Reklama

Reklama

Odpolední láska

  • USA Love in the Afternoon (více)
Trailer

Obsahy(1)

Gary Cooper se v této dnes již klasické romantické komedii typově vrací ke své roli lehkomyslného svůdníka z filmu Bluebeard's Eighth Wife (1938), i když tentokrát jako stárnoucí playboy Frank Flannagan. Na scénáři k oběma snímkům se podílel slavný Billy Wilder, který Odpolední lásku i režíroval. Audrey Hepburn zde ztvárnila Ariane, dceru pařížského soukromého detektiva Clauda Chavasseho (Maurice Chevalier). Ten sleduje Flannaganovy milostné pletky a výsledek sděluje podváděnému manželovi (John McGiver), jenž se rozhodne záletníka zabít. To ale zaslechne Ariane, která okamžitě spěchá Franka zachránit. Dokáže jej udržet v bezpečné vzdálenosti od McGivera tím, že se sebe dělá světačku; to Frank sice rychle prokoukne, ale Ariane jej stejně velmi fascinuje a poté, co dívka zmizí, rozhodne se ji hledat... Když se pak jednou setká s Chavassem, vypráví mu o krásné neznámé a netuší, že jde o detektivovu dceru - a ten mu rovněž v nevědomosti nabídne, že mu ji najde. Když pak ale zjistí, že by tak podporoval vztah své dcery s o mnoho let starším casanovou, začne ji od něj zrazovat. Ariane však na jeho naléhání nedá, což otvírá cestu k velkému romantickému finále. Film osvěžuje jemný humor jako je například výborný opakující se gag s kvartetem cikánských houslistů, kteří záletníka Coopera sledují úplně všude, včetně koupele v páře. Tato plynulá, inteligentní a mistrně natočená romantická komedie získala kromě řady nominací také několik cen; jako adaptaci románu Ariane Clauda Aneta ji napsali společně Wilder a I.A.L. Diamond. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (122)

Matty 

všechny recenze uživatele

„Přišla jsem dřív, abych vám řekla, že později nepřijdu“. Wilderova odpověď na Wylerovy Prázdniny v Římě. Více konverzační, více sentimentální, ale se stejně kouzelnou Audrey Hepburnouvou v hlavní ženské roli. Jejím mužským partnerem byl výrazně starší Gary Copper, muž ze západu, který uměl být v pravé poledne na tom pravém místě a kterému komediálněji laděná role rovněž prospívá. Úvodní monolog, typický snad pro všechny Wilderovy filmy, nás blíže seznamuje s prostředím, do kterého bude následující romantický příběh situovaný. Není to Řím, nýbrž – snad ještě romantičtější – Paříž, kde se dokonce i existencialisté milují. Pařížské exteriéry však reprezentuje všehovšudy ta Eiffelovka v pozadí, jinak dostávají prostor jenom americké interiéry a lehkou rukou psané dialogy. Wilder opět řeší svá oblíbené témata, to znamená manželství, nevěru, lásku, které není přáno… co je však sympatické, náruživost nekritizuje, pouze si ji vybírá jako ideální výchozí bod pro mnoho komických situací. Zde jde ale stejně více o vztah dvou lidí a o výkony dvou vynikajících herců, než o smršť vtipů. V několika scénách, nejlépe v té „pijácké“, pak byla výborně využita čardášová muzika, obstarávána skupinkou domnělých cikánů. 80% ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $2,1miliónaTržby Celosvetovo $5,000,000▐ No tak tu je veľké fópa casting v podobe obsadenia Garyho Coopera, ten sa ale vôbec ale vôbec nehodí k Audrey Hepburn, ich vzťah je bez kúska iskry, úplne nezmyselný, neuveriteľný,... celý film zachraňuje len pôvab Hepburnovej ale ináč to je nezmyselná prázdnota. /40%/ ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Plynulá, inteligentní, mistrně natočená romantická komedie, taková, na jakou jsem u Billyho Wildera zvyklý. Postarší elegán Gary Cooper jako lehkomyslný svůdník a krásná, mladá, upřímná Audrey Hepburn tvoří pár k pohledání a ten, komu by vadil jistý věkový rozdíl, by si měl uvědomit, že právě o něj tu šlo. Spousta výborných vtípků umně prokvétajících celým snímkem spolu s místy skutečně krásnou romantickou atmosférou je hlavní devizou tohoto více než příjemného snímku. A závěrečný happyend - moc krásný, bez něj by byl film o něco melancholičtější, ale zase by nám asi u závěrečných titulků úsměv nevydržel na rtech. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Já bych to tak vysoko nehodnotila, je to sice milý film s mými oblíbenými herci, ale nic tak zvláštního a Gary Cooper je pro tu roli starý až moc, ale pro tu postavu otce Ariane a kvůli krásnému závěru (Audrey běžící za vlakem, tak zoufalá, tak se snažící zachránit co se dá, plácá nesmysly a vrší jeden na druhý, až jí prostě musíte milovat a litovat), jsem prostě musela přilepšit. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Teď mi řekněte vše, co o ní víte. - Vím, že se nejmenuje Adolf." Chlípný svůdník a svůdný chlípník v osobě pana Flannagana mě bavil a co teprve Ariane. Ta byla ve svém fantazírování úžasně roztomilá, takže jsem jí hrozně fandil, i když jako pragmatik jsem byl trošku zklamán z její nepříliš propracované strategie. Také tempu vyprávění v tomto případě nelze vyčítat přílišnou svižnost, nicméně atmosféra byla báječná, cikánská kapela brilantní a skvělými hláškami se rozhodně nešetřilo. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Úsměvná oddechovka s velmi příjemným hereckým obsazením, krásnou hudbou a správnou romantickou atmosférou. Prozatím je pro mě vrcholem Wilderovy tvorby Sabrina, ale nejspíš si na tohoto zajímavého režiséra ještě posvítím ;-). "Stali se imunní, mechanizovaní, klimatizovaní, hydrauličtí...Nejsem si vždy jista zda měl srdce." - "Co on je....příšera z vesmíru?" - "Ne, je to Američan." ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Audrey Hepburnová je i dvacet let o své smrti pojmem. Romantické ženství, něžné v ctnosti a nevinné ve vášni, tvořivost, která jejím hrdinkám vždy přidává cosi navíc k obvyklým ženským strategiím, to je přelud, který nemůže zmizet dotud, pokud tu bude žena a muž, láska a vášeň, prolnutí nejen fyzicky milostné, ale i mysl láskou prosycená. V době sexu ta slova znění staromódně, možná i nemožně. Ale kouzlo, které skrývají, mění i neohroženého cowboye v romantického milovníka, a tak koncert tří - zapomínat na Maurice Chevaliera, stejnou legendu, kterou bývala Mistinguette nebo Edith Piaf či muž 10 000 voltů Gilbert Becaud, by bylo neodůvodnitelným hříchem - může začít. Banálního příběhu jako by se kouzelnou hůlkou dotkl mistr posvěcené lásky Alexander Grin. Je to i není pohádka. Pohádka pravdivější než život. Skutečné umění, při němž se tají dech. Paříž je jen jedna. A tento příběh, který v ní s jeho hrdiny prožijeme -.tak odlišný a přitom v mnohém souznějící s PRÁZDNINAMI V ŘÍMĚ - také. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Trošku slabší Wilder, ktorého špecifický rukopis cítim iba v prvej sympatickej hodinke so skvelými hercami a dávkou rozkošného humoru. Keď sa však prvá obsahová dilema vyriešila, pýtala som sa v duchu: ,,Čo teraz, Billy? Vyčerpal si všetky možnosti, ale aj tak pevne verím, že máš nejaké eso v rukáve."......... Očakávania zostali nesplnené. Nekonečne natiahnutá lovestory s hapkajúcim scenárom, občas zábavnými scénami a sladkým koncom. Wildera milujem, ale pri myšlienke na jeho iné unikátne snímky sa tvárim, že som Odpolední lásku vlastne nikdy nevidela. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Film, ve kterém hraje Audrey je většinou záruka sentimentální old-fashion romantiky, na kterou patrně člověk musí mít zrovna náladu. Já v tom správném rozpoložení úplně nebyla a tak přesto, že si mě získal začátek, v půlce filmu jsem se dost nudila. Pomalá část se však nakonec přehoupla do druhé poloviny, která je rozhodně dějově zajímavější a svižnější a díky tomu si mne příběh zase získal. Je to přesně takový druh filmu, jenž potěší, pokud jste přesyceni novodobou romantikou, která se obvykle nevyhne trapným, ne-li fekálním vtípkům. Humor je sice i součástí "Love in the afternoon", ale jedná se o nenásilné a rozkošné fórky, žádné tlačení na pilu. Já byla dojatá i pobavená a samozřejmě okouzlená tím krásným milým stvořením s velkýma očima - Audrey zkrátka pozvedne jakýkoli film o několik úrovní výš. Jediné, co mi kromě vleklého prostředku úplně nesedělo byl věkový rozdíl mezi hlavními hrdiny (nedivím se, že Cary Grant odmítnul..) a tatínkovo svolení ke konci filmu. Ale nad příběhem se asi spíše vyplatí nepřemýšlet. :-) ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Na přesladké Love in the Afternoon funguje úplně všechno. Staří bardi jako Billy Wilder, Maurice Chevalier a Gary Cooper jsou všichni na svých místech. Téma je skvělé až báječné. Klasická chytrá romantická komedie přesně podle předválečného střihu. Jediným jejím mínusem je (a zřejmě podmínkou), aby takový film mohl být znovu natočen i v 50. letech, byla přítomnost Audrey Hepburn, této tehdy módní osůbky. Hepburnovic děvče nikdy moc hrát neumělo, jen bylo příliš hubené a vypadlo s tím svým hustým obočím a hranatým mikádem jinak, takže se myslelo, že to půjde. Ale ono to nikdy moc nešlo a bylo to jen to módní vlnou, která trvala jen moment. Naštěstí si Coop poradil i s tímto uzlíčkem neštěstí. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Mal som s tým trochu viac problémov než s Wilderovkami zvyknem mať. Prvý problém sú postavy - ona je naivná krava a on úplný zmrd. Problém č.2 - mal som pocit, že Wilder sa príliš opantáva svojou genialitou a každá druhá scéna je asi o polovicu dlhšia než by mala byť. Ale Audrey aj Gary Copper dokázali zázrak a aj napriek nesympatiám k hlavnej dvojici ma zaujímali a fandil som im. A aj keď to nemá ten správny drive majstrovych najlepších filmov stále je to skvelé a navyše korunované nádherným záverom. 8/10 ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Gary Cooper si zahrál loverboye jak Audrey, tak Grace a to mu nikdy neodpustím!! :-) Wilder je mistr, ale tady, mám pocit, že mu o nic nešlo, trošku s nudou odtočil romantickou komedii, která vlastně ani komedie není. Milej film. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Se zcela čistým svědomím hodnotím nejvyšším počtem hvězdiček, jelikož od samého začátku až po úplný konec jsem byl vtažen do této naivní romantické komedie s excelující ústřední dvojicí Cooper - Audrey alias Frank Flannagan a Ariane. Některé scény jsou vskutku nezapomenutelné stejně jako melodie, které hraje cikánská muzika stále dokola a dodává některým záběrům na romantičnosti či komičnosti. Vypočítávání mužských společníků Ariany, grandiózní pití v apartmánu 14 za tónů čardáše nebo scénu na nadráží jen tak z paměti nevymažu. Audrey Hepburn ztvárnila svoji postavu opravdu výjimečně. ()

ajuska 

všechny recenze uživatele

Miluju Audrey, miluju Wildera, ale tohle na plný počet není. I když jsou některé scény skvělé, film se hrozně táhne a člověk má pocit, že se toho konce, který je samozřejmě jasný od první desetiminutovky, snad nedočká.. ()

burina 

všechny recenze uživatele

S pozretím tejto komédie som dlho váhala a teraz vidím. že to bola chyba. Vyzdvihla by som hlavne výborný scenár, vďaka ktorému vám počas celého filmu nezmizne úsmev z tváre. S Wilderovou tvorbou sa len začínam zoznamovať, ale už teraz viem, že sa mám na čo tešiť.:) ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

5/10 Má to nejaké svetlé momenty, Audrey je rozkošná, kamera skvelá, atmosféra Paríža podmanivá, ale ako celok je to divné a určite nefunkčné ako romantická komédia. To dávanie dokopy Audrey Hepburn so starcami je v Love in the Afternoon už za znesiteľnou hranicou. Gary Cooper vyzerá senilne, nemá s Audrey žiadnu chémiu, naopak pôsobí akoby zvádzal a zneužíval 16 ročné dievča a ešte mu v tom pritakáva jej otec. Toto celé v rámci filmu, ktorý sa tvári ako roztomilá romantická komédia, pôsobí strašne úchylne. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

I téměř kýčovitý příběh dokázal Billy Wilder zkroutit tak a vyprávět způsobem, že odolává času a je pořád inteligentní stejně jako milý. Herci si své repliky pohazují, jako by je právě napadaly, děj plyne překvapivě, ale krásně logicky, a Maurice Chevalier je k sežrání. ()

Brygmi 

všechny recenze uživatele

Láska a Paříž. V mnoha filmech se tato dvě slova spojují, ale v žádném to není činěno takovým způsobem jako v Love in the Afternoon. Po romantickém úvodu o podobách lásky v Paříži se objeví cynické soukromé očko, které zcela neromanticky na těchto láskách těží. Tentokrát se ovšem nebude jednat o nějaký jeho případ, ale o dceru, která se právě kvůli povolání svého otce zaplete do vztahu se starším mužem. Jenže někdy věk nevadí. Ani když je on už prošedivělý seladon a ona naivní holka. Romantika největšího možného kalibru, občas nahořklá, občas viděná ironickým pohledem a občas očima zamilovaného děvčete. Dokonalé. (Jen ještě poznámka na okraj. Já být na místě hlavní hrdinky, tak Flannagana nechám s klidem zastřelit. Takových hovad, pro které jsou ženy jen nástrojem k použití, by se našlo. Žádná škoda.) ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Popravdě nechápu, proč Audrey dávali v dobách její největší slávy o tolik starší herecké partnery. Ta love story pak vyznívá strašně málo uvěřitelně. Je to podobný případ jako SABRINA s Bogartem. Mám rád klasické herce starého Hollywoodu, ale ne za každou cenu. Tohle je jako pěst na oko. Přitom Audrey hraje skvěle. Zůstává tak komedie, ale spíš divadelní než romantická. 63% ()

Reklama

Reklama