Reklama

Reklama

Pěreval Ďatlova

(seriál)
  • Rusko Перевал Дятлова (více)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Leden 1959, v ledovém pohoří Ural v Sovětském svazu se skupina devíti studentů vydala na lyžařskou túru. Přestože jsou to všichni zkušení turisté, nikdy se jim nepodaří dosáhnout cíle. Když se jejich těla objeví po měsíci od incidentu, nechá to místní vyšetřovatele zmatené. Jejich stan byl rozříznut zevnitř, polonahá těla nalezena až stovky metrů daleko. Do oblasti incidentu přijíždí Oleg, major KGB a veterán druhé světové války, který je k případu přidělen jako vyšetřovatel. S pomocí Kaťji, místní soudní lékařky, je odhodlán najít pravdu. Čím více však případ šetří, tím více je mu to jasné; důvod, proč studenti zemřeli, se nikdo nikdy nedozví. Nikdo nikdy nepozná pravdu. Nikdo, až na něj. (PozorGranat)

(více)

Recenze (118)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Byl to pro mne docela boj, protože jak ví každý, kdo mě trochu zná, podívat se na seriál který zrovna neběží v televizi je pro mě při mé současné filmové lenosti velmi obtížné bez ohledu na to, jestli se mi to líbí nebo ne. Tentokrát jsem dal pět dílů na první dobrou, ale pak mi trvalo čtyři týdny dokopat se ke zbylým třem, i když jsem byl spokojen. Každopádně k dílu samému. Nejsem žádný stoupenec záhad, nadpřirozena, UFO, všelijakých konspirací a podobných pytlákovin, takže v zásadě racionální pohled na osud Ďatlovovy výpravy mi plně vyhovoval. Tvůrci sice hlavně ze začátku trochu klamou tělem, leč různé odkazy na mystično, UFO a podobně jsou logicky jen falešné stopy a celé to směřuje ke zcela přirozenému vysvětlení. Je to poměrně napínavé a zvláště černobílé části rekonstruující osud výpravy jsou mrazivé, dojemné, dokonce i veselé na správných místech. Poslední epizoda velmi emotivní a když člověk ví, že je všechno počínání marné, je to opravdu smutné. Části s vyšetřováním a válečné flashbacky občas nějakou tu vadu na kráse mají. Např. v roce 1959, dva roky po Sputniku, by agenta KGB těžko překvapila informace o dosahu rakety R-7. Taky jsem nepochopil, proč ten důstojník z ostrahy lágru vlastně před vyšetřovatelem utíkal, když ho chtěl vyslechnout (tam mi rovněž chybělo uzavření linky s uprchlým muklem). Nebo tohle. Hrdina přijde o rodinu při náletu krátce před koncem války. V dubnu 1945 mělo to, co ještě zbylo z Luftwaffe, úplně jiné starosti (a možnosti) než bombardovat ruský týl (či se nahánět s jedním nákladním automobilem ZiL někde na louce). Takových ne moc logických momentů naštěstí není moc, takže nestihnou mnoho pokazit. Atmosféra je jinak skvělá, stále se něco děje aniž by to ztrácelo přehlednost a výprava stojí za to. Kol a kolem bych si něco podobného dal rád v brzké době zase. P. S. Uživatel Thoth povinně zahájí  odvykací kůru. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Jeden z najlepších seriálov, čo som videl. Takto nejak by vyzerala hommage ruskej kinematografii 50 rokov keby sa David Fincher zavrel na 5 rokov do súkromného kina a púšťal si staré ruské filmy. Perfektne vystavané v dvoch formálne odlišných dejových líniách. Podlínia s vojnou má ukázať na to, že Rusi si proste budú vždy až do sebazničenia navzájom pomáhať, a že spolu s chybnými rozhodnutiami presne táto ich črta stála za skazou Ďatlovovej výpravy. 10/10 ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

Pro mě zatím překvapení roku. Někdo seriál přirovnává k předloňskému Černobylu, já jsem si vzpomněl na první řadu True Detective. Pereval Dyatlova nedosahuje stejné preciznosti ani přístupnosti. Potřeboval by trochu obrousit hrany, postavy místy působí příliš strojeně a občas je vidět skromnější rozpočet. Ve všem ostatním - od herců, přes výpravu až po atmosféru se svým americkým protějškům v klidu vyrovná. V kameře je i předčí. Poslední díl je až nepříjemně vtahující a vyčerpávající. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

skvělá série,která v průběhu střídá žánry jak na běžícím pásu,ale dohromady to výborně funguje.Chvíli to jsou Akta X,chvíli detektivka,chvíli válečný film,chvilku Anděl na horách,ve finále celkem hutný survival a vyloženě slabé momenty tu prakticky nejsou.Hodně tomu pomáhá i to,že se jednotlivé epizody věnují vždy bud´ "současnosti" a nebo výpravě,přičemž se v rámci epizod mezi těmito dvěma "světy" neskáče a divák je tak permanentně udržován v pozoru a nutí ho to koukat dál a dál.Navíc je to skvělé po technické stránce a s přehledem by to strčilo do kapsy i zámořské seriály.Osobně jsem o osudu výpravy nevěděl vůbec nic (ani jsem nevěděl,že nějaká taková výprava vůbec byla) a Ďatlovův průsmyk mě dokopal k tomu si to zjistit.Cením i to,že seriál nijak nesklouzne k propagandě,nebo k něčemu podobnému.Všechno pro tu dobu typické tu sice je,ale nijak to nevyčnívá a seriál se zaměřuje čistě na vyšetřování/osud skupiny,přičemž zvládá obsáhnout skoro všechny vyšetřovací (a některé konspirační) teorie...90% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Djatlovova výprava mne fascinuje od první chvíle co jsem se o jejím záhadném osudu před lety dočetl. Na to téma se už natočilo pár dokumentů a jeden slabší film... Ale tedy tohle mělo vše. Rusové nekompromisně strčili progresívní Netflix do pytle na lyže, přihodili pár konzerv, sirky a vyrazili na velkou běžkovou výpravu na Ural k Hoře mrtvých. A byla to dechberoucí výprava! Verbal to v podstatě napsal za mně. Bylo to tak dobré, že ani  nejsem zklamán z konce a vysvětlení co se té partě tam nahoře vlastně stalo. Nebudu spoilerovat, ale ze všech variant vyšetřovacích verzí, které seriál podrobně rozebírá a skvěle promítá do příběhu tam nepadla jediná navíc mnou oblíbená a tou je Jeren. Nicméně budeme-li se držet při zemi se znalostí ruského počasí, těžko osudný konec výpravy vysvětlit jinak. První díly diváka celkem dost rozdovádí mysterióznem a děj nejednou zabrousí do druhé světové, ale čím dál více film spěje ke konci jakoby kopíroval logický analitický úsudek hlavního vyšetřovatele a striktně se drží faktů. Film byl dokonale dobový, někdo si dal sakra práci s detaily! Fantastická byla opravdu hravá kamera i zvuk, hudba parádní a herci naprosto skvělí. Filtry geniální. Kdo zná origoš fotky co výprava dělala, bude mít dojem, že je filmaři rozpohybovali! Dokonce jsou herci podobní svým historickým protějškům! Vůbec z toho nesmrdělo takové to rusáctví a ten gerojský patriotismus, jako by film snad ani netočili Rusové. Ačkoliv tvůrci mohli udělat závěr hodně divoký, protože ten příběh stále klade mnoho otázek, neudělali tak. Cítím v tom úctu k zemřelým studentům, příbuzmým a snad i snahu ukázat jejich poslední vskutku hrdinný boj plný přátelství a sebeobětování proti nemilosrdnému nepříteli jehož s kartami co měli tu noc v rukách nešlo porazit... Tohle co jsem teď viděl přesně zkrátka od seriálu očekávám! Doporučuji vidět! Dávám za 5 mokrých větviček na dohasínající oheň. * * * * * ()

Galerie (73)

Zajímavosti (11)

  • Hrad Wewelsburg, který tvůrci z neznámého důvodu umístili do Braniborska (ve skutečnosti je skoro na opačné straně Německa ve Westfálsku), nikdy z pochopitelných důvodů neobsadila Rudá armáda. Zde je navíc po odchodu nacistů zobrazen neporušený. Je přitom prokazatelné, že na jaře 1945, kdy se k hradu blížili spojenci, byl tento na přímý rozkaz Himmlera částečně (díky nedostatku výbušnin) vyhozen do povětří a zbytek byl významněně poničen následným požárem. Destrukci prováděl osobně Himmlerův asistent major Heinz Macher. (Hombre8)
  • Herca Pjotr Fjodorov, ktorý stvárnil postavu vyšetrovateľa KGB Olega, oslovil agent pre hlavnú rolu. Keď sa dozvedel, že budú viacerí režiséri a ktorí, spoluprácu odmietol. Neskôr zmenil rozhodnutie. (Mikecat)

Reklama

Reklama