Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Susan Applegate má už dosť života v New Yorku a rozhodne sa vrátiť domov do Iowy. Keďže však nemá dosť peňazí na cestu, prezlečie sa za malé dievča, aby mohla dostať polovičný lístok.
Vo vlaku stretne majora Kirbyho, ktorý ju prichýli na pár dni vo svojej akadémii, kde získa veľkú pozornosť chlapcov a každý sa snaží ju dostať. (sid90)

(více)

Recenze (33)

Matty 

všechny recenze uživatele

Remarriage komedie s nezvykle nápadným korofilním podtextem. Nádherně proměnlivá Ginger Rogers musí tentokrát namísto stepování přepínat mezi různými rolemi podle toho, co si žádá situace a muž (nejdříve průvodčí, poté kadeti, průběžně Ray Milland). Úvodní příslib emancipované zábavy o ženě, která odmítne přisouzený úděl, bere rychle za své. Pomineme-li nezáměrnou zvrácenost ústřední situace (a intertextuální vtípek s Veronikou Lake), příběh neopouští neutrální území nepodvratného vtipkování. Vzhledem k početně zastoupeným rizikům sklouznutí k primitivní převlekové frašce jde ale stále o nesmírně vkusný způsob, jak poukázat na mnohost rolí, jež musely americké ženy v meziválečném období ztvárňovat. V jiné době, kdy společnost dámy – neotesaně napsáno – tolik nepotřebovala, by zřejmě takto uctivý a – se skřípěním zubů – „ženský“ film nevzniknul. 75% ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Nečekaná bomba. Po přečtení komentářů jsem čekal něco primitivnějšího, ale je to plnohodnotná wilderovská komedie. Po filmech Stage Door a Monkey Business v mých očích definitivně potvrzuje Ginger Rogers jako skvělou komediální herečku s nečekaně širokým rejstříkem. Tentokrát hraje ženu, která nemá na zaplacení zdražené vlakové jízdenky a díky kadeřnickým schopnostem se přestrojí za dvanáctiletou holčičku a koupí si poloviční jízdenku. Nastalé okolnosti ji pak nutí v této roli setrvat déle, než by chtěla, a čelit dvoření třech stovek pubertálních kadetů vojenské školy. Ginger naprosto zahanbuje Věru Ferbasovou, která hrála analogickou roli v hrozném filmu Uličnice, a překvapivě příjemný je i Ray Milland jako hlavní objekt jejího zájmu. Kdybych měl ten film k něčemu přirovnat, řekl bych, že spojuje půdorys screwballů s převlekovými komediemi typu Tootsie. Člověka logicky napadne i Wilderův pozdější příspěvek k žánru Někdo to rád horké, ale Zuzanka je IMHO o hvězdičku zábavnější. 100% ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Is She A Kid - Or Is She Kidding? Většina Wilderových filmů má nějakou hranu - něco, co vás na nich znepokojuje, znervózňuje. A Zuzanka rozhodně není výjimkou, právě naopak. Ginger Rogers je boží. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Celá ta zápletka je samozřejmě strašně naivní, ale divák (nebo alespoň v mém případě tomu tak bylo) na ni rád přistoupí. Protože když to udělá, čeká ho nanejvýš příjemná a zábavná komedie (Wilder znovu boduje). Nestojí sice na hláškách, ale za to může nabídnout výborné herce, hlavně Ginger Rogers (která je prostě okouzlující, odzbrojující a k popukání zároveň) a spoustu úsměvných situací. A trik na balení se Sedanem je prostě super! Podobně vtipné bylo i vysvětlování „jak to chodí“ se světlem a moly či hrátky na ústředně. A vzhledem k roku vzniku tu je také zřejmě nutný válečný apel (ne že by nějak vadil). Jen mě docela mrzí, že jsem v daném momentě nepobral narážku na herečku Veronicu Lake (což mi jen připomnělo jaké mám ohledně starého Hollywoodu obrovské mezery, které, doufám, někdy alespoň trochu zaplním). Zuzance přiklepávám solidní 4*. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Nedávajte za to filmu facku, že žena lásku nájde až keď prezlečie sa za dvanáctku. Svižné, dialógovo, obrazom i dejom presné a humorné dielo. Strácajúce body na prílišnej bojovej agitke v štýle "hŕŕŕ na ně!" je jediným správnym a morálnym postojom. V tomto som zásadne na strane dôstojnikovej snúbenice, racionálne uprednostňujúcej pre svojho nastávajúceho prežitie vojny v zázemí. ()

M.E.J.L.A. 

všechny recenze uživatele

Lehce pedofilní komedie s výborným Millandem, ještě lepší Rogersovou (její nejlepší role vůbec?) a několika stovkami nadržených kadetů. Vtip s účesem ala Veronica Lake potěšil. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Veľké sklamanie.Väčšina scén je vynikajúca či už vo vtipnej alebo romantickej polohe. A to hlavne vďaka hercom ( Ginger Rogers rulez) a klasickej Wilderovskej atmosfére. Ale bohužiaľ. Vôbec na mňa nefungovalo čomu sa hovorí potlačenie nedôvery ( čo sa pri takto starých filmoch občas stane) ale hlavný problém je, že celá zápletka je veľký idiotplot miestami na úrovní Sandleroviek a je iba zásluha už napísaného že ten film je stále pozerateľný. A ako detský film sa to nedá brať už vôbec pretože je to strašne ale strašne pedofilné. Najslabší Wilder čo som videl 6/10 ()

ladynka 

všechny recenze uživatele

Obecně nemám ráda převlekové komedie, ale Zuzanka není otravná hrou na roztomilou infantilnost. Většinu času, kdy hlavní hrdinka nedobrovolně předstírá dvanáctilétou dívku, spíš suše glosuje dění kolem sebe ("Nikdy jsem neměla takové ambice") a třebaže objekt jejího zájmu je lehce paňacovitý, téhle romantické dvojici šťastný konec přeji. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Také úsmevné pletky jednej roztopašnej žienky, ktorá sa vydávala za dvanásťročné dievča. Klamstvo, z ktorého vzišlo šťastie v podobe šarmantného vojaka... Musím priznať, príbeh bol pomerne jednoduchý a predvídateľný, len s jednou obyčajnou romantickou zápletkou, no malo to príjemný staromilský kabátik a budilo to pozitívny dojem. Inak Ray Milland mi svojim hereckým prejavom veľmi pripomínal Jamesa Stewarta (nar. 1908), pre ktorého by bola táto romantická komédia ako stvorená. Aj preto dávam jednu hviezdu navyše. 70/100 ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Podobně nereálná záměna jako v českém Holka nebo kluk v podání Adiny Mandlové. Ačkoliv, Adině jsem toho kluka věřil víc, nehledě k tomu, že byla hezčí. Když odhlédnu od tohoto zásadního detailu, zbytek byl naivně, až dětsky koukatelný a vtipný, a přes všechnu jednoduchost nebyl úplně přímočarý. Kdo ví, o čem film je, ho takový bude chtít, ostatní si ho nepustí. # příběh 7 | hudba 6 | humor 6 | akce 0 | napětí 1 | pustil bych si znovu 6 ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Wilder na začátku své americké kariéry přenášel vídeňskou (ke světu Vídně se plnohodnotně vrátil chvíli po válce šarmantním Císařským valčíkem) a pařížskou pozdně secesní erotickou víc než náznakovost (i když ještě ne schnitzlerovského dusna) do americké prudérie, ale v téhle poloze operetního světa s dvojsmyslným humorem byli suverénnější Clair, Ophüls (u obou v jejich poválečných francouzských filmech) a Wilderův učitel Lubitsch. Wilderovy hvězdné chvíle však přišly za nedlouho. I tak je Zuzanka milou komedií, na níž ostatně Wilder sám odkazuje v několika momentech v Někdo to rád horké. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Správne by som preložil názov filmu, ako : „Major a neplnoletá” , a prosím vás pekne, to druhé slovíčko, berte s nadsádzkou, v úvodzovkách, veď kto by tomu v skutočnosti aj reálne uveril ? Možno práve preto som neudelil úplne hodnotenie, i keď nie tentokrát typická blondína Ginger Rogers, ma 100 % uchvátila, ako taktiež všetkých ostatných, od takmer tristo nadržaných kadetov, až po spomínaného Majora Kirbyho, ktorý stretol šarmantné, dvanásť ročné decko vo vlaku, a odvtedy sa ich spoločné cesty na 3 dni spojili. Pomerne dávno som naposledy sledoval film velikána WILDERA, ktorý sa najprv preslávil, ako renomovaný scenárista, a ako svoj filmový DEBUT, si zvolil presne to, čím bude v budúcnosti povestný, pričom je to všetko ešte len v zárodku, a z filmu na film, sa to bude radikálne zlepšovať, nastáva vzostupná tendencia !!! Ray Milland sa onedlho totálne preslávi, ako náruživý, chronický alkoholik Don Birnam, taktiež vo Wilderovej vízii, nebezpečného snímku : Stratený víkend, no musím dôkladne uvážiť, že mu úloha Majora, zrovna dva krát nesadla !!! Slabota. Naopak, komu perfektne sadla rola, ako uliata, je GINGER, ktorá je extrémne krásna, až by som chcel byť jedným z kadetov, či skôr samotným povolaným účastníkom. Summa Summarum : Nadštandardná spokojnosť ! ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Den předtím jsem viděla dokument V síti…. Zuzanka v nesnázích je sice taky hra dospělé na dvanáctiletou dívku, ale z jiných důvodů a v jiném prostředí. I když i tady tvůrci počítali se sexuálním pnutím, tak je hodně nevinné a naivní. Snímek nenabízí žádné výrazné komediální situace ani dialogy. Je jen lehce úsměvný, trochu už přežilý. Zajímavý možná tím, jak se válečné motivy – vzhledem k době vzniku – dostaly i do romantického filmu. Zaujala mě ještě scéna, nikoliv však pozitivně, kdy se stepuje za přepážkou, takže divák nevidí nohy tanečníků. Nezvyklé, a doufám, že už nikdy neopakované pojetí. ____ Ginger by nikdo nevěřil, že jí je dvanáct, ale to se ve stařičké komedii snese. SHRNUTÍ: Když se Billy Wilder teprve rozehříval. ()

fishki 

všechny recenze uživatele

Neviem, či tú zápletku nazvať priamo pedofilnou, ale veru si remake v dnešnej dobe neviem predstaviť :) Každopádne je to na 40-te roky a druhý film Billy Wildera veľmi milé, svieže a vtipné. Geniálna a krásna Ginger zatieňuje všetky ostatné postavy. Je to zlaté dievča. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Milá, jednoduchá komédia, no povedzme si to na rovinu - to, že Ginger má 12 rokov by mohli uveriť len Stevie Wonder alebo Ray Charles. Aj keď s tými vrkôčikmi vyzerá roztomilo a miesto 31 by sa jej dalo tipovať 17-18, no menej určite nie. Ginger sa snažila a zahrala to naozaj skvele, no prírodné zákony ani skvelým herectvom oklamať nemôže... Ale v mojom rebríčku obľúbených herečiek sa šplhá čoraz vyššie. Inak škoda toho odfláknutého konca, akoby si scenáristi povedali, že to chcú čo najskôr a najjednoduchšie ukončiť a tak to aj vyzerá. Od Billyho Wildera som zvyknutý na vtipnejšie a prepracovanejšie filmy, toto bol jeden z jeho najslabších, ak nie najslabší. Aj napriek Ginger. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Přiznejme si, že třicetileté Ginger Rogers tu dvanáctiletou dívenku nevěříme ani omylem. To je ale asi tak jediný zápor tohohle filmu. Typicky studiové drama točené hladkým neviditelným stylem s trochu úchylnou zápletkou a vynikajícím humorem. Mile Wilderovské a Wilderovsky milé. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Cely tenhle film je tak neskutecne pedofilni, nicmene to vam samo o sobe prvotridni kvalitu nezajisti. Mimi Rogers je sice ve sve infantilni transformaci vyborna, ale Billy Wilder se musel jeste rezisersky rozstrelovat (koneckoncu je to jeho druhy, predpotopni film z r. 1942), coz z The Major and The Minor dela jeden z mala Wilder kousku, ktery zakysnul na 3*. 6/10 ()

Wiliem 

všechny recenze uživatele

Bláznivá romantická komedie s neotřelým scénářem a výbornými hereckými výkony. Ginger se zhostila role 12-ti leté dívenky skvěle, překvapivě i dost věrohodně na to kolik měla ve skutečnosti let. I R.Milland nezaostává, coby starostlivý strýček marně odolávající půvabu mladé slečny. Vtipný, milý snímek který jistě zvedne náladu. 85%. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Mila, naivni a trochu naborova (do armady) komedie z ranejsi tvorby Billyho Wildera. Scenaristicky Zuzanka zaostava za pozdejsi tvorbou meho nejoblibenejsiho rezisera, i kdyz rukopis je zrejmy. Herecke vykony dobre, ale tezko uverit Ginger Rovers, ze ma teprve 12 let. Zajimavosti je, ze ve filmu hraje matku Susan jeji skutecna matka Lela Rogers, pro kterou to byla jeji jedina filmova role. ()

Reklama

Reklama