Reklama

Reklama

Úředníček Calvin Clifford Baxter (Jack Lemmon) pracuje pro velkou pojišťovnu, kde dělá páté kolo u vozu. Přesto patří k nejdůležitějším a nevyhledávanějším zaměstnancům společnosti. Neboť Baxter se točí v začarovaném kruhu pronajímání svého útulného bytu, který si od něj vydržují jeho nadřízení coby pelíšek lásky. Poptávka je však veliká – a neméně veliká je také Baxterova dobrosrdečnost. Následkem bodrého charakteru se pojišťovák jednoho dne dostane do patové situace, kdy začne trávit s vyhlídkou na povýšení většinu času mimo zalidněný domov, což se neblaze podepíše na jeho zdravotním stavu. A když se do toho všeho zaplete osudová láska v podobě obsluhy výtahu, Fran Kubelikové (Shirley MacLaineová), oheň je v tu ránu na střeše... Znamenitou melodramatickou komedii zrežíroval nestor hollywoodského filmu Billy Wilder (Ninočka, Pojistka smrti, Sunset Blvd., Někdo to rád horké), který k ní také napsal scénář, spolu se svým dlouholetým spolupracovníkem, I. A. L. Diamondem. Navzdory dobově skandálnímu tématu si Byt získal přízeň jak diváků, tak kritické obce. A kvality snímku zpečetilo, mimo obdržených Zlatých glóbů, vítězství v pěti kategoriích Cen Akademie. Stojí za zmínku, že se jednalo o poslední zcela černobíle dílo, které obdrželo Oscara za nejlepší film, než jej o více jak padesát let později získal The Artist. A mimoto, Billy Wilder byl prvním umělcem, jenž dosáhl na trojité ocenění za jediný film (nejlepší film, režisér a scénář)... Snímek Byt je precizně natočen, dle vyprávěcích pravidel klasické hollywoodské školy. Využívá úsporný styl, jenž zdánlivě působí minimalisticky, se vší elegancí ale zahlazuje vyumělkovanou a opulentní výpravu, aby nenápadně vedl divákovu pozornost a maximálně podněcoval žádané emoce. K takovým slavným scénám patří akce z kancelářských prostor. Výtvarníci Edward G. Boyle a Alexandre Trauner, s přispěním velké hloubky pole kamery Josepha LaShellea, umocnili dojem neosobního prostoru pojišťovny tím, že plochu kanceláří neviditelně rozdělili do tří částí. Do prvního plánu byl umístěn dospělý kompars, střední část obsadili dětští aktéři v oblecích posazení za zmenšený nábytek, a zcela vzadu vyplnili souběžnou perspektivu zmenšené makety úředníků, pohybově ovládané dráty. Výsledkem dokonalé iluze byl mnohem rozlehlejší prostor monstrózně vypadajícího korporátu, než jaký byl ve skutečnosti. (Česká televize)

(více)

Recenze (369)

kowalski 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi Blade Runner apod. ale takovéhle staré luxusní romanťárny mě vždy pohladí po srdíčku. Kór když tam hraje skvělí Lemon a MacLaine... ()

jorgus 

všechny recenze uživatele

jen kousek mu chybelo a byla by to bomba..po dlouhe dobe jsme si troufnul na cernobilou klasiku a opet jsem dobre udelal..jemna inteligentni komedie s velmi zajimavym napadem a primerenou pointou, ktera neurazi...jedine co trochu strhava me hodnoceni z peti na ctyri je pro me prilis prehravaji Lemmon a nektere pasaze v uprostred filmu, diky nim se tato komedie natahla pres nepotrebne dve hodiny:) ()

Gastovski 

všechny recenze uživatele

Malinko posmutnělá, ale přesto velmi svěží romantická komedie, které dominují jak skvělé role Jacka Lemmona a Shirley MacLaine, tak samotný poněkud netradiční příběh o "bytě". Jelikož se filmům s nálepkou "romantický" snažím vyhýbat, tak tento starý klenot mě více než potěšil, zvlášť v dnešní době, kde většina "romantických" filmů má účinek na mou psychiku značně deformující. 95% ()

jasanka 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný pohodový film. Příjemní herci, zábavná zápletka, inteligentní humor. Za první polovinu bych s chutí dala plný počet hvězdiček, ale druhá polovina už mě bavila o trochu méně, tak nakonec 4*. ()

ellegrey 

všechny recenze uživatele

Nádherná podívaná. Milý, reálný a ničím nepřikrášlený příběh, dobré herecké výkony (u mě zabodoval především Jack Lemmon, jeho ztvárnění Buddyho bylo skvělé) a zasloužené tři Oscary pro Billyho Wildera coby režiséra, autora a producenta tohoto romantického klenotu z druhé poloviny dvacátého století. ()

jane1106 

všechny recenze uživatele

Wilder je jedním z klasických režisérských bohů, kteří mě nikdy nezklamou. Jeho romantické komedie jsou nesentimentální, neuvěřitelně moderní a aktuální. Každá by snesla současný remake, aniž by se ve scénáři muselo cokoli měnit. Byt patří k nepřekonatelným klenotům žánru a upoutá především originálním námětem a výkonem Jacka Lemmona, který méně exhibuje a dává vyznít i dramatičtější stránce svého talentu. Shirley Maclaine v klukovském sestřihu je zase ve společnosti kancelářských slečinek sympatickou "dívkou od vedle", autenticky silnou i zranitelnou zároveň. ()

zahadum 

všechny recenze uživatele

Jack Lemmon by si zaslúžil ešte dve hviezdičky navyše :) nikto nikdy nehral tak milého babráka ktorý je tak dobrý až je hlúpy :) stará dobrá klasika ktorá nikdy nezovšednie :) ()

kubax 

všechny recenze uživatele

Nádherný film, který mě příjemně překvapoval od začátku až do konce. Jen škoda, že je film až příliš dlouhý. Lepší 4* ()

dragoliz 

všechny recenze uživatele

Neviem, či sa pred polstoročím bežne točili takéto klenoty alebo je The Apartment skutočnou vyčnievajúcou perlou spomedzi tej bežnej šede, ktorou sme zaplavovaní aj dnes. Z toho, čo som videl za poslednú dobu - taký About Time, Adventureland, Her alebo ešte hlúpejšie béčkové srajdy mierené na casual divákov. Pre mňa? Ako veľkolepo, monumentálne ale aj správne silene pôsobí súdobý Titanic, tak je tento "odležanejší" Byt komorný, milý, zábavný, nápaditý a umiernenejší. Človeka určite napadajú myšlienky typu: "prečo sakra nenatočia niečo takéto aj dnes?!" Ale ja som si nie istý, že také niečo je vôbec možné. Kde by sme nabrali toľkú eleganciu? Kde by sme hľadali geniálneho Jacka Lemmona (toto zvyčajne hovorím o herečkách, ale na neho je radosť sa pozerať) a krásnu, trochu ostýchavú a zdržanlivú Shirley MacLaine? A teraz tá bomba - kto by napísal takú vec ako Billy Wilder? Ten scenár je absolútny odpal - málokedy sa vidí takto detailne prepracované dielo, ktoré je do každého svojho kútiku vypointované a pôsobí pritom trefne a úderne. Nehovoriac o perfekcionisticky vybudovaných charakteroch postáv, ked skutočne každá z nich vystupuje aj ako osobnosť. Osobnosť, ktorá reálne žije svojím vlastným životom, ktorá dýcha, a ktorá dokonale znázorňuje to, čo prostredníctvom nej ako média chce Wilder divákovi odkázať. K tomuto filmu by kľudne stačilo napísať "tento pán to natočil jak frajer...", ale čo keď ma takýto zážitok núti zaslúžene ho ospevovať a honorovať superlatívmi mojej obmedzenej slovnej zásoby? Ešte by som ho rád prirovnal k Some Like It Hot. Pretože v oboch môžeme viac než jasne nájsť rukopis Billyho Wildera, no o rok starší predchodca mi pripadá len ako nejaká beta-verzia Bytu, kde sa náš autor vyšantil, aby sa mohol o rok neskôr podpísať pod dokonalé, stopercentné, seriózne, aj keď s ľahkosťou k sebe pristupujúce dielo. Kde pri Some Like It Hot už obsadenie Marilyn Monroe niečo napovedá - a síce to, že divák môže čakať príval takej tej teatrálnosti, umelosti a afektovanosti. Čo mne osobne nie celkom sadlo. Ale to je jedno... komentujem predsa Byt a ten si zaslúži 90%. ()

pend 

všechny recenze uživatele

Výborná komedie, která ve střední části zvolní tempo a změní se v drama, aby v závěru zvítězila romantika. Skvělá ústřední dvojice. Wilder opět nezklamal. ()

heihatchi 

všechny recenze uživatele

Jo jo, co by chlap neudělal pro ženu, kterou miluje. Jeden se nechce rozvést, druhý by si kvůli ní nechal prostřelit koleno. Jakožto romanťárna skvělý film, nicméně když to sledujete na valentýna, tak jsem tak nějak doufal, že film skončí o deset minut dřív. To by byl aspoň konec, jako ze života... ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

J. Lemmon si mě naprosto získal. Jeho skvělý komediální talent vévodil celému osazenstvu, bez něj by to byl zážitek o polovinu menší. ()

jenjan 

všechny recenze uživatele

Sympatický Buddy Boy, půvabná Ms. Kubik, několik nadržených šéfů, open space v 19. patře s asi třemi sty pracovníky a jedno 2+1 v činžáku tvoří místy trpkou, ale roztomilou veselohru, od které jsem nemohl oči odtrhnout. "Držel hubu a rozdával..“ ()

Rokle 

všechny recenze uživatele

První polovina srší neuvěřitelnou kadencí vtipů, Lemmon a ostatní pálí ostrými zleva i zprava. Leč druhá půlka, která více tlačí na tu romantickou a moralizující linii, se začne zadrhávat příliš dlouhou scénou Fran v Baxterově bytě. Od tohoto momentu už "jen" velice dobré. ()

fisikk 

všechny recenze uživatele

Po první hodině sledování si říkám: Roztomilý příběh a zajímavé vyvrcholení, ale bohužel film trval další hodinu! Dle mého názoru opravdu není normální tak pozdní uvědomění si situace hlavní hrdinkou! Myslím, že měla být daleko bystřejší. ()

rekkky 

všechny recenze uživatele

V různých žebříčcích úspěšná veselohra, jejímž středobodem je byt v NYC, který svému majiteli přichystá nejedno překvapení. Hlavní postava svědomitého úředníka Baxtera je charakterizována stereotypním denním režimem a také touhou kariérního postupu v rámci hierarchie pojišťovny, přičemž zaměstnanci mají Baxtera ve velké oblibě právě kvůli jeho bytu. Avšak do děje vstupuje hlavní zápletka v podobě slečny Kubelikové a i přes veškeré komplikace The Apartment končí šťastným koncem, což je jeden z mínusů, protože vše lze spolehlivě předpovídat již dávno před samým koncem. Tzn. film je přes všechnu snahu až moc kýčovitý a má také lehce předvídatelný děj. Dialogy a vůbec ztvárnění jednotlivých postav patří k tomu lepšímu. ()

RedDuck 

všechny recenze uživatele

Problémem pro mě bylo, že vyjma na svou dobu určitě kontroverzního námětu byl film vlastně napěchovaný klišé a stereotypy. Herecké výkony až na hlavní ženskou postavu mě neuchvátily a i přes to že jsem se nijak zvlášť nenudil, kratší stopáž by byla určitě ke prospěchu. ()

myc-hal 

všechny recenze uživatele

Vím, že se to u romantické komedie nehodí a tím také snad ani nemohu spoilovat, ale trochu ostřejší a zároveň ve výsledku také logický závěr filmu by zajistilo, kdyby si Bud v tom bůhvíkolikátém patře otevřel okno, zamával nám a elegantně vyskočil. Celý film stoupal hierarchií společnosti i po patrech v jejím sídle a tak by jeho pád fyzický jen podmaloval pád obrazný. Ale jinak jsem se bavil. ()

Evander 

všechny recenze uživatele

Byt je na Wildera slabota. Srovnání s "Nebožtíci přejí lásce" pak nesnese vůbec. Morální rozměr má film sice silný a ani zápletka není k zahození, ale je strašně nudný a neuvěřitelně natažený. O půl hodiny kratší stopáž by byla jedině ku prospěchu věci. 65% ()

Reklama

Reklama