Reklama

Reklama

Odpolední láska

  • USA Love in the Afternoon (více)
Trailer

Obsahy(1)

Gary Cooper se v této dnes již klasické romantické komedii typově vrací ke své roli lehkomyslného svůdníka z filmu Bluebeard's Eighth Wife (1938), i když tentokrát jako stárnoucí playboy Frank Flannagan. Na scénáři k oběma snímkům se podílel slavný Billy Wilder, který Odpolední lásku i režíroval. Audrey Hepburn zde ztvárnila Ariane, dceru pařížského soukromého detektiva Clauda Chavasseho (Maurice Chevalier). Ten sleduje Flannaganovy milostné pletky a výsledek sděluje podváděnému manželovi (John McGiver), jenž se rozhodne záletníka zabít. To ale zaslechne Ariane, která okamžitě spěchá Franka zachránit. Dokáže jej udržet v bezpečné vzdálenosti od McGivera tím, že se sebe dělá světačku; to Frank sice rychle prokoukne, ale Ariane jej stejně velmi fascinuje a poté, co dívka zmizí, rozhodne se ji hledat... Když se pak jednou setká s Chavassem, vypráví mu o krásné neznámé a netuší, že jde o detektivovu dceru - a ten mu rovněž v nevědomosti nabídne, že mu ji najde. Když pak ale zjistí, že by tak podporoval vztah své dcery s o mnoho let starším casanovou, začne ji od něj zrazovat. Ariane však na jeho naléhání nedá, což otvírá cestu k velkému romantickému finále. Film osvěžuje jemný humor jako je například výborný opakující se gag s kvartetem cikánských houslistů, kteří záletníka Coopera sledují úplně všude, včetně koupele v páře. Tato plynulá, inteligentní a mistrně natočená romantická komedie získala kromě řady nominací také několik cen; jako adaptaci románu Ariane Clauda Aneta ji napsali společně Wilder a I.A.L. Diamond. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (122)

farmnf 

všechny recenze uživatele

Už úvodní dlouhá a nudná pasáž, kde se vyjmenovává, kdo všechno se v Paříži miluje mě varovala, že se bude jednat o stupidní romantickou sračku z 50-átých let. Wilder zapomněl z politicko-sociálních důvodů na buzeranty z Rue d'Cartes . Tušení nezklamalo. Smysl této romantické komedie je pouze v tom, že objíždí-li ameriický milionář evropské metropole za účelem soulože, dívky počestné i kurvy ho milují a milovat nepřestanou. A k tomu hrajou cikáni, pro které bylo posláno letadlo až ze Stockholmu, kvůli sexu se dvojčaty. Není čestnější se dívat na porno? Rozhodně to má v sobě více upřímnosti. ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Audrey Hepburn a Maurice Chevalier zahráli společné scény tak mile a úpřímně, že nezbývá, než tomu rodinnému poutu věřit. Též velice zábavné. Avšak starší Cooper jako by mladé Audrey s jiskrou v oku nestačil. To ale nakonec zachránil kolosální závěr. ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Kdyby mi to nebylo trapné vůči nádherné Audrey a Garymu (zde v roli dost vypelichanýho svůdníka), dala bych jen dvě hvězdy. Ruku na srdce, příběh celkem o ničem, Gary mohl Audrey hrát dědečka a ta smrtící stopáž, to byla poslední kapka. Romantika ok, ale nějaká velká zábava se nekonala. Gagy s kvartetem cikánských houslistů, kteří Garyho následují úplně všude, mně osobně tak vtipný, jak se píše, nepřišly. V rámci zachování objektivity a protože mám Wildera ráda, dávám tři, ale ta třetí hvězda je taková mrňavá. ()

TheRoller 

všechny recenze uživatele

Jeden z najklasickejších romatických filmov. Hlavná mužská rola si žiadala staršieho predstaviteľa, no ročník Garyho Coopera sa mi zdá príliš. Čo sa samostatného hereckého výkonu týka, vôbec mi nevadí. Audrey je dokonalá ako vždy a dabovať jej anjelský hlas, či už česky, alebo nedajboh slovensky, by malo byť protizákonné. Film plynie naozaj plynule, vyše dve hodiny prejdú ako voda. Uznanie patrí aj režisérovi, skvelá práca. John McGiver a Maurice Chevalier vo vedľajšej roli sú skvelí. Celková hudba na čele s cigánskym kvartetom je úžasná! Skladbu Fascination si budem ešte dlho pospevovať. ()

Lukyn007 

všechny recenze uživatele

Ne tak úžasné jako předchozí Wilderovo dílo, Sabrina. Přesto dobře napsané postavy, vtipné scény s malým pejskem a žárlivým manželem. "Štíhlá dívka" Audrey Hepburn jako aperitiv neodolatelná. 80% ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Samé filmové legendy, ale príbeh tak mizivý, že ani tá božska Audrey z toho neurobila nadpriemerný film. Konanie zaláskovanýhch ľudí v romantickom filme nemusí byť výlučne logické, ale toto bolo na mňa príliš. Červená knižnica aj v čiernobielom vydaní nie je určená pre každého, obzvlášť s takým dlhým trvaním. ()

mkubalikova 

všechny recenze uživatele

Rozhovory mezi hlavními hrdiny jsou skvostné! Nicméně film je na můj vkus příliš dlouhý a Gary Cooper vedle Audrey příliš starý. 70% ()

Hollohlaway 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdy jen kvůli Audrey. Jinak se to dost vleklo, a i když je tam několik příjemných scén a vtipů , atmosféru to má velmi zvláštní. Ale potěšil Maurice Chevalier a samozřejmě cikánská kapela. ()

Chegi 

všechny recenze uživatele

6. film Billy Wildera a 8. film s Audrey Hepburn, který jsem viděl a musím konstatovat že průměrný. Je to typický Wilder, ale něco mu chybí. Chtělo by to asi trochu víc humoru. Míň sentimentu. Víc Audrey a míň (možná spíš vůbec) Coopera. Být volba na mně, zvolil bych jiného herce, ale to už je jedno :) Každopádně nelituji, že jsem ho viděl, a možná že za pár let se na něj podívám znovu... ale mezi mé oblíbené filmy se nejspíš nedostane. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Audrey Hepburnová v roce 1957 podruhé v Paříži, tentokrát dokonce v režii Billyho Wildera. A přes 3* to nebylo úplně zlé. Pár vtipných scén (cikáni a posílání chlastu je geniální), nádherná titulní melodie, skvělý Maurice Chevalier v roli detektiva, který se specializuje na nevěry, jiskrné dialogy a jako vždy nádherná a nevinná Audrey. Bohužel pod tím vším je to klasická padesátková červená knihovna se vším všudy, navíc černobílá a s postavami, kterým se nedá fandit. Ona je naivní studentka, která se vymýšlí milostná dobrodružství, on je zestárlý seladon, milovník nebo-li normálně řečeno děvkař. Ona se zamiluje, on ji bere jako rozptýlení, což se +/- nezmění skoro do konce, na který je naroubován dost násilný happy end. Nedávám moc často 5*, ale Wilderovi už jsem u pár filmů dal, proto jsem od něj čekal trošku víc. A Gary Cooper byl dalším z řady starých či přestárlých partnerů v Audreyiných filmech (Peck, Holden, Bogart, Fonda, Astaire). ()

boro123 

všechny recenze uživatele

moc pěkný film..na Audrey je jako vždy radost pohledět a Gary Cooper jako poněkud zestárlý seladon je okouzlující. K tomu přidejme výborné dialogy a vznikne velmi příjemná komedie a cikáni v páře a nebo na lodičce byli přímo úžasní. ()

Perverz 

všechny recenze uživatele

Velice jednoduchý příběh. Kouzlo těhle starších filmů, jsou tak lidské, žádná technika, akce, prostě jen lidské setkávání. Filmy s Audrey si dávkuju postupně, na tenhle se dívalo náramně, ona, mlaďounká holčina, která blbne hlavu byznysmenovi. Ten chudák neví kudy kam. Je to mistrovsky natočeno, je to prosté, jednoduché, svěží, s tváří usměvavé Audrey Hepburn. Komediální prvky jsou vnášeny ve formě lehkých vtipů, inteligentně napsaných, žádné rozesmívačky. Avšak nebýt Audrey, jdu s hodnocením níž, její tvář, jako vždy, osvětlila celý film. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Na víc než tři hvězdičky to není, čekal jsem při hvězdném obsazení víc. Obstarožní Gary Cooper stále jako milovník, v klasických westernech byl o třídu lepší, tady už byl takový chudák bezradný, když se do něho zamilovala husička Hepburnová v jedné ze svých nejstarších rolí...s hloupoučkým happy endem a dost odfláknutým provalením její totožnosti. Hepburnová i tak byla třídu lepší než Cooper a dobrý byl Maurice Chevalier... Byly některé další drobné režijní nedostatky, Flannagan měl kufry povytahané snad během jedné minuty, nápis na dveřích hotelu Ritz byl (pouze) anglický - typický rys i většiny pozdějších amerických filmů, které jen dokazují, jak si Američané přivlastňují zbytek svatě... ()

fisikk 

všechny recenze uživatele

Jediné co se mi nelíbilo a za co tento film přichází o plných pět hvězdiček je Mr. Flannagan v podání G. Coopera. Vůbec mi do této role nesedl. Jakoby byl celou dobu zahalen černým pláštem tajemna a nepustil nás vůbec nakouknout dovnitř. Asi je to tím věkem a tolika nasbíranými zkušenostmi. ()

JG7 

všechny recenze uživatele

V jistých momentech hořký a kritický film oplývá dobrým scénáře, ale trpí neduhem 50. let. Zatímco mužské hvězdy jako Cary Grant, Gary Cooper, nebo Humphrey Bogart, co se prosadili ve 30. letech, dále plnili prominentní roli, herečky po jejich boku byly nahrazovány mladšími. Cary si to dovolit mohl, Gary nikoliv. Audrey byla největší holčičkou ze všech hollywoodských hereček, díky čemuž absolutně nefunguje chemie s Cooperem, který po jejím boku vypadá jak dědeček. Co se ztrácí obsazením, zachraňuje chytře napsaný scénář a Wilder, jenž ví na jakou notu udeřit, když se muž musí střetnout se svým životním stylem. ()

JimiH 

všechny recenze uživatele

Až příliš schématický konec (a až příliš starého a nezapadajícího Garyho Coopera) perfektně zachraňují dialogy a Wilderova jako vždy dokonalá komediální režie a pochopitelně nesmím opomenout tradičně božskou Audrey. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Úvod bol lahôdkový, predstavenie protagonistov, muzika, prvotná zápletka s pekným gagom, že keď nahnevaný manžel zastrelí playboya, ktorý opeľuje jeho ženu, tak detektív stratí značnú časť svojej práce. Keď sa táto zápletka vyrieši a na scénu sa dostáva romantická linka, ktorá je časovo nechutne natiahnutá, film ide dole vodou. Navyše playboy deduško v podaní Coopera je málo presvedčivý. Jeho romániku s o 28 rokov mladšou Hepburn ťažko ťažko verím. Nekonečné naťahovačky, vyrátavanie milencov a playboyovo premýšľanie, či je to všetko pravda, je skrátka nestráviteľné. Záver na vlakovej stanici s happyendom som už mal na saláme, a doslova, lebo som už chrústal špaldovú sušienku so salámou, zatiaľčo moja žena ukrojila slzičku s mojim počudovaním. ()

upas 

všechny recenze uživatele

někomu se to zřejmě líbít může. ale jen kvůli slavným jménům nemusím být z filmu unešen. zápletka opravdu infantilní. ()

Reklama

Reklama