Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Drama muže, který propadl jediné vášni. Americký film oceněný čtyřmi Oscary (1945). Klasik amerického filmu režisér Billy Wilder natočil řadu nezapomenutelných děl, jakými jsou klasické komedie Ninočka, Někdo to rád horké, Nebožtíci přejí lásce či Byt, kriminální drama Pojistka smrti, drama z prostředí hollywoodské továrny na sny Sunset Boulevard nebo strhující drama z druhé světové války Stalag 17. Mezi jeho nejlepší filmy patří také příběh o zničující síle závislosti, nazvaný Ztracený víkend. Hlavní hrdina, neúspěšný spisovatel a dlouholetý alkoholik Don Birnam, prožívá delší dobu hluboké rozčarování ze života. Cítí, že okolí ho má v lásce. Stejně dobře ví, že nedokáže ovládnout své slabosti a zlozvyky, vše utápí v láhvi alkoholu. Láska, přátelství a další hodnoty jsou pro něj zbytečnou přítěží. Právě pro skleničku oblíbeného pití se Don obratně vyhne společné cestě, kterou naplánovali jeho bratr Wick a přítelkyně Helena. Místo toho na něj čeká třídenní sebezničující flám…
Již v době vzniku měl film problémy s uvedením do kin, především pro svou neobyčejně realistickou působivost, ostatně také dodnes při sledování herecké kreace Raye Millanda v úloze Dona Birnama doslova zamrazí v zádech. Snímek, který je řazen mezi nejlepší tituly světové historie filmu, byl v roce 1945 nominován na Oscara v sedmi kategoriích, nakonec získal čtyři sošky jako nejlepší film, za režii, nejlepšího herce v hlavní roli (Ray Milland) a scénář (Charles Brackett a Billy Wilder). (Česká televize)

(více)

Recenze (162)

PeterJon 

všechny recenze uživatele

Nadčasový film, v tej dobe spracovať outsiderskú tému bolo odvážne. Celé to stojí na ústrednom protagonistovi, ktorý film drží, film je ale zdĺhavý a ťažší na pozeranie, chápem že ho vtedajšie publikum neprijalo. Orchestrálna hudba typu Tom & Jerry sa občas nedá počúvať. Inokedy hrajú zaujímavé UFO-melódie v štýle Ed Wood. Celkovo však slabé 2,5*. ()

worm14 

všechny recenze uživatele

Po všech stránkách vynikající film, který si oscara za nejlepší film roku 1945 určitě zaslouží. Ray v hlavní roli je vynikající. Scény kde hledá flašku nebo kdy se třese na prvního panáka zahrál opravdu skvěle. Stejně tak pokaždé, když scháněl peníze. Další vynikající scény jsou třeba pochod městem a hledání zastavárny, scéna z divadla nebo ze záchytky. Atmosféru dokonale tvoří ponurý New York 40.let. I když dneska už z budov co byly vidět ve filmu existuje jenom malá část a třeba Chryslerův mrakodrap je dneska doslova utopen v moderní zástavbě. Další věc co vytváří ponuro je hudba. Myslím, že skvěle podkresluje atmosféru. Při tomhle filmu se zamyslí každý, kdo pije trochu přes míru. Dostat se totiž do takového stádia jako Ray ve filmu, to by už nebylo nic příjemného. Film každopádně působí lehce preventivně proti alkoholismu, aspon teda nějakou dobu po skouknutí. A čert vem ten naivní konec, mě se film líbil i tak... ()

megajalec 

všechny recenze uživatele

Tak toto ma príliš nezaujalo. Podobný film ako Leaving Las Vegas, avšak s trochu skorším dátumom. To je asi jedno z mála plus. Milland to zahral dobre, alkáča som mu uveril, ale popravde, nudil som sa miestami. Celé sa to točilo ako keby dokola. ()

lulu37 

všechny recenze uživatele

Kto by sa nestretol s úpadkom a alkoholizmom vo svojom okolí že? Len silné povahy alebo veľká láska dokážu s takýmto človekom pohnúť. 100 minutiek držania palcov Vás podľa mňa aj tak privedie k lacnému koncu a záveru, že to síce nebol stratený čas ale nadpriemer tiež nie. ()

yatan 

všechny recenze uživatele

Jeden z najosobnejsich Wilderov. Krasna sonda, hodena do zhniteho priemyslu v dobe velmi citlivej na ake-kolvek poukazovanie problemov spolocnosti. V dobe ked muzi prisli z jednej vojny a vosli do dalsej, v dobe ked sa tocili movies, ktore ludom mali pomoct zabudnut, Billy Wilder vybral temu tak silnu, ze sa necudujem tej vsetkej kotroverzie. Akademia, ale dokazala svoje kvality a The Lost Weekend je zasluzene najlepsi film roka 1945, a jeden z najlepsich Wilderovych pocinov vobec. Pre mna velmi osobny a fantasticky zahrany, napisany a zrezirovany mustsee! Rozsa, uz nie tak dobry ako v Double Indemnity, ale stale velmi napomocny. ()

pollstro 

všechny recenze uživatele

Přední film v oblasti závislosti a alkoholismu, který se zasloužil o formování pozdějších zástupců tohoto druhu. Ztracený víkend je považován za jeden z prvních definitivních filmů, který se vážně zabýval touto problematikou. Do té doby byl alkoholismus pouze na okraji veškerého filmového dění, nebo byl terčem vtipů. Psychologická studie závislosti, která se zasloužila ve své době o zcela neobvykle nečekaný film. Intenzivní, morbidní, upřímný, realistický a nátlakový rozbor nejběžnějšího hříchu naší společnosti. Jednoznačně jedna z nejpovedenějších studií postav své doby. Špatná povaha pití je zde skvěle zachycena a po celou dobu je přesvědčivá, dokud se v samotném závěru z naprosto nepochopitelných důvodu přemění v umělý, těžko uvěřitelný konec, který okamžitě sráží veškeré dosavadní dění. Surovější a tragičtější závěr by jenom zněkolikanásobil vážnost problému a ještě víc zatlačil na divákovo emoce. ()

matow 

všechny recenze uživatele

Strhujúca dráma o zápase mladého muža so závislosťou na alkohole,škoda trochu slabšieho,naivného záveru ale filmov na túto tému je veľa avšak Lost Weekend rozhodne má svoje kvality a vtiahne diváka do deja. ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Ray Milland bol skoro celý snímok viac ako len dobrý... a kde nebol viac ako len dobrý, tam bol skvelý. Atmosféra doby, kamera, kostýmy... úžasné a pozoruhodné, žiaľ dej ma nudil. ()

tatka 

všechny recenze uživatele

Čakala som viac, ale čo môžem chcieť od holyvúdského filmu, len hepý end. O pekle alkoholizmu som sa nedozvedela nič, zrejme ani scenáristi nemali o tom ani potuchy. Ale ako reklamný film pre likérku Drak by to po zostrihaní bolo celkom použiteľné: Chľastaj, chľastaj, je to paráda. Trochu tackania, trojdňové strnisko, dáka haluz, ale keď budeš chcieť, cvak....a si nealkoholik. ()

stani 

všechny recenze uživatele

Vynikající film. Nejde tak o poselství či téma samotného filmu, které se někomu může zdát naivní či vyumělkované, tady jde o film jako celek. Mistrovské dílo. Ale i v tomto případě (bohužel) platí, že nic není dokonalé. A tento film je přímo učebnicový příklad zmíněného rčení – nepochopitelně odfláknutý závěr, i pár drobností(netopýr).. Nicméně pro mě se řadí mezi nejlepší filmy. ()

PSyk 

všechny recenze uživatele

Povedený film s příšerným happyendem, odhaduji to na producenstký zásah půl hodiny po dvanácté. Milland odehrál notorika minimalisticky a velmi uvěřitelně. Výborná dvojlomná zápletka s "leopardem". ()

gizi 

všechny recenze uživatele

Celkem pěkná ukázka, jak velká může být závislost na alkoholu. Hlavní hrdina to slušně podal. Není to zas až tak výjimečný film, ale při 70% se tentokrát přikloním ke 4*. 23.5.2013. ()

Pompeius 

všechny recenze uživatele

Strašidelný film. A skvělý, protože pravdivý, byť happy end bohužel takovýmto typům nebývá dopřán. Alkohol je jed a dovádí člověka k absurdnímu chování, které je ve filmu věrně zobrazeno. Ty detaily, herecké i vypravěčské - ohledně prahnutí a předstírání, když přísun není, veselí a přitom lhostejnosti ke všemu, jakmile přísun je, to překračování hranic ubohosti, noření se hlouběji, než je dno - ty jsou děsivě věrné. ()

bambiz 

všechny recenze uživatele

Stale pusobivy pohled do zivota zavisleho, ac dnes by vse bylo mnohem syrovejsi, na tehdejsi dobu poradna depka. Skoda, ze netopyrem to neskoncilo, film by zanechal vetsi dojem. ()

raininface 

všechny recenze uživatele

Alkohol je moje milá, to je moje potěšení, kdekdo mi ho odepírá, podlehneme pokušení...ale papírový netopýry a roztomilý myšky jsem zatím viděl jen za střízliva. ()

Ruda.neck 

všechny recenze uživatele

Pěkný prodloužený alkoholický víkend aneb poměrně realistický popis chování alkoholika, když to na něj přijde a může se utrhnout. Donovi už je všechno jedno, chce se prostě vožrat a vožralý zůstat. Kašle při tom na všechny kolem sebe, i na ty, kteří to s ním myslí ještě dobře. Od reality je hodně vzdálený až happyend, který s ohledem na předchozí "downward spiral" působí hodně naivně. Ale těžko si asi mohl uprchlík před nacismem Wilder v roce, kdy končila 2. světová válka a Američané definitivně získali svou sebedůvěru, dovolit jiný než pozitivní závěr. Jinak jasných pět hvězdiček. ()

Související novinky

Noir Film Festival 2014 startuje již 21. 8.!

Noir Film Festival 2014 startuje již 21. 8.!

16.08.2014

4 dny, 4 místa, 40 projekcí... Unikátní přehlídka noirových filmů, kterou letos hostí královský hrad Křivoklát, se nezadržitelně blíží! Druhý ročník festivalu, který se zaměřuje na inspirativní… (více)

Reklama

Reklama