Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nekompromisní kongresmanka Phoebe Frost (Jean Arthur) přijíždí do poválečného Berlína, kde mimo jiné předá čokoládový dort kapitánovy Johnu Pringglemu. Ten neváhá, a tak cennou věc okamžitě na černém trhu vymění za madraci pro svoji milenku Eriku von Schluetow (Marlene Dietrich). Phoebe dort objeví v jedné restauraci společně se skutečností, že vztahy amerických vojáků k německým děvčatům jsou více jak přátelské. Kapitán Pringgly je jí sympatický, ale ona s Erikou může jen stěží soupeřit. Na štěstí pro ni je tu černý trh, kde se dá leccos pěkného pořídit, a Eričina minulost, která není tak úplně bez poskvrnky. (Jezinka)

(více)

Recenze (39)

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Určitě dobrý a zábavný film, ale spíše jen tak na jedno skouknutí a ve srovnání s ostatními snímky Billyho Wildera už nevychází tak dobře. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Být vojákem vítězné mocnosti, který má v Berlíně těsně po válce přístup k penězům i proviantu, tak bych si patrně také vydržoval nějakou tu svolnou Fräulein a bylo by mi zcela jedno, zda ještě nedávno zpívala Göringovi, očuchávala nohy Goebbelsovi nebo četla Hitlerovi před spaním pohádky o raketách V2. Je to zkrátka chyba velení, když pošle armádu sexuálně produktivních chlapů a nedodá jim k tomu nic, do čeho by mohly přistát nadržené výsadkářské spermie. Proto je mé mužství vztyčeno na počest kapitána Pringela, který, kdyby měl svobodnou volbu, tak by určitě dal přednost pragmatické nacistce před mentálně nedospělou kongresmankou. Marlene Dietrich mne, ačkoli jsem na ní opět nic krásného neobjevil, totiž znovu přesvědčila o tom, že i se dvěma dvojkami se dá přehrát spousta herců s nafixlovanými esy v rukávech. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Viděno potřetí a znovu jsem se výborně bavil. Nechápu, proč lidi tohohle Wildera nedokážou docenit. Publikum na LFŠ se smálo hodně. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Billy Wilder sa zručne pohybuje na rozhraní žánrov, ktoré mu idú najlepšie - od iskrivej komédie cez trpké rozčarovanie až po rozprávkovo-sladký koniec. Obsahová schéma pre naivných bláznov? Možno. Svieži scenár, vtipné elementy, parádni herci? Jednoznačne. Nezabudnem na prvú polovicu, v ktorej sa odrážali dokonalé wilderovské prvky, tá druhá už stráca baterky, no Jean Arthur je v úlohe sebavedomej kongresmanky perfektná a zamotaný scenár mi spríjemnil večerné chvíle. Filmová lahôdka pre ľudí, ktorí zdieľajú Wilderov šarm, dôvtip a žhavú romantiku. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Od dob Modrého anděla se bohyně Marlene a hudební génius Friedrich Hollaender takřka neopustili, nicméně vrcholy jejich spolupráce jsou k nalezení právě v těchto dvou filmech. Za 18 let urazili pěkný kus cesty a není náhodou, že po Od hlavy až po paty jsem stvořená jen pro lásku vyměnili za Iluze a Černý trh. Z rozkoše výmarského filmu do poválečného Hollywoodu to dotáhla jen elita, užívejme si tedy jejich kralování a nechme je se nechat dirigovat dalším ze zkušených kolegů - Billy Wilderem. V další rovině pak můžeme ocenit reálné exteriéry Berlína z léta 1947 a celou sérii povedených vtípů. Od hošíka, který má neustále nutkavou potřebu kreslit hákové kříže vždy a všude až po všechny ty věty mnohokrát vyšperkované zvučným "von". "Tam vás čekají samé von nóbl cihly." - "Ještě tam prší? Chlapci, jestli tam budou louže, tak mě přenesete!" ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Vo Wilderovej filmografii trošku stratené ( čo je samozrejme pochopiteľné medzi toľkými superpeckami) ale aj rovnako dokazujúce, že ten chlap proste nedokázal natočiť zlý film. Veľmi silných 7/10 ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Jean Arthur jako akurátní kongresmanka, součást komise, která má v americké části Berlína prošetřit morálku vojáků. Dobrý příběh, někdy vážný (v dobrém slova smyslu), zábavný sám o sobě, byť bez nějakých výbuchů smíchu. Romantická stránka je sice naivní, ale líbivá, nemyšleno v laciném slova smyslu. # [viděno: TV, 2.0->5.1] # příběh 7 | hudba 7 | humor 3 | akce 1 | napětí 1 | pustil bych si znovu 6 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Romantická komédia skoro vôbec, skôr dráma o milostnom trojuholníku na pozadí nového začiatku pre porazenú veľmoc s občasnou odľahčenou atmosférou. Od začiatku sme však svedkami záberov na rozbombardovaný Berlín, skôr počujeme ako by sme videli chudobu a hlad, ale nešťastie obyvateľstva cítiť aj bez explicitných a doslovných záberov. Úplne stačí, keď postava Marlene Dietrich začne v náznakoch rozprávať o nepríjemných zážitkoch počas bombardovaní, ale aj pri oslobodzovaní. Všetci dobre vieme, čo mali na svedomí predovšetkým sovietski vojaci. Záver je trochu zbytočne happy, avšak pocit, že Wilderovi a spol. ani zďaleka nešlo len o pobavenie publika, je zrejmý. 70% ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

I na romantickou komedii hodně pitomoučké, ač politicky rafinované... ale úplně stěžovat si zase nebudu, vzhledem k tomu, že hlavním lákadlem pro mě byla Marlene Dietrich a ta nezklamala, zvláštní to žena... tajemná star, ač již poněkud uvadající. Do stavu vysokého očekávání mě nastartovala výborná letadlová scéna s komicky úděsnou Phoebe Frostovou a její matrjoškovou performancí, ale i s postapo výhledem na zničený Berlín, vzápětí zdegradovaným nemístnými výtrusy sarkastických poznámek ze strany kongresové komise, čímž zaoceánská nátura zase nezůstala své pověsti nic dlužná a Wilderovou prezentací sebestředné názorové zmrzačenosti možná až nadčasová... Rozmrzelá nálada neustoupila ani menšímu překvápku v rozuzlení a tím se pro mě snímek prozatím propadá na poslední šprušli v žebříčku Wilderovo režijních aktiv. ()

classic 

všechny recenze uživatele

V americkom sektore, v povojnovom, zruinovanom, zničenom Berlíne, sa odohrá zaujímavá konštelácia medziľudských vzťahov, v znamenitom trojlístku, t. j. kongresmanka, kapitán a hriešne krásna speváčka, či taktiež bývala nacistka Erika Von Schluetow, a práve táto Fräulein, je hlavným kľúčom tohto perfektného filmu, od špecialistu Billyho Wildera, s unikátnou MARLENE DIETRICH, no nemyslím si, že sympatická Jean Arthur, by neustále zostávala v jej tieni, ale predsa Marlene je Marlene, a to sa nedá už nikdy spochybniť !!! Do popredia sa začne predierať gestapák, ktorý pre zmenu ostáva utajený, pričom v kabarete sa uskutoční vrcholná scéna filmu, lebo na nočné vystúpenie prichádza, ako odvrhnutý EX - BOYFRIEND Hans Otto Birgel, ktorý sa nevie zmieriť s tým, že už skončili staré, dobré časy... ! Ako komédia mi zrovna Zahraničná aféra nepripadala, skôr by som uviedol - Melodramatický. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Billy Wilder je režisérsky a scenáristický fenomén, tento film však zrejme nevznikal spontánne a s ľahkou dušou. Ak ide o komédiu, je príliš kŕčovitá, ak ide o romantiku, dosť fádna. Takže z toho najlepšie vychádzajú exteriéry rozbitého Berlina. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Wilder nezklamal. Paleta pozoruhodných a hlavně plastických charakterů dokazující, že i uprostřed rozbombardovaného Berlína je možné točit komedii, byť hořkou. Marlene Dietrich je famózní a její postava předznamenává jednotlivé typy, které se jí budou držet po zbytek kariéry. Mám najednou chuť znovu vidět Svědka obžaloby a Norimberský proces. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Bill Wilder, Žid narodený v Poľsku, postupne žijúci v Rakúsku a Nemecku, po nástupe Hitlera v roku 1934 odchádza do Francúzska. Odtiaľ potom do USA. Všetci jeho najbližší zomreli v nacistických koncentračných táboroch. A tak síce bolestne otváral tému 2. svetovej vojny, ale na druhej strane mu robilo potešenie, že to môže takýmto spôsobom Nemecku vrátiť. Vyžíva sa v autentických záberoch zbombardovaného Berlína, z čierneho trhu v Nemecku, ale zobral si na paškál aj korupciu v radoch amerických ozbrojených síl. Film je tragikomický príbeh, ktorý však vo svojej podstate vôbec nie je dôležitý. Väčšina scén bola natočená v ruinách Berlína. Film sa začal točiť v roku 1945 a opatrne sleduje hranicu komédie, melodrámy ale aj drámy. Dejová línia filmu sa točí okolo americkej republikánskej kongresmanky Phoebe Frost, ktorá má za úlohu preveriť morálku amerických jednotiek v Berlíne a postupne prichádza na to, že americkí vojaci sú morálne degradovaní, zabudli na rodinné hodnoty a prvoradé sú pre nich obchody ma čiernom trhu, ale aj telesné hodnoty nemeckých žien. Ako si s týmito závermi poradí nám ukáže v tomto výbornom filme. ()

Wiliem 

všechny recenze uživatele

Snímek v němž byla božská Marlene přeřazená na druhou kolej, což ale až tak moc nevadilo, měla totiž skvělé zastoupení v podobě Jean Arthur, která jsou roli sentimentální naivky zvládla skvěle. Děj filmu je ale přecejen trochu slabší, slabé čtyři. 70%. ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála Wilderů co mi chybí a opět perfektní. Dneska by se mohl každý druhý tvůrce učit, jak se dá lehce podat. Samozřejmě byla úžasná Marlene i Jean Arthurová a je teda neskutečný, že byla oběma kolem 48. John Lund oproti nim vypadá o 10 let starší, ne mladší jak byl ve skutečnosti. Jinak hodně zajímavý prostředí poválečného Berlína a je až s podivem, jak lehce to s romcomem a politickou agitkou působí. 8/10 ()

zette 

všechny recenze uživatele

Urcite se nejedna o vrcholne dilo genia Billyho Wildera. Neznamena to vsak, ze by film mel nejakym zpusobem stradat. Dej nas zavede do povalecneho Berlina, ktery se ocita v troskach a chudobe ( toto vyobrazeni se povedlo velmi dobre ). Film sice postrada vetsi mnozstvi gagu, na ktere uz jsme si u Wildera zvykli a scenar take neni nijak vybrouseny ( hlavne me trochu zklamal zaver ). Opet vsak mame moznost kochat se vybornou rezii a hereckym obsazenim. Sice jsem mel problem s postavou Phoebe, i kdyz ji Jean Arthur zahrala se cti, tak hlavni hvezdou filmu je Marlene Dietrich, kdy jeji osobnost vyzaruje z kazdeho zaberu. Jeji barove pisnicky jsou vyborne. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Humory trošku těžkopádnější, než by člověk u Wildera čekal, ani z Ninočky recyklovaný motiv zaláskované funkcionářky tentokrát nevyznívá tak nenuceně, ale prostředí rozbombardovaného Berlína a zvláštní směs melancholie s drzou vůlí k přežití v postavě Marlene Dietrichové i mix pusté ironie s občasným výtryskem poezie v dialozích i obrázkách dodávají Zahraniční aféře velice specifické kouzlo. ()

Elví 

všechny recenze uživatele

"K čemu je parfém? Raději mám svěží vlhkou vůni iowské kukuřice po dešti." "Letos pršelo málo, kukuřici se dařilo." "To slyším moc rád.":) ()

Reklama

Reklama