jsem si užil daleko více, než když se američané snažili natočit Tolstého ruskou klasiku Vojna a mír. ()

MirkaP 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem kdysi dávno jako dítě, ale intezivně to na mě zapůsobilo. Pravděpodobně to byl úplně první westernový příběh, který jsem měla možnost vidět, a zapálil ve mě jiskru zájmu o tento žánr. Ovšem nejvíc byla knížka - půjčila jsem si ji v září ve školní knihovně a vrátila až v červnu. A četla jsem to pořád dokola. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Netypický western, ktorý takmer po celú dĺžku filmu tápa. Zápletka je slabšia, aj keď to ako-tak zachranuje záver. Práve od záverečného súdu dostáva film šťavu, bohužiaľ to nemôže stačiť na to pred tým. Film zlyháva tiež na hereckým prevedeniach, ktoré boli také nemastné-neslané. Chváliť môžem ale kostýmy a tiež pokus o hororový prvok s bezhlavým jazdcom. Hodnotenie: 50% ()

Galerie (26)

Reklama

Reklama