Reklama

Reklama

Pěreval Ďatlova

(seriál)
  • Rusko Перевал Дятлова (více)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Leden 1959, v ledovém pohoří Ural v Sovětském svazu se skupina devíti studentů vydala na lyžařskou túru. Přestože jsou to všichni zkušení turisté, nikdy se jim nepodaří dosáhnout cíle. Když se jejich těla objeví po měsíci od incidentu, nechá to místní vyšetřovatele zmatené. Jejich stan byl rozříznut zevnitř, polonahá těla nalezena až stovky metrů daleko. Do oblasti incidentu přijíždí Oleg, major KGB a veterán druhé světové války, který je k případu přidělen jako vyšetřovatel. S pomocí Kaťji, místní soudní lékařky, je odhodlán najít pravdu. Čím více však případ šetří, tím více je mu to jasné; důvod, proč studenti zemřeli, se nikdo nikdy nedozví. Nikdo nikdy nepozná pravdu. Nikdo, až na něj. (PozorGranat)

(více)

Recenze (118)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

(spoiler) Tři dějové roviny: Válka, Výprava a Vyšetřování, umně sestříhané a spolu pospojované. Zprvu mi příliš nesedl ani černobílý, ani záměrně zrnitý kinofilmový obraz, protože třeba válečné výjevy byly podle mne "dobově nekvalitní" až zbytečně přehnaně. Ale nějak jsem si po čase zvykl. Naopak chápu snahu většiny současných ruských filmařů vykreslovat totalitní sovětskou realitu ne snad přímo idealisticky, ale aspoň sympaticky. Vždyť v CCCP žily relativně spokojeně desítky miliónů duší, je to nedílná součást ruské (nejen) historie a na spoustu událostí ze sovětské epochy můžou být Rusové (nejen) právem hrdí. A nepochybně existovali i vzdělaní a volnomyšlenkářstí důstojníci KGB, a čestnost a moudrost občas vítězila nad podlostí a hloupostí. Děj seriálu je pestrý a záživný, skvělé jsou válečné sekvence, realistické obrazy z Ďatlovovy expedice, občas divoký eastern, občas něco metafyziky a paranormality a asociace na X-Files, nemůže samozřejmě chybět ani červenoknihovní lovestory. Závěr se dal samozřejmě očekávat a tvůrci pochopitelně přijali oficiální verzi o lavině, ale naštěstí do příběhu přibalili i něco "nadpřirozena", jako mimosmyslové vnímání, šamanismus, okultismus nazistů a jejich údajné kontakty s okultisty tibetskými. Přesto jde o seriál většinový, středoproudový. A ke středoproudovému seriálu patřily i vypjatě melodramatické poslední okamžiky členů výpravy, kteří se tak dlouho vzájemně obětovávali jeden pro druhého a odmítali se opustit, až nakonec všichni svorně zemřeli. A dost možná to tak nějak ve skutečnosti i bylo. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Dokonale vypiplaná mysteriózní retrovýprava do dob, kdy zítra znamenalo včera, všemi dosud vyřčenými směry teoretizující nad vychlazeným osudem komsomolských Hančů a Vrbatů, a s jemným přesahem, ze kterého by tvůrcům i hráčům Wolfensteina, jakož i agentu Máldrovi, dozajista místy tuhly bradavky. Ultrapyjonýr Ďatlov a jeho patra jsou sice dobově přeukrutní socialističtí správňáci, co by Vladimíru Ilíči způsobili bouli v rozkroku, nicméně i tak se jedná o famózní, skvěle natočený, nepatetický, pragmatický a veskrze sysluplný počin, dýchající Černobylu na reaktor, jaký by jeden od soudruhů z Putinfilmu rozhodně nečekal. Ny ладно, блять! ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Formálně moc pěkné zpracování nešťastného konce Ďatlovovy horské výpravy, která se kvůli svým tajuplným okolnostem stala předmětem článků v záhadologických časopisech a mj. také námětem poměrně debilního hororu od Rennyho Harlina The Dyatlov Pass Incident. Na nadpřirozený mystický horor lákají i (skvělé!) první díly tohoto seriálu, bohužel (alespoň pro mě teda) jsou dost zavádějící a divákovi slibují něco, od čeho se v druhé půlce série v podstatě úplně uhne. Pěreval Ďatlova končí velmi realisticky, což je pro mě subjektivně - s mými žánrovými preferekcemi - zklamání. A postupem času mě navíc štvaly četné válečné flashbacky a romantická linka mezi vyšetřovatelem KGB a tou soudní lékařkou. V průběhu sledování jsem přešel od nadšení k pouhé nevýrazné spokojenosti.  7/10 ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nemám rád propagandistické sovětské válečné filmy a v nich uměle pěstovaný patos Velké vlastenecké války, ještě méně pak trpím nostalgií k 50. létům v Sovětském svazu a zločinům stalinismu, ale tady je tak umně a sofistikovaně postmoderně všechno z toho použito a přeformulováno, dáno do nového kontextu a posunuto o významovou úroveň výše, že jen tiše smekám. Navíc jde o formální skvost - opravdu nádherná kamera, efektní místy až opulentní střihové přechody, krásná hudba, bravurní režie i výprava, opravdu skvěle vymyšlený koncept a mistrovsky napsaný scénář, povedená postprodukce a triky, velmi podařený casting a skvělé herecké výkony...synkretismus vlivů... Originální je i struktura - dvě časové linie - ta černobílá (evokující dobový sovětský film natáčená na 16mm filmovou kameru ve formátu 4:3) sleduje vlastní osud výpravy a ta barevná (natáčená širokoúhle na digital) pak období vyšetřování okolností smrti členů (fiktivním) agentem KGB - do toho se ještě v obou liniích objevují časté flashbacky z druhé světové...plus různá ,,žánrová" extempore... Rusové dorovnali produkci Netflixu, HBO i ostatních světových ,,áčkových" seriálových tvůrců... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„JE TO JEJICH OSUD…“ ///    Příběh, kterej vypráví (černobíle) o tragický turistický výpravě, mysteriózních událostech za 2. světový a komunistickým (dobovým) vyšetřováním. Atmosféra zimních a zasněženejch lesů 50tejch let… skoro jako Anděl na horách (poznámka pro znalce – nebo pamětníky). Je tady ta realita Sovětskýho svazu, takže nechybí lágr, KGB…, ale taky domorodci. Místo hororu byste měli spíš čekat drama. Sympatický drama, protože oni z toho nedělaj kovbojku… i když ten boj zoufalejch komsomolců…takže trochu z toho tu kovbojku udělali. Zajímavá filmařina s prolínajícím se příběhem, trochu horor, trochu mystery, ale hlavně drama.   ///  NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) Igor Daytlov? Neznám...  /// Thx za titule „Lucetta“.       /// PŘÍBĚH  ****  HUMOR  ne  AKCE  *  NAPĚTÍ  ** ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Mohol utiecť.“ – „Nemohol. Taký on nebol.“ Ak ste aj vy „fanúšikmi“ tejto desivej udalosti z konca 50. rokov 20. storočia, je pre vás seriál povinnosť. Hlavnou dejovou kostrou je vyšetrovanie prípadu, ktorý podľa mnohých dodnes nebol uspokojivo vyšetrený. Táto linka je napriek snahe trochu nudná. Síce to zachraňuje vcelku charizmatický agent KGB a ku koncu, ako sa blíži záver vyšetrovania, táto linka získava drajv, ale predsa len to nie je tak úplne ono a dole to sťahuje aj románik s patologičkou, kedy to tvorcovia mysleli dobre (šikovné a silné napojenie agenta na patologičkinho manžela), ale proste ma tieto scény zase až tak nebavili. No sú tu potrebné, pretože v závere vyšetrovateľovi pomôžu pochopiť niektoré súvislosti s Horou mŕtvych. Ďalšou trošku nudnou (ale pre neskorší dej dôležitou – prsteň, hriechy minulosti, strieľanie na Hore mŕtvych) vsuvkou sú retrospektívy z druhej svetovej, ktorých hlavnou postavou je najtajomnejší a najstarší člen Ďatlovovej družiny -  sympatický Zolotarev podobajúci sa na Pedra Pascala. Najpôsobivejšími scénami sú tie, v ktorej sledujeme ďatlovovcov, ako sa približujú k miestu svojho príšerného úmrtia. Tak si na nich zvyknete, že si možno ani posledný diel nebudete chcieť pozrieť. Oceňujem krásnu, úplne poslednú scénu. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Jeden z najlepších seriálov, čo som videl. Takto nejak by vyzerala hommage ruskej kinematografii 50 rokov keby sa David Fincher zavrel na 5 rokov do súkromného kina a púšťal si staré ruské filmy. Perfektne vystavané v dvoch formálne odlišných dejových líniách. Podlínia s vojnou má ukázať na to, že Rusi si proste budú vždy až do sebazničenia navzájom pomáhať, a že spolu s chybnými rozhodnutiami presne táto ich črta stála za skazou Ďatlovovej výpravy. 10/10 ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Byl to pro mne docela boj, protože jak ví každý, kdo mě trochu zná, podívat se na seriál který zrovna neběží v televizi je pro mě při mé současné filmové lenosti velmi obtížné bez ohledu na to, jestli se mi to líbí nebo ne. Tentokrát jsem dal pět dílů na první dobrou, ale pak mi trvalo čtyři týdny dokopat se ke zbylým třem, i když jsem byl spokojen. Každopádně k dílu samému. Nejsem žádný stoupenec záhad, nadpřirozena, UFO, všelijakých konspirací a podobných pytlákovin, takže v zásadě racionální pohled na osud Ďatlovovy výpravy mi plně vyhovoval. Tvůrci sice hlavně ze začátku trochu klamou tělem, leč různé odkazy na mystično, UFO a podobně jsou logicky jen falešné stopy a celé to směřuje ke zcela přirozenému vysvětlení. Je to poměrně napínavé a zvláště černobílé části rekonstruující osud výpravy jsou mrazivé, dojemné, dokonce i veselé na správných místech. Poslední epizoda velmi emotivní a když člověk ví, že je všechno počínání marné, je to opravdu smutné. Části s vyšetřováním a válečné flashbacky občas nějakou tu vadu na kráse mají. Např. v roce 1959, dva roky po Sputniku, by agenta KGB těžko překvapila informace o dosahu rakety R-7. Taky jsem nepochopil, proč ten důstojník z ostrahy lágru vlastně před vyšetřovatelem utíkal, když ho chtěl vyslechnout (tam mi rovněž chybělo uzavření linky s uprchlým muklem). Nebo tohle. Hrdina přijde o rodinu při náletu krátce před koncem války. V dubnu 1945 mělo to, co ještě zbylo z Luftwaffe, úplně jiné starosti (a možnosti) než bombardovat ruský týl (či se nahánět s jedním nákladním automobilem ZiL někde na louce). Takových ne moc logických momentů naštěstí není moc, takže nestihnou mnoho pokazit. Atmosféra je jinak skvělá, stále se něco děje aniž by to ztrácelo přehlednost a výprava stojí za to. Kol a kolem bych si něco podobného dal rád v brzké době zase. P. S. Uživatel Thoth povinně zahájí  odvykací kůru. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem měla tendenci pojmenovávat si pro sebe různé neduhy a výhrady, ale nakonec jsem se rozhodla to přijmout zcela a bez keců. Poslední díl, ó bože. RIP. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Dostali jste mě. Mám o Ďatlovově výpravě nejen vstřebaný kdejaký dokument (překvapivě dobrý je tento český originál) či různě kvalitní filmy, ale i pár knih. Teď jsem zhlédl naprosto skvělý typ hraného dokumentu chytře doplněný detektivkou. Přimíchány ingredience tajemna včetně falešných stop, akce, napětí... Vystylovaný vzhled + zvuk, dobré předvedení traumat a prokletí (válka)... Zkrátka vysoká škola kinematografie. Sympatičtí herci (překvapivě nejvíc mě bavila postava Zolotarjova a Dubininy). Osudovost a propojenost. Karma. Jo. Probrány všechny, i méně příčetné hypotézy, zavrženy a předvedena ta zdaleka nejpravděpodobnější. Nesedí sice ve všem, ale dobré to bylo.  P.S. vůbec mi nepřišla nepatřičná jakási "komsomolská nadšenost" mládeže. V té době a jejich věku skutečně asi byli takto co na srdci, to na jazyku. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Spracovanie jedného z najzáhadnejších prípadov ruskej histórie zobrali do rúk samotní vlastenci, a je to patrične cítiť. “Pěreval Daytlova” v mnohých filmárskych aspektoch pripomína “Chernobyl”. A to najmä z pohľadu atmosféry, no najmä postupného prezentovania faktov okolo rôznych teórií, prečo partia okolo Ďatlova dopadla tak, ako dopadla. Mnohí laici si myslia, že išlo “čisto” o UFO, no skupinka vyšetrovateľov daného prípadu, pracovala s viacerými, ďaleko reálnejšími verziami úmrtí, no a tie sú v tomto kurevsky vydarenom seriáli dokonale podané tak, aby divák pochopil, aké náročné bolo viesť samotné vyšetrovanie, respektíve prečo je samotný prípad dodnes “zahalený” rúškom tajomstva. Divák by mal ale vedieť, že žáner horor je tu vyslovene okrajovým doplnkom, pričom seriál je rozhodne viac mysteriózny než krvavý či strašidelný zároveň. Veľmi solídna vec, pričom až záver (hádam asi aj) ponúka najrelevantnejšie vysvetlenie, čo sa vlastne počas danej expedície udialo. Medzi štyri-5. ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Záhada Ďatlovovej expedície ma zaujímala omnoho skôr, než to začalo byť kúl a dovolím si tvrdiť, že to mám slušne naštudované. Voči seriálu som bola preto skeptická, ale je to neskutočná pecka. Rovnomerne pracuje vlastne so všetkými teóriami (vojenská, UFO, snežný muž, domorodci, žiarlivosť, atď), pridali tam ešte aj nacistov. Pobavila úsmevná vsuvka, že mladý Boris Jeľcin sa pokúšal získať miesto na výprave. Najväčšou záhadou aj tak ostáva fakt, že obidve ženy v skupine - Zinaida Kolmogorovová (22) aj Ľudmila Dubininová (20) boli v okamihu smrti panny. Nuž, ZSSR a slušné 50. roky, dnes by to už veru možné nebolo. A pre zaujímavosť: vo filme je zobrazený nemecký hrad Wewelsburg, ktorý bol kultovou centrálou SS a objavil sa napríklad aj v PC adventúre Lost Horizon. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Djatlovovou výpravou jsem fascinován už pěknou řádku let od té doby, kdy jsem se o ní poprvé dočetl v novinách v rubrice o největších záhadách. Po x filmech, dokumentech, a jedné super knize od českého autora, se nyní dostávám i k seriálu... K seriálu, který pro tamní ruskou televizi znamená v mnoha ohledech více než předloňský Černobyl pro HBO. Pereval Datlova má očekávání naplnilo, nastiňuje totiž sto a jednu variantu možného osudu celé skupiny, důkladně se jimi probírá a nad vším teoretizuje, přičemž na konci upřednostní jednu verzi, která sice nebude po chuti úplně všem, ale v podstatě se striktně drží logiky a nepřímé úměry dohady X pravděpodobnost. Velká a důležitá věc. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Djatlovova výprava mne fascinuje od první chvíle co jsem se o jejím záhadném osudu před lety dočetl. Na to téma se už natočilo pár dokumentů a jeden slabší film... Ale tedy tohle mělo vše. Rusové nekompromisně strčili progresívní Netflix do pytle na lyže, přihodili pár konzerv, sirky a vyrazili na velkou běžkovou výpravu na Ural k Hoře mrtvých. A byla to dechberoucí výprava! Verbal to v podstatě napsal za mně. Bylo to tak dobré, že ani  nejsem zklamán z konce a vysvětlení co se té partě tam nahoře vlastně stalo. Nebudu spoilerovat, ale ze všech variant vyšetřovacích verzí, které seriál podrobně rozebírá a skvěle promítá do příběhu tam nepadla jediná navíc mnou oblíbená a tou je Jeren. Nicméně budeme-li se držet při zemi se znalostí ruského počasí, těžko osudný konec výpravy vysvětlit jinak. První díly diváka celkem dost rozdovádí mysterióznem a děj nejednou zabrousí do druhé světové, ale čím dál více film spěje ke konci jakoby kopíroval logický analitický úsudek hlavního vyšetřovatele a striktně se drží faktů. Film byl dokonale dobový, někdo si dal sakra práci s detaily! Fantastická byla opravdu hravá kamera i zvuk, hudba parádní a herci naprosto skvělí. Filtry geniální. Kdo zná origoš fotky co výprava dělala, bude mít dojem, že je filmaři rozpohybovali! Dokonce jsou herci podobní svým historickým protějškům! Vůbec z toho nesmrdělo takové to rusáctví a ten gerojský patriotismus, jako by film snad ani netočili Rusové. Ačkoliv tvůrci mohli udělat závěr hodně divoký, protože ten příběh stále klade mnoho otázek, neudělali tak. Cítím v tom úctu k zemřelým studentům, příbuzmým a snad i snahu ukázat jejich poslední vskutku hrdinný boj plný přátelství a sebeobětování proti nemilosrdnému nepříteli jehož s kartami co měli tu noc v rukách nešlo porazit... Tohle co jsem teď viděl přesně zkrátka od seriálu očekávám! Doporučuji vidět! Dávám za 5 mokrých větviček na dohasínající oheň. * * * * * ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

V závěrečný epizodě to z hlediska logiky v některých momentech neni úplně přesvědčivý a sic se mi snaha tvůrců podat "v realitě" ukotvený vysvětlení zániku Ďatlovovo výpravy líbí, v kontrastu s až Lovecraftovsky nadpřirozenou první polovinou minisérie to potom působí jaksi... neuspokojivě. Možná to chtělo trochu víc vyvážit podíl nadpřirozena a nenadpřirozena už od začátku, což opět přináší otázku, jestli by první polovina byla tak skvělá, jak byla. Dovedu si představit, že na papíře to vypadalo hodně dobře (ve formě knihy si myslím, že by to bylo přímo parádní), ale tady se opět ukázal velmi náročnej proces přechodu z papíru před kameru. Z mýho hlediska ne úplně uspokojivej závěr nicméně nic nemění na tom, že kromě páru klišoidních scénáristických frází, otřesnýho ruskýho dabingu domorodců a některých cringe "efektních" scén (vrtulník hned na začátku?) neni moc co vytknout. Špičkový technický provedení (kamera, filtry, přechody), pěkná hudba, sympatický a dobře napsaný postavy (což už jsem v ruský tvorbě neviděl nějakou dobu) a naprosto skvělá atmosféra (bez ruský propagandy). Hvězdu bych mohl strhnout za tragickej plakát, ale nejsem debil. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Více ruské tvorby do našich zeměpisných šířek! Zánik Ďatlovovy výpravy z roku 1959 je mi zcela neznámé téma, v prostoru pohoří Ural dojde ke smrti 9 lidí, je povolán speciální vyšetřovatel, major KGB Oleg. Vyšetřovacích verzí je více (Sorni Nai, UFO, atd.), a jsou postupně představovány. Navíc Olega i další zúčastněné pronásledují vzpomínky na válku. Mrazivá mysteriózní a hororová atmosféra, kdy se fakt bojíte... Perfektní mix žánrů, který přináší působivé vyšetřování i pohled do duše sovětského člověka, pro kterého ještě v některých případech válka neskončila. Mohu jen litovat nedokonalé technické kvality ripu při sledování tohle by si zasloužilo vydání na DVD nebo Blueray a šel bych do toho. ()

AllShallFall 

všechny recenze uživatele

Mám z toho takové smíšené pocity. Smrt skupiny se popisuje jako záhadná. Mystériem to bylo doslova natřískané. Ale skončilo to tak, jak vlastně nejhůř mohlo a zároveň asi nejvíce logicky. Ale i přesto visí nad tím mnoho otazníků. Ty si divák musí polozit sám, až dojde do konce. Byly zde použity materiály, které si žádají větší vysvětlení. Já nevěřím jen tak jednomu lacinému odbytí. Za smrtí skupiny bude neco víc. V to věřím. ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Tento mrazivý příběh, který se odehrává v sovětském pohoří Ural na konci padesátých let a je natočen podle skutečné události, která je zahalena řadou nevysvětlitelných záhad a je taktéž baštou pro konspirační teoretiky. Podíváme se zde na desetičlennou turistickou výpravu, kterou uspořádali mladí studenti do této bohem zapomenuté krajiny a již v prvním díle se dozvíme, že nikdo z této výpravy nepřežil. Už od začátku sledování tohoto seriálu z ruské produkce mě zaujala podmanivá příroda, která skvěle zapadla do tohoto tajuplného příběhu. Tvůrci nám zde předkládají dvě dějové linie, které jsou doplňovány vzpomínkami hlavních účastníků této tragédie. První linií je vyšetřování tohoto případu a druhou linií je příběh viděný očima studentů od začátku až do konce. Musím přiznat, že jsem na tento počin koukal celou dobu s otevřenou hubou a s obdivem k filmařskému umění našich východních sousedů. Už od začátku se mi rozvlnila moje pohovka a nezůstala klidná až do konce. Dokonce jsem si musel dát dávku ruské vodky napíchanou do vodního melounu, aby se mi lépe přemýšlelo. Těch teorií je zde předkládáno tolik, že jsem si udělal bezpočet chybných závěrů. Samozřejmě zde vystupuje vyšetřovací komise s vedoucím ruským agentem Mulderem a jeho kámoškou Scullyovou, která vše řeší z pitevny. Také zde vystupuje mnoho KGBáků, darebáků, ale i sympaťáků. Tato záhada se ve světě proslavila pod názvem „Zánik Ďatlovovy výpravy" a tento snímek pracuje s oficiální verzí vyšetřování. Pro milovníky amerického seriálu Akta X je to určitě příjemným zpestřením konspiračních teorií, kterých je v tomto snímku nespočetně. Ale taktéž musím vyzdvihnout herecké výkony pro mě zcela neznámých herců a hlavně perfektní hudbu hodící se k tomuto žánru. Taktéž přidané hororové prvky spojené s místními legendami a sestřihy masakrů z druhé světové války, které se prolínají tímto příběhem jsou dechberoucí, že ani po zhlédnutí celého seriálu si nebudete jisti s oficiálním uzavřením celé záležitosti, tak jak ho oficiálně prezentovali úřady spojené s tímto vyšetřováním a tak, jak ho vidíme v tomto seriálu. Za milé překvapení a reálné vypodobení doby v sovětském socialismu a za profesiální prací ruských filmařů, kteří tímto počinem klidně můžou konkurovat americkým snímkům tohoto typu dávám zasloužených 100%. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Úmrtí výpravy v pohoří Ural budí pozornost i po 60 letech a stále je to velká záhada. Seriálové zpracování mě hodně lákalo, bohužel Rusové to pojali tím nejnudnějším a nejobyčenějším způsobem, jaký mohl být. Vizuální stránka je docela poutavá a snaží se působit, jako by vznikla v době tragédie, ale to je asi to jediné zajímavé. Herecky seriál bohužel vůbec nefunguje a závěrečné vysvětlení mě prostě neuspokojilo, přestože to je možná to jediné logické. Já bych to pojal více mysteriózně, udělal z toho dvouhodinový film a mohlo to vypadat úplně jinak. Já se nudil a to jakože hodně. ()

Reklama

Reklama