Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Muž je žárlivý, když miluje. Pošetilá láska k dívce lehkých mravů dožene chorobného žárlivce k plánu, že se v přestrojení za anglického lorda stane jejím jediným klientem... Příběh vášně, touhy a krveprolití ve městě, které nikdy nespí. Tak vypravěč s nadsázkou líčí děj bláznivé komedie Sladká Irma nazvané podle hlavní hrdinky. Tou je neodolatelná dívka se zvláštní oblibou v zelené barvě, která se živí tím nejstarším řemeslem ve vyhlášené pařížské čtvrti červených luceren. Jako jedna velká šťastná rodina tu žijí svorně nejrůznější postavičky pařížského podsvětí, nevěstky i jejich kuplíři. Dokud se zde neobjeví poněkud naivní a horlivý strážník Nestor Patou, který má za úkol dohlížet na dodržování mravnosti. Po drzé policejní razii ve vyhlášeném místu neřesti ale skončí definitivně mimo službu a s ostudou se vrací na místo činu. V místním bistru se znovu setká s Irmou, do níž se bláznivě zamiluje. Z pošetilé lásky se stane dokonce jejím kuplířem, jenže nesnese pomyšlení, že by se jí mohl dotýkat někdo jiný. Vymyslí proto mazaný plán, že se stane jejím jediným klientem v převleku za bohatého anglického lorda X. Jenže vést dvojí život může být pořádně nákladná záležitost a hlavně člověka připravit o zdravý rozum... Znamenitou romantickou veselohru založenou na vztahových karambolech a bláznivých situacích natočil klasik hollywoodského filmu Billy Wilder. Ten napsal scénář spolu se svým dlouholetým spolupracovníkem I.A.L. Diamondem podle stejnojmenného francouzského muzikálu s lechtivou tematikou z 50. let. V hlavních rolích zazářila osvědčená herecká dvojice z filmu Byt (1960) ve složení Jack Lemmon a Shirley MacLaineová. (Česká televize)

(více)

Recenze (72)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Dobre vymyslená zápletka a postavy, dobré spracovanie a výborné obsadenie, to všetko je typické pre komédie Billyho Wildera. Platí to aj pre tento film, aj keď sa mi zdá, že to tentokrát prehnal s dĺžkou a filmu by pomohlo skrátenie o nejakú trištvrtehodinu. Potom by si lepšie udržal moju pozornosť a možno by to bolo aj za štyri hviezdy. –––– Přišla pohroma. Objevil se poctivý policajt. –––– Její talent je od Pána Boha, patří celému lidstvu. ()

Pecival 

všechny recenze uživatele

Těžce přepálená délka snižuje už tak nepříliš vysokou kadenci vtipů a těch pár hlášek se ve 140 minutách rozpustí jako máslo na pánvi. Úplná hrůza to není, tu a tam jsem se zasmál a celkově to vzásadě je příjemné pokoukání, na nějaké lepší Wilderovi komedie to ale určitě nemá. Shirley je svým netradičním způsobem roztomilá (celý film jsem nemohl přijít na to jestli se mi líbí velmi nebo vůbec). Jack Lemmon se mi tu moc nepozdával, nevím jestli je to rolí nebo jeho prezentací. Stejně jako veletoč z poctivého policajta na pasáká působí nuceně, u hodně scén jsem měl pocit, že by z toho šlo vytěžit více. ()

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Podle Francise Vebera by komedie neměla trvat déle než 90 minut. Tahle komedie má sice přívlastek romantická, ale i ta běžně netrvá 2 hodiny a čtvrt. Děj filmu není nezajímavý, ale divák se musí obranit trpělivostí, protože tempo je v některých místech příliš pomalé. Snímek by rozhodně bylo možné sestříhat minimálně o půlhodinu. Naštěstí tu ale máme skvěle hrající herce - Shirley MacLaine je jako prostitutka skvělá a Jack Lemmon ji celkem zdatně sekunduje. Nejsem si však úplně jistý, jestli někdy nějaký pasák vypadal jako on. Vhodně vybraný je i herec ztvárňující barmana. 80% ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Dobrá komédia, ktorá neurazí... Mám rád tento film aj preto, že tu hrajú moji obľúbený , J.Lemmon a S. McLaineová... 80%. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Billy Wilder uměl filmy geniální, nadprůměrné a občas když měl špatný den pouze průměrné. Tenhle patří do kategorie nadprůměrných. Není to taková nálož jako třeba předchozí Raz dva tři, je to šíleně dlouhé, ale i tak jsem se skvěle bavil. Atmosféra Pařížské vykřičené čtvrti na jedničku, skvělé vedlejší postavy v čele s všeumělem Kníračem a pestrý kolorit šlapek, pasáků a poldů. A pod tím vším klasická převleková komedie - Jack Lemmon jako polda pozatýká skupinu šlapek a do jedné v podání Shirley McLaine se zamiluje. Je vyhozen od policie, stává se pasákem a aby ji ochránil před životem na ulici, hraji si na bohatého Lorda X. A aby si na něj mohl hrát, potřebuje peníze a tak dře v noci. Než dojde k happyendu krásně se to zamotá až do naprosto absudrních situací, moc mě bavily i vymyšlené historky Lorda X, které jsou do jedné z různých starých filmů - když popisuje, jak stavěl u Kwai most, který na něj spadl, měl jsem dost :) Moc pěkná komedie. ()

Greg25 

všechny recenze uživatele

Rozvláčná, těžkopádná komedie, která má neskutečné množství scén, které jsou k ničemu. Situační humor je vzhledem ke stopáži strašně nudný už po první třetině a jiný tu prakticky není. Pro mě nejnudnější komedie Billyho Wildera vůbec. I mistr tesař se někdy utne. 50% ()

hemul 

všechny recenze uživatele

S touto tematikou ma oveľa viac ako Accattone oslovil film Sladká Irma, ktorý ide oveľa viac do hĺbky problematiky pasáctva a nepotrebuje ideologické barličky ani Bacha. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Humor Billyho Wildera je výborný, ale tento snímek přece jen zaostává za Někdo to rád horké či Nebožtíky. Shirley byla sice dobře nadabována Helgou Čočkovou, ale její výkon se nedá srovnávat s Monroe. A Lemmon sice hrál svůj obvyklý standard, ale ty převleky ve sklepě baru... No, nemělo to takovou šťávu, aby vyvolávaly jednotlivé gagy salvy smíchu. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Situační komedie s prvky grotesky, s naprostým minimalismem prostředí odehrávajícího se všeho dění, navíc mající stopáž hodně přes dvě hodiny, aniž by se to jedinkrát zadrhlo a ztrácelo svůj živý humor? Ale ano. Jedná se o další komediální kousek Jacka Lemmona nenechávající na pochybách. Jednoduchý námět scenáristicky zpracovaný do obrovských rozměrů se jen tak nevidí. Něco takového, obzvlášť, v dnešní době si nelze ani představit. Na tak dlouhou stopáž tempo neskomírá a naopak si stále drží svůj rytmus už od prvních minut. Na svou dobu vzniku hodně odvážný hollywoodský snímek, takže dle filmových historiků není náhoda, že se příběh odehrává zrovna v Paříži. Ani tak se nezabránilo, že jistou dobu byl snímek zakázán v televizním vysílání. Není od věci také připomenout, že v původní podobě se jednalo dokonce o muzikál. Scénář je skutečně mistrovsky zpracovaný, což vlivem onoho muzikálu snad ani není divu. Asi největší zajímavostí je fakt, že roli Irmi měla původně hrát Marilyn Monroe, ale vlivem její předčasné smrti musela být přeobsazena. Shirley Maclaine však postavě dala takové osobité kouzlo, že si místo ní snad Marilyn nelze ani představit. Ale kdo ví. Výprava je tedy vedená v minimalismu, ale tvůrci si na tom dali záležet. Ulice s restaurací a hotelem naproti. kde se vše odehrává, výjimka však byla v rámci příběhu také použita, je po vizuální stránce prostě nádhera. Romantická komedie plná zmatků, ztřeštěností a vtipných dialogů. Zapomeňte na prostitutku a milionáře ve snímku ´Pretty Woman´ (1990), který vznikl daleko později. Tady máme milostnou etudu mezi prostitutkou a pouličním policajtem a stojí to za to. Shirley MacLaine a především Jack Lennon se o to postarají. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Můj chlapče, Vaše názory jsou nejen zmatené, ale i ekonomicky nezdravé..." Tady je poznat klasika a parádní herci. "Tohle je víc než práce. Tohle je profese!" Skvělá komedie, které se rozhodně může pyšnit přídomkem romantická. "Těžce vydřené lehké živobytí..." ()

HawkeyP 

všechny recenze uživatele

90 %. Sice to není tak dobré jako "Byt" nebo "Nebožtíci přejí lásce", ale stále se jedná o výrazný nadprůměr, zvlášťe ve srovnání se současnými romantickými komediemi. O skvělých hereckých výkonech Jacka Lemmona a Shirley MacLaineové není třeba se zmiňovat. ()

Davidos305 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale furt mně to připadá jako italský film, což je dost zvláštní, když se film odehrává v Paříži a točili ho američani, ale to je asi tou Irmou La Douce. Dále oceňuji velmi sympatické postavy a celkem originální nápad, ale mimo to, tempo pokulhává a je to jeden ze slabších filmu Billyho Wildera. Ale pořád dost v pohodě film. ()

winstonik 

všechny recenze uživatele

Táto komédia neprináša nič nového a navyše po celý čas akosi "škrípe": vyzerá to ako Wilderovi vnútený kšeft, čisto remeselná robota bez citu. Wilder si zopakoval niektoré svoje scény (nemožno nevidieť príliš častú podobnosť s kultovým Some like it hot), ale naozaj nič moc. ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Ve filmografii Billyho Wildera může tento snímek působit tak trochu jako chudý příbuzný. Ale nenechte se zmást, může se pyšnit povedeným scénářem, který neustále graduje, ačkoliv se zdá, že už to více ani nejde. I drobné detaily zde mají svůj smysl a zapadají do skvělého celku. Až se divím, kde Billy Wilder ty nápady pořád bral. ()

xxlch 

všechny recenze uživatele

Tak ani nevím jak hodnotit?Skoukáno v sedmdesátých letech-byla to bomba.Skoukáno dnes-už to není bomba.Pokud mám však tendlenc filmík doporučit,pak určitě ano pro všechny,kteří se chtěj zasmát.J.Lemmon prostě umí a Shirley je zeleňoučce rozkošná.Taková klasika ze sedmdesátých let,která určitě není ztrátou času. ()

MirkaP 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se těšila a nakonec lehké zklamání. Bylo to moc hezké (třeba ten Irmin byteček se mi moc líbil), zábavné, ale roztahané a stereotypní. Čekala jsem od toho víc. ()

Pete 

všechny recenze uživatele

I když Irma úplně nepostrádá jejich typické kouzlo a roztomilost, Wilder i Lemmon natočili spoustu mnohem lepších filmů. Tento se odehrává skoro celý ve studiu, kde kulisáci postavili Pařížskou uličku lásky, a kousek tržnice Les Halles, ale klidně by stačila divadelní prkna. Střídmost výpravy by tak nevadila, jenže pěkných, svižných, vtipných dialogů je tu nezvykle pomálu, a tak se vkrádá nuda - 2 a půl hodiny tvoří na komedii opravdu vražedně nesoudnou délku. Zápletka je pitomá, ale ne dost na to, aby se diváci za břicho popadali. Prudérnost udává doba vzniku, je však přinejmenším podivné, když snímek z prostředí prostitutek a pasáku neobsahuje ani jednu scénu s byť jen náznakem sexu a erotiky, pokud nepočítám sekundový záběr zezadu na holá ramena MacLaineové. Jack i Shirley v pohodě, ale daleko radši jsem je spolu viděl v úplně jiném Bytě. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Sladká Irma je další z rádoby romantických, ale hlavně zábavných komedií, kde sledujeme Jacka Lemmona. Však taky s Billym Wilderem spolupracoval několikrát. První polovina filmu se mi líbí. Neúplatný, ale hlavně šíleně naivní policista a přerod do nové role. Pak už ale film trochu ztrácí tempo. Přestože převleky J. L. jsou úžasné a on sám táhne celou zábavu. Ale dvě hodiny a ještě téměř půlhodina k tomu na mě už byly moc. A pokud navíc mohu srovnat s Nebožtíci přejí lásce nebo Někdo to rád horké, tak na stejnou úroveň tyhle filmy s Irmou řadit nemůžu. ()

Související novinky

Zemřel herec James Caan

Zemřel herec James Caan

07.07.2022

Z amerického Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve středu večer opustil filmový svět americký herec James Caan, jehož si diváci mohou vybavit ze snímků jako Příliš… (více)

Reklama

Reklama