Reklama

Reklama

Coca-Cola versus komunismus! Hollywoodský režisér Billy Wilder (1906–2002) je v našich končinách nejvíc známý populární převlekovou fraškou Někdo to rád horké (1959). V jejím stínu stojí trochu neprávem jiná bláznivá veselohra Raz, dva, tři (1961), která se sžíravým vtipem reagovala na tehdejší politickou situaci v rozděleném Berlíně. A to byl také důvod, proč se u nás před rokem 1989 nesměla promítat. Jak bylo Wilderovým zvykem, u zrodu filmu stála prověřená látka, stejnojmenná jednoaktovka Ference Molnára, kterou režisér viděl už při její berlínské premiéře v roce 1929. Šéf berlínské pobočky Coca-Coly McNamara (James Cagney) se má postarat o dceru svého nadřízeného a jeho organizační schopnosti jsou podrobeny ďábelské zatěžkávací zkoušce, když během pár hodin musí z dívčina odrbaného komunistického nápadníka udělat společensky přijatelného ženicha.
Takto stručné shrnutí děje zdaleka nevystihuje, co všechno se ve filmu stane. Wilder se svým stálým spolupracovníkem I. A. L. Diamondem zachovali pouze kostru Molnárovy předlohy, dodali aktuální rámec a spoustu jedovatých výpadů, v nichž nešetřili komunisty, kapitalisty, ani nacisty (bývalé). A to vše podali ve zběsilém tempu kulometné salvy. Zběsilé tempo tehdejší doby však bylo rychlejší. Ještě během natáčení v berlínských exteriérech byla přes noc postavena nechvalně proslulá zeď a vyhnala filmaře do Mnichova. V době premiéry filmu v polovině prosince 1961 už byla situace v Berlíně úplně jiná, než jak ji vidíme ve filmu. Snímek propadl u diváků ve Spojených státech i v západním Německu, ale čas prověřil jeho hodnoty a dnes řady jeho obdivovatelů i nadále houstnou. (Česká televize)

(více)

Recenze (210)

Desmi 

všechny recenze uživatele

Tahle brilantní zesměšňovačka komunismu, fašismu a kapitaismu mě bavila až překvapivě dobře. Pan Cagney naprosto exceluje a díky zdařilému scénáři je tahle komedie naprosto odzbrojující. Těch vtipných narážek je prostě tolik... =) ()

v.indruchova 

všechny recenze uživatele

Pořád se něco děje, šup, švist, musí to lítat. Nestiháte nic natož se nudit. Úžasně praštěná komedie. Skvělé trefné hlášky. Člověk má chvílemi co dělat aby stíhal tolik vtipů, které lítají vzduchem. Nebojte se toho, že film je černobílý a že, datum výroby je narozením také mých rodičů :) Nové a plytké komedie (točící se kolem exkrementu) s datem výroby století jednadvacáteho jsou proti této jízdě jak, když si šestileté děti snaží vzpomenout na vtip. /Máme důležitou schůzku s obchodní delegací ze Švýcarska, poslali nám dvacet kamionů sýra, naprosto nepřijatelného, je děravý./ ()

zigy 

všechny recenze uživatele

Brabec je dabingový bůh! Jak jinak nazvat jeho strhující výkon, kdy táhne celý film v podstatě sám. Něco podobného se dá vidět jen u Funese a Filipovského. Po pomalejším rozjezdu, kdy se seznamujeme s postavami, se zhruba po 20 minutách začnete královsky bavit, a to až do konce! Jen ten Buchholz mi jako komunistický fanatik nepřišel moc uvěřitelný, ale budiž. Film mi trošku připomínal komedie s Vlastou Burianem, hlavně tou čistou snahou pobavit diváky, bez vyšších cílů, ale přitom inteligentně a s vkusem. Jeden citát za všechny: Monolog komunistického agenta ke svým spolubojovníkům chystajícím se emigrovat: "Jak já můžu emigrovat? Pokud to udělám, tak postaví ke zdi celou moji rodinu: ženu, tchýni, švagrovou...........................Jedem!!!!" Co říct závěrem? "Schlemmer!!!", anebo: "Sitzen machen!!!" ()

kolodej1 

všechny recenze uživatele

opravdu velmi povedená komedie, která je docela smrští drobných i větších vtípků. Je s podivem, že i přes charakter humoru, který byl často na hraně politické satiry a době, která uplynula od vzniku filmu, byla většina humorných narážek stále dost aktuální a srozumitelná. Kdo se chce zasmát, ať se na tento film podívá ()

H3LLraiser 

všechny recenze uživatele

Aneb z chudého přesvědčeného komunisty v bohatého kapitalistu během tří hodin a dvaceti, vlasně deseti minut. Výborná taškařice, smál jsem se od začátku do konce. Wilderovi filmy mají svoje kouzlo i po těch letech. ()

buchannon odpad!

všechny recenze uživatele

V obsahu se píše: "Raz dva tři je komedie nejen neuvěřitelně rychlá, ale i neobyčejně vtipná." Bohužel musím nesouhlasit, tento "úžasný" "film" je neuvěřitelně a neobyčejně o hovně, od začátku jsem měl vypnutý mozek a tak tomu bylo až do konce, přesně takovéto "filmy" nesnáším. Vilda Divočejší byl neuvěřitelně přeceňovaný rejža, nyní sleduji jeho "filmy", protože je považován za největšího klasika filmu (opravdu nevím, kterými pomýlenými hlavičkami) a dokonce se vedou diskuze, zda byl největším rejžou a scénáristou všech dob, ale fuckt nechápu všechny, kteří ho zde mají v oblíbených, to už si radši do prdele do oblíbených dám Stevena Seagala... ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Klasická situačná komédia s politickým podtextom.  Vtipné situácie vyplývajúce zo vzťahov medzi východným a západným blokom. ()

carnacv 

všechny recenze uživatele

Báječná satira na účet totalitního bloku zabalená do vtipného a orihinálního tématu. Přesvědčivý výkon Jamese Cagneyho, který je v podstatě tahounem celého filmu a vtipem na účet komunistů nešetří. Přesto, že film má spád a zcela zjevně jsem se u něj bavil, nutno vytknout slabší místa, která by si zasloužila více práce ve střižně. Každopádně vidět tenhle film za studené války, jdu do kolen! Mimochodem pane Wilder! U nás v ČSSR jsme příborem jíst uměli :) ()

Alekks80 

všechny recenze uživatele

Tohle si představuju pod pojmem bláznivá komedie. Je to zahraný hodně divadelně a moc rád bych to viděl jako hru. Vtipů, že by vystačily na tři filmy, člověk ani nestačí vydechnout. Ale přitom je to kultivovaný a člověk na tom krásně vidí, že se dá dělat jednoduchej a vtipnej humor bez vyměšování a sprosťáren. ()

Johgas 

všechny recenze uživatele

Smála jsem se od začátku do konce, smršť vtipů, hlášek a gagů, ve které dostanou za uši všichni (komunisti, kapitalisti, zchudlí šlechtici i nacisti). Ale přátelé, nezapomeňme, největší nepřítel je Pepsi!! ()

Bogrant 

všechny recenze uživatele

Komédia, ktorej najväčším úspechom je ten geniálne sarkasticky napísaný scenár, ktorý ponúka jednu vtipnejšiu, či už politickú (hlavne politickú) alebo životnú narážku, za sebou a to na všetkých a na všetko. A pritom to nie je ani len trochu vtieravé, i keď ten prejav Buchholza mi postupom času mierne liezol na nervy. Zato Cagney vedel kraľovať aj v komediálnom žánri. ()

3k7 

všechny recenze uživatele

kýčovité, křečovité, bolí to. Herci přehrávají, je to zfilmovaná veselohra...Nápadů je tam dost, ani jednou jsem se nezasmál. Většina fórků odpovídá 60. letům, je to takové lacinné, dnes to nefunguje. Na 60. léta to musela být pecka. Občas ta křečovitost bolí, ale je to prostě zfilmovaná veselohra a takto je na to nutné nahlížet. Příběh se odehrává v několika místnostech, herci se museli učit dost velké množství replik. Americká představa o východním Německu je úsměvná až naivní.  Příběh dobrý, vtípky mi nějak nefungují, nesedlo si to. Americká němčina zní bolestivě, ale je to přesto zajímavé. Komu doporučit? Tohle je opravdu jen pro ty z vás, kteří jste fanoušky Billy Wildera.  Nedíval bych se na to s přítelkyní, těžko říct, jestli to doporučit rodičům, kteří zbožňují film pro pamětníky...Zajímavé bylo vidět zfilmovanou představu o tom, jak američan cestuje do východního Berlína. :) Pokud mi ale nabídnete ruský film, nebo americký film z té doby...Vyhrává americký film. Takže ještě zvážím, jestli tomu dám 4 hvězdy, nebo ponechám 3. Shlédnuto v původním znění, dabing bych v tomto případě nepřijal. ()

Ferguson 

všechny recenze uživatele

Absolutně geniální fraška, u které se od začátku do konce smějete. Film si bere na mušku komunisty, nacisty, šlechtu i buržoazii - "prostě všechen lid". U scének, kdy Horst Buchholz coby naivní komunistický mladík uvádí svou nastávající do reality socialismu nebo narážky na Schemmelovu minulost ve Třetí říši a jeho srážení pat, nedoporučuji nic jíst, jinak byste se mohli udusit :-) ()

Jester_X 

všechny recenze uživatele

Wilder nám s grácií předvádí trapnost našeho chování, řečnění a póz. Diváka baví vtipy dávkovanými kadencí rotačního samopalu a nenechává ho vydechnout do poslední minuty. Charaktery jsou jasné a jejich chování můžete často předvídat, ale právě díky tomu Wilder dokonale prokoukl rysy jednotlivých kultur. Sympatické také je, že nebral ohledy na jakoukoliv korektnost a trefoval se přesně do černého. Podstatnou součástí filmu je výkon všech herců, jimž jsem jejich role dokonale věřil a kteří skutečně dokázali hrát s dostatečným nasazením, aby One, Two, Three mohla být označována za nejrychlejší komedii vůbec. ()

Reklama

Reklama