Reklama

Reklama

Pěreval Ďatlova

(seriál)
  • Rusko Перевал Дятлова (více)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Leden 1959, v ledovém pohoří Ural v Sovětském svazu se skupina devíti studentů vydala na lyžařskou túru. Přestože jsou to všichni zkušení turisté, nikdy se jim nepodaří dosáhnout cíle. Když se jejich těla objeví po měsíci od incidentu, nechá to místní vyšetřovatele zmatené. Jejich stan byl rozříznut zevnitř, polonahá těla nalezena až stovky metrů daleko. Do oblasti incidentu přijíždí Oleg, major KGB a veterán druhé světové války, který je k případu přidělen jako vyšetřovatel. S pomocí Kaťji, místní soudní lékařky, je odhodlán najít pravdu. Čím více však případ šetří, tím více je mu to jasné; důvod, proč studenti zemřeli, se nikdo nikdy nedozví. Nikdo nikdy nepozná pravdu. Nikdo, až na něj. (PozorGranat)

(více)

Recenze (118)

Vavča 

všechny recenze uživatele

Více ruské tvorby do našich zeměpisných šířek! Zánik Ďatlovovy výpravy z roku 1959 je mi zcela neznámé téma, v prostoru pohoří Ural dojde ke smrti 9 lidí, je povolán speciální vyšetřovatel, major KGB Oleg. Vyšetřovacích verzí je více (Sorni Nai, UFO, atd.), a jsou postupně představovány. Navíc Olega i další zúčastněné pronásledují vzpomínky na válku. Mrazivá mysteriózní a hororová atmosféra, kdy se fakt bojíte... Perfektní mix žánrů, který přináší působivé vyšetřování i pohled do duše sovětského člověka, pro kterého ještě v některých případech válka neskončila. Mohu jen litovat nedokonalé technické kvality ripu při sledování tohle by si zasloužilo vydání na DVD nebo Blueray a šel bych do toho. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„JE TO JEJICH OSUD…“ ///    Příběh, kterej vypráví (černobíle) o tragický turistický výpravě, mysteriózních událostech za 2. světový a komunistickým (dobovým) vyšetřováním. Atmosféra zimních a zasněženejch lesů 50tejch let… skoro jako Anděl na horách (poznámka pro znalce – nebo pamětníky). Je tady ta realita Sovětskýho svazu, takže nechybí lágr, KGB…, ale taky domorodci. Místo hororu byste měli spíš čekat drama. Sympatický drama, protože oni z toho nedělaj kovbojku… i když ten boj zoufalejch komsomolců…takže trochu z toho tu kovbojku udělali. Zajímavá filmařina s prolínajícím se příběhem, trochu horor, trochu mystery, ale hlavně drama.   ///  NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) Igor Daytlov? Neznám...  /// Thx za titule „Lucetta“.       /// PŘÍBĚH  ****  HUMOR  ne  AKCE  *  NAPĚTÍ  ** ()

Reklama

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Tento mrazivý příběh, který se odehrává v sovětském pohoří Ural na konci padesátých let a je natočen podle skutečné události, která je zahalena řadou nevysvětlitelných záhad a je taktéž baštou pro konspirační teoretiky. Podíváme se zde na desetičlennou turistickou výpravu, kterou uspořádali mladí studenti do této bohem zapomenuté krajiny a již v prvním díle se dozvíme, že nikdo z této výpravy nepřežil. Už od začátku sledování tohoto seriálu z ruské produkce mě zaujala podmanivá příroda, která skvěle zapadla do tohoto tajuplného příběhu. Tvůrci nám zde předkládají dvě dějové linie, které jsou doplňovány vzpomínkami hlavních účastníků této tragédie. První linií je vyšetřování tohoto případu a druhou linií je příběh viděný očima studentů od začátku až do konce. Musím přiznat, že jsem na tento počin koukal celou dobu s otevřenou hubou a s obdivem k filmařskému umění našich východních sousedů. Už od začátku se mi rozvlnila moje pohovka a nezůstala klidná až do konce. Dokonce jsem si musel dát dávku ruské vodky napíchanou do vodního melounu, aby se mi lépe přemýšlelo. Těch teorií je zde předkládáno tolik, že jsem si udělal bezpočet chybných závěrů. Samozřejmě zde vystupuje vyšetřovací komise s vedoucím ruským agentem Mulderem a jeho kámoškou Scullyovou, která vše řeší z pitevny. Také zde vystupuje mnoho KGBáků, darebáků, ale i sympaťáků. Tato záhada se ve světě proslavila pod názvem „Zánik Ďatlovovy výpravy" a tento snímek pracuje s oficiální verzí vyšetřování. Pro milovníky amerického seriálu Akta X je to určitě příjemným zpestřením konspiračních teorií, kterých je v tomto snímku nespočetně. Ale taktéž musím vyzdvihnout herecké výkony pro mě zcela neznámých herců a hlavně perfektní hudbu hodící se k tomuto žánru. Taktéž přidané hororové prvky spojené s místními legendami a sestřihy masakrů z druhé světové války, které se prolínají tímto příběhem jsou dechberoucí, že ani po zhlédnutí celého seriálu si nebudete jisti s oficiálním uzavřením celé záležitosti, tak jak ho oficiálně prezentovali úřady spojené s tímto vyšetřováním a tak, jak ho vidíme v tomto seriálu. Za milé překvapení a reálné vypodobení doby v sovětském socialismu a za profesiální prací ruských filmařů, kteří tímto počinem klidně můžou konkurovat americkým snímkům tohoto typu dávám zasloužených 100%. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Stará záhadná udalosť, ktorá mi bola dobre známa a o ktorej som vedel, že ju obklopuje mnoho teórii, vrátane tých konšpiračných. O výskume z roku 2015 som nemal ani tušenia a nevedel som teda, že už sa stanovila najpravdepodobnejšia verzia toho, čo sa vlastne v Ďatlovom priesmyku stalo. O tom bol môj zážitok zo seriálu najmä ku koncu väčší. Pěreval Ďatlova presne kopíruje to, čo si o záhadnej udalosti ľydia dlho mysleli a preto voľne precháda od mysteriózneho spracovania až k tomu reálnemu. Záverečná časť bola veľmi emotívne natočená. ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Väčšinou neznášam mysteriózne bludy, ktoré ku koncu nedávajú nijaké racionálne vysvetlenie. Ale tu mi to, naopak, chýbalo. Z niečoho, čo by som viac ocenila ako mystérium, sa vyvŕbila banálna, racionálna príčina. Keby tam bol viac rozvinutý nacistický okultizmus, a nie iba v jednej či dvoch častiach, alebo mýtus o tej ježibabe v lesoch, či čo to bolo, tak by som dala plný počet. A hlavne, keby posledné dve časti neboli tak ztrochu muka. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (11)

  • Hrad Wewelsburg, který tvůrci z neznámého důvodu umístili do Braniborska (ve skutečnosti je skoro na opačné straně Německa ve Westfálsku), nikdy z pochopitelných důvodů neobsadila Rudá armáda. Zde je navíc po odchodu nacistů zobrazen neporušený. Je přitom prokazatelné, že na jaře 1945, kdy se k hradu blížili spojenci, byl tento na přímý rozkaz Himmlera částečně (díky nedostatku výbušnin) vyhozen do povětří a zbytek byl významněně poničen následným požárem. Destrukci prováděl osobně Himmlerův asistent major Heinz Macher. (Hombre8)
  • Alexander Sergejevič Kolevatov (Jevgenij Antropov) čte během výpravy přelomový utopický vědeckofantastický román Ivana Antonoviče Jefremova s názvem „Mlhovina v Andromedě“. (peaceman)

Reklama

Reklama