Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Drama muže, který propadl jediné vášni. Americký film oceněný čtyřmi Oscary (1945). Klasik amerického filmu režisér Billy Wilder natočil řadu nezapomenutelných děl, jakými jsou klasické komedie Ninočka, Někdo to rád horké, Nebožtíci přejí lásce či Byt, kriminální drama Pojistka smrti, drama z prostředí hollywoodské továrny na sny Sunset Boulevard nebo strhující drama z druhé světové války Stalag 17. Mezi jeho nejlepší filmy patří také příběh o zničující síle závislosti, nazvaný Ztracený víkend. Hlavní hrdina, neúspěšný spisovatel a dlouholetý alkoholik Don Birnam, prožívá delší dobu hluboké rozčarování ze života. Cítí, že okolí ho má v lásce. Stejně dobře ví, že nedokáže ovládnout své slabosti a zlozvyky, vše utápí v láhvi alkoholu. Láska, přátelství a další hodnoty jsou pro něj zbytečnou přítěží. Právě pro skleničku oblíbeného pití se Don obratně vyhne společné cestě, kterou naplánovali jeho bratr Wick a přítelkyně Helena. Místo toho na něj čeká třídenní sebezničující flám…
Již v době vzniku měl film problémy s uvedením do kin, především pro svou neobyčejně realistickou působivost, ostatně také dodnes při sledování herecké kreace Raye Millanda v úloze Dona Birnama doslova zamrazí v zádech. Snímek, který je řazen mezi nejlepší tituly světové historie filmu, byl v roce 1945 nominován na Oscara v sedmi kategoriích, nakonec získal čtyři sošky jako nejlepší film, za režii, nejlepšího herce v hlavní roli (Ray Milland) a scénář (Charles Brackett a Billy Wilder). (Česká televize)

(více)

Recenze (162)

Han22 

všechny recenze uživatele

Tahle Oskarovka je dost osobní, protože alkohol se mě stejně jako spousty Čechů týká. Hrdina (fantastický Milland) je neúspěšný spisovatel, který se šest let pere se závislostí na chlastu. Má bratra, který mu pomáhá a milující dívku (skvělá Wymanová), jsou kolem něj moudrý barman a znalý ošetřovatel na záchytce, ale přesto se propadá do čímdál větších sraček. Schovávání flašek před nejbližšími, shánění peněz vrcholící krádežemi, probouzení se s myšlenkou na chlast, žebrání v baru. Zpočátku je to tak trošku odlehčené, ale ke konci kdy přichází hrůzostrašný pád na schodech, hororová záchytka a delirium to začne mít pořádné grády. Happyend mě proto docela překvapil. V průběhu jsem si říkal, nakolik se mě film týká a jak je to téma nadčasové. Od nevinných výletů s hospodou jako cílem a prvních pařeb, přes chození 3-4x týdně do hospody až po oslavy všeho možného i nemožného se sklenicí piva doma a pocitu, že jakákoliv zábava musí být spojená s pivem. Pití proto aby se člověk líp bavil s přáteli se mění v zapíjení vlastního posraného života. Ano většina z nás na té alkoholové linii někdy byla nebo ještě je. Naštěstí s věkem ubývají kamarádi do hospody, kocoviny jsou stále horší a peníze na to být v lihu také člověk nemá každý den, takže jednou za týden dva se opít není tak hrozný. Nicméně jako varování před tím, jak to může skončit funguje film dokonale. Drama roku 1945 a Oskar naprosto zasloužený. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Filmů s tématem alkoholismu jsem viděl již několik, ale převážně šlo o českou či československou produkci (Ikarův pád, Úsměvy smutných mužů, Dobří holubi se vracejí). Ztracený víkend je, pokud si dobře vzpomínám, první podobný film z americké produkce. Ač je v mnoha ohledech jiný, také mě dokázal zaujmout a přesvědčit. Hlavní hrdina v podobě neúspěšného spisovatele se začne utápět v alkoholu. Pomocí od svého bratra a od své dívky spíš pohrdá, nebo ji přímo odmítá. Jeho postupný úpadek zvýrazněný během jednoho víkendu zahrál Ray Milland výtečně a především uvěřitelně. Možný spoiler… Trochu škoda toho konce, kdy ta uvěřitelnost dostala na frak. Jednoduše nevěřím, že se to může zlomit jako mávnutím kouzelného proutku, zvlášť po třech letech neúspěšných pokusů. Vidím v tom spíš ústupek publiku, aby film nebyl diváky odmítnut, což se navzdory happy endu stejně stalo. Nevím, každopádně v životě to tak lehké není a nejlepší je s tím vůbec nezačínat. ()

RockChick 

všechny recenze uživatele

Někdy prostě musíte ztratit víkend, abyste našli sami sebe... SPOILER Americký happyend filmu možná ubírá na kráse, ale nezapomínejme, že to je jenom konec, který dostal divák. Kdo říká, že hrdina do toho pak zase nespadl a svůj tragický osud nakonec nenaplnil? Copak nejsou i tyhle "momenty osvícení" součástí dlouhodobé závislosti? Copak sám autor knižní předlohy není toho zářným příkladem? btw nevím, jestli jsem se tak vcítila do děje, nebo mám jenom problém s pozorností (anebo obojí), ale stejně jako hrdina jsem nechápala, kde je ta druhá flaška, protože ji přece dával do krbu. :D ()

B4TM4N 

všechny recenze uživatele

Může skutečný spisovatel zastavit svůj psací stroj? Vynikající psychologická studie poločasu rozpadu notorického pijana. Láska je odsunuta pryč, alkohol si razí cestu vpřed a noční havěť se již blíží...Jen jeden člověk je schopen zapálit svíčku na konci temného tunelu. ()

NeosinneR 

všechny recenze uživatele

[Letní filmová škola 2011, Uherské Hradiště] Na premietanie sme si zobrali rum s Colou. Po skončení z neho neubudla ani kvapka. Účel teda splnil. ()

dopita 

všechny recenze uživatele

I přes to, že film je už dost starý, jedná se o překvapivě sugestivní zážitek. Portrét alkoholika vůbec nevyznívá směšně, jak to občas se staršími filmy bývá. Ray Milland předevedl výborný výkon, ani na chvíli jsem nepochyboval, že je to notorik jak kráva, a po právu za svoji práci pobral Oscara. Billy Wilder mě opět (pokolikáté už...?) přesvědčil, jak famózní režisér to byl. Ještě bych vyzdvihl hudbu Miklose Rozsy, jejíž tajemné kolísavé tóny bezchybně evokují vykolejený pohled na svět hlavního hrdiny. ()

Kamiiik 

všechny recenze uživatele

Jak řekl Vlasta Burian "Nechť jiným výstrahou to končí!" v Baladě o deliriu tremens, tak si říkám, štěstí, že neumim tak dobře pít :D. Očekávala jsem tedy jiný konec, aby to tu výstrahu ještě umocnilo, ale nevadí, Billy Wilder mě opět nezklamal. ()

Radim 

všechny recenze uživatele

Skvělé drama, které ve své době mělo stejně výbušný potenciál jako dnes Trainspoting. Ani se nechce věřit, že je starý více než 60 let. Skvěle zahrané, vynikající byla i režie a kamera. No a jedna hvězdička dolů za ten závěr, ten je jako facka. ()

Cassandra 

všechny recenze uživatele

Tento film podle mě příliš zastaral po herecké (Milland mi přišel místy dost nepřesvědčivý a přehrávající) i režijní stránce (dlouhé záběry a takzvaně nervydrásající hudba na mně vůbec nezapůsobily). Jediné, co zbylo, je poměrně slušný scénář a dialogy. Film sice není ztrátou času, ale dát jej na úroveň Ikarova pádu a Tažných ptáků nemůžu, srovnávala bych nesrovnatelné. ()

Itar 

všechny recenze uživatele

Ray Milland famózní, ale jinak je film dost nevyrovnaný a i přes relativně krátkou stopáž nastanou i hluchá místa. Několik výtečných scén se najde, ale čekal jsem toho podstatně víc. A za ten konec zlámat prsty. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"It's like stepping off a roof and expecting to fall just one floor."   Klasická dráma o zhubných následkoch alkoholu, ktorá je nesmierne pôsobivá aj v súčasnosti, po viac ako 75 rokoch. Na svoju dobu ide o veľmi odvážny počin, veď dovtedy boli opilci vykresľovaní väčšinou ako také rozkošné, dobrácke postavičky, ktoré slúžili hlavne na pobavenie divákov. Až tento film ukazuje bez prikrášlenia pravú tvár alkoholikov a celkom chápem alkoholový priemysel, že musel byť z toho k smrti vydesený (jeho predstavitelia boli ochotní dať až 55 mil. $, aby film neuzrel svetlo sveta). "The Lost Weekend" je znepokojivý, bolestivý film, ktorý výborne funguje ako odstrašujúci príklad a ktorý je jedným z najlepších filmov o alkoholizme vôbec. Billy Wilder ním jasne ukázal, že nie je len skvelým tvorcom komédií (a iných ľahších žánrov), ale rovnako dobre vedel nakrútiť aj vážnu drámu. Film má skvelú kameru (John F. Seitz), perfektne zapadajúcu kvílivú hudbu (Miklós Rózsa) a je silne založený na prepracovaných dialógoch ("You're an alky. You'll come back. They all do. Him, for instance. Shows up every month. Just like the gas bill."). Mne málo známy Ray Milland (kombinácia Jamesa Stewarda a Edwarda Nortona) je v role alkoholika skvelý (zaslúžený Oscar). A nevadila mi ani nebotyčná naivita jeho priateľky (Jane Wyman), veď aj také postavy ponúka život ("I'd rather have you drunk than dead."). Ešte k tomu toľko kritizovanému koncu. Je síce pravda, že na režiséra tlačili producenti a musel nakrútiť iný koniec ako zamýšľal. Lenže, jedná sa naozaj o happy end? To akože preto, že hrdina v danej chvíli odmietol pohárik? Veď netušíme, ako bude príbeh ďalej pokračovať. Lepšie povedané, my to vlastne v podstate vieme, keďže autor predlohy, sám silný alkoholik, spáchal samovraždu. Naozaj sa jedná o rozprávočku? "The only way to start is to stop!" ()

KatRi 

všechny recenze uživatele

Sonda do duše alkoholikovy, který se zmítá ve své závislosti, zatímco jeho přítelkyně a bratr se zmítají ve svých citech k němu. Tato linie mi přijde zajímavější než samotné téma alkohol, prohibice a její následky - přítelkyně a bratr nad ním na jednu stranu takzvaně lámou hůl, ale zároveň vědí, že ho nemohou opustit a nechat napospas. A právě tahle mozaika vztahů je rozehrána velmi realisticky - vždyť z pohledu ostatních je "pan spisovatel" naprostá nicka, která je pro ně zdrojem obživy či zábavy, ale jinak jim je naprosto ukradený. Jako v reálném životě...Ray Milland svou honbu za promile v krvi zahrál na výbornou. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Nabízí se srovnaní s poněkud starším českým Dnes naposled, oba jsou výborné, ten český je o trochu lepší. Alkohol je metla lidstva, ale zametat se musí. ()

dehlie 

všechny recenze uživatele

Takže: Don Birnam je totálna troska, jeho okolie mu všetko nezmyselne toleruje, jeho potencionálna kariéra neexistuje. Ray Milland hrá výborne. Celkovo dobrá motivácia pre abstinenciu. ()

Jaroslaf 

všechny recenze uživatele

nedokoukal sem. strašně mi nesedlo "herectví" raye millanda. Přišlo mi že přehrával a byl mi nesympatický. Snaha ale byla a narozdíl od jiných stařičkých filmů mne to hned od prvního záběru aspoň na tu chvíli zaujalo. ()

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Až na to, že 33 letého spisovatele hraje 40 letý Milland, jde myslím o pěkné a silné zpracování démonu alkoholu. Jen na film, nekoukejte, tak jako já - při kocovině. 8,5/10 ()

Ronaldo79 

všechny recenze uživatele

Fantastická klasika legendárního filmaře Billyho Wildera. Willder-ovo pojetí alkoholismu symbolizující východisko pro životní zklamání z nedosažení vytoužené cíle v nadčasovém scénáři podpořeném pevnou režií a ohromující pompézní hudbou. Ray Milland přesvědčivý a sledovat, jak se dalším nešťastným krokem propadá hlouběji do bezedné propasti láhve, z které nebude cesty ven je myšlenkově zdrcující. ()

ddf76 

všechny recenze uživatele

Ray Millandova zivotni role v tomto dramatu o alkoholikovi. Skoda konce, kdy Wilder musel ubrat kvuli dobe, kdy film vznikl. Sice by to meli byt 4 hvezdicky, ale jednu pridam za odvahu. ()

RedHot 

všechny recenze uživatele

V rámci sebereflexe jsem si pustil tisíciletou klasiku a musím uznat, že po většinu času jsem měl z filmu opravdu dobrý pocit. Necpal bych ho asi ke hvězdám jako ostatní, ale nemůžu mu odolnost času odepřít. ()

Související novinky

Noir Film Festival 2014 startuje již 21. 8.!

Noir Film Festival 2014 startuje již 21. 8.!

16.08.2014

4 dny, 4 místa, 40 projekcí... Unikátní přehlídka noirových filmů, kterou letos hostí královský hrad Křivoklát, se nezadržitelně blíží! Druhý ročník festivalu, který se zaměřuje na inspirativní… (více)

Reklama

Reklama