Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Podle mnohých kritiků je hnací silou filmu Štístko, další z Wilderových originálních a inteligentních komedií, Oskarem oceněný Walter Matthau v roli vydřidušského právníka Willieho Gingriche. Partnerem mu je další hvězda Jack Lemmon. Ten si zahrál kameramana CBS Harryho Hinklea, jejž nešťastnou náhodou při utkání týmu Cleveland Browns poraní fotbalista Luther Jackson (Ron Rich). Mazaný Willie, Harryho švagr, s vidinou získání spousty peněz zraněného filmaře přesvědčí, aby předstíral, že v důsledku nehody částečně ochrnul. Aby zajistil spolupráci svého klienta, přesvědčí Harryho chamtivou bývalou ženu Sandy (Judi West), aby předstírala oživení jejich romantického vztahu. Ranou pro Harryho svědomí je ale účastné chování fotbalisty, který je z celé kauzy úplně zničený. Mezitím Harryho neustále sleduje soukromý detektiv Purkey (Cliff Osmond), jenž doufá, že jej nachytá v situaci, která by prokázala, že Harry postižení jen hraje, a pojišťovna by se vyhnula vyplacení obrovského plnění. Hvězdný tandem Matthau-Lemmon v dokonalé herecké souhře statečně překonává všechny překážky, i když je jasné, že jejich finta nakonec nemůže vyjít. Pod scénář tohoto úspěšného snímku se podepsala osvědčená dvojice Billy Wilder a I.A.L Diamond. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (52)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

No, co vám budu povídat, nadšením jsem na rozdíl od Harryho zrovna nehopsal. Tím nechci říct, že by šlo o špatný snímek, jen si mě ten příběh ani jeho provedení příliš nezískaly. Námět sice nepatřil k záležitostem, které by kladly vyšší nároky na divákovy mozkové buňky, přesto si myslím, že kdyby se tvůrci soustředili jen na pojistnou událost, mohli z toho vykřesat komedii, u jejíhož hodnocení bych nelitoval čtvrté hvězdičky, protože Walter Matthau tady byl v roli štědrého zastánce svobodných matek Willieho Gringriche skvělý a tak nějak si film ukradl pro sebe. Tím, že příběh rozmělnili mezi tři témata, u mě příliš nezabodovali a tím závěrem celou záležitost úplně zazdili. Musel jsem trochu vychladnout, protože bych ve svém rozpoložení hned po skončení snímku nad dvě pěticípé určitě nešel. A uznávám, že už pro výkon Waltera Matthau by mi to bylo následně líto. / Poučení: Není nad právníka v rodině. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Dovoľujem si povedať, že bez režijného prispenia Billyho Wildera by nad týmto filmom dávno krúžili supy. Pretože aj keď je príbeh menej chytľavý (klasické 'oni nevedia, že my vieme, že oni vedia'), Wilderov podmanivý nadhľad mu dáva to správne pohladenie. Nechcem povedať šťavu, pretože film si ide svojim vlastným tempom a klasické spojenie Jacka a Waltera dáva o sebe tiež pozoruhodne vedieť. Nakoniec z toho všetkého zíde aj nejaká tá moralizácia, ale s veľmi prijateľným koncom. 75%. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Nesnáším nechuť pojišťoven přicházet o výnosy hrazením pojistných událostí, blonďaté zlatokopky, něhu hráčů amerického fotbalu, precedentní systém amerického práva i ulhané právníky. A přestože tento snímek toho o moc víc nenabízí, tak já jsem byl spokojen zejména proto, že jsem bystře nezaznamenal tu tolikrát zvěstovanou absenci humoru. A Waltera Matthaua si ihned beru jako právníka, který mi zajistí nějaký ten miliónek do kapsičky žalobou na České dráhy, Fiat Ferroviaria a Českou republiku za to, že zanedbali prevenci, když na Pendolino nevyvěsili upozornění, že bych se mohl zranit při chůzi po střeše vlaku za jízdy. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Další mé setkání s Billy Wilderem, které tentokrát neskončilo tak příjemně, jak jsem očekával. Přes kvalitní obsazení, v kterém dominuje Walter Matthau a v pozadí sedící ochromený Jack Lemmon, není Štístko tím skvělým a hrozně vtipným filmem, jak měl být. Rozdělení do strohých kapitol pravděpodobně pro lepší přehled a s důrazem na rozdílné "pointy" nepůsobí příliš dobře. Příběh sám o sobě je totiž natolik jednoduchý, že ani sebelepší dialogy, které ke klasické promyšlenosti mají docela daleko, ho dobře neroztáhnou na 125 minut... Z celého filmu tak na mě působil pocit "nějak to rychle natočíme a jdeme" a žádné vypulírování do detailu se nekoná. Škoda, ale třeba někoho jiného to přesto potěší. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Zo začiatku je to typická Wilderovská komédia, čo znamená, že som sa zopár krát nahlas zasmial. Po čase som si však uvedomil, že sa film dostal do určitej konverzačnej rutiny a do konca nepriniesol už žiadnu zapamätania hodnú hlášku. Ťažko povedať, čím je to spôsobené, pretože nastolenú situáciu vyplniť kvalitným obsahom by nemal byť problém. Navyše ak máte po ruke Matthaua a Lemmona, vďaka ktorým o filme aspoň vieme. Matthau však bohužiaľ mierne prehráva a cítiť, že by chcel viac trefnejšie hláškovať, lenže v scenári má napísané niečo iné. Wilder režíruje rutinne, myslí si, že jeho komédia musí mať za každých okolností minimálne dve hodiny a jeho produkt nakoniec pôsobí ako pásový výrobok. Určitý šmrnc to vďaka inokedy geniálnym tvorcom má a aspoň tie úvodné vtípky fanúšikov inteligentných komédií potešia. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (8)

  • Během filmování prodělal Walter Matthau infarkt a natáčení tak muselo být pozastaveno, než se herec zotavil. Během této doby ale ztratil na váze téměř 15 kilogramů, což je v několika scénách dobře poznat. Matthau nicméně ve většině filmu nosí těžký plášť, aby tuto změnu co nejlépe zakryl. (MrCreosote)
  • Nebylo to poprvé, kdy herec při natáčení Wilderova filmu trpěl zdravotními potížemi. Peter Sellers kvůli tomu odstoupil z natáčení snímku Líbej mě, hlupáčku (1964) a byl nahrazen Rayem Walstonem. (MrCreosote)

Reklama

Reklama