Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Muž je žárlivý, když miluje. Pošetilá láska k dívce lehkých mravů dožene chorobného žárlivce k plánu, že se v přestrojení za anglického lorda stane jejím jediným klientem... Příběh vášně, touhy a krveprolití ve městě, které nikdy nespí. Tak vypravěč s nadsázkou líčí děj bláznivé komedie Sladká Irma nazvané podle hlavní hrdinky. Tou je neodolatelná dívka se zvláštní oblibou v zelené barvě, která se živí tím nejstarším řemeslem ve vyhlášené pařížské čtvrti červených luceren. Jako jedna velká šťastná rodina tu žijí svorně nejrůznější postavičky pařížského podsvětí, nevěstky i jejich kuplíři. Dokud se zde neobjeví poněkud naivní a horlivý strážník Nestor Patou, který má za úkol dohlížet na dodržování mravnosti. Po drzé policejní razii ve vyhlášeném místu neřesti ale skončí definitivně mimo službu a s ostudou se vrací na místo činu. V místním bistru se znovu setká s Irmou, do níž se bláznivě zamiluje. Z pošetilé lásky se stane dokonce jejím kuplířem, jenže nesnese pomyšlení, že by se jí mohl dotýkat někdo jiný. Vymyslí proto mazaný plán, že se stane jejím jediným klientem v převleku za bohatého anglického lorda X. Jenže vést dvojí život může být pořádně nákladná záležitost a hlavně člověka připravit o zdravý rozum... Znamenitou romantickou veselohru založenou na vztahových karambolech a bláznivých situacích natočil klasik hollywoodského filmu Billy Wilder. Ten napsal scénář spolu se svým dlouholetým spolupracovníkem I.A.L. Diamondem podle stejnojmenného francouzského muzikálu s lechtivou tematikou z 50. let. V hlavních rolích zazářila osvědčená herecká dvojice z filmu Byt (1960) ve složení Jack Lemmon a Shirley MacLaineová. (Česká televize)

(více)

Recenze (72)

bloom 

všechny recenze uživatele

"Neměl jsem jenom jednu ženu." "A kolik jsi jich teda měl? Tři?" "No, tolik zase ne." Čekal bych od toho trochu víc, každopádně Shirley a "tygr" Jack Lemmon jsou neodolatelní. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Největším problémem tohoto filmu je jeho délka. Je to o to větší problém, že se jedná o přepis divadelní hry, čili akce je tu pomálu. Takže se to dost táhne a místy je to nuda. Omluvám se všem příznivcům Billyho Wildera, já jsem také jedním z nich, ale bohužel na tom musím trvat. Místy je to ale docela sranda. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

To je ten svět, ve kterém žijeme. Když někoho nenávidíte, můžete to dělat kdykoli. Ale když někoho milujete, musíte se skrývat. Tímto filmem jsem oslavil v neděli uběhlé dvou leté výročí zhlédnutí  jiné Wilderovy komedie  Nebožtící přejí lásce, kde jsem začal Lemmona poprvé výrazněji reflektovat, bylo to první filmové sledování na které jsem dostal chuť během prvního uzavření škol a docela rád na to vzpomínám, byť to bylo moc dlouhé. Stejně jako tohle.:o Ale tentokrát hlavně v některých ohledech trochu zastaralé a fraškovité.  V tomto případě už Widerovo podání lásky částečně vyčpelo a z dnešního pohledu je ten úvodní  ,,haha´´ pohled na práci prostitutek, flákajících pasáků, za které pracují a dohlížejícího všehoschopného hospodského už fakt nemorální. Skoro jako by Wilder tentokrát propagoval to, co minulé kritizoval (Být) Bohužel.. Naštěstí se tady hned po prvních deseti minutách začal producírovat ten výtečník  pan Lemmmon jako polícajtíček, hlídající dětské hřístě, co to jen tak nenechá!! Jeho šťára se povedla, ale byla asi tak rychlá jako jeho náhlá proměna z puritiána v pasáka...Ale nebojte se. Lemmonovi se fakt nedá věřit pasák, ale tohle je naštěstí pasák úplně netradiční. Žárlící, zoufalý, svědomitý...A hlavně upřímně milující svou Irmu. Musím souhlasit s tím, co už bylo zmíněno,, že v tématu  ,,co všechno je schopen člověk udělat pro lásku´´ (a já bych k tomu dodal vlastní klid), přece jen Irma po  předchozím  excelentním Byt s dvojící Lemmon+Mcklaine, Irma vážně trochu pokračovala..   Mezi panem Baxterem a slečnou Kubelíkovou (jejda, pardon Lemmonem a Mcklain) panovala pořád občas velká chemie i v mnohem méně sympatickém prostředí a postavách než minule. Lemmon opět předvádí svoje herecké mistroství (stačí se koukat čeho je schopný s obličejem) a  když se film věnuje Lemmonovu získávání penež, převlékaní za barona a jeho nové domácnosti s Irmou  je vlastně nakonec velmi příjemný, místy i vážný   a mohl by v takové náladě klidně pokračoval  až do rozumného konce. Ten je ale zkažen tou natahovanovaností a sklony (oproti tomu krásnému, lidskému, civilnímu Bytu!!) k frašce. Už předtím mi přišly některé vizuální gagy nic moc (až na skvělé muzikální číslo.) Ale to závěřečné vypointování s hospodským jako porodníkem, výskytem  barona rovnou u porodu (!!) a i několika nelogickými lapsy  pro mě bylo teprve nezdařilé, i když prostředek se mi několikrát líbil.  Ale tak někdo to rád dlouhé a nikdo není dokonalý.:o  Ale někdo si teda říká, že Byt je daleko lepší, pane Wildere. A to jsem se nechtěl pouštět do srovnání, ale když se Bytu film v prostředku trošku příblížil, už to nešlo jinak a já si spíš řekl, bych si ho měl zase pustit.:o (Sakra, kdy už budou Vánoce?:o)  Ale i sama o sobě je ta Irma na takovou lepší trojhvězdu, hlavně za prostředek a dva hlavní herce. Už je ten koment zase moc dlouhej? No,já říkal, že někdo to rád dlouhé.:o ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Tahle predelavka francouzskyho muzikalu ma pomerne dlouhou stopaz, prestoze se v ni vlastne vubec nezpiva. Jedinym hudebnim cislem je oslavny tanecek na kulecnikovym stole, ale to snad ani nestoji za zminku... Bez pisnicek a tanecku, porad tu mame dve a pul hodiny puvodni story postaveny na hlavu, ktera chvilemi pusobi zabavne a chvilemi naopak trapne. Lord X v podani Lemmona byl vcelku vydareny stramak, naopak jako policista a pasak byl spis trapny. Shirley MacLaine byla sladka, Lou Jacobi vyborny. Misty zabavne a misty nikoliv, celkovo vzato mirny nadprumer. ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Billy Wilder je můj nejoblíbenější režisér. Zas a znovu jsem si to musel potvrdit. Jack Lemmon a Shirley McLane mezi sebou mají úžasnou chemii a zopakovali si spolupráci po geniálním romcomu The Apartment taktéž od Wildera. Je to hodně rozverné a groteskní, tak jsem se toho bál, ale nebylo vůbec proč. Naprosto jsem si to zamiloval. Koukám na csfd, že ještě víc než pepo a Karel. Nejlepší byl samozřejmě barman, řval jsem smíchy kdykoliv promluvil. 10/10 PS má to naprosto přenádherný český filmový plakát, umění samo o sobě https://f.aukro.cz/images/sk1589914322992/galova-vodrazkova-eva-sladka-irma-1970-raritni-filmovy-plakat-a1-b8026c1b-816f-418a-80b2-a3faa00baecd ()

zette 

všechny recenze uživatele

Neni to komedie, ve ktere ma clovek salvy smichu. Ma vsak usmev na rtech od zacatku do konce. I pres svou delku dej filmu proudi s nebyvalou lehkosti. Zabery z trhu mi trochu pripomnely Amelii z Montmartu a scenky s pasaky zase Ctyri vrazdy staci, drahousku:-). I kdyz mam od Wildera nejradeji dramata, tak komedie mu sly taky paradne a jeho nejvetsi silou jsou scenare! Vyborna byla postava Barmana. Skoda, ze takoveto komedie se uz dnes netoci... ()

danecek24

všechny recenze uživatele

21. Zlatý Glóbus za rok 1963 - cena (1) - *Nejlepší herečka (komedie / muzikál) - Shirley MacLaine + nominace (2) - Nejlepší film (komedie / muzikál), Nejlepší herec (komedie / muzikál) - Jack Lemmon ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Naivně amorální a nepřirozeně barevné a rozjásané. A spíše uráží, jak scénář vykresluje barvotiskově život v Paříži. Ovšem vzhledem k tomu, že to je předělávka francouzského muzikálu, je jasné, že měšťácký život v ctnostném a nábožensky přijatelném manželství potřebuje ventilaci v podobě takových hloupostí, jak v Americe, tak ve Francii. ()

papaJA21 

všechny recenze uživatele

Jack Lemmon nikdy nebyl můj oblíbený herec a v roli pasáka... to je vážně příšerný casting. Vše ale vynahradí Shirley, která je úchvatná, jednou veselá, podruhé smutná, naivní i intrikující. A ať má na sobě cokoli , je vážně rajcovní... ()

Mol 

všechny recenze uživatele

WHO WANTS TO BE A STRAY DOG? YOU GOT TO BELONG TO SOMEONE, EVEN IF HE KICKS YOU ONCE IN A WHILE. Nevím co k tomu říct.. Shirley měla to kouzlo, ale strašně jsem soucítil s Jackem. On jí prostě miloval a věděl, že mu na ní šahají jiní. A když to konečně vypadalo na šťastnej konec, tak se objevil on. Mám z toho filmu zvláštní pocity. Natočený to bylo dobře, ale dost mě to emočně vyčerpalo, protože já žárlit umím. Hned bych si s Nestorem sedl na bar a dal něco k pití na zapomenutí. ()

Tyny 

všechny recenze uživatele

Film, který se chvílemi snaží být vážný, ale jinak je to opravdu vše postavené na tom, aby se divák bavil. Moc smysluplnosti tu nelze pohledávat, ale na zabití dvou hodin je to fajn a bonusem je roztomilý Lemmon. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Dívka před výkladem, co nosí spodničky, v barvě kapradí. A on, z obchůzky do schůzky. V přestrojení.  V kabátě maje/stá/tném. Pro lásku z plácku. "Skládá." Manévry. Už žádný šantán, bonboniéry rozkoše v podkroví. Už jen byt s citovým rozměrem, kde se dva rádi mají. ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

Vtipné, neobyčejné, vybarvené, krásné, zamotané. Tak tohle byla klasika. A pěkná, musím podotknout. Komedie z prostředí ulice, prostitutek a jejich pasáků, kdo by řekl, že se tak krásně pobaví. Ve chvíli kdy se vložil do děje Lord X nabyl celý film ještě větších obrátek a zamotávalo se to čím dál tím víc. Jen mě překvapilo jak byl ten film dlouhý, vůbec mi to totiž nepřišlo. "..a to je zase jiný příběh.." ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Jack Lemmon vs Shirley MacLaine podruhé a pro změnu v barvě. Po obrovském úspěchu Bytu sáhl Billy Wilder po osvědčené dvojici a znovu natočil romantickou komedii, tentokrát mnohem ambicióznější. Postavy se změnily, zápletka též, ale podstata zůstala stejná. Režisér se pořád ptá, co všechno je zamilovaný muž ochotný udělat pro lásku. A ptá se se svou typickou lehkostí a vtipem. Je bohužel pravda že Irma la Douce neodsýpá tak přirozeně jak bylo asi zamýšleno. Nelze se ubránit dojmu, že si Wilder ukousl příliš velké sousto. Přes dvě hodiny stopáže nejsou adekvátně využity a především v první polovině se najde až příliš hluchých míst. Zajímavý děj a chemie mezi postavami naštěstí zakrývá ty největší nedokonalosti a film ani omylem nenudí. V rámci mistrovy tvorby jde o slabší kousek, přesto je to pořád vysoce nadprůměrná úsměvná komedie. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Neviděla jsem zatím film, který by takovýmto způsobem vypovídal o "řemeslu nejstarším" :D Natož z šedesátých let :D :D Jelikož mám MacLaine opravdu hodně ráda - ten film jsem si sehnala právě kvůli ní a byla jsem příjemně překvapena Lemmonem :) :) Dvojice mi k sobě sedla, ovšem role pasáka pro Lemmona již ne. Je to vtipné, úsměvné - Lemmon je prostě oddán, Irma mi přišla jako silná lehkovážná žena, která to prostě opravdu má jako práci a ta pasáž, kdy o tom opravdu zatvrzele vypráví - jí to prostě věříte, že to bylo náročné se vypracovat jako ona a nemůže prostě přestat, protože jak jinak by se živila? A dalo ji to velkou práci se dostat tak vysoko jako je :D :D Krásné barvy, tak o 20minut bych to zkrátila a ten závěr? :) To je již jiný příběh :D ()

Související novinky

Zemřel herec James Caan

Zemřel herec James Caan

07.07.2022

Z amerického Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve středu večer opustil filmový svět americký herec James Caan, jehož si diváci mohou vybavit ze snímků jako Příliš… (více)

Reklama

Reklama