Reklama

Reklama

Eso v rukávu

  • USA Ace in the Hole (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh neúspěšného novináře, který začne pracovat pro okresní noviny v Novém Mexiku, protože už ho jinde nechtějí. Když náhodou objeví ve skalním indiánském sídlišti zasypaného člověka, ucítí velkou příležitost k návratu mezi žurnalistickou elitu. Věrný heslům "dobrá zpráva, žádná zpráva" a "špatná zpráva se prodává nejlíp" zorganizuje záchrannou akci takovým způsobem, aby mohl exkluzivními materiály co nejdéle zásobovat lačné noviny. Na opuštěném místě staré indiánské památky vypukne obrovský mediální cirkus s podporou tisíců čumilů, kteří se přijedou podívat i s rodinami na cizí neštěstí a hrdinskou práci záchranářů a tisku". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (131)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Billy Wilder překvapuje! Po jedinečném a nezapomenutelném Sunset Blvd. vytáhl Eso z rukávu a opět zabodoval! Silný a opravdu jedinečně podaný příběh novináře, který se chce přes místní plátek za každou cenu dostat opět na výsluní, a neváhá k tomu použít ani lidské drama, konfrontuje diváka s obrazem médií, jaký většina z nich nezná, nebo nechce znát. Pod zdánlivě osobním a lidským přístupem se skrývá maska pragmaticky uvažujícího a jen na svůj jasně daný cíl zaměřeného muže, a tato maska také spustí "velký karneval", jenž jí má posloužit ke šplhání vzhůru a vzhůru.... ale kam až vlastně? Nutno konstatovat, že Kirk Douglas vložil do své role vše, co si od něj žádala a hlavně díky jemu vyznívá příběh v konečném důsledku právě tak "extrémně". Ale přiznejme si, nejsou v dnešní době média právě o tomto "extrémismu" ? ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Mrazivě aktuální příběh o lidském hyenismu a korupci. Kirk Douglas se uvede jako sympaťák, co si velmi stylově připaluje o psací stroj. Jenže v průběhu filmu, zjistíme co je to za amorálního chlapa. Bohužel v tom není sám a ve filmu kromě zavaleného a jeho otce snad není kladné postavy. K dokonalosti chybí málo a mě tam trochu neseděl podivný konec. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Lepší než Sunset Boulevard!! Film o tom, jaká dokáže být novinařina svinstvo. Kirk Douglas skvěle zahrál jednoho z největších hajzlů na filmovém plátně. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Skvělý a intenzivní Douglas jako odstrašující případ hladový novinářský svině v příběhu, který v sobě nese nadčasové varování před profitem z tragédie a temnou silou médií. V podstatě bez kladných postav, atraktivní Nové Mexiko, velmi jistá režie, vtáhne od začátku do konce. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Nevím, kdy naposledy se mi z hlavního hrdiny filmu takhle zvedal žaludek. Wilderův snímek je i dnes ostrý jako břitva a stále zatraceně aktuální. A navíc, jak praví Roger Ebert, není v něm ani záběr navíc. Dokonalost sama. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

"Lžu lidem s páskem a lžu lidem s kšandama. Ale nikdy nelžu lidem s páskem i kšandama - jsou moc důslední, všechno si dvakrát ověří." Strhující noir o novináři, který prozřel, ale stálo to tu nejvyšší oběť. Kirk Douglas je skutečně pan herec! ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Kdybych měl někomu doporučit jediný Wilderův film, nebude to Sunset Blvd., Pojistka smrti, Někdo to rád horké nebo Byt, jakkoli jsou to nepochybně geniální snímky, ale právě Eso v rukávu. Je to dostatečná reference? ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála filmů, který si nechám a podívám se na něj znovu i přesto, že mu dávám jen průměrné hodnocení. Nechci totiž uvěřit, že by Billy Wilder v kombinaci s Kirkem Douglasem natočil jen průměrný film a spíše se přikloním k teorii, že jsem byl jen unavený a nedovedl jsem snímek patřičně docenit. 50 %. ()

castor 

všechny recenze uživatele

„Setkala jsem se v životě se spoustou natvrdo uvařených vajec,“ skládá dívka „poklonu“ neúspěšnému novináři, který se v nezajímavých okresních novinách „chystá odpálit svůj homerun!“ A žurnalistika je znovu na pranýři, protože „špatné zprávy se prodávají líp. A protože dobré zprávy nejsou žádné zprávy.“ Média tu vystupují jako docela modelový záporák. Vykalkulovaná, chladnokrevná, účelová. Lačně šmejdí v našich životech. Ale co bychom bez nich dělali? Když náš odmítaný hrdina náhodou objeví ve skalním indiánském sídlišti zasypaného člověka, ucítí lákavé titulky a příležitost vrátit se do velké žurnalistiky. Záchrannou akci zpropaguje takovým způsobem, že mu konkurenční noviny budou zobat z ruky. Cizí neštěstí holt táhne. Novinářské etice dává legendární Billy Wilder slušný direkt, dnes brzy stoletý Kirk Douglas je tady navíc bezchybný. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Jediná výtka jde na vrub scénáristy, kterému jsem úplně nevěřil celkovou enormitu toho lidského cirkusu, vyvolaného nastalou senzací, jinak mě ale zasypaný Leo a hyena Chuck dokonale vmáčkli do gauče. Jak jde o prachy a slávu, neznají lidi bratra. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Billy Wilder bol proste kráľ. Začína to ako zábavná satira aby sa to postupne prepracovalo do temnej drámy. Jeden z najlepších filmov o médiách. Kombinácia Network, Mad city a Front Page s fantastickým Douglasom v jednej z jeho najlepších rolí..Škoda jedného trošku ťažkopádneho zvratu,ktorý je tam iba kvôli tomu aby scenáristovi vyšiel koniec( scéna s nožnicami) 10/10 ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Jedna z životních roli pana Douglase. Velmi komplikovaný charakter. Dobre vykreslene, i kdyz dle meho mohli autoři stopaz ještě trošku prodloužit. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Billy Wilder a Kirk Douglas jsou zárukou, že daný film nebude průšvihem. Eso v rukávu mě sice nedokázalo ohromit, avšak přesto jsem je v určitých pasážích sledoval s patřičným zájmem a napětím. Kirk Douglas v roli bezohledného novináře boduje. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Trefné, účinné, nestárnoucí. Většina amerických filmů oslavuje novináře coby zvěstovatele krutých pravd a nezákonných machinací, Wilder zde poukázal na jejich druhou, temnější a pravdivější tvář - tvář nelítostných štvanců, kteří neváhají pro svůj velký článek hazardovat s lidským životem, navíc v neopakovatelném podání brilantního Kirka Douglese. Na svou dobu ještě ostřejší a více nesmlouvavá kritika mediálních praktik než o celých 64 let novější Fincherova Gone Girl, zářný důkaz toho, že v dobách poválečného Hollywoodu zkrátka dokázali filmaři s jednoduchým námětem i kompozicí vykouzlit důležité a stále aktuální myšlenky.... ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Za mňa sklamanie. Aj keď MIchael... ehm Kirk Dougles je výborný, problémom tohto Nightcrawlera z 50tych rokov je, že príbeh po 20 minútach nemá čím prekvapiť. ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Billyho Wildera a jeho filmy jsem si opravdu oblíbil, takové scénáře jako píše on se jen tak nevidí. Marně si vzpomínám kdy jsem naposled viděl takový krásný příklad lidského hyenismu a vypočítavosti. Douglas byl naprosto parádní. ()

Související novinky

Noir Film Festival 2014 startuje již 21. 8.!

Noir Film Festival 2014 startuje již 21. 8.!

16.08.2014

4 dny, 4 místa, 40 projekcí... Unikátní přehlídka noirových filmů, kterou letos hostí královský hrad Křivoklát, se nezadržitelně blíží! Druhý ročník festivalu, který se zaměřuje na inspirativní… (více)

Reklama

Reklama