Reklama

Reklama

Ženám nelze nikdy zcela důvěřovat, ani těm nejlepším... Kdesi v útrobách trezoru londýnské banky Cox & Company leží schránka se jménem doktora Watsona, která má být otevřena až padesát let po jeho smrti. Obsahuje vzpomínky na dlouholeté přátelství s mužem, jenž povýšil schopnost dedukce na umění. Během života doktor Watson zaznamenal nějakých šedesát případů, demonstrujících jedinečný detektivní dar Sherlocka Holmese. Ovšem zažili i jiná dobrodružství, jež se Watson z diskrétních důvodů rozhodl až do jisté doby před veřejností utajit. Jednalo se o události takříkajíc delikátní osobní povahy. A jedno takové dobrodružství začíná v srpnu 1887, kdy se oba přátelé vracejí z Yorkshiru, kde Sherlock vyřešil záhadnou vraždu admirála Abernettiho. Události uvede do pohybu anonymní pozvání na vystoupení Ruského carského baletu... Snímek Soukromý život Sherlocka Holmese natočil v roce 1970 podle vlastního scénáře a ve vlastní produkci klasik hollywoodského filmu Billy Wilder a kromě důmyslného případu v něm předkládá ještě jedno paralelní téma, kterým je Holmesův vztah k ženám, jenž se v jemně potlačené podobě vine celým filmem. Sherlocka Holmese ztvárnil tehdy devětatřicetiletý britský herec Robert Stephens, jehož nadějnou kariéru překazilo nadměrné pití. Sherlockovu osudovou ženu si zahrála francouzská herečka Genevieve Pageová. Inteligentní film plný suchého anglického humoru ve své době u diváků příliš neuspěl a teprve postupem času se dočkal uznání, které mu bezesporu patří. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (85)

jondzavid 

všechny recenze uživatele

Krimi žáner príliš nemusím, ale táto satirická demýtizácia Sherlocka Holmesa ma kvalitne pobavila. Ústredná dvojica je výstižne obsadená a ešte lepšie zahraná, scenár je úžasný (od nápadu spraviť z Sherlocka feťáka a homosexuála až po lochnesské epizódy s mníchami), kamera nádherná a Wilderova réžia ako väčšinou bezchybná. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

V zivotopise Roberta Stephensa akysi filmovy ynteleguan a vystudovany filmovy teoretik zase vyplodil, ze Private life of Sherlock Holmes je jeho najlepsi film. Leda tak hovno ! - teda pardon, samozrejme som sa preriekol a chcel som napisat ani omylom! Suverenne Kleopatra - tam hral Germanica a nejlepsi leta slecny Jean Brodieove -tam hral zase s Magie Kovacovou /neskor sa zosobasili, ale to tu nepatri/. No nic, par slov k tomuto precenovanemu filmu : velka nuda. Teda vlastne priserna, a to hlavne v strede filmu, kde herci sklzli az do vatovo planeho plkania, fakt sa tie plky nedali pocuvat. Stephens casto prehraval a nevedel, kudy kam, ovsem Genevieve Page bola vyborna, a samotny Billy Wilder uz s uderom roku 1970 netocil az take pecky ako v 40. 50. a 60. rokoch. Takze 45 % ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

So Sherlockom nemám veľké skúsenosti, ale tento pohľad na detektíva, ktorý je ikonou svojho remesla sa mi zdal nie príliš vydarený. Aj keď snaha o nadľahčenie príbehu z tohto pohľadu je zrejmá (Holmes - narkoman fičiaci si na heroíne, vydávajúci sa za homosexuála a trápiaci sa so vzťahmi so ženami). Nič to, všetko to zachráni prípad, s ktorým si ani 'pán detektív' nevie rady, no s využitím anglického šarmu sa všetko vyrieši a mne to celkom príjemne uplynulo. 70%. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Keďže je to Sherlock a zároveň Wilder, tak to priemer byť nikdy nemôže. Pre mňa je to ale stále iba ďalší dôkaz pre nás, ktorí sme v 15tich prečítali každého Sherlocka, ktorý bol k dispozícii v knižniciach, že to kúzlo imaginácie sa jednoducho do ľubovolného filmu prepašovať nedá. Dá sa to okoreniť jemným, niekedy sarkastickým humorom a vhodne zvolenými lokáciami, ale to pravé orechové, čiže anglicky sychravé a elegantné to stopercentne nikdy nebude. Prípad je stále tajomný, rozprávaný s nadhľadom, zároveň si však myslím, že Stephens nebol najvhodnejšou voľbou a v kombinácii s omnoho Sherlockovejším Leem pôsobí tento casting trochu divne. Ale je to aj o Sherlockovom súkromí, ktoré prináša jedno vzácne poznanie a zároveň ústrednú myšlienku filmu, totiž že ženám sa veriť nedá! Z tohto hľadiska tieto dve hodiny strateným časom byť nemôžu, je to totiž lepšie, ako to zistiť po 30 rokoch manželstva :) ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Jemná parodie na holmesovské příběhy, z rodu těch, které předmět svého parodování mají očividně v lásce. Lipského komedie Adéla ještě nevečeřela a Tajemný hrad v Karpatech jsou filmy stejného rodu, byť jsou více parodičtější. Zde by však stačilo opravdu jen trochu sundat nohu z plynu a vznikl by zcela regulérní holmesovský příběh, čemuž odpovídá i ten smutně melancholický konec, který se do komedie vlastně ani nehodí. Dokonalé dobové reálie a kostýmy, velice padnoucí hudba. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (3)

  • Skladateľ Miklós Rozsa si odohral malé cameo dirigenta pri scéne baletu Labutie jazero. Je otočený chrbtom a nie je mu poriadne vidieť do tváre. (Tvrdolín Veliký)
  • Christophera Lee môžeme v tomto filme vidieť jediný krát v jeho dlhej kariére bez príčeskov. Na žiadosť režiséra Wildera si dokonca nechal v maskérni predĺžiť svoju postupujúcu pleš až na temeno hlavy. (Tvrdolín Veliký)

Související novinky

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Reklama

Reklama