Reklama

Reklama

Černá magie: Boxerovo znamení

(festivalový název)
  • Hongkong The Boxer's Omen (více)

Obsahy(1)

Thajská černá magie je rozhodně otrlejší disciplína než její západní blíženkyně. Žádné dovádění při měsíčku s kozlem či sbírání bylin, ale spíš šéfování neposlušné bandě oživlých krokodýlích lebek nebo rituální pojídání cizích zvratků. Na prolomení zlého kouzla také nestačí tělnatý pánbíčkář s Biblí v jedné a pochodní v druhé ruce, ale je třeba tvrdým tréninkem zocelený buddhistický mnich, kterému není zatěžko trávit hodiny v jezírku plném pijavic. Film Černá magie: Boxerovo znamení, pojednávající o bývalém thaiboxerovi, který se stane mnichem, aby mohl porazit zlého čaroděje, představuje opomíjený vrchol linie okultních hororů společnosti Shaw Brothers z osmdesátých let. Nabízí opojný koncentrát všemožných atrakcí hongkongských fantastických filmů, jenž dokáže uspokojit jak vyznavače opulentních spektáklů plných laciných speciálních efektů a hysterické akce, tak obdivovatele surrealistických podivností. Vizuálně si film v některých scénách nijak nezadá s Janem Švankmajerem či Alejandrem Jodorowským, na druhou stranu se nijak neštítí ani ryze brakových úletů typu očividně umělohmotných pavouků popíjejících brčkem zelenou břečku, a dopřává svým divákům i typicky hongkongské bojové požitky v podobě několika scén boxerských zápasů (zlého thajského boxera hraje impozantní zjev z řady akčních filmů Bolo Yeung). Zkrátka a dobře, pokud je buddhismus opravdu tak perverzně zábavné náboženství, jak ho ukazuje tento film, pak je nejvyšší čas oholit si hlavu a navléknout oranžový hábit. (Festival otrlého diváka)

(více)

Recenze (10)

Lima 

všechny recenze uživatele

Opravdu nepamatuju, že bych někdy ve filmu viděl, jak herec pozře jídlo, vzápětí ho vyzvrací a kolega vedle něj sedící zvratek popadne a s chutí ho dojí. To vše bez jediného střihu, v jednom táhlém záběru. I takovýhle malý detail jenom ukazuje, že asiati jsou prostě…..jiní. Legendární studio ´Shaw Brothers´ tady přišlo s filmem, který se tak trochu vymyká jejich tvorbě – zčásti to je tradiční příběh zaměřený na bojová umění, a z té větší části jedná velká haluz s okultními, magickými výjevy, s gore prvky, které jsou zajímavě stylizovány, takže je ani nemůžete brát vážně. Výsledek je suma sumárum mix západně pojímaného tradičního hororu a ukázky asijského mysticismu. Těch ztřeštěných obrazových výjevů je tady tolik, že se to ani nedá zapamatovat – tarantule pijou brčkem rozšlehaný mozek, ohlodané lebky krokodýlů útočí, netopýři se rozpadají, plazi rozličných forem dělají bububu, oživlé sochy, tělěsné metamorfózy všeho druhu atd atd. Zkrátka potlesk pro fantazii pana režiséra. Příběh tady snad ani není důležitý, i když je tu křečovitá snaha, aby nějaký byl a vše vrcholí cca dvacetiminutovým WTF soubojem dvou čarodějů o vzácnou buddhistickou relikvii, v takovém stylu, že tam ani moje fantazie nesahá. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Snímek z nepříleš početného horrorového subžánru tzv "zaklínačských horrorů", které vznikaly v Asii v první polovině 80. let. Je to dost bizardní snímek, kde se mísí pomsta z jednoho martial arts souboje (kde záporáka hraje Bolo Yeung) a různé zaklínačské praktiky, vyvolávání démonů, míchání všelijakých nápojů, hnusů, obětování zvířat, vyvolávání všelijakých potvor, souboj blesky a všelijakými kouzly ... No je toho zde požehnaně, ale všechno to působí velmi naivně ve svém zpracování, některé trikové ejekty jsou opravdu směšné (třeba pavouci). Najdou se však zde však i řádně nechutné a zvrácené scény zabíjení zvířat a jejich následné pojídání (moc toho tady není, ale něco přece ...) - docela známý top jev v těchto druzích filmů. Hodně okrajový, neznámý a bizardní film, kde se mi stejně nejvíce líbily ty ringové řežby s Bolo Yeungem ... Ale rozhodně zajímavý film ... ()

Reklama

corpsy 

všechny recenze uživatele

Vážení a milí diváci. Pán režisér Chih-Hung Kuei sa po všemožných zaklínačských hororoch ( HEX, BEWITCHED ) rozhodol, že je na čase ubrať. Vlastne nie. Pridať! Nech to stojí, čo to stojí! Zrejme si povedal, že ,,dovediem žáner do ad absurdum,, a ponúkol ´´battle´´ dvoch černokňažníkov v podobe, aká sa len tak nevidí. Ponúknuť odtrhávajúcu sa hlavu jedného z nich pri ,, výkone služby,, je pre spoločnosť jav nevýslovný. Pre divákov jav čudný. Zoberme teda snímok ako komédiu ( v rozpore so žánrom ) a trochu sa pobavme, či už za triezva, alebo cez lahvinku skvelého červeného. Chcel by som vedieť, čo konzumovali oni. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

[FOD 2014] Vskutku bizarní počin. Ze začátku sem si říkal na co sem to proboha šel. Vůbec mě film nebavil a málem sem si ukousal nehty nudou. Film ale pořádně graduje a WTF faktor skončí na levelu over 9000. Posledních 20 minut sem strávil v jednom nekončícím záchvatu smíchu a viděl sem ho poněkud rozmazaně, jak sem brečel smíchy. Je to blbost, ale kvůli závěru musíte Boxerovo znamení vidět. Prostě musíte. ()

MaedhRos 

všechny recenze uživatele

Místy spíš úsměvné, místy *naprosto* vynikajicí a od začátku do konce velmi zábavné. Pokud se přenesete přes některé opravdu předpotopní triky, nelze neocenit Kuei Chi Hungovu (režisér) nepopiratelnou kreativitu a Cheng Chin Shenovu (výtv. návrhy) poměrně divokou obrazotvornost. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (1)

  • Akční režii měl na starost Luk Chuen. (Epistemolog)

Reklama

Reklama