Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Z mnoha pokusů o ztvárnění Kristova života v němé éře je Král Nazaretský považován za první esteticky hodnotný. Robert Wiene se tu na jedné straně věrně držel zobrazovacích konvencí převzatých z renesančního malířství, na druhé straně se ale rozešel s běžnou interpretací Jidáše jako podlého zrádce. (oficiální text distributora)

Recenze (3)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Jeden z mnohých. A predsa iný. Monumentálne, divadelne podané predstavenie o živote Ježiša Krista. Tie výrazy monumentálne a divadelne podané, majú svoj dôvod. Po prvé, vizuálne ide o klasický expresionistický prednes. Po druhé, aj keď sú nám vlastnosti expresionizmu známe, niečo tu chýba. Atmosféra. Neviem, či to bolo námetom, alebo bigotným uchopením témy, ale Ježiško tu mal ,,zaděláno,, na zaslúžilejší aj hutnejší kinematografický prejav. ()

wovsi 

všechny recenze uživatele

Začátek je docela podrobný, ale konec je brán opravdu hopem. Ježíš je ukřižován a chvíli na to happyendově vstává z mrtvých (fakt zábavné ukončení, jako by už nic dalšího nenásledovalo). Ač Krále Nazaretského natáčel slavný Robert Wiene, rozhodně nemůžete čekat Kabinet doktora Caligariho, tenhle film je trochu jinde. Nijak špatný však není. Hlavně tím, že není nudný, což by se dalo u tak zprofanovaného tématu očekávat. Jinak ještě dodám, že zde hraje Asta Nielsonová, která byla tou dobou velkou hvězdou světového formátu. ()

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Mít téma Ježíšových posledních dní, herce jako Astu Nielsen a Henny Porten, dav komparzistů a vytvořit překvapivě prázdný film plný patosu, minima hereckých výkonů a bez efektu masových scén, to je podle mě taky umění. Ačkoliv je pochopitelné, že Kristův příběh může být brán kanonicky, tedy jako sled událostí, kdy každá postava má svou charakteristiku a své místo v ději (tady lze vidět i ty středověké obrazy, jako polibek Jidáše nebo příjezd do Jeruzaléma, přesto tu chybí náboj, invence nebo alespoň malý nápad. Ze stejné doby je stejné téma lépe pojato v Listech ze satanovy knihy. ()

Reklama

Reklama